Hoe kies ik de beste Earl Grey thee?

24 jul. 2022
7 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Of Earl Grey gewoon wat zwarte thee en bergamot is? Think again, mate.

Theemeesters zijn continue op zoek naar nieuwe smaken, altijd blends aan het evalueren. Waar kunnen we meer smaak geven?

Dat Earl Grey alleen uit zwarte thee en bergamot bestaat, is dus allang niet meer zo. Zo vind je tegenwoordig Earl Grey al met theesoorten zoals rooibos of groene thee. Earl Grey thee bestaat ook door allerlei nieuwe ingrediënten uit theemelange met meer soorten dan één.

Bij het kiezen van de juiste Earl Grey is het belangrijk om te bedenken waar je voorkeur naar uitgaat. Want één ding staat vast. Ze bevatten allemaal bergamot. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste Earl Grey. Op deze pagina krijg je een helder beeld welke Earl Grey het beste thee bij jou past. 9 Earl Greys op een rij.

1. Earl Grey Superior

De originele citrusthee die de wereld veroverde. Onze Earl Grey op basis van zwarte thee. Voor sommigen is de originele Earl Grey de beste Earl Grey thee. Genieten van eenvoud, van de zwaardere smaken van de zwarte thee gemengd met citrus/bergamot. De originele Earl Grey wordt meestal gemaakt met Chinese thee of Indiase thee als basis. Altijd zwarte thee. Sommige melanges bevatten echter ook zwarte theebladeren uit Sri Lanka. Genieten kan zowel van de pure thee of voeg een schijfje citroen en een scheutje melk toe. Enjoy it like the Brits do, eh?

Earl Grey - Zwarte thee melange met bergamotaroma. Earl Grey vind je hier.

Earl Grey Superior - Bijzondere zwarte thee melange met natuurlijk bergamotaroma. Earl Grey in al zijn eenvoud, doch zeer uitstekende kwaliteit. Earl Grey Superior is hier te vinden.

Earl Grey Classic No. 5 - Populaire, klassieke zwarte thee melange met een zoet-zuur aroma van bergamot, gecombineerd met een licht astringente smaak. Classic Earl Grey No. 5 vind je hier.

2. Earl Grey Jasmine

Onze Earl Grey Jasmijn voegt een vleugje bloemenboeketaroma's toe die de citrus Earl Grey naar nieuwe hoogtes brengt. Earl Grey Jasmijn is een thee die perfect inspeelt op de bloemige smaaktonen van jasmijn met de citrusaroma´s van bergamot. De thee is een van onze bestsellers dankzij het unieke smaakprofiel. Elke slurp geeft een gelaagde smaak van krachtige zwarte thee met bloemige smaaktonen en citrus op de achtergrond. Earl Grey Jasmijn vind je hier.

3. Earl Grey Cream Tea

Krijg het romige gevoel van melk en thee zonder zuivel met onze Earl Grey Cream Tea.

Earl Grey Cream tea voegt een nieuwe verwarmende dimensie toe aan de klassieke Earl Grey door een vleugje vanille te mengen. De vanille helpt om de bittere tonen van bergamot in evenwicht te brengen en voegt ook een romige textuur toe die deze thee voller maakt. De vanille voegt een frisse dimensie aan de thee toe en geeft ook een heerlijke geur.

Earl Grey Creme – Onze Earl Grey Creme is een romige Earl Grey met stukjes citroen en rozenknoppen. Heel makkelijk om van te genieten. Mooi romig Earl Grey alternatief, met room-bergamotsmaak. Earl Grey Creme vind je hier.

4. French Earl Grey thee

Earl Grey kan worden gemengd met allerlei verschillende bloemen om nieuwe smaakprofielen te maken. Enkele van de meest voorkomende toevoegingen zijn jasmijn en hibiscus. French Earl Grey combineert Earl Grey thee met rozenblaadjes, of soms met blauwe korenbloemen. De combinatie van Earl Grey en rozen geeft een prachtig delicate thee met subtiel zoete smaken en florale ondertonen. Zie ook Earl Grey Creme.

5. Lady Grey thee

Lady Grey is een twist aan die klassieke zwarte thee met bergamot. De naam "Lady Grey" is een handelsmerk van Twinings en komt in twee varianten: ‘Cornflower Lady Gray’ en ‘Citrus Lady Gray’. Een uitstekende Earl Grey variant, wat lichter in smaak dan de doorgaans krachtige Earl Grey. Lady Grey bevat over het algemeen citroen- en/of sinaasappelschil.

Lady Earl Grey - Onze variant Lady Earl Grey, is juist weer een twist op Lady Grey. Door nog meer te focussen op de lichtere smaak bestaat Lady Earl Grey uit een combinatie van een verfrissende lichte delicate zwarte thee en smaaktonen van citroen en grapefruit. Bevat geen citroen of sinaasappelschillen, maar een klassieke Earl Grey verfijnd met citroengras - citroen-grapefruitsmaak. Lady Earl Grey vind je hier.

6. Rooibos Earl Grey

Een mooi cafeïnevrij alternatief voor traditionele Earl Grey op basis van zwarte thee. Rooibosthee is een Zuid-Afrikaans kruid, exclusief geteeld in de Cederberg-regio. Rooibos wordt gekenmerkt door scherpe en zoete smaaktonen, vergelijkbaar met veenbessen. Omdat Baron Grey Rooibos cafeïnevrij is, is het perfect om de hele dag van Earl Grey te kunnen genieten.

Baron Grey Rooibos - Gearomatiseerde rooibos met bergamotsmaak. Variant op klassieke Earl Grey. Combincatie van fijne rooibos long-cut met natuurlijk bergamotaroma. Cafeïnevrij.

7. Earl Grey groene thee

Voor de groene variant wordt de zwarte thee vervangen voor groene thee. De smaak is meer vegetief en lichter dan van de traditionele zwarte thee Earl Grey soorten. Het bevat ook minder cafeïne omdat groene thee niet zoveel cafeïne bevatten als zwarte thee.

Green Earl Grey - Klassieke Earl Grey gecombineerd met groene thee Sencha. Door alleen natuurlijk aroma te gebruiken geeft Green Earl Grey een ander perpectief. Alleen verse groene thee met een heerlijke bergamotsmaak gebruikt. Weinig cafeïne - Green Earl Grey vind je hier.

8. London Fog Tea

London Fog thee is een minder bekende Earl Grey thee, maar mocht niet ontbreken. Niet voor niets dat London Fog Tea steeds populairder wordt. London Fog Tea wordt gemaakt door traditionele zwarte thee en bergamot sinaasappelschillen te mengen met melk en vanillesiroop. Het rijk, schuimige en subtiel zoete, voegt een nieuwe dimensie toe aan de klassieke mix. London Fog Tea biedt een smaakprofiel dat zowel bloemig-zoet als bitter-zuur is.

9. Russian Earl Grey

Kenmerkend voor ´Russische thee` is de overdaad. Russian Earl Gray is dan ook een zware citrusvariant op de klassieke Earl Grey. Russisische Earl Grey gebruikt meer citroenschillen en citroengras om bergamot smaaktonen te accentueren. Het resultaat is een thee met een zware citrussmaak. Verwacht dat je smaakpapillen gestimuleerd worden door de verfrissende, scherp zure smaaktonen. Een tintelende tong is niet uit te sluiten. De thee bevat vaak citrusvruchten zoals citroen, sinaasappelschil, en natuurlijk bergamot aangevuld met korenbloemblaadjes en citroengras.

Russian Earl Grey vs. Lady Grey

Russian Earl Grey en Lady Grey zijn beide variaties van Earl Grey, maar kennen enkele verschillen in samenstelling en smaak. Zo zijn beide theeën gebaseerd op zwarte thee op smaak gebracht met bergamotolie. Russian Earl Grey bevat echter extra ingrediënten, zoals citroenschil of sinaasappelschil met andere citrusachtige smaaktonen, terwijl Lady Grey doorgaans wordt gemengd met citroenschil en-of lavendelbloemen. Russian Earl Grey is over het algemeen ook sterker en robuuster qua smaak.

Hoe kies ik de beste Earl Grey thee?

Het kiezen van de beste Earl Grey thee hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke smaakvoorkeuren. Smaak is altijd subjectief, ontkomen we ook niet aan. Er zijn echter ook een aantal factoren die objectief zijn. Zoals de kwaliteit van de thee. We hebben enkele tips om je te helpen de beste thee te kiezen:

  1. Theesoorten. Earl Grey is meestal op basis van zwarte thee, maar zoals hierboven al las, kun je ook variaties met theesoorten vinden. Een Earl Grey gebaseerd op groene thee bijvoorbeeld of een andere theemelange. Bedenk daarom welk theesoorten je zelf het liefst drinkt en zoek dan\ naar een Earl Grey-soort.

  2. Kwaliteit. Probeer thee van goede kwaliteit te vinden. Kies in eerste instantie voor losse bladeren in plaats van theezakjes. Naast kwaliteit is de kans veel groter hier meer variatie in te vinden. Controleer ook de oorsprong - biologisch of conventioneel - mee te nemen in je beoordeling.

  3. Beste aroma: Earl Grey wordt gekenmerkt door het aroma van bergamotolie. De kwaliteit en de versheid van de bergamotolie kunnen een enorm verschil maken in de smaak. Bij een kwaliteitswinkel of een thee-expert vind je dat ze de betere bergamotsmaak mee kunnen geven aan de theemelange. Kies dan ook voor een thee met een fijn, intens aroma. Ga niet voor goedkoop - er zal en er wordt juist hierop bezuinigd. Resultaat? Een chemisch smaakje...

  4. Proeven: Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan verschillende varianten Earl Grey thee. Sommige thee geeft een subtielere smaakprofiel dan andere, dus het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke het beste bij jouw smaak past.

  5. Reviews: Vraag vrienden, familie of mede-theeliefhebbers om aanbevelingen. De betere websites hebben bovendien een vaste klantenkring met veel reviews. Mensen kunnen verschillende voorkeuren hebben als het om thee gaat. Zo leer je van verschillende mensen allemaal iets.

Smaak is subjectief, dus wat voor de een de beste Earl Grey is, hoeft dit voor de ander niet zo te zijn. Experimenteer daarom er op los. Proef verschillende opties en ontdek welke thee het beste bij jouw smaak past.

Hoe gezond is Earl Grey thee?

Dat Earl Grey gezond is of gezondheidsvoordelen biedt hangt samen met de theemelange. Bij de keuze van zwarte of groene thee als basis, neem je de aanwezige antioxidanten en verbindingen die natuurlijk voorkomen in thee, in je op bij consumptie. Hoe gezond Earl Grey voor je is, hangt dan ook vooral samen met de theesoort die aan de basis staat van de Earl Grey. Echte thee bijvoorbeeld bevatten antioxidanten. De Earl Grey thee bevat daardoor ook antioxidanten, zoals flavonoïden. Antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Thee helpt ook de mentale alertheid door de aanwezige cafeïne. Kies je een Earl Grey op basis van zwarte thee, dan bevat deze de meesate cafeïne. Matige cafeïneconsumptie kan helpen om de alertheid en focus te verhogen. 

Belangrijk trouwens is dat de individuele gezondheidseffecten van Earl Grey thee kunnen variëren. Denk aan het gebruik van zoetstoffen, suiker of melk in jouw thee, en kunnen individuele gevoeligheden een rol spelen bij het bepalen van de algehele gezondheidsimpact. Hetzelfde geldt voor groene thee en rooibos. Dat elke Earl Grey gezond is moge duidelijk zijn. De theemelange en haar samenstelling kent echter hierdoor elk haar eigen gezondheidsvoordelen.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.