Benzoëhars / styrax

Styrax geeft een zoet, verwarmend, rijk, vanilleachtig aroma met harsachtige ondertonen. Het wordt verkregen uit de hars van bomen uit het geslacht Styrax. Benzoë of benzoëhars - styrax, is hars van een aantal boomsoorten uit het geslacht Styrax (familie Styracaceae). De bekendste soorten benzoë zijn:

Benzoë Siam, van Styrax tonkinensis, die vooral voorkomt in Laos, Thailand (=Siam) en Vietnam (Tonkin is een district in Vietnam). Benzoë Sumatra, van Styrax benzoin, die vooral voorkomt in Maleisië en Indonesië (Sumatra is een Indonesisch eiland).

Benzoëhars is rijk aan de aromatische verbinding benzoëzuur. Het wordt gebruikt in wierook. Het resinoïde van benzoë wordt gebruikt in parfum. Het woord benzoë stamt af van het Arabische luban zjawi ("wierook uit Java") waarbij de eerste lettergreep verdween en de a in een e veranderde (benzjawi). De naam Gum Benjamin Gum is ook niet onbekend. Styrax benzoëhars wordt van oudsher gebruikt in wierook. De hars is komt in brokken en bij voorkeur voor gebruik worden vermalen.

Styrax benzoëhars mengt goed met andere harsachtige oliën zoals frankincense of mrre. Het mengt ook goed met hout zoals sandelhout en cederhout. Het trouwt goed met een vleugje Vetiver en/of Patchouli. Met zijn vanille-achtige karakter heeft styrax benzoëhars een speciale affiniteit met etherische oliën van citrusvruchten. Bijvoorbeeld oliën die tonen van sinaasappel, mandarijn en bergamot bevatten.

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.