Jargon van theezetten

4 okt. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Soms is het moeilijk te begrijpen waar mensen het over hebben. Je begrijpt wat elk individueel woord betekent, maar samen in context klinkt het als abracadabra. Thee heeft ook haar eigen terminologie. Jargon wat intimiderend kan overkomen op de beginnende theedrinker. Hierom heb ik een basisgids van termen opgesteld bij het zetten van thee.

Term nr. 1: trekken
Trekken – het ‘trekken’ gebeurt wanneer thee in heet water wordt geplaatst. Het is vergelijkbaar met weken. Als iemand je vraagt hoe lang de thee heeft getrokken, dan vragen ze in feite hoe lang de thee heeft geweekt.

Trektijd – dit is hoe lang de thee heeft getrokken. Als iemand zegt dat de thee een trektijd heeft van 4 minuten, betekent dit dat de thee uit het water gehaald dient te worden 4 minuten nadat heet water er over de thee heen is gegoten.

Term 2: infusie
Infusie – na het trekken van de thee, heb je een infusie. Om een kop thee te krijgen, dient de thee en het water te fuseren, wat bewerkstelligt wordt door het trekken van de thee.

Meerdere infusies – als je thee bewaard nadat deze uit het water wordt gehaald, kun je het trekproces herhalen. Elke keer dat je thee weer gebruikt, maak je een nieuwe infusie. De eerste infusie is de eerste keer dat je de thee laat trekken. De tweede keer dat je de thee laat trekken is de tweede infusie, de derde keer de derde infusie, etcetera. Al deze infusies betekenen dat je de thee meerdere keren kunt laten trekken, resulterend in meerdere infusies.

Samenvatting
Om een kop thee te maken laat je eerst de thee trekken in water. Na een bepaalde tijdsperiode (trektijd) haal je de thee uit het water. Dit proces heet een infusie. Als je de thee hergebruikt heb je meerdere infusies. Zolang je deze basistermen weet zul je geen vertaler nodig hebben wanneer mensen praten over het zetten van thee. Meerdere definities zijn overigens ook in ons thee woordenboek te vinden!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.