Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Honeybush thee is een kruidenthee uit Zuid-Afrika gemaakt van de bladeren van de honeybushplant. Het wordt geteeld aan de West- en Oostkaap en is nauw verwant aan rooibosthee. Rooibos daarentegen is alleen afkomstig uit de West-Kaap. Honeybush dankt haar naam aan de bloemen van de honeybush-struik. Tijdens de bloei verspreiden ze een honingachtige geur, die de struikachtige plant haar naam aan te danken heeft.

De plant honeybush (Cyclopia intermedia) is een struik met houtachtige stengels die driebladige bladeren en felgele bloemen geeft. Samen met rooibos behoren ze beide tot de fynbos. Honeybush kent meerdere namen. Zo is het ook bekend als honingbosthee en bergthee. Om honeybush thee te maken wordt de bladeren op een soortgelijke manier als rooibos gefermenteerd.

Waarom honeybush thee drinken?

Honeybush thee is een eenvoudige kruidenthee. Een monothee. Thee van een enkel kruid. Vrij simpel. Waar een simpele kruidenthee echter wel allemaal niet goed voor kan zijn. Een aantal redenen waarom honeybush ook voor jou een uitkomst is.

 • Smaak… honeybush thee kent een vergelijkbare smaak als rooibos alleen meer bloemig, licht geroosterd met duidelijk zoeter.
 • Het ontbreekt honeybush vooral aan… cafeïne. Dit maakt het zeer geschikt als slaapthee of om te drinken tijdens de nacht. Voor mensen die snel nerveus zijn, veel stress ervaren of normale thee willen vermijden.
 • Het bevat zeer weinig tannines (looizuur), minder zelfs nog dan rooibos. Honeybush wordt hierdoor niet bitter en kan zo sterk als jij wilt gedronken worden.
 • Honeybush bevat allerlei antioxidanten die kunnen helpen je lichaam gezond te houden.

Hoe smaakt honeybush?

De smaak van honeybush thee is het best te beschrijven als bloemig, licht geroosterd met duidelijke zoete smaaktonen. Zoals van honing. Alhoewel honeybush veel gelijkenissen kent met rooibos, zowel als plant als thee – ze worden dan ook vaak vergeleken – smaakt honeybush kenbaar anders. Honeybush is meestal zoeter en voller van smaak. De smaak wordt ook al "minder medicinaal" dan rooibosthee gezien.

Bevat honeybush thee cafeïne?

Honeybush thee is een kruidenthee, geen 'echte thee' dus. Dat betekent dat het niet is gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, zoals zwarte thee of groene thee. Het wordt alleen gemaakt van de honeybush-plant. Een plant die van nature geen cafeïne bevat. Daarom is honeybush thee dan ook volledig cafeïnevrij.

Honeybush & de verschillen met rooibos

In veel oppervlakken zijn rooibos en honeybush hetzelfde. Beide komen immers uit Zuid-Afrika, hebben beide een rode kleur, zijn ze beide cafeïnevrij, bevatten ze beide weinig tannine en zijn ze zeer rijk in antioxidanten. Ondanks de vele overeenkomsten zijn er echter ook een aantal verschillen.

In de eerste plaats zijn het twee unieke planten. Beide groeien alleen in Zuid-Afrika ne behoren beide tot de vlinderbloemfamilie. Rooibos echter alleen aan de Westkaap, specifiek in de Cederberg regio. Honeybush daarentegen in de West- en Oostkaap. Beide hebben een houtachtige stam, waarbij honeybush een relatieve lagere ratio ‘bladeren per tak’ heeft. Verder bestaat de honeybush plant uit vele soorten (20+) terwijl rooibos maar uit één soort bestaat. De rooibosplant laat zich echter gemakkelijker cultiveren.

Beide soorten zijn enorm gezond. Gelijk aan honeybush bevat rooibos ook weinig tannines, geen cafeïne en is het rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder hoogwaardige antioxidanten zoals aspalathin en nothofagin. Honeybush kent ook veel voordeel voor de gezondheid door de actieve inhoudsstoffen. Honeybush bevat echter nog minder tannines (0,45%) dan rooibos en gelukkig evenveel actieve inhoudsstoffen.

Een ander punt waarop ze verschillen is de smaak. De smaak van rooibos is vooral een natuurlijke, voor sommige een wat verworven smaak. De smaak laat zich het beste omschrijven als een zoete, aardachtige en licht nootachtige smaak. Honeybush kent daarentegen smaaktonen van hout en honing. De thee is meer fullbody en is licht zoeter dan rooibos. Het aftreksel heeft een roze-rode kleur. De smaak is iets sterker dan die van rooibos en kan als meer aangenaam worden ervaren.

Meer honeybush tips:Verder lezen over honeybush?

 • De Nysschen, A.M.; Van Wyk, B-E.; Van Heerden, F.; Schutte, A.L.: The major phenolic compounds in the leaves of Cyclopia species (Honeybush tea), Biochemical Systematics and Ecology, Vol. 24, No.3 ,pp 243-246, 1996
 • Narayanan C.R, Joshi, D.D.; Mujumdar A.; Dhekne V.V.: Pinitol- a new anti-diabetic from the leaves of Bougainvillea Spectabilis, In: Curr. Sci. 56, pp. 139-141
 • Narayanan C.R, Joshi, D.D.; Mujumdar A.; Dhekne V.V.: Pinitol- a new anti-diabetic from the leaves of Bougainvillea Spectabilis, In: Curr. Sci. 56, pp. 139-141
 • Bates SH, Jones RB, Bailey CJ, Insulin-like effect of pinitol, British Journal of Pharmacology 2000; 130(8): 1944-1948.
 • Kamara BI, et al., Polyphenols from honeybush tea, Journal Agricultural Food Chemistry 2003; 51(13): 3874-3879.
 • Marnewick JL, et al., Modulation of hepatic drug metabolizing enzymes and oxidative status by rooibos and honeybush, green and black (Camellia sinensis) teas in rats, Journal Agricultural Food Chemistry 2003; 51(27): 8113-8119.
 • Chiechi LM, Dietary phytoestrogens in the prevention of long-term postmenopausal diseases, International Journal of Gynecology and Obstetrics, 1999; 67(1): 39-40.