Recept: Irish Breakfast Latte thee

11 mrt 2023
25 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image
 • Theesoort / kruid : Irish Breakfast
 • Bereidingstijd : 10 min.
 • Niveau : Beginner

Thee wordt niet direct geassocieerd met innovatie. Latte’s en cold-brew worden bijvoorbeeld dan ook vooral in verband gebracht met koffie. Cappuccino’s zijn helemaal ingeburgerd terwijl thee juist dé drank is wat veel veranderingen heeft ondergaan de laatste jaren.

Er is geen enkele drank wat inmiddels zoveel types kent. Denk aan bubble tea, tealatte, kaasthee, chai, iced tea, kombucha of cold brew. Toch zien we dat veel mensen blijven vasthouden aan de traditionele theetijd.

De traditie om te gaan zitten voor een kop sterke zwarte thee bestaat al eeuwen. Theetijd gaat vaak gepaard met beroemde theemelanges zoals Earl Grey, English Breakfast, Engelse melange of Irish Breakfast. Tegenwoordig is thee niet alleen meer wat je tijdens theetijd, of alleen 's ochtends of 's avonds drinkt…

Thee is best wel iets wat je kunt serveren aan je vrienden tijdens een feestje of na de maaltijd!

Wat we in deze blog hebben gemaakt is een erg leuk recept als variant op Irish Breakfast thee én als variant op de London Fog. Ooit gehoord van de London Fog? Deze thee latte wordt gemaakt met Earl Grey thee, gestoomde melk en vanillesiroop.

Deze variant wordt gemaakt met Irish Breakfast thee, opgeschuimde melk en vanillesiroop. De bereidingstijd is zo’n 15 minuten (spulletjes pakken: 5 min., kooktijd: 10 min.).

Ok, wat ben je nodig?


Ingrediënten

Stap voor Stap Instructies

 • image

  Stap 1.

  Water verwarmen en thee toevoegen. Om Irish Breakfast thee te maken, breng je gewoon water aan de kook. Verwarm het water in een steelpan tot 90° Celsius en voeg de Irish Breakfast theeblaadjes los in het pannetje toe. Zet het vuur uit en laat de theeblaadjes 4-5 minuten trekken. Zeef de thee.

 • image

  Stap 2.

  Verwarm in een schone steelpan de melk, samen met de suiker en het zout.

 • image

  Stap 3.

  Gebruik een blender. Eenmaal gekookt, giet de melk samen met de Irish Breakfast in een blender. Je kunt ook een melkschuimer gebruiken maar dit duurt langer.

 • image

  Stap 4.

  Voeg de vanillesiroop toe en blend het geheel ongeveer 20 seconden of tot het schuimig is.

 • image

  Stap 5.

  Giet in twee mokken, garneer met slagroom en bestrooi met het snufje kaneelpoeder.

Tips & variaties

 • Je kunt de suiker vervangen door andere zoetstoffen zoals honing of stevia.

 • Hoewel we volle melk aanbevelen, kun je ook plantaardige melk zoals amandelmelk, of sojamelk gebruiken.

 • Voor een sterker aftreksel laat je de Irish Breakfast 6-7 minuten trekken.

Wat is Irish Breakfast thee?

Irish Breakfast Tea is een melange van verschillende zwarte theesoorten, meestal een combinatie van Assam en Ceylon thee.

De melange bevat voor een groot deel Assam thee. Dit maakt Irish Breakfast robuust en moutig, en geeft het een mooi amberkleurig aftreksel. De smaak is sterker dan die van de English Breakfast thee.

Terwijl sommigen deze thee liever zwart drinken met honing of suiker, wordt Irish Breakfast thee vanwege zijn kracht vaak met melk geserveerd. In Ierland wordt de Irish Breakfast thee meestal met melk geserveerd.

Nu we het er toch over hebben - alhoewel de melange over het algemeen bekend staat als Irish Breakfast thee, is de naam ervan een verkeerde benaming.

Irish Breakfast kan namelijk op bijna op elk moment van de dag gedronken worden en is daarmee niet alleen gebonden aan het ontbijt. In Ierland is het de defacto thee en veel Ieren drinken toch zo’n vier tot zes koppen thee per dag…

Alternatief voor de slagroom: opgeschuimde melk

Opgeschuimde melk ontstaat wanneer de melk wordt opgeschuimd met een elektrische handopschuimer, melkopschuimer of zelfs een Franse pers. Elk van de methodes zorgt er voor dat er kleine, luchtige belletjes ontstaan. Een licht, wolkachtig schuim bekend van de vele cappuccino's en lattes op het terras.

Instructies voor melk opschuimen

Het opschuimen van de melk kan op verschillende manieren. Opties:

 1. Opschuimen met een melkopschuimer of Franse pers
 2. Opschuimen met een elektrische handschuimer

We hebben de meest gangbare manier uitgewerkt. Voor het opschuimen met een handschuimer, verwarm je eerst de melk. Breng het niet aan de kook, maar verwarm de melk in een pannetje tot het heet is (60°C). Zodra het heet zal het (snel) opkomen.

Dompel het staafje van de handschuimer in de melk en druk op de knop om het aan te zetten. De melk begint te draaien en krijgt wat luchtbelletjes.

Til de opschuimer voorzichtig op en kantel hem om het luchtige schuim te creëren. Afhankelijk van de soort melk die je gebruikt (volle melk of volle havermelk werken het beste), kan het volume van de melk verdubbelen. Schuim op tot je de gewenste hoeveelheid hebt.

Alternatief: zelf vanillesiroop maken

Er zijn veel vanillesiropen beschikbaar, maar het is ook heel makkelijk om zelf vanillesiroop te maken!

Als je vanillestokjes kunt vinden (ja, ze zijn prijzig maar maken het echt zo veel lekkerder!), kun je zelfgemaakte vanillesiroop maken met de volgende stappen:

 • Gebruik een scherp mes en splijt het vanillestokje (eigenlijk is dit de boon) doormidden. Dit legt de kleine zaadjes bloot die de vanillesmaak geven.
 • Meng gelijke delen water en suiker in een kleine steelpan.
 • Doe de vanilleboon erbij en breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Kook ongeveer een minuut of twee, tot de suiker volledig is opgelost.
 • Haal de pan van het vuur en laat het vanillestokje 15-20 minuten trekken. Hoe langer u het laat trekken, hoe sterker de vanillesmaak.
 • Verwijder het vanillestokje. Giet de siroop in een luchtdichte verpakking. De siroop is ongeveer 1 week te bewaren in de koelkast.
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.