Zelfgemaakte (plantaardige) chocolademelk met cacaopoeder

10 mrt. 2023
5 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Wist je dat chocolademelk gemakkelijk zelf thuis is te maken? Je bent dat gele pak uit de supermarkt helemaal niet nodig.

We hebben verschillende recepten. De recepten zijn altijd met echte cacaopoeder, slechts een beetje suiker voor de zoetheid, en natuurlijk een vleugje liefde.

Recept 1 is een regelrechte klassieker. Echte cacao met echte (koe)melk en suiker. Recept 2 daarentegen is plantaardig en suikervrij. Beide zijn geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Recept 1: chocolademelk met cacaopoeder - dé standaard

In tegenstelling tot chocolademelk in poedervorm of kant-en-klaar - die conserveringsmiddelen en moeilijk uit te spreken ingrediënten bevatten - heb je voor dit chocolademelkrecept slechts drie eenvoudige ingrediënten nodig.

Je hebt totale controle over wat er in je chocomelk gaat. Elk aspect van dit recept kan door jou worden aangepast. Bevalt je iets niet, lekker inwisselen dan.

Gebruik bijvoorbeeld je favoriete soort melk, of dit nou volle melk is van de koe of een alternatief zoals amandel- of sojamelk.

Door ongezoet cacaopoeder te gebruiken, kun je de zoetheid naar smaak aanpassen met meer of minder suiker.

Het is ook gemakkelijk aan te passen zodat je een grotere, kant-en-klare in de koelkast, voorraadje hebt. Je kunt het zelfs opwarmen voor warme cacao of er wat extra smaak aan toevoegen.

Ingrediënten

  • 350 ml melk, elk type
  • 1 eetlepel ongezoet cacaopoeder
  • 2 theelepels vanillesuiker

Bereiding: stappen om chocolademelk te maken

  • Verzamel de ingrediënten
  • Giet de melk in een glas en voeg langzaam de cacaopoeder toe terwijl je het mengt met een lepel of een kleine garde. Een handmixer of een kleine garde werken het beste omdat ze het klonteren van het cacaopoeder verminderen.
  • Poedersuiker toevoegen tot het goed gemengd is.
  • Direct opdienen of afdekken en in de koelkast zetten tot drinkbaar. Geniet ervan.

Variatie op het recept & Tips

Als je de melk in de koelkast zet, moet je hem goed roeren voordat je hem opdrinkt. De cacaopoeder en de suiker kunnen naar de bodem zakken. Ontstaat een "smurrie". Is niet lekker, niet.

Tip van Flip - maak de chocolademelk per halve liter of zelfs per liter. Mix de melk met de andere ingrediënten in een blender in plaats van een handmixer en giet het over in een pitcher. Zorg ervoor dat je het goed roert voordat je het in een glas inschenkt.

Voeg een snufje gemalen kaneel of nootmuskaat toe voor meer pit.

Voor een suikervrije versie vervang je de vanillesuiker door stevia. Begin met een beetje klein en mix het. Voeg zo nodig meer stevia toe.

Je kunt warme chocolademelk maken met dezelfde ingrediënten. Verwarm de melk op een laag pitje en voeg het cacaopoeder en de suiker toe. Roer tot het goed gemengd is en de gewenste temperatuur heeft. Serveer onmiddellijk. Garneren met marshmallows (!) of slagroom.

Recept 2: plantaardige chocolademelk met cacaopoeder (suikervrij)

Ingrediënten

Het bestaat uit slechts 4 ingrediënten - geen kunstmatige smaakstoffen of toegevoegde suiker.

  • (Plantaardige) Melk
  • Dadels (medjool)
  • Cacaopoeder
  • Vanille-extract (optioneel)

Voor de lekkerste smaak neem je havermelk. Voor dit chocolademelkrecept gebruikten wij in ieder geval havermelk, omdat die van nature zoeter is dan andere plantaardige melk.

Voel je vrij om je favoriete type melk te kiezen, zoals sojamelk, amandelmelk, kokosmelk of zelfs koeienmelk.

Het beste kies je verder voor medjool dadels. Deze zijn van zichzelf al natuurlijk zoet, hebben een kleverige textuur en karamelachtige smaak. Gewone dadels werken echter ook!

Verder natuurlijk ongezoete, echte cacaopoeder. What else?

Optioneel kun je nog vanille-extract (of vanillesuiker) toevoegen. Zeer aan te bevelen omdat het geweldig smaakt in combinatie met de cacaopoeder. Kies voor puur vanille-extract zonder toevoegingen.

Bereiding: stappen om chocolademelk te maken

Om deze zelfgemaakte chocolademelk te maken, heb je een sterke blender nodig die de dadels gemakkelijk kan vermalen tot een gladde en romige smoothie. Een handmixer wordt ‘m niet…

Met een staaf- of handmixer krijg je niet hetzelfde resultaat. De dadels krijg je dan namelijk niet perfect versneden.

Ok, ga als volgt te werk:

  • Gooi alle ingrediënten (melk, cacaopoeder, dadels en vanille-extract) in een krachtige blender en mix tot een gladde massa.
  • Proef en pas de zoetheid naar wens aan. Als je liever een zoetere chocolademelk hebt, voeg dan meer dadels of meer vanille-extract / zoetstof naar keuze (vanillesuiker) toe.

Deze plantaardige chocolademelk kan iets aan de romige kant zijn. Voeg dan meer melk toe voor een dunnere chocomelk.

Bewaren: max. 2 dagen in de koelkast

De chocolademelk via dit recept smaakt absoluut het beste als je hem meteen serveert, maar kan ook in een luchtdichte verpakking in de koelkast max. zo’n 2 dagen worden bewaard. Even goed roeren of schudden voor het drinken.

Variaties op het recept & Tips

Voor een zoetere plantaardige chocolademelk pas je de zoetheid aan door meer dadels en een scheutje melk toe te voegen.

Deze chocolademelk is natuurlijk van nature al gezoet - met dadels. Als je daarom suikervrij een zoetere smaak wilt, voeg je simpelweg meer dadels toe.

Om te voorkomen dat het stropiger wordt is een scheutje melk wel zo handig. Als je het recept niet persé vrij wilt houden van geraffineerde suikers, dan kun je vanillesuiker, ahornsiroop, agave nectar, honing of (kokos)suiker toevoegen.

Te dik? Voeg meer melk toe als voor een dunnere plantaardige, suikervrije chocolademelk.

Pindakaas past echt enorm goed bij chocolade smaaktonen. Wees niet zuinig met die pindakaas, meid. Ga je gang en voeg een theelepel pindakaas toe voor een romigere textuur.

Mooi alternatief voor pindakaas is amandelboter. Kans is klein, maar kun je geen pindakaas in Nederland vinden, probeer dan amandelboter.

Ena laatste tip – pepermunt. Niet gangbaar, wel een goede match. Pepermunt smaakt geweldig in combinatie met chocolade. Voeg naar smaak een klein beetje pepermuntextract toe.

Beetje te mat nog qua smaak? Voeg een klein beetje zout toe (maar dan ook echt maar een heel klein snufje zout). Helpt om de smaken te versterken.

Zet de blender op maximale snelheid. Speed it up! Om deze chocolademelk superglad te krijgen, is het belangrijk een sterke blender te gebruiken die de dadels gemakkelijk kan verwerken. We willen geen stukken in onze chocomelk toch?

Harde dadels zijn een bi*?!. Als je dadels niet zacht zijn, laat ze dan van tevoren ongeveer 10 minuten weken in heet water. Wel even de dadels ontpitten he?

In plaats van verwarmde melk kun je ook koude melk eens proberen. Gebruik koude melk voor een verfrissende chocolademelk. Of dus die pepermuntextract…

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.