Muntthee Recepten

5 sep. 2021
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Munt is veel meer dan het kruid in de tuin of te drinken als 'gewone' kruidenthee. Zo is muntthee het ideale kruid om lekker mee te experimenteren en lekker van te genieten tijdens een warme dag. Munt verfrist niet alleen in de zomer, het verwarmd je ook nog eens in de winter. Meer weten? 

In dit artikel vind je meer informatie over verschillende soorten munt en wat is muntthee, 2 leuke recepten recepten en nog veel meer. Zo kun je nog meer genieten van jouw muntthee…

Wat is muntthee?

Muntthee is een kruidenthee, ook wel tisane of infusie genoemd, die al duizenden jaren wordt gedronken (en gebruikt om haar heilzame eigenschappen). Muntthee werd al door Grieken, Romeinen en oude Egyptenaren voor medicinale doeleinden gebruikt. Verkrijgbaar in verschillende soorten, de twee meest populaire munttheesoorten zijn pepermunt en groene munt.

Munt als plantfamilie gaat al al duizenden jaren mee en kent meer dan 30 verschillende soorten. De naam komt van de Griekse nimf Menthe die door Persephone in een plant werd veranderd en er zijn zelfs takjes munt gevonden in oude Egyptische graven. 

Het maakt ook al erg lang deel uit van de culinaire wereld. De traditie van het drinken van muntthee is dan ook over de hele wereld te vinden. Pepermuntthee wordt bijvoorbeeld veel gedronken in Europa, waar het als een welkome frisse, verkoelende smaak wordt gezien. Groene munt daarentegen wordt met name traditioneel gebruikt met groene thee in Marokko als Marokkaanse muntthe. Een wonderbaarlijk verfrissend en licht cafeïnehoudend tisane. Probeer het eens op een hete zomerdag, echt de moeite waard!

Kruidenthee of infusie

Simpel gezegd is muntthee een infusie van muntblad, gedronken als thee. Ondanks dezelfde bereiding is het echter geen ´thee´. Doordat de 'thee' niet wordt gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen mag het officieel geen 'thee' genoemd worden. Betere benamingen zijn 'infusie' of 'tisane'. Kruidenthee of een infusie is dus een op thee lijkende, warme drank, gemaakt van (diverse) kruiden. Niet officieel thee dus, wel erg lekker! Munt is een inheemse plant in Europa, maar door de populariteit over de hele wereld gedronken.

Waar munt allemaal goed voor is...

Vanwege het hoge gehalte aan etherische oliën in de bladeren (1–2,5%), vooral menthol, is pepermuntthee populair vanwege de genezende effecten. Muntthee is bovendien aangenaam om te drinken, wordt het niet bitter en is het cafeïne vrij. Iedereen die gevoelig is voor cafeïne kan met volle teugen genieten van deze kruidenthee voor het slapen gaan. Muntthee is een heerlijke en verfrissende manier om je well-being te stimuleren. 

Pepermuntthee kan helpen om je adem te verbeteren. De menthol in pepermunt doet bovendien gezwollen vliezen in de neus krimpen, waardoor ademen makkelijker wordt en helpt het ook bij het losmaken van slijm dat zich in de longen kan hebben opgehoopt.

Verschillende soorten munt voor thee

Er zijn verschillende muntsoorten en munttheeën, zoals pepermuntthee van pepermuntblaadjes en groene muntthee / kruizemuntthee met groene munt blaadjes. Er bestaan ook theesoorten die zowel pepermunt- als groene muntblaadjes bevatten. In Korea wordt traditionele muntthee bakha-cha (박하차) gemaakt met Oost-Aziatische wilde muntblaadjes. Helaas hebben wij die niet in het assortiment.

De twee meest gebruikte soorten voor thee zijn dus pepermunt en groene munt (ook wel kruizemunt genoemd). Beide hebben eigenschappen die al heel lang ingezet worden over de wereld om haar heilzame eigenschappen. Beide soorten zijn eigenlijk nauw verwant.

Kruizemunt, zo genoemd vanwege zijn puntige bladeren, komt oorspronkelijk uit Europa en Azië, terwijl pepermunt met zijn rondere bladeren eigenlijk een hybride is van kruizemunt en watermunt. In de 18e eeuw werd de kruizing pepermunt door de botanicus Linnaeus voor het eerst beschreven in Groot-Brittannië.

Pepermunt

Traditioneel wordt pepermuntthee gebruikt en genoten na de maaltijd om de smaak te reinigen. Het heeft een zeer hoog mentholgehalte, wat helpt om zijn kenmerkende verkoelende smaakeigenschappen te geven. Pepermunt is rijk aan vitamine C en het is ook een goede bron van mineralen zoals magnesium, koper, ijzer, kalium en calcium.

Groene munt / Kruizemunt

Kruizemunt deelt veel geneeskrachtige eigenschappen met pepermunt, hoewel het minder menthol bevat en daarom de smaak zachter en een beetje zoeter is. Het bevat een iets andere plantsamenstelling en uitstekende actieve inhoudsstoffen, waaronder vitamine A, bèta-caroteen en vitamine C, evenals folaten en B-vitamines, waaronder riboflavine, thiamine en vitamine B6.

Pepermuntthee versus groene muntthee

Normaliter wordt muntthee - met name in het Westen - gemaakt met pepermuntblaadjes, maar je kunt pepermunt ook combineren met groene muntblaadjes om een 'dubbele muntthee' te maken.  Pepermuntthee is verfrissender en koeler dan groene muntthee omdat pepermunt meer menthol bevat dan groene munt. Om dezelfde reden heeft groene munt een subtielere smaak dan pepermunt. Kruizemunt is bijvoorbeeld het geheim achter de delicate zoetheid van Marokkaanse muntthee.

Heerlijke recepten!

Een eenvoudig recept om van te glimlachen? Kook water, giet het over de munt, wacht de voorgeschreven tijd en geniet van de frisse smaak. Munt is echter ook perfect geschikt om mee te experimenteren. We hebben daarom twee bijzonder lekkere recepten gemaakt om zelf te bereiden, namelijk Marokkaanse muntthee (Toeareg) en Citroen-Munt-IJsthee. Elk recept komt met een beschrijving en ingrediënten.

Tip: voor losse thee in een theepot zijn papieren theefilters zeer geschikt.


Marokkaanse Muntthee

Muntthee is niet alleen maar thee in Marokko, het is een teken van gastvrijheid, vriendschap en traditie. Omdat de drank zo populair is, wordt het de hele dag geserveerd, na elke maaltijd en bij elk gesprek. Marokkanen zijn erg trots op hun thee en zal een bezoeker vaak vragen een kop mee te drinken. Hieronder vindt je hoe jij zelf heerlijke Marokkaanse muntthee maakt.

Bereiding

 • Kook het water en verwarm met een kleine hoeveelheid de theepot.
 • Combineer de munt met de groene thee en suiker in de theepot, vul het dan met de rest van het warme water.
 • Laat de thee gedurende drie minuten trekken.
 • Zet in de tussentijd de glazen voor de thee neer. Een shot-glaasje komt het dichtst bij de slanke glazen die in Marokko gebruikt worden in de buurt.
 • Vul slechts één glas met de thee, giet deze dan terug in de pot. Hierdoor mengen alle smaken en suikers goed met elkaar. Herhaal dit nogmaals.
 • Giet de thee van een gepaste hoogte op. Hoe hoger je de thee opgiet, des te hoger staan je bezoekers in je aanzien.
 • Geen schuim op thee? Oei! Giet de thee dan terug in de theepot en probeer het opnieuw totdat de thee keurig begint te schuimen.
 • Garneer met een takje munt.

Ingrediënten

 • 3 theelepels gesneden muntt (aarmunt);
 • Aantal takjes verse munt voor garnering;
 • 3 tl groene thee (China Gunpowder);
 • 3 el suiker (of meer na smaak);
 • 1 l water;

Tip: kant-en-klare Marokkaanse Muntthee is hier te vinden!


Citroen-Munt-IJsthee

Voor dit recept zijn meerdere variaties mogelijk. Denk in eerste instantie aan een basis van groene thee of zwarte thee omdat deze traditioneel goed matcht met citroen. Om een echte Minty muntthee te maken kun je ook gaan voor muntthee als basis. Of wees creatief met witte thee, kamille thee of een andere kruidenthee die goed met citroen en munt klikt. Een kijkje in ons ruime assortiment levert vast en zeker een paar ideeën op!

Om de ijsthee het beste tot zijn recht te laten komen, begin dan met ongeveer de helft van de hoeveelheid water. Kook het water, voeg de thee toe en laat het een paar minuten trekken. Verwijder vervolgens de thee (te lang te laten trekken levert een bittere smaak op) en voeg de rest van het water toe. Laat de thee in de koelkast afkoelen totdat het koud is. Natuurlijk kun je gewoon de thee drinken op dit punt. Het is echter nog lekkerder en verfrissender om de citroen-munt smaak toe te voegen. Garneer ten slotte met een schijfje citroen bij een chique party of geniet er rechtstreeks uit de koelkast van op een hete middag.

Bereiding

 • Plaats de citroen- en limoenschijven en muntin een glazen pot.
 • Vul de pot met ijsblokjes en de koude thee en roer voorzichtig.
 • Laat het 4-6 uur afkoelen in de koelkast voor serveren.

Ingrediënten

 • 3 koppen zwarte thee (Very Honey Assam TGFOP), groene thee (Sencha) of Kamille
 • 3 tl munt
 • 0,25-0,5 l water (na smaak)
 • 1 citroen, in schijfjes;
 • 1 limoen, in schijfjes;
 • IJsblokjes;
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.