Veiligheidstips

Wierook is een prachtige manier om lekker te ontspannen en tot rust te komen. Als het echter niet met zorg wordt gebruikt kan het juist het tegenovergestelde effect creëren. Hier zijn daarom enkele basistips om wierook veilig te gebruiken. Een beetje een open deur, maar nooit verkeerd om toch te noemen. Wierook is heet. Je werkt met vuur. Waar vuur is, bestaat de kans op brandblaren of erger. Dus wees voorzichtig, en onthoud: wierook is heet.

Let op: brandgevaar!

De gloeiende punt van een wierookstokje, houtskooltje of verhitte wierookhars kan gemakkelijk een brandwond veroorzaken. Of je favoriete kledingstuk verpesten. Plaats de wierookbrander altijd op een hittebestendig oppervlak. Denk aan een keramische onderzetter, tafeltje met ingelegde stenen of een tegel. Door de hitte van de houtskool kan de onderkant van de wierookbrander erg heet worden. Glas is niet geschikt, dit kan bij te hoge hitte knappen.  Als je houtskooltabletten gebruikt om indirect-brandbare wierook zoals wierookhars te verbranden, gebruik dan altijd een wierookbrander die de hitte opneemt. Houtskool kan >800 °C heet worden. Dat is heet. Heel erg heet!

Geschikte wierookbrander

Plaats wierook in een stabiele, hittebestendige wierookbrander. Sommige wierookbranders worden erg heet, vooral als ze niet geïsoleerd zijn. Houtskooltabletten in een glazen kom oid. zonder gebruik van zand of as, kan er toe leiden dat het glas te heet wordt en knapt. Zorg ervoor dat de wierookbrander goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde wierookbrander beschermt het oppervlak waarop deze is geplaatst. De hitte kan namelijk verkleuringen geven of houten oppervlaktes beschadigen. Glas - zoals een glazen tafelblad - kan door de hitte knappen. Houd hier rekening mee! As is een goede isolator, met bovendien goede eigenschappen voor luchttoevoer. As wat buiten de wierookbrander of van een wierookstokje, kegel, etc. valt of afkomt, kan echter meubels verkleuren en beschadigen. Sterker nog, hete as kan brandgevaar veroorzaken. Zorg ervoor dat alle wierookas op een vuurvastoppervlak valt.

Locatie, locatie, locatie

Wees je er altijd van bewust waar je wierook brandt en waar het mee in contact kan komen. Plaats wierook dan ook uit de buurt van gordijnen, lampenkappen en andere ontvlambare voorwerpen. Houd de wierookbrander uit de buurt van open ramen of tocht. Plaats de brander niet naast iets dat kan ontploffen. Verbrand nooit wierook in kasten of hang niets boven ontbrande wierook. Vanzelfsprekend is kleding boven brandende wierook brandgevaarlijk. Langdurig gebruik kan bovendien verkleuringen veroorzaken.

Niet geschikt voor kinderen

Ook niet-ontbrande wierook(harsen) dient buiten het bereik van kinderen en huisdieren gehouden te worden. Je wilt niet dat kinderlijke onschuld de oorzaak is van ongevallen of verwondingen, toch?

Frisse lucht en wierook

Het is belangrijk om wierook alleen te gebruiken in goed geventileerde ruimtes. Frisse lucht is belangrijk voor je gezondheid. Laat daarom ook tijdens een sessie frisse lucht toe.

Het is pas over, als het is uitgedoofd

Laat brandende of zelfs nasmeulende wierook nooit onbeheerd achter. Bij twijfel met water besprenkelen. Wees er absoluut zeker van dat de wierook en het kooltje helemaal uit zijn. Dit geldt niet alleen als je weg wilt, ook als je wilt gaan slapen. Zorg ervoor dat alle materialen volledig zijn gedoofd. Voelen ze koud aan? Gooi ze dan pas weg. Onder materialen verstaan we niet alleen wierook, ook lucifers, zand, as en natuurlijk de houtskool. Houtskoolas kan uren warm blijven. Net zoals heet wierookmateriaal kan dit later weer ontbranden. Breek bij wierookstokjes de gloeiende punt af en gooi deze weg in water of dompel de tip gewoon in water. Als je een wierookbrander gebruikt, draai dan het wierookstokje om en begraaf de punt in het zand of de as in de brander. Het wierookstokje kan dan opnieuw worden gebruikt. Bij spiraalwierook kun je de gloeiende punt ook afbreken, koelen in water en weggooien. Gebruik voor houtskool een tang om te verwijderen, met water te koelen en weg te gooien. Voor het oppaken met water besprenkelen om af te koelen, kan ook.

Gebruik gezond verstand

Als je astmatisch of ademhalingsmoeilijkheden ervaart, vatbaar bent voor epileptische aanvallen of een beroerte hebt gehad, raadpleeg dan je huisarts voor het gebruik van wierook. Tevens het geval bij zwangerschap of borstvoeding. Raadpleeg een huisarts. Gebruik geen wierook als je onder invloed bent van geestverruimende middelen of alcohol. Sommige kruidenwierook kan een geestverruimend effect hebben. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van bijvoet vóór het rijden. Het is altijd belangrijk je eerst te verdiepen in de specifieke kruiden voordat je deze gebruikt. Wierook is niet voor consumptie geschikt. Wierook, zoals kruidenwierook, wierookhars, etc., is niet geschikt voor menselijke consumptie of voor dieren.
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.