Wat is Longjing thee (Dragon Well)?

14 apr. 2023
7 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

https://www.evansnwatson.nl/products-list/losse-thee-87Longjing is een prachtige thee - wereldberoemd om de hoge kwaliteit, unieke platte bladvorm en werkelijk unieke infusie.

Het is dan ook niet voor niets dat dit één van de bekendste Chinese theesoorten is. Het is zowel perfecte thee voor de theesommelier als voor degene die net de eerste stappen zet in de wereld van Chinese thee.

In dit artikel nemen we je bij de hand en leren we je alles over longjing thee, in ieder geval wat wij weten. Wat is longjing, hoe wordt het geteeld en geoogst, en hoe is het het beste te zetten.

Wat is Longjing?

Longjing thee is een zachte groene thee die wordt gekenmerkt door vegatieve en lichtfruitige smaaktonen. Smaak kan het beste omschreven worden als enerzijds vegatief – smaaktonen van spinazie, en versterkt door andere smaken, zoals kastanje en een diepe room.

Longjing is een variant van klassieke geroosterde groene thee die wordt geproduceerd in West Lake in Hangzhou, in de provincie Zhejiang in China.

In de buurt van Hangzhou in de provincie Zhejiang in China, wordt Longjing al meer dan duizend jaar verbouwd en heeft het een geweldige reputatie opgebouwd door de voortreffelijke kwaliteit.

Het is echter niet de enige regio waar het geteeld wordt. Longjing wordt dan wel heel goedkoop maar ook heel duur aangeboden.

Naam: Dragon Well, Longjing of Lung Ching?

Dat Longjing ook bekend is als Dragon Well Tea kent meer dan één reden, meer dan één legende.

Volgens één versie geloofde men dat een draak in de dorpsput leefde en voor regen zorgde. Een andere legende zegt dat de naam Longjing zowel de naam is van de waterbron als de naam van een tempel. Een tempel waar monniken theebomen plantten.

Naast Dragon Well Tea staat Longjing ook bekend als Lung Ching of de vertaling van Dragon Well Tea, Drakenputthee.

Teelt en verwerking

Om voor de theebladeren een authentieke Longjing thee te worden, moet deze op de juiste plaats, onder de juiste omstandigheden en met de juiste methode zijn verwerkt.

Longjing theebladeren komen alleen tot leven in het bergachtige gebied van de provincie Zhejiang. Hier groeien is op in een mild klimaat, veel regen en het hele jaar door mist.

Deze omstandigheden, en het gebrek aan zonlicht, zorgen ervoor dat de theebladeren meer theanine bevatten. Dit geeft de thee een zachte en fruitige smaak.

De thee wordt in het vroege voorjaar geoogst en dan worden alleen de jonge knoppen geplukt. De bladeren zijn jadegroen van kleur. De thee van de hoogste kwaliteit komt van de eerste pluk, geplukt vóór 5 april - pre-Qingming. Geplukte bladeren na het Qingming Festival worden als lagere kwaliteit beschouwd.

Deze prachtige groene thee wordt traditioneel met de hand geoogst, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan het verzamelen van uniforme bladeren voor theesoorten van de hoogste kwaliteit.

Dragon Well-thee van hoge kwaliteit wordt ‘Superior Quality’ genoemd en kent een hoge mate van uniformiteit in grootte en vorm, en vertoont ook een tederheid die niet wordt aangetroffen bij lagere kwaliteit.

\De hoogste kwaliteit Dragon Well-theesoorten komen voornamelijk uit het West Lake-gebied (Xihu) van Zhejiang.

Een laatste stap in het proces wat deze thee uniek maakt, is het verhitten. De magische kunst van verhitting wordt met de hand in ijzeren pannen gedaan.

De theemeesters gebruiken hiervoor hun blote handen om de warmte beter te kunnen ervaren en de ontwikkeling van de theebladeren begrijpen. Een kunst die tot wel vijf jaar kan duren om het in de vingers te krijgen.

Longjing wordt vervolgens met de hand in vorm gevouwen. Na het vouwen zien de bladeren er uit als een vlak theeblad. 

Smaakprofiel

Longjing is een prachtige thee om te zien. De droge bladeren zijn glad, plat en speervormig van vorm, waarbij de lichtere kleuren de betere kwaliteiten Longjing vertegenwoordigen. De droge bladeren geven een delicaat lichte aromatische geur, die zacht en zoet is.

De thee is goed te omschrijven als opmerkelijk zoet (voor een groene thee). De zoetheid komt goed naar voren in de afdronk en nasmaak. Het hoofdgedeelte van de thee bestaat uit gelijke delen hartig en zoet, waarbij de hartige kant hint naar nootachtige en ja, zelfs sperzieboonaroma neigt.

Voordelen van Longjing

Longjing bevat grote hoeveelheden catechinen, vitamine C en aminozuren.

Zo bevat het 3,7% aminozuren, 12,1% catechines, 4,0% cafeïne, 18,5% Camellia sinensis (theepolyfenolen), vitamine C en vele andere mineralen, vitamines en antioxidanten.

De voedingswaarde van Dragon Well groene thee is dikwijls hoger dan die van andere groene theesoorten.

Longjing theetypes

Longjing wordt in veel verschillende gebieden geteeld. Door deze verschillende gebieden bestaan er ook veel variëteiten.

Types die variëren van superieure, duurdere thee tot lagere kwaliteitstypes. Alleen thee die in Zhejiang wordt geproduceerd, wordt beschouwd als echte en authentieke Longjing thee. De beste Longjing thee is te vinden rond de Lion Peak Mountain.

Er zijn drie hoofdsoorten Longjing’s te onderscheiden, en twee aanvullende soorten die soms nog steeds als Longjing worden geclassificeerd. De eerste drie theesoorten staan bekend als Xihu Longjing-theesoorten, die dus worden verbouwd in het West Lake-gebied.

De laatste twee worden in dezelfde provincie verbouwd, maar in een andere regio - Anji in plaats van Xihu - dus sec gekeken worden ze niet beschouwd als echte Dragon's Well-theeën, ook al hebben ze veel van dezelfde smaakkenmerken.

West Lake Longjing thee types

Shi Feng Longjing - bekend als Lion Peak Longjing. Het dorp Shi Feng is het oorspronkelijke gebied waar de West Lake Longjing thee geteeld is.

Hier komt de beste kwaliteit Longjing thee vandaan. Een frisse thee met geelachtig groene theebladeren. 

Mei Jia Wu Longjing - dit type van West Lake Longjing thee is vrij beroemd om zijn jadegroene kleur. Het wordt geproduceerd in het dorp Mei Jian Wu in de provincie Zhejiang en staat ook te boek als zeer hoogwaardige thee. Xi Hu Longjing omvat alle theeplantages van de overgebleven dorpen in de regio. Thee van hoge kwaliteit.

Tiger Spring Longjing – een andere beroemde groene thee uit het West Lake-gebied. Deze Tiger Spring losse thee wordt verbouwd in de buurt van de heldere, verfrissende Tiger bron. Het is een dure Dragon's Well-thee die talloze keren kan worden getrokken zonder dat de smaakkwaliteit achteruitgaat. Het neigt milder te zijn dan Shi Feng met hogere vegatieve smaaktonen.

Andere types

Qian Tang Longjing - deze thee wordt ook geproduceerd in de provincie Zhejiang, net buiten het West Lake-gebied. Het is een goedkoper type, omdat het niet afkomstig is van de Xi Hu theeplantages.

Wordt door theemeesters niet als een echte Longjing beschouwt.

Bai Longjing - komt verder weg van de oorspronkelijke bron. Dit type wordt geproduceerd in An Ji, in de provincie Zhejiang.

Alhoewel vergelijkbaar met Longjing in vorm, wordt het een Bai Pian thee genoemd. Het onderscheidt zich doordat het een hogere hoeveelheid aminozuren heeft dan andere groene thee.

Theezettips voor Longjing

Voor de beste smaak kun je het beste losse thee gebruiken – eigenlijk is de thee namelijk te goed om met een papieren filter of als theezakje te drinken. Deze thee heeft de ruimte nodig om optimaal te presteren. Zonde als je ‘m dan wegstopt.

Zorg er ook voor dat je gefilterd water of mineraalarm-water gebruikt in plaats van kraanwater. Zo krijg je de meest authentieke smaak.

Zoals de meeste groene theesoorten, zet je Lonjing thee bij een lage temperatuur. Dit type groene thee moet worden gezet met een watertemperatuur tussen 75-80 °Celsius).

Gebruik voor het beste resultaat een thermometer. Als je er geen hebt, kun je ook water aan de kook brengen en het dan 2 minuten laten afkoelen voordat je het in je theepot giet om te laten trekken.

Thee zetten

Begin met het spoelen van een gaiwan of theekopje met heet water. Swirl het hete water rond om het kopje op te warmen.

  • Neem 1 theelepel Longjing losse thee en doe ze in een theezeefje en zet in de gaiwan.
  • Vul het theekopje met water van ongeveer 75 °C.
  • Laat de theeblaadjes 2 tot 3 minuten trekken.
  • Verwijder de theeblaadjes en geniet van je kopje thee!

Longjingthee kan 3 tot 5 keer worden getrokken voordat ze haar smaak verliest. Bij elke nieuwe zet verleng je de trektijd van elke infusie met ongeveer 30 seconden.

Bewaren van Longjingthee

Op de juiste manier bewaren van Longjingthee is enorm belangrijk om de thee zo vers en smaakvol mogelijk te houden.

Wanneer je voor het eerst een hoogwaardige Longjing groene thee koopt, is de eerste keer de smaak delicaat en echt voortreffelijk.

Door de thee op de juiste manier te bewaren kun je elke keer opnieuw deze smaak beleven als de eerste keer. Als je deze exclusieve, zeer kwetsbare thee niet goed bewaart, verliest het snel haar smaak.

Eeuwig zonde!

Het gebruik van een theeblik is een belangrijke factor voor het goed bewaren van thee. Idealiter zou de bus ondoorzichtig moeten zijn, geen geuren moeten kunnen absorberen en een luchtdicht deksel hebben.

Wanneer je voor de eerst keer nieuwe thee in je theeblik doet, schud dan wat van de nieuwe thee rond de binnenkant. Zorg ervoor dat het theeblik een zeer strak sluitend deksel heeft, zodat er geen lucht in het theeblik kan doordringen.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.