Korrelwierook

Korrelwierook is een vorm van indirect-brandende wierook. Het bevat dan ook geen bindmiddel of stoffen die de verbranding bevorderen. Korrelwierook is grotere stukken, korrels of grof gemalen hars, kruiden en geurende houtsoorten. In sommige gevallen kan hier etherische olie aan zijn toegevoegd. Voor korrelwierook is er altijd een hittebron nodig, hiervoor zijn houtskooltjes of -tabletten het meest geschikt.

Van alle soorten wierook is korrelwierook de meest zuivere vorm verkrijgbaar. Het is 100% natuurlijk en vaak zonder additieven. Met veel zorg samengesteld uit verschillende soorten harsen, kruiden en olie. Er wordt geen gebruik gemaakt van bindmiddel of brandmiddel. Bij het branden komen alle heilzame stoffen vrij, ze verspreiden zich door de lucht en beïnvloeden lichaam en geest positief.

Een mooie bijkomstigheid is dat korrelwierook maar een beetje aan korreltjes nodig hebt. Vaak is een halve lepel of 1 lepel genoeg. Het is bovendien zeer geschikt om mee te experimenteren. Experimenteren met verschillende geuren, heilzame werkingen en zintuigeigenschappen.

Er zijn verschillende manieren om korrelwierook te laten geuren. Dit kan door het branden van de korrels op een smeulend houtskooltje of door verwarming boven een smeulend houtskooltje.

1. Wierookhars: Verbranding op smeulende houtskool

Vul een hittebestendige wierookkom met een goede bodem zand. Dit zorgt voor een broodnodige isolatie voor je brander.De houtskool kan zeer heet worden, namelijk ca 250 C.

Maak een bultje van het zand en plaats het houtskooltje hierop. Dit geeft de mogelijkheid om lucht rond het houtskooltje te komen. Plaats een houtskooltje op het zand en steek de rand aan. Houd het kooltje niet je hand. Als je het houtskooltje via een open vlam wilt ontsteken, gebruik dan een tang om het vast te houden. Als het houtskooltje aan één kant een holle vorm heeft, plaats je het kooltje naar boven gericht. De holle vorm fungeert als een "kom". Hier kun je de wierookkorrels in neerleggen. Wacht tot het houtskooltje gloeit en is bedekt met grijs-witte as. Dit kan ongeveer 5 minuten duren. Bestrooi als deze gloeit met beetje (begin met 1/4 -1/2 theelepel) wierook. Geschikte korrelwierook zijn bijvoorbeeld hars, gedroogde kruiden, enz. Plaats deze direct op de hete houtskool, in de holle vorm. De wierook begint als het goed is te smeulen. Zorg ervoor dat je het houtskooltje dat je deze niet smoort. Wanneer de rook afneemt of de geur te veel verminderd, voeg dan meer wierook toe. De houtskool blijft ongeveer 45-60 minuten heet genoeg om wierook te kunnen branden.

Extra tips 

Voor een langdurende verbranding met een subtieler en voller aroma, probeer dan eens om de wierook met houtskool te verwarmen in plaats van verbranden. Voor een snelle ontsteking en lange brandtijd is het belangrijk de tabletten goed te bewaren. Bewaar de kooltjes op een koele plaats in een luchtdichte verpakking.

2. Houtsoorten & wierook: Verwarming met smeulende houtskooltjes

Vul een hittebestendige wierookkom met een goede bodem zand. Dit zorgt voor een broodnodige isolatie voor je brander.De houtskool kan zeer heet worden, namelijk ca 250 C.

Maak een bultje van het zand en plaats het houtskooltje hierop. Dit geeft de mogelijkheid om lucht rond het houtskooltje te komen. Plaats een houtskooltje op het zand en steek de rand aan. Houd het kooltje niet je hand. Als je het houtskooltje via een open vlam wilt ontsteken, gebruik dan een tang om het vast te houden. Als je het houtskooltje aan één kant een holle vorm heeft, plaats je het kooltje naar boven gericht. De holle vorm fungeert als een "kom". Hier kun je de wierookkorrels in neerleggen. Wacht tot het houtskooltje gloeit en is bedekt met grijs-witte as. Dit kan ongeveer 5 minuten duren. Bedek het houtskooltje voorzichtig met een klein stukje aluminiumfolie. Je kunt ook een klein foliebekertje maken wat je over het kooltje heen plaatst. Zorg ervoor het tablet aan de bovenkant voldoende luchtstroom heeft, zodat deze niet uitgaat. Kleine gaatjes helpt bijvoorbeeld. Plaats de korrelwierook boven op de folie. Wanneer de rook afneemt of de geur te veel verminderd, voeg dan meer wierook toe. De houtskool blijft ongeveer 45-60 minuten heet genoeg om wierook te kunnen branden.

Extra tips 

Verwarming met een houtskooltje is niet alleen voorbehouden aan houtsoorten. Het is voor een langdurig effect ook zeer geschikt voor korrelwierook. Houd er rekening mee dat houtsnippers ongeveer 1/2 cm breed zijn. Harsen kunnen smelten. Als je een aluminiumfoliebekertje hebt gemaakt pak deze dan niet direct op, maar wacht totdat deze is afgekoeld. Het wordt een kleverige pasta, wat ernstige brandwonden kunnen veroorzaken!

Tip: wierook is leuk, dus wees niet bang om te experimenteren zodat je ontdekt wat voor jou het beste werkt!

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.