How to: Shiitake thee maken

10 mrt 2023
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Shiitake thee is precies hoe het klinkt: thee van de paddenstoel Shiitake! Nog nooit een Shiitake thee gedronken? Shiitake (Lentinus edodes) is een soort eetbare paddenstoel. Hij komt oorspronkelijk uit Japan en China, en bevat een chemische stof genaamd lentinan. Shiitake paddenstoelen zijn de tweede meest gegeten paddenstoelen ter wereld. Misschien heb je nog nooit van shiitake gehoord, maar deze kleine bruine paddenstoelen zijn eigenlijk een van de meest smaakvolle en veelzijdige ingrediënten voor bijvoorbeeld koken of om thee van te zetten. Niet alleen zijn deze prachtige paddenstoelen gemakkelijk te verwerken in zowat elk recept, ze zijn ook ongelooflijk gezond en je kunt er thee van zetten.Shiitakes hebben een diepe, rijke smaak die vaak wordt omschreven als "umami". Shiitake thee wordt al eeuwenlang gebruikt in China, Korea en zelfs delen van Oost-Rusland.

Wat is Shiitake?

De naam shiitake stamt uit het Japans en betekent paddenstoel (= 'take') die op de pasaniaboom (= 'shii') groeit. In China wordt shiitake vanwege de geur ook wel 'xiang gu' genoemd, wat zoveel betekent als 'goed ruikende paddenstoel'. Er zijn twee soorten op de markt; het meest verkocht is de soort 'tong gu', die dik en vlezig is met een nauwelijks geopende hoed. De dunvlezige soort met een brede geopende hoed wordt 'koshin' genoemd. Andere namen voor Shiitake zijn Agaricus edodes, Pasania, Shaingugu, Hua Gu, en Qua Gu.

Het zijn bruine paddenstoelen met een houtachtige steel en dunne, lichtbruine tot donkerbruine hoed. De plaatjes zijn aan de steel gehecht en enigszins aflopend. De steel zit meestal in het midden, maar kan soms ook asymmetrisch groeien. Bij jonge exemplaren is de rand van de hoed naar binnen gerold. Het oppervlak van de hoed is meestal licht gevlekt.

Wat is shiitake paddenstoel thee?

Shiitake thee is precies hoe het klinkt: thee van paddenstoelen! Shiitakes kennen een diepe, rijke smaak die vaak wordt omschreven als "umami". Shiitake thee is in principe het beste te omschrijven qua smaak als (kippen)bouillon – een uitgesproken umami smaak.

Hiernaast vind je smaaktonen van aarde, en is het licht astringent. Bij het koken kun je dit tegengaan door wat zout, sojasaus of tamari, afhankelijk van jouw voorkeur, te gebruiken.

Shiitakes zijn bovendien een uitstekende bron van voedingsstoffen. Zo bevat Shiitake eiwitten, vezels en vitamine B, C en D.

Shiitake tinctuur

Naast gedroogde en gesneden shiitake voor thee vind je het ook online in poedervorm (voedingssupplement). Naast dat je direct thee van gedroogde shiitake kan maken, is de gedroogde en gesneden vorm ook zeer goed te gebruiken voor het maken van een shiitake tinctuur.

Tincturen zijn kruidenextracten op basis van alcohol. Voordeel van shiitake tincturen – niet de smaak in ieder geval, is het gemak van de dosage (er zijn maar een paar druppels nodig voor effect) en de gelijkmatige inname van de voedingsstoffen. Zo kun je een paar druppels van een tinctuur gebruiken als toevoeging aan je favoriete thee, aan je kop koffie in de ochtend, aan je havermoutontbijt of smoothie.

Hoe maak je shiitake paddenstoelen thee?

Dit shiitake paddenstoel thee recept is de perfecte manier om te genieten van de heerlijke en gezondheidsvoordelen van shiitake paddenstoelen. Shiitake thee is een heerlijke en gezonde manier om te genieten van de voordelen van shiitake. De thee kan gewoon gedronken worden, of je kunt favoriete smaakmakers toevoegen om de smaak te veranderen. Je kunt ook de sterkte van de thee aanpassen door meer of minder water toe te voegen.

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om shiitake thee te maken. Goed dus om te weten dat Shiitake paddenstoel thee meer zal smaken als een bouillon dan als een thee. Shiitake is dan tevens ook een geweldige bouillonbasis voor soepen en stoofschotels. Denk je dat je niet van de smaak houdt, scroll dan even verder naar beneden voor wat goede tips.

Om shiitake thee te maken hebben we handige zetinstructies hieronder opgenomen. Gelukkig heb je het zo onder de knie, want het is net zoals de meeste theeën eenvoudig.

Benodigdheden

 • Gedroogde Shiitake (gesneden)
 • Wij adviseren bronwater, gedestilleerd water of mineraalwater uit flessen voor het beste resultaat.
 • Fluitketel of elektrische waterkoker

Zetinstructie 1: voor het maken van Shiitake thee

 • Vul de fluitketel of elektrische waterkoker met de benodigde hoeveelheid water. Zet de fluitketel op het vuur of zet de waterkoker aan.
 • Gebruik 1 theelepel per kop (250 ml) of 2-3 theelepel per liter water. Voor sterkere thee gebruik je meer shiitake.
 • Neem 1 kopje vers water of 1 liter (zie hierboven).
 • Doe de shiitake in glazen theepot en voeg het benodigde water er bij. Laat 10-15 minuten trekken.

Om optimaal te kunnen genieten van gezondheidsvoordelen wordt net zoals bij worteldelen een decoct gemaakt van shiitake. Een aftreksel van shiitake geeft een lichte smaak. We hebben een tweede zetinstructie opgenomen, waarbij de bereiding als decoct wordt omschreven. Hiervan is de smaak veel intenser.

Tip: Een decoct wordt vooral bij harde, taaie plantendelen (schors, wortels) met water aan de kook gebracht en vervolgens een tijd lang gekookt. Daarna wordt de vloeistof gezeefd en warm of koud gedronken. Een decoct is niet voor alle planten geschikt omdat sommige inhoudsstoffen bij verhitting verloren gaan en de plant zo haar werkzaamheid verliest.

Zetinstructie 2: voor het maken van Shiitake extract

 • Doe een 3-4 koppen water per bij 15 gram shiitake in een pan. Week de gedroogde shiitake paddenstoel ongeveer 30-60 min. in lauw water.
 • Snijd de shiitake in stukjes.
 • Voeg nog twee kopjes water toe en laat het ongeveer 10-20 minuten zachtjes koken. Kook tot je ongeveer 1 kopje thee over hebt.
 • Filter de paddenstoelen uit de decoct (of lekker laten zitten natuurlijk). Giet in mokken en geniet terwijl het warm is.

De smaak van de decoct is erg intens, dus het wordt aangeraden om slechts een half kopje per keer te drinken.

Shiitake thee Smaaktoevoegingen

Shiitake paddenstoel thee zal meer smaken als een bouillon dan als een thee. Hoeft natuurlijk niet iedereen zijn smaak te zijn, moet je ook liggen natuurlijk. Gelukkig kun je net zoals bij bouillon, eenvoudig kruiden, specerijen of andere smaakmakers toevoegen.

Als je niet van de smaak van paddenstoelen houdt, maar toch de voordelen van shiitake paddenstoelen wilt, kun je een van deze smaakmakers proberen:

Gember: Gember heeft een sterke en pittige smaak die kan helpen om de smaak van shiitake beter in balans te brengen. Gember bevat bovendien zelf gezondheidsvoordelen.

Citroen: Een kneepje citroensap kan de smaak van shiitake paddenstoelenthee opfleuren.

Knoflook: Knoflook is een ander ingrediënt dat kan helpen om de smaak van shiitake in balans te brengen. Ook knoflook bevat van zichzelf gezondheidsvoordelen.

Bosui: Bosui geeft een milde uiensmaak aan de shiitake thee.

Sojasaus: Een veelgebruikte smaakmaker in de Aziatische keuken. Een paar druppels kan enorm helpen, maar gebruik niet te veel (en dit gebeurt al snel!) anders wordt het al snel te zout.

Honing: Een natuurlijke zoetstof die kan helpen om de smaak van shiitake paddenstoelen te compenseren.

Je kunt ook een theelepel kurkuma, tamari of zout toevoegen om de smaak aan te passen. Experimenteer met verschillende hoeveelheden om te zien wat je het lekkerst vindt.

Koken met Shiitake

Shiitake (Lentinula edodes) behoort tot een van de meest gekweekte gastronomische paddenstoelen ter wereld. Het is namelijk – net zoals de champignon– een eetbare paddenstoel die veel in de Japanse en Chinese keuken wordt gebruikt. De paddenstoel, of beter gezegd: het vruchtlichaam van een zwam die inheems is aan Japan, China en Korea, groeit op de hardere houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. Het drogen van shiitake geeft een nog betere smaak en sterkere geur.

Shiitake is uitstekend te gebruiken in de bereiding van voedsel, zowel vers als gedroogd. Shiitake kan in verschillende recepten worden gebruikt, zowel als hoofdingrediënt als smaakmaker. Zo passen ze erg goed als of bij:

 • soep
 • stoofschotels
 • roerbakgerechten
 • pastagerechten
 • rijstgerechten
 • salades
 • pizza's
 • wraps

Ze zijn zelfs te gebruiken als vleesalternatief (vers) in hamburgers of taco's.

De meeste recepten voor shiitake (thee) zeggen dat je poedervormige of gedroogde paddenstoelen moet gebruiken. De reden om gedroogde shiitake te gebruiken heeft meerdere redenen. Zo geeft gedroogde Shiitake een betere smaak en geur dan wanneer ze vers zijn. Ze zijn bovendien een stuk langer houdbaarheid en geven net zoveel voedingsstoffen af.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.