Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Waar komt thee vandaan?

“Wat doe je?” is waarschijnlijk een van de meest gehoorde vragen als ik nieuwe mensen ontmoet. Als ik dan uitleg dat ik een theeonderneming heb is dikwijls de volgende vraag waar de thee dan wel niet vandaan komt. Als ik vervolgens uitleg dat het overgrote deel van de thee uit vijf landen komt, is menigeen oprecht verrast. Door zoveel met thee bezig te zijn, wil ik nog wel eens vergeten dat thee niet vanzelfsprekend is. Ik heb daarom een korte gids van de vijf meest prestigieuze thee verbouwende landen in de wereld opgesteld. Waar komt thee vandaan?

China
China is waarschijnlijk het enige land die elk type theesoort perfect weet te verbouwen. Van zwarte thee tot witte thee, het wordt allemaal in China verbouwd. Wellicht dat het iets te maken heeft met het feit dat thee
er al zo’n 4.000 jaar verbouwd wordt of dat ze een theecultuur op zichzelf zijn. Hoe je het ook bekijkt, China produceert een van de fijnste theesoorten in de wereld.

Japan
Het meest verwesterde land van Azië staat bekend om haar groene theeën. De theeën worden in Japan gestoomd in plaats van geroosterd. Hierdoor krijgen de theeën een zeer heldere smaak met een sterke ‘groene thee’ smaak. Japanse thee is ook uniek omdat het thee aftreksel een tikje vet is, een kenmerkende eigenschap welke de Japanners ‘umami’ noemen.

India
India staat bekend om haar zwarte thee, voornamelijk thee uit de Assam en Darjeeling regio. Assam thee wordt gekenmerkt door de krachtige, moutachtige smaak terwijl Darjeeling bekend staat om haar delicate smaak, met tonen van perzik. Lees meer over theeland India.

Sri Lanka
Sri Lanka (of Ceylon) wordt geroemd om haar assertieve en levendige zwarte thee. Door de populariteit van de zwarte theeën is de smaak vaak te herkennen in Engelse ontbijtthee of melange. Lees meer over Ceylon.

Taiwan
Taiwan (of Formosa) staat voornamelijk bekend om haar oolongs. Door het klimaat en de hoogte waarop de theeplantages liggen, worden in Taiwan een aantal van de fijnste donkere en groene oolongs geproduceerd. Lees meer over Formosa.

Samenvatting
Waar thee vandaan komt en de 5 grote als het op het thee verbouwen aan komt. Elk land wordt gekenmerkt door de eigen verwerkingsmethodes, klimaat en cultuur. De beste manier om de verschillen te leren kennen is om direct vergelijkbare theeën of theesoorten tegen elkaar af te zetten. Chinese, Indiase en Sri Lankaanse zwarte thee zullen er hetzelfde uitzien, maar je zult ontdekken dat er een groot verschil in smaak is te herkennen.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter