Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Is zoethout thee gezond?

Vind jij zoethout thee ook zo lekker? Ik ben in ieder geval gek op de zoete, verwarmende smaak van zoethout. Maar is zoethout thee ook gezond? En wat is de invloed van zoethout thee op je bloeddruk? Graag nemen we je in deze blog mee in de wereld van zoethout thee!

Wat is zoethout thee?

Allereerst, wat is zoethout thee? Zoethout thee wordt bereid met de wortels van de zoethout plant. De zoethoutplant groeit het beste op droge zandgronden en is inheems in het Mediterrane gebied, Zuidoost Europa en west-Azië1 . De zoethoutplant heeft rechtopstaande stengels met geveerde groene bladeren. In de zomer bloeien er kleine paarse bloemen aan de rechtopstaande stelen. De plant wordt boven de grond tot 2 meter hoog. Onder de grond kan de rechte wortel wel tot 5 meter diep rijken. De zoethout wortel heeft een zoete smaak en is van buiten bruin en binnenin een gelige kleur. De zoethout wortel wordt na vanaf het derde jaar geoogst.

Wist je trouwens dat het kauwen op Zoethoutstokjes de tanden reinigt?1 Daardoor zijn Zoethoutstokjes ideaal als lekkernij. Daarnaast wordt Zoethout wortel gebruikt voor de bereiding van drop, levert het schuimmiddel voor bier en biedt Zoethout een ideaal bindmiddel voor de bereiding van pillen.

Zoethout staat ook wel bekend als Bitterzoet, Kenthout, Kalissiehout, Allerlustwortel, Radix Liquiritae en Radix Glycyrrhizae.

Is zoethout thee gezond?

Zoethout thee wordt al eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden. Bijvoorbeeld in de Chinese Geneeskunde (TCM). Hier wordt Zoethout in kruidenformules vaak gebruikt als harmonisator waardoor lichaamsvreemde stoffen beter worden opgenomen. Daarnaast staat Zoethout in de Chinese Geneeskunde bekend om haar versterkende en voedende werking die onder andere de maag en milt tonifieert5 . Ook in de Ayurveda is Zoethout een belangrijk ingrediënt en wordt onder andere ingezet bij spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen, huidaandoeningen en nerveuze aandoeningen.

Belangrijk om te noemen is dat Zoethout thee niet voor iedereen gezond is. Zo is het kruid contra-geïndiceerd met specifieke medische aandoeningen en kan het een wisselwerking hebben met farmaceutische medicijnen.

Zoethoutthee bij maag- en darmproblemen

Zoethout thee heeft een ontsteking werende, pijnstillende en verzachtende werking op het maag en darmen1 . Dus heb je last van maagzweren2 ? Dan is Zoethout thee voor jou misschien de oplossing! Ook helpt zoethout thee bijvoorbeeld bij maag- en darmslijmvliesontsteking en bij maagdarmkrampen. Zoethoutthee heeft daarnaast een spijsvertering bevorderende werking.

Zoethoutthee bij verkoudheid

Last van je keel? Ook dan kan Zoethout thee de oplossing bieden. Zoethout thee heeft namelijk een slijm producerende werking en werkt verzachtend en hoestdempend1 . Hierdoor is zoethout thee ideaal bij ademhalingsprobleem gerelateerde klachten en bij keelpijn, bronchitis, heesheid en lichtpijpontsteking.

Zoethoutthee en de bijnier

Voel je je snel gestrest? Doordat Zoethout thee de bijnier ondersteunt kan het drinken van Zoethout thee bedragen aan je stressbestendigheid1 3 . Dit komt omdat Zoethout thee de werking van cortisol verlengt.

Zoethout thee bij allergieën

Heb je last van hooikoorts, astma of artritis? Ook hiervoor kan de ontstekingsremmende werking van Zoethout verlichting van de klachten geven1 4 .

Zoethout thee en bloeddruk

Ook bij een lage bloeddruk kan Zoethout thee hulp bieden. Je wist dit vast al van dropjes, waarvoor zoethout een belangrijk ingrediënt is, maar ook het drinken van Zoethout thee kan je bloeddruk verhogen1 . Heb je last van een hoge bloeddruk? Dan raden we af om Zoethout thee te drinken.

Hoeveel zoethout thee per dag?

Klinkt goed toch? Alle beschreven gezondheidsvoordelen. Nu vraag je je waarschijnlijk af; “Hoeveel zoethout thee mag je dan per dag?” Aangeraden wordt om maximaal 15 gram Zoethout wortel per dag te consumeren, welke je verdeeld over 3 momenten op de dag1 . Verder wordt aangeraden om Zoethout wortel niet langer dan 4-6 weken achtereen te nuttigen voor medicinale doeleinden (= 15 gram per dag). Wil je Zoethout wortel wel langer dan 4-6 weken achtereen gebruiken? Overleg dit dan altijd even met je dokter om vervelende bijwerkingen te voorkomen.

Drink je vooral Zoethout thee voor de smaak? Dan kan het geen kwaad om dagelijks Zoethout thee te drinken bereidt met maximaal 2,5 gram gesneden Zoethout wortel per dag.

Zoethoutthee bijwerkingen

Op basis van bovenstaande voordelen denk je waarschijnlijk: “Lekker! Gezond genieten van een kopje Zoethout thee is geen probleem!” Maar het drinken van teveel Zoethout thee kan helaas zorgen voor bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen kunnen optreden wanneer je Zoethout thee meer dan 6 weken achtereen medicinaal gebruikt (= 15 gram per dag)1 . Mogelijke bijwerkingen zijn een hoge bloeddruk wat zich kan uiten als hoofdpijn of duizeligheid. Daarnaast kan Zoethout thee zorgen voor een te lage kaliumspiegel, wat kan resulteren in spierzwakte of hartritmestoornissen. Ook kan overmatig gebruik van Zoethout thee zorgen voor oedemen in de voeten en het gezicht. Kortom, Zoethout thee smaakt heerlijk, maar bij medicinaal gebruik is het belangrijk het niet te lang achter elkaar te gebruiken.

Daarnaast is Zoethout thee ook niet geschikt voor iedereen. We raden dan ook aan om in het geval van overgewicht, hoge bloeddruk, lage kaliumspiegel, diabetes, hartziekten of maagaandoeningen/bloedingen voor gebruik van Zoethout contact op te nemen met je arts.

Daarnaast raden we aan om in geval van zwangerschap of borstvoeding geen Zoethout thee te consumeren, omdat de invloed hiervan op de zwangerschap en borstvoeding nog niet goed genoeg onderzocht is.

Let op, deze informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dokter in geval van twijfel of in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Zoethout thee maken

Heb je na het bovenstaande verhaal zin gekregen in een kop Zoethout thee? Voor de beste medicinale werking wordt geadviseerd om de Zoethout wortel mee te koken met het water1 . Hoe?

 • Schep 2 tot 4 gram gesneden Zoethout wortel in je steelpan;
 • Giet hier 200 ml kokend water overheen;
 • Laat dit 5 minuten doorkoken;
 • Schenk dat Zoethout thee via een zeefje in je theekop;
 • Geniet van je kop Zoethout thee!

Drink bovenstaande Zoethout thee bij voorkeur na de maaltijd.

Het is ook mogelijk een Zoethout thee te maken met Zoethout poeder. Je mag deze maximaal 3 keer per dag drinken. Hoe maak je Zoethout thee op basis van Zoethout poeder?

 • Schep 1-2 theelepel(s) Zoethout poeder in je theekop;
 • Giet hier 200 ml kokend water overheen;
 • Laat de Zoethout oplossen;
 • Geniet van je kop Zoethout thee!

Drink je eigenlijk vooral Zoethout thee omdat je het zo lekker vindt? Snap ik helemaal! Je kunt de zoethout thee dan op de volgende manier maken:

 • 1-2 theelepels Zoethout wortel;
 • 300 ml kokend water;
 • 8-10 minuten laten trekken;
 • Geniet van je kop Zoethout thee!

Kortom, is Zoethout thee gezond? Ja, het draagt zeker bij aan een goede gezondheid bij diverse aandoeningen door onder andere haar ontsteking werende, verzachtende en ontkrampende werking. Maar Zoethout thee is niet voor iedereen geschikt en we raden aan om zonder doktersadvies Zoethout thee ook niet langdurig medicinaal te gebruiken om bijwerkingen te voorkomen. Drink je Zoethout thee af en toe voor de lekkere smaak? Geen probleem, geniet van je kop thee!

Bronnenlijst

1 Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 7e druk, Dr. Geert Verhelst.

2 The healing effect of licorice (Glycyrrhiza glabra) on Helicobacter pylori infected peptic ulcers, J Res Med Sci. 2013 Jun; 18(6): 532–533. Marjan Rahnama, Davood Mehrabani, Sara Japoni, Majid Edjtehadi, and Mehdi Saberi Firoozi.

3 Liquorice and glycyrrhetinic acid increase DHEA and deoxycorticosterone levels in vivo and in vitro by inhibiting adrenal SULT2A1 activity. Volume 336, Issues 1–2, 10 April 2011, Pages 102-109, Al-Dujaili EA1, Kenyon CJ, Nicol MR, Mason JI.

4 Antibacterial compounds of licorice against upper airway respiratory tract pathogens. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001 Jun;47(3):270-3. Tanaka Y1, Kikuzaki H, Fukuda S, Nakatani N.

5 Sanjiao B.V. De Chinese kruidenapotheek

Hi, mijn naam is Anne Marije en ik ben Content Marketing Coordinator hier bij Evans & Watson. Mijn favoriete thee is Sencha Superior - heerlijk 's avonds na het eten. Ik heb een passie voor gezondheid, natuurlijke voeding en sporten.

Laat een bericht achter