Assam, moutachtige godendrank uit India

19 jul. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Zet een voetbalwedstrijd op en je ziet menig biercommercial voorbij schieten. Vaak is dit een commercial van één van de marktleidende biergiganten. Heineken is bijvoorbeeld als hoofdsponsor prominent aanwezig tijdens Champions League wedstrijden. In navolging van België zien we de laatste jaren van de VS tot Engeland en Nederland een beweging waar microbrouwerijen juist heerlijke bieren weten te maken die de fijnproever weet aan te spreken. Vaak bieren met een totaal verschillende smaak dan die van de massageproduceerde biergiganten. In plaats van een licht te verteren smaak (bijv. Ceylon), hebben de speciaal biertjes een zwaardere, moutachtige smaak (bijv. Assam) die je vanaf de eerste slok proeft en bij blijft.

Terwijl dit een recente ontwikkeling is in de biermarkt, speelt hetzelfde al menig decennia binnen de theewereld. In de theewereld speelt eenzelfde discussie tussen de lichte, astringente smaak van Ceylon en de donkere, moutachtige thee
uit de Assam regio.

Assam heeft een moutachtige smaak met tonen van honing
Assam is een smaakvolle en fantastische thee voor wie van een zwaardere smaak houdt. Bij je eerste slok proef je meteen de assertiviteit terwijl je met de moutachtige tonen om de oren wordt geslagen.

De reden hiervoor is het klimaat
Zoals je waarschijnlijk al raadde, wordt Assam in de Assam regio in India verbouwd. De Assam regio staat bekend om zeer hoge temperaturen die of worden vergezeld door regen of dat de luchtvochtigheid zo hoog is dat het voelt alsof je onder de douche doorloopt.

Het is van deze grond waarop de plant groeit met een blad die significant groter is dan van een normaal theeblad. Doordat de theebladeren zo groot zijn moeten de plantagehouders de theebladeren sneller verwerken om de heerlijke smaak te vangen.

Des te sneller de verwerking, des te beter de smaak
Het is de snelle verflensing die het een zo assertieve thee maakt. Grote kans dat je Assam al eens geprobeerd hebt, wellicht zonder dit te weten. De meeste Engelse melanges of Chai melanges bevatten namelijk Assam als basisthee. Als je van de sterke en moutachtige smaak van een Engelse melange of Chai houdt, dan is de kans groot dat je Assam lekker vind.

Single blend is NIET saai
Ondanks dat Assam assertief en sterk is, hebben de beste Assam theeën een zeer ontwikkelde smaak. De moutachtige tonen smelten met de natuurlijke honingachtige ondertonen samen tot een heerlijke, complexe kop thee.

Samenvatting
Haast gelijk aan de moutachtige smaak van bier uit microbrouwerijen heeft Assam een zwaardere, heerlijk complexe smaak die moeilijk te evenaren is. Als je denkt dat Ceylon een te lichte of onvoldoende smaak heeft, dan is Assam perfect voor jou.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.