Groene thee gezonder dan zwarte thee?

24 jan 2021
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Terwijl ik van een vers gezette kop groene thee aan het genieten ben, zijn er momenten dat ik zin heb in de verfrissende smaak van zwarte thee. En waarom niet? Groene thee mag dan wel China’s nationale drank zijn, zwarte thee staat bekend om de onderscheidende smaak. Zwarte thee uit China kan zoet en kruidig smaken, met tonen van chocolade en de zoete smaak van orchideeën.

Tot nog niet te lang geleden was ik in de veronderstelling dat, terwijl ik lekker genoot van mijn zwarte thee, ik de vele voordelen van groene thee miste. Recent onderzoek toont echter aan dat zwarte thee ook veel voordelen voor de gezondheid bezit.

Groene thee gezonder dan zwarte thee?

Tot recent focuste thee onderzoek zich voornamelijk op groene thee. Groene thee zit bomvol met de stof epigallocatechin gallate (EGCG), een krachtige antioxidant. Tijdens het fermentatie proces van zwarte thee wordt EGCG omgezet in andere chemische verbindingen. Hierdoor namen wetenschappers aan dat groene thee gezonder was dan zwarte thee. Recente onderzoeken tonen echter aan dat de stoffen in zwarte thee – theaflavine en thearubigens – meer dan alleen verantwoordelijk zijn voor de donkere kleur en onderscheidende smaak. Theaflavine en thearubigens bevatten ook voordelen voor de gezondheid, voordelen die eerder alleen werden toegeschreven aan groene thee.

Het is belangrijk te beseffen dat onderzoek naar thee nog steeds in een vrij premature fase is. Jane Higden, een wetenschapper verbonden aan de Linus Pauling Institute, geeft in een recent artikel aan dat vrij vertaald “ondanks de vele observerende onderzoeken is er voor de relatie tussen theeconsumptie en het risico op hart- en vaatziektes en kanker geen uitsluitend bewijs dat een hoge inname van thee het menselijke lichaam beschermd”. Dit is echter niet meteen reden om ongerust te worden of zwarte thee niet meer als favoriete drank af te schrijven.

Onderzoek naar zwarte thee

Een lange termijn onderzoek uitgevoerd door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vonden een correlatie tussen regelmatige inname van zwarte thee en een gereduceerde kans op een hartaanval. Onderzoekers keken naar data van een onderzoek die de gezondheidsvoordelen onderzochten van voedsel met veel flavonoïden. Terwijl een aantal van deze flavonoïden van fruit en groentes afkomstig waren, kwam 70% van zwarte thee. Het onderzoek omvatte 552 mannen over een periode van 15 jaar. De onderzoekers concludeerden dat de flavonoïden in zwarte thee de productie van LDL – slechte cholesterol wat de kans op een hartaanval of beroerte vergroot – helpen te verminderen. Bovendien, mannen die vier koppen zwarte thee of meer per dag dronken hadden een significant lagere kans dan de mannen die alleen twee of drie koppen per dag dronken.

Een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Dr. Joseph Vita van de School of Medicine te Boston bevestigde deze resultaten. Vier maanden lang dronken 66 mannen dagelijks vier koppen zwarte thee of een placebo. Dr. Vita concludeerde dat het drinken van zwarte thee kan helpen bij het terugdraaien van abnormaal functioneren van de aderen, waardoor de kans op een beroerte of hartaanval vergroot wordt. De verbetering van de aderen was bovendien binnen twee uur na inname vanaf een kop zwarte thee waar te nemen.

Ten slotte, een onderzoek onder 3.000 volwassenen in Saudi Arabië – een land waar meer zwarte thee dan groene thee wordt gedronken – toonde aan dat regelmatige inname van zwarte thee de kans op ischemische hartklachten met 50% verminderde.

Of toch maar wel groene thee?

Het is aangetoond dat groene thee de hoogste concentratie polyfenolen bevat, een chemische verbinding met krachtige antioxidanten eigenschappen. Ze geven de thee haar bittere smaak. doordat de groene theebladeren jonger en niet geoxideerd zijn, bevat groene thee meer dan 40% polyfenolen, terwijl zwarte thee slechts 10% bevat.

Bovendien, groene thee bevat slechts een derde van de cafeïne van zwarte thee. Beter nog, het is aangetoond dat het desalniettemin hetzelfde energieniveau en alertheid levert, maar in meer gelijkmatige toestand dan andere cafeïnehoudende dranken. Drink het alleen niet met melk, het is aangetoond dat de caseïne in melk de voordelige effecten van thee blokkeert.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.