Thee woordenboek

Thee woordenboek

Het beheersen van theeproeven geeft je de ervaring om jouw kop thee op een nieuwe manier te beschrijven. De mogelijkheden om thee te beschrijven zijn eindeloos: van de grootte van het blad, de aroma, de kleur tot de smaak. Het lijkt er soms op dat er niet genoeg woorden zijn om de complexe verschillen te beschrijven die jij ervaart! Dit is dan ook de reden dat wij dit thee woordenboek hebben samengesteld.

Tips

Geur: ruik de theebladeren voor- en na het trekken van de thee. Het aroma kan namelijk subtiele verschillen verbergen. Aroma: vraag je zelf de volgende vragen: “Hoe verhoudt het aroma van droge theebladeren tot de getrokken theebladeren?” en “Verhoudt het aroma zich tot het aroma van de getrokken thee?” Smaak: Slurp de thee om de thee goed te proeven. Wees er bewust van dat smaken kunnen veranderen of vervliegen. Vraag jezelf het volgende af: “Welke kenmerken merk je eerst op?”, “Hoe voelt het tot je tong?” en “Heeft de thee een vlakke of volle smaak?”

Theeproeven is vooral een individuele ervaring. De beschrijving van de een kan erg kan verschillen van een ander. Door op deze facetten te letten, leer je snel de kenmerken en eigenschappen te herkennen die tot jouw verbeelding spreken.

A

Aardachtig

Tweeledige aanduiding voor de smaak van thee. Een aanduiding van een aangename geur of smaak van vochtige grond of aarde. In een vochtige omgeving opgeslagen thee kan ook een onaangename smaak van aarde overnemen.

Adstringentia

Een droog, samentrekkend gevoel van tandvlees en tong. Adstringentia wordt gebruikt als aanduiding om thee met een verfrissend karakter te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.

Aroma

De geur van thee, variërend van zwak naar sterk, van bloemachtig tot vele andere.

Assam

Het gebied Assam in India is het grootste theeproducerende district in de wereld en is vooral bekend om zijn grote verscheidenheid aan zwarte thee.

> naar boven

B

Bakey

Een aanduiding voor zwarte theeën die te heet is verwerkt. Bakey thee kan een vervelende verbrande smaak hebben. Een aanduiding voor de typering van thee.

Bergamot

Bergamot wordt in olievorm als smaakversterker en uitvalsbasis voor het maken van Earl Grey thee.

Biologische thee

Een biologische thee, die door een internationale organisatie gecertificeerd is als zijnde, is vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Biologische thee is ook zodanig geteeld.

Biscuity

Een aanduiding om voornamelijk Assamthee te beschrijven en verwijst naar een aangename geur van gebakken en goed gestookte thee. Een aanduiding voor de typering van thee.

Bitter

Een steek, of sterk gevoel, merkbaar aan de achterkant van de tong. Een aanduiding voor de typering van thee.

Bloemrijk

De suggestieve aroma van bloemen. Een aanduiding voor de typering van thee.

Bloemthee

Vaak verwijst bloemthee naar de premium, bladthee bestaande uit wit, groen en zwarte thee die met de hand in ingewikkelde bloemen of rozetten genaaid zijn. Ze vereisen geen theezakje of thee-ei en “bloeien” in de theepot.

> naar boven

C

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel in koffie en thee (theïne), die de hartslag en de alertheid kan bevorderen en in verhoogde hoeveelheden kan leiden tot rusteloosheid of slapeloosheid.

Ceylon

Zwarte thee afkomstig uit Sri Lanka, een van de grootste thee-exporterende landen ter wereld.

Cha

Het woord Cha staat voor de Chinese en Japanse tekens, die verwijzen naar thee.

Chai

Een populaire thee gedronken in India en omstreken. Gemaakt van sterke zwarte thee, melk, suiker en specerijen.

Chanoyu

De Japanse theeceremonie, die letterlijk ‘heet water thee’ betekent, viert de schoonheid van de aspecten van het dagelijkse leven.

Chocoladeachtig

Een smaakaanduiding die een chocoladeachtig, geroosterde, zoete aroma aangeeft. Suggestief gebruikt om bepaalde fijne Darjeeling te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.

Complex

Smaken die bestaan uit meerdere lagen. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

D

Darjeeling

Dit theegebied in het noordoosten van India is het meest bekend om zijn levendige en bloemige zwarte thee.

Dof

Een doffe, matte thee, met een tekort aan samentrekkende kenmerken in de mond. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Drogen

Een methode van het drogen van het theeblad met hete lucht of in een hete pan, om het fermentatieproces stop te zetten.

Dust

De kleinste vorm van thee en meestal tevens de laagste kwaliteitscategorie. Dust wordt vaak gebruikt in commerciële theezakjes.

> naar boven

E

Earl Grey

Earl Grey is een zwarte thee met citrusgeurende olie van de Bergamot.

Engelse ontbijtthee

Een gevoelige en levendige zwarte thee, traditioneel van Keemun uit China en vaak met inbegrip van Congou uit China en melanges uit Ceylon. De melange Engelse ontbijtthee wordt vaak geserveerd met melk en suiker.

> naar boven

F

Fair trade thee

Op een gecertificeerde plantage geteelde thee, welke deel uitmaakt van een Fair Trade-werkende coöperatie vastgesteld door een internationale organisatie. Bij Fair Trade certificering werken boeren voor een eerlijke prijs om hun goederen te rechtvaardigen. Tegelijkertijd handhaaft de coöperatie specifieke normen voor de loon-, leef-, en werkomstandigheden van haar werknemers. Fair Trade koffie is ook als zodanig gelabeld.

Fijn

Een kwaliteit van thee in termen van samentrekkingsreactie, smaak, geur en algehele positieve kenmerken. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Formosa of Formosa Oolong

Oolong thee geproduceerd in het voormalige Formosa, nu Taiwan.

Fruitig

Een smaakaanduiding van een zoete geur of smaak, die een indicatie geeft van perziken, druiven, bessen of abrikozen. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

G

Gearomatiseerde thee

Thee die is geparfumeerd en gearomatiseerd met kruiden en/of aroma’s. Om een paar te noemen kan een melange bijvoorbeeld kaneel, sinaasappelschil of Bergamotolie bevatten.

Genmai cha

Een Japanse groene thee met geroosterde rijst.

Geparfumeerde thee

Een zwarte, groene, witte of oolong thee gecombineerd met bloemblaadjes of bloesem, kruiden, gesneden fruit of fruitschillen voor een aparte smaak of aroma.

Gevoelig

Fijne smaak en aroma die noch sterk noch intens is. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Gradaties

Gradaties die gebruikt om bladeren te categoriseren naar grootte en uiterlijk.

Grasachtig

Een kruidachtige geur of smaak die wijzen naar grasachtige substanties. Een aanduiding voor de typering van thee.

Groene thee

Groene thee is het ongefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). Productie vindt voornamelijk in China, Japan en Taiwan plaats. Groene thee is bereid met theebladeren die niet zijn gefermenteerd. Doordat groene thee het meest onbehandeld is, heeft het de meest natuurlijke smaak van alle theesoorten. Groene theebladeren worden geplukt en door korte verhitting gedroogd, om het fermentatieproces meteen te stoppen. Alles om de fijne kwaliteit naar boven te halen. Geeft een bleek, groengele infusie.

Gunpowder

Gunpowder is een stijl van groene theebladeren uit China die worden opgerold en gedroogd tot kogeltjes, die vervolgens openen bij het zetten van de thee.

> naar boven

H

Helder

Een frisse en levendige kwaliteit, kenmerkend voor alle fijne theeën. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Honeybush

Honingbos thee is een kruidenthee van de gelijke vlinderbloemenfamilie als de rooibosplant. De honingbosplant (Cyclopia) is ook afkomstig uit Zuid-Afrika. Honingbos lijkt sterk op rooibos thee. Zo worden ook de bladeren van honingbosplant geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. Honingbosthee is door de andere oorsprong sterk te vergelijken met rooibos, al is het iets zoeter.

Hooi

Een hooiachtig aroma of smaak, met de suggestie van natte hooi of stro. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

I

> naar boven

J

Jasmijn

Melange van zwarte- of groene thee met gedroogde, geurende jasmijnbloemen.

> naar boven

K

Karakter

De smaak en de aroma koppelen een thee naar herkomst. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Keemun

Een fijne zwarte thee geproduceerd in China, meestal met de hand gerold en verhit. Een van de bekendste kwaliteitstheeën uit China.

Kenia

Een fijne zwarte thee geproduceerd in Kenia, Afrika.

Koper

Een ongunstige eigenschap gebruikt om een koperachtige nasmaak in zwarte thee te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.

Koperkleurig

Zwarte thee die te veel is verwelkt kunnen deze onaangename zure nasmaak krijgen. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Kruidachtig

Een aanduiding van een kruidachtige geur, of smaak, van kruiden, bladeren of planten. Een aanduiding voor de typering van thee.

Kruidenthee

Kruidenthee is geen thee zoals groene, witte, zwarte of oolong thee. Technisch gezien is kruidenthee ook helemaal geen thee, gezien het niet van de theeplant getrokken wordt. Het draagt slechts de naam thee doordat de wijze van thee maken wel gelijk is. Kruidenthee is dan ook een warme drank, van allemaal heerlijke kruiden, zoals aardbei, rooibos en rozenbladeren.

> naar boven

L

Lapsang Souchong

Een zwarte thee geproduceerd in China, die is verhit boven grenen en staat bekend om haar rokerige aroma en smaak.

Levendig

Aanduiding van smaak die een lekker levendig, bruisende samentrekkende gevoel en levendigheid beschrijft. Niet plat. Levendig is een aanduiding voor kwaliteit, een kenmerk van alle fijne theeën. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

Lichaam

Het gewicht van de smaak zoals gepercipieerd in de mond. Een thee kan een lichte, gemiddelde of volle smaak hebben. Een aanduiding voor de typering van thee.

Licht

Licht wijst op een licht karakter, qua kleur, volheid en aroma. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.

> naar boven

M

Maltachtig

Een zoete, moutige smaak van gerst, gebruikt om bepaalde Assam thee mee te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.

Matcha

Een groene thee in poedervorm, geproduceerd in Japan en welke wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie.

Melange

Twee of meer variëteiten thee met elkaar vermengd.

Muskaat

Een fruitige muskaatachtige, druivensmaak. Gebruikt om een bepaalde Darjeeling beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

N

Nootachtig

Een aanduiding van het aroma of de smaak van amandelen, cashewnoten, enz. welke op het gebruik van noten wijst.

> naar boven

O

Oolong thee

Oolong thee is het halfgefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). De fermentatiegraad ligt zo tussen de 15% en 75%, waardoor ze tussen groene en zwarte thee invallen. De minst gefermenteerde oolong thee neigt sterk naar groene thee, met een frisse citrussmaak. Het meest geöxideerde oolongblad zit echter meer richting zwarte thee, met de smaak van perziken. Geeft een amberkleurige thee.

Orange Pekoe

Aanduiding van een grotere gradatie van zwarte theebladeren met vermelding van grootte. Hierbij gaat het niet alleen om de kwaliteit of smaak van thee.

> naar boven

P

Pekoe

Aanduiding van een kleinere gradatie van zwarte theebladeren, met vermelding van grootte. Hierbij gaat het niet alleen om de kwaliteit of smaak van thee

Pijnboom

De suggestie dat de aroma van vers gesneden pijnbomen is gebruikt.

Pittig

Een aanduiding die aan een pittige geur of smaak doet denken zoals kaneel, piment, zwarte peper of wierook.

Plantaardig

Een aanduiding die wijst op de vegetatieve geur of smaak van zeewier, kruiden of gras. Gebruikt om de meeste groene thee te beschrijven.

Pouchang

Een thee geproduceerd in China en Taiwan. Bereidt uit theebladeren die gedeeltelijk zijn gefermenteerd. Meestal gebruikt als basis voor geparfumeerde thee.

Pu Erh thee

Een gerijpte thee uit de provincie Yunnan in China. Bereid uit theebladeren die speciaal zijn gefermenteerd tot een karakteristieke aardse geur en smaak.

Punt

Fijn en gericht op smaak, geur, volheid of levendigheid. Een aanduiding voor de typering van thee als ook de grootte van de thee.

> naar boven

Q

> naar boven

R

Rijk

Een pittige thee die eindigt met een diepe en complexe smaak, met een algemeen aangename smaak. Een aanduiding voor de typering van thee.

Rokerig

Een aanduiding die wijst op een aroma of smaak van gerookte thee en die de suggestie opwekt van as, gebakken, enz. Het wordt gebruikt om bepaalde Keemun, Gunpowder en Lapsang Souchong thee mee te beschrijven.

Rooibos thee

Rooibosthee is een kruidenthee van de rooibosplant (Aspalathus linearis) uit Zuid-Afrika en staat bekend om haar rijk roodachtige infusie. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. Door de oxidatie in de zon ontstaat de typisch rode kleur van rooibos. Doordat het een kruidenthee is bevat zowel groene als gewone rooibosthee geen cafeïne en is het rijk aan antioxidanten, calcium en ijzer.

> naar boven

S

Scherp

Een sterk en doordringend gevoel in de mond, kenmerkend voor thee met een goede levendigheid. Een aanduiding voor de typering van thee.

Schoon

De kwaliteit van een lichte, gewone thee die zacht in de mond smaakt en heeft niets negatiefs. Een aanduiding voor de typering van thee.

Sencha

Een groene thee geproduceerd in Japan, bestaande uit een breed scala aan kwaliteiten.

Smaak

De smaak, of de tekenen gevonden in de thee, kan variëren van nootachtig tot bloemachtig en nog veel meer.

Souchong

Aanduiding van een graad van hele zwarte theebladeren, met vermelding van grootte en niet alleen de kwaliteit of smaak.

Sterkte

Aanduiden van een sterk karakter in termen van kleur, concentratie, volheid, en scherpte. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

T

Thee-expert/connoisseur

Een thee deskundige die een monster op karakter en kwaliteit beoordeelt en kennis over de waarde, het mengen en de productie bezit.

Teerachtig

Aanduiding van een zware, rokerige geur of smaak. Gebruikt om bepaalde soorten Lapsang Souchong mee te beschrijven.

> naar boven

U

> naar boven

V

Vers

Een positieve eigenschap die gebruikt wordt om nieuw, verwerkte thee met een levendige smaak en aroma te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.

Vlak

Theeën die niet goed zijn opgeslagen of met een te lange houdbaarheid, geeft een platte, eendimensionale papierachtige smaak. Een aanduiding voor de typering van thee.

Vol

Aanduiding van een sterk karakter in termen van kleur en de concentratie en is weinig levendig. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

W

Wijnachtig

De suggestie van een rijpe, fruitigheid. Een aanduiding voor de typering van thee.

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt met de eerste jonge knoppen van de theeplant (Camellia Sinensis). De jonge knoppen worden meteen binnen de eerste 48 uur geplukt. Hierna worden ze kort in zonlicht gedroogd. Door de korte tijdspanne heeft witte thee juist die subtiele smaak waarom het bekend staat. Menig connaisseur omschrijft de smaak van witte thee met de zoete, bloemige ondertonen. Witte thee wordt voornamelijk geproduceerd in China. Geeft een bleek, groene, bijna heldere infusie.

Wrang

Een negatief kenmerk bestaande uit een bittere, onaangename of zelfs een aanstootgevende smaak of gevoel. Een aanduiding voor de typering van thee.

> naar boven

X

> naar boven

Y

Yunnan

Provincie in het zuidwesten van China en is vooral bekend om zijn pittige zwarte thee.

> naar boven

Z

Zacht

Aanduiding van levendig karakter, met maar weinig bitterheid. Een aanduiding voor de typering van thee.

Zelf drinken

Thee die wijst op een goed afgeronde kwaliteit, heeft een eigen smaak, en vereist geen menging. Een aanduiding voor de typering van thee.

Zoet

De kwaliteit van een lichte, aangename thee die niets negatiefs heeft. Een intens zoete indruk langs de zijkanten van de tong. Een aanduiding voor de typering van thee.

Zwaar

Aanduiding van sterke kleur en de concentratie maar weinig levendigheid. Een aanduiding voor de typering van thee.

Zwarte bes

Aroma en smaak die besachtig zijn. Wordt gebruikt om Darjeeling mee te beschrijven.

Zwarte thee

Wereldwijd de meest verkochte thee. Zwarte thee is het volledig gefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). Na de pluk wordt het blad juist gekneusd om het fermentatieproces op gang te brengen. Vervolgens worden de theebladeren gedroogd. Zwarte thee is over het algemeen sterker van smaak en bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Bij het zetten krijgt het een roodoranje of roodbruine kleur.

> naar boven

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.