Darjeeling: wat is een flush?

2 aug. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Darjeeling, te vinden in de West-Bengalen in India, is een streek die bekend staat om de exclusieve zwarte thee befaamd om haar karakteristieke fruitige, kruidige aroma. De streek staat ook zeer bekend om ‘first flush’ en ‘second flush’. Wat is dat eigenlijk, een ‘flush’?

Een ‘flush’ betekent niets meer en niets minder dan seizoen – een plukseizoen. De gehele plukperiode in Darjeeling duurt van maart tot november en is verdeeld in vier seizoenen. Het komt ook voor dat theeplanten nogmaals – na de herfstpluk – in november geplukt kunnen worden. Dit wordt de winterpluk genoemd, maar komt niet altijd voor en is geen standaard ‘flush’.

First Flush: maart – april
First Flush Darjeeling thee zijn van de ‘eerste pluk’ en een van de meest gevraagde en duurste theeën in de wereld. Aangezien ze tijdens het begin van de lente worden geplukt, bevatten de bladeren alle voedingswaarde die de plant tijdens de winterperiode (lees: rustperiode) heeft opgebouwd. ‘Eerste pluk’ hebben een delicate smaak en dienen gedronken te worden binnen een aantal maanden na de pluk. Het is daarom aangeraden ‘eerste pluk’ op zijn laatst in juli te drinken.

Second Flush: mei – juni
Veel zeggen dat niet de ‘eerste pluk’ maar Second Flush Darjeeling de beste smaak heeft. Omdat ze worden geplukt tijdens de zomer zijn de bladeren iets volgroeider waardoor de theebladeren een meer uitgesproken smaak hebben. Een goede ‘tweede pluk’ bevat sterke tonen van de citrusvrucht, vaak beschreven als muskaat.

Moonson Flush: juli – september
De Moonson Flush, oftewel de ‘moessonpluk’, wordt geplukt tijdens het regenseizoen in de Darjeeling regio. Veel geloven dat deze pluk het ‘slechtste’ van alle plukken is doordat de theebladeren veel water absorberen. Hierdoor ontstaat een ietwat stompe smaak.

Autumnal Flush: oktober – november
Autumnal Flush, de herfstpluk, heeft de zwaarste body van alle plukseizoenen doordat het weer koel en droog is. Ondanks dat de herfstpluk net zo’n muskaatsmaak heeft die zo geprezen wordt bij de tweede pluk, is de herfstpluk lang zo duur niet.

Samenvatting
Flush is de term die gebruikt wordt om aan te geven in welk seizoen de thee in geplukt is. Het is een goed idee om eens een thee te proberen uit een ander seizoen dan de befaamde ‘eerste pluk’. Alleen op deze manier kom je er achter of dit daadwerkelijk voor jou de lekkerste pluk is. Elke pluk heeft namelijk haar eigen unieke eigenschappen… Nog niet uitgelezen? Lees hier alles over hoe theepluk in verschillende landen wordt gedaan.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.