Yerba Mate thee

7 nov. 2021
4 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

We krijgen geregeld de vraag welke eigenschappen mate thee heeft en of Yerba Mate bijwerkingen heeft. Graag vertellen we je in deze blog meer over Yerba Mate thee.

Even voorstellen… wat is Yerba Mate? 

Yerba mate is een Zuid Amerikaanse drank. Eeuwen geleden werd Yerba Mate thee al gedronken door de indianen in Paraguay. Het aftreksel is gemaakt van de gedroogde bladeren en takjes van de ‘Ilex paraguarensis’.

Vooral in landen als Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay wordt deze Zuid Amerikaanse drank veel gedronken. Het kruid zelf heet ‘Yerba’ en het woord ‘mate’ betekent kalebas, de mate drinkbeker waaruit men het kruidenaftreksel drinkt.

Traditioneel wordt mate thee gedronken uit een kalebas door middel van een rietje, ook wel Bombilla of Bomba genoemd. Maar Yerba Mate kan ook bereid worden op dezelfde manier als losse thee, namelijk met een theefilter.

Yerba Mate thee is traditioneel gezien echt een gezelschapsdrank. Het is dan ook een eer wanneer iemand in Zuid-Amerika een kop Yerba Mate met je wil drinken.

De traditie voor het bereiden van de Yerba Mate is als volgt. De gastheer of vrouw vult de kop voor twee derde met Yerba Mate. Daarna wordt met de Bombilla (bijvoorbeeld een traditionele), het metalen of houten rietje, een gat gemaakt in het midden van de Yerba Mate. In de opening wordt water (75°C) geschonken. Daarna wacht men totdat de Yerba Mate getrokken is en drinkt de gastheer of gastvrouw de Yerba Mate thee op via de Bombilla (of een meer modernere).

Voor ons lijkt het wellicht niet gastvrij om zelf de eerste kop op te drinken, maar de eerste kop wordt door de gastheer of gastvrouw opgedronken omdat deze nogal bitter is. Daarna vult deze de rode kalebas (met leer) nogmaals, zonder nieuwe Yerba Mate toe te voegen, en laat een gast drinken.

Na het drinken vult de gast de originele natuurlijk kalebas nogmaals met water en geeft deze door aan de volgende gast. Hierdoor kan dezelfde Yerba Mate tot wel 10 keer gebruikt worden. Dezelfde traditie komt ook voor met koud water.

Yerba Mate kopen

Yerba Mate staat bekend als de drank welke je de kracht geeft van koffie, de voordelen van thee en de verrukking van chocolade.

Benieuwd naar ons unieke assortiment van meer dan 22 yerba maté soorten?

Yerba Mate thee eigenschappen

Yerba Mate kalebas

Net als zwarte thee bevat yerba mate cafeïne, een stimulerend middel. Yerba mate bevat zelfs meer cafeïne dan zwarte thee, maar toch minder dan koffie.

Het grootste voordeel van Yerba Maté is toch wel deze verkwikkende werking. De verkwikkende werking komt door het gehalte aan polyfenolen, catechinen, theo-bromine, cafeïne en mateïne*. Verder is de energieboost veroorzaakt door Yerba Mate gebalanceerder, waardoor het effect langer blijft, dan bij een energieboost verkregen door koffie.

Yerba Maté staat echter om meer bekend dan alleen de cafeïne. Zo bevat Yerba Maté stimulerende en tonische eigenschappen die bijdragen aan de weerstand tegen geestelijke en lichamelijke vermoeidheid*.

Verder kan het helpen bij de beheersing van het lichaamsgewicht en helpt het een gezond lichaamsgewicht te behouden*.

Ten slotte draagt Yerba Mate ook bij tot de functionaliteit van de urinewegen.

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn nog bij de ESFA in behandeling, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Een leuk weetje, Tim Ferriss, een bekende biohacker, heeft geëxperimenteerd met van alles en nog wat en uiteindelijk geconcludeerd dat Yerba Mate gemelangeerd met Gember en Kurkuma zorgt voor de meeste creativiteit.

Yerba Mata is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen

Bij een inname via de traditionele wijze (50 gram Yerba Mate in 500 ml water) bevat yerba mate onder andere de volgende voedingsstoffen (indicatie):

  • Proteïne 1 g
  • Natrium 2,7 mg
  • IJzer 1,2 mg
  • Magnesium 31 mg
  • Vitamine B6 0,61 mg
  • Vitamine B3 2,3 mg
  • Vitamine B1 0,68 mg
  • Cafeïne 0,35 mg

Yerba Mate bijwerkingen

Yerba Mate Banner

De eerste mogelijke Yerba Mate thee bijwerking wordt veroorzaakt door cafeïne. Net als bij koffie en (in minder mate) thee, kan teveel cafeïne zorgen voor bijwerkingen. Daarnaast moeten zwangere vrouwen de consumptie van dranken met cafeïne beperken om complicaties te voorkomen.

Ook wordt het gebruik van Yerba Mate afgeraden wanneer je medicijnen gebruikt welke kunnen reageren met cafeïne. 

Waarschuwing: Raadpleeg altijd een dokter in geval van twijfel

Ga je gedroogde Yerba Mate thee kopen? Lees het volgende dan nog even aandachtig door. De ingenomen hoeveelheid van het kruid beïnvloedt de werking van het kruid. Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dokter in geval van twijfel of in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik. Evans & Watson is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van bovenstaande informatie.

Yerba Mate Thee zetten

Naast deze traditionele bereidingswijze kan Yerba Mate ook bereidt worden zoals reguliere losse thee, namelijk in een theeglas met een theefilter. Meer informatie over het bereiden van elke theesoort vind je in onze blog: thee zetten.

Kortom, de Zuid-Amerikaanse drank bevat veel antioxidanten en voedingsstoffen.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.