Wat is Afternoon Tea?

12 apr 2023
4 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Afternoon Tea is een thee-gerelateerd ritueel, een soort Westerse theeceremonie. In de vroege jaren 1840 geïntroduceerd in Groot-Brittannië. Afternoon tea heeft zich ontwikkeld als mini-maaltijd om de honger te stillen tot de avondmaaltijd om 20.00 uur. Afternoon Tea is een soort maaltijd met allerlei sandwiches (meestal kleine hapjes), scones met clotted cream en jam, zoete gebakjes, cakejes en andere zoetigheden. Bijzonder is dat scones toen niet gebruikelijk waren in de vroege namiddagthee. Pas in de twintigste eeuw zijn deze geïntroduceerd en toegevoegd aan het menu.

Is Afternoon Tea hetzelfde als High Tea? 

Zeker niet! Afternoon tea is een lichte maaltijd met thee, sandwiches en hapjes, scones en zoete deegwaren. Zoals gezegd ergens geserveerd tussen 15:00 en 17:00 uur. High Tea is van origine een avondmaaltijd voor de arbeidersklasse. Een High Tea is namelijk samengesteld uit stevige gerechten en geserveerd tussen 17.00 en 19.00 uur. Afternoon tea wordt ook wel 'low tea' genoemd omdat thee wordt geserveerd op lage tafels met comfortabele stoelen. High Tea, aan de andere kant, wordt gegeten aan een hoge tafel (eettafel). In Nederland wordt vaak High Tea gebruikt waar men Afternoon Tea bedoeld. 

"Er zijn slechts weinig uren in het leven aangenamer dan het uur gewijd aan afternoon tea." - Henry James

Afternoon tea is oorspronkelijk ontstaan als een privé aangelegenheid met een sociaal karakter voor dames die de ladder van de samenleving beklommen. Pas toen koningin Victoria deelnam aan afternoon tea-ritueel, ontstond het formelere karakter op een grotere schaal. De zogenaamde 'theerecepties'.

Deze recepties konden maar liefst uit tweehonderd gasten bestaan. De genodigden kregen een 'openhuis'-uitnodiging om tussen 16.00 en 19.00 uur te komen, waarbij ze konden komen en gaan wanneer ze maar wilden. Dit is de ontstaansgeschiedenis van de afternoon tea zoals die in het Verenigd Koninkrijk nog bestaat. In Groot-Brittannië wordt afternoon tea tegenwoordig meestal genuttigd om een speciale gebeurtenis zoals een verjaardag, vrijgezellenfeest of baby shower te vieren.

Hoe laat is middagthee geserveerd?

Traditionele afternoon tea wordt meestal geserveerd tussen lunch en avondeten, ergens tussen 15.00 en 17.00 uur.

Is er een juiste volgorde om Afternoon Tea te eten?

Ja! Traditionele afternoon tea wordt geserveerd in drie gangen, meestal op een etagière. Je begint met het opeten van de hartige gerechtjes, dan komen de scones en als laatste de chocolade, snoepjes en bonbons.

Eet ik alles met mijn handen?

Ja! De sandwiches, de scones en de zoetigheden worden allemaal met de handen gegeten. Bestek wordt alleen gebruikt voor de clotted cream op je scones. Je mag een vork gebruiken als je denk te gaan smeren tijdens het eten.

Moet ik mijn kleine vinger omhoog doen tijdens theedrinken?

De juiste manier om een theekopje vast te houden, is door met je duim en wijsvinger het oor van je kopje vast te houden. De derde vinger rust op het oor en de pink mag niet worden opgetild of uitsteken. Het opsteken van je pink wordt beschouwd als onbeleefd. 

Wat doe ik met mijn bestek als ik het heb gebruikt?

Plaats je bestek nooit direct op de tafel nadat je het hebt gebruikt. Nadat je je mes of vork hebt gebruikt, leg je het op een schoteltje of op je bord. Hetzelfde geldt voor je servet. Als je het eenmaal op je schoot hebt gelegd, leg je het servet niet meer op tafel. Leg het in plaats daarvan op je stoel als je de tafel verlaat.

Waar doe ik met mijn theelepel?

Nadat je je theelepeltje hebt gebruikt, leg je het op de schoteltje bij je theekopje. Drink je thee niet met je lepel nog in het kopje.

Mag ik melk aan mijn thee toevoegen?Als je zwarte thee bestelt ben je vrij suiker of melk toe te voegen. Voeg echter geen suiker of melk toe aan witte thee of groene thee. Beide zijn bedoeld om te drinken zonder dat er iets anders aan wordt toegevoegd.

Houd ik het schoteltje onder het theekopje tijdens het drinken?De juiste etiquette is om het theekopje en de schotel niet verder dan 12 centimeter van elkaar af te houden. Als je aan tafel zit mag je het schoteltje niet met het theekopje optillen. Als je echter klaar bent met eten en achterover leunt om thee te drinken, dan pak je het schoteltje op en houd je deze op heuphoogte terwijl je van je thee nipt.

Mag ik om meer thee vragen?

Met losse thee van goede kwaliteit mag je meerdere keren thee drinken. In plaats van om meer thee te vragen, vraag je echter om meer heet water om de thee een tweede of derde keer te laten trekken.

Hoe lang duurt afternoon tea?

Afternoon Tea duurt meestal ongeveer 2 uur.

Wat trek ik voor kleding aan, zijn er kledingsvoorschriften?

Afternoon tea is bedoeld als ontspanning. Toch is het enigszins formeel, dus je wilt een beetje goed voor de dag komen. Draag dus geen sneakers of een spijkerbroek - minimaal zakelijk casual. Het is een mooie reden om je goede goed aan te trekken.

Hoe gaat afternoon tea in zijn werk?

Afternoon tea kent in principe een vast menu met thee. In de prijs die je per persoon betaalt, krijg je drie gangen (broodjes & hartigheden, scones en zoetigheden) en thee. Je kiest de thee, maar niet hetgeen je eet in de drie gangen.

Ik ben vegetariër, wat kan ik eten?

Als je vegetariër bent kun je dit weten wanneer je de reservering maakt en nadat je bent gaan zitten. De meeste locaties hebben een aangepast menu en ze zullen waar nodig vlees voor vegetarische opties vervangen.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.