Pasen & de leukste (thee)eieren EVER!

4 apr. 2023
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Pasen staat voor de deur en je denkt bij jezelf, wat ga ik doen om de kinderen te vermaken? Wat is nou echt enorm vet (zonder dat ik er enorm veel werk van heb) om de leukste eieren voor Pasen te maken (met thee)? Oeps, verklapt! Maar ze gaan dit echt erg leuk vinden. Promised.

Waarschijnlijk de beste manier om van hardgekookte eieren te genieten! In deze tutorial gaan we echt de vetste eieren maken, namelijk met thee. We gaan thee als kleurstof gebruiken, en dit gaan we op 2 verschillende manieren doen.

Zo gaan we er voor zorgen dat ons normale kippeneitje allemaal willekeurige lijnen, kriskras over het ei hebben lopen. Dat is ECHTER niet de enige wat we je gaan leren … !

Chinese thee-eieren zitten bovenal boordevol smaak. Ze vormen bovendien een geweldige eiwitrijke en caloriearme snack.

En het mooiste is nog, het is eigenlijk vrij eenvoudig. Volg de gedetailleerde, stapsgewijze instructies en het komt allemaal goed.

**UPDATE** De eieren, indien gebruikt voor Pasen, kunnen het beste gemaakt worden op de dag voor Pasen! **

Maar eerst …

Wat is een Chinees thee-ei?

Chinese thee-eieren, ook bekend als Cha Ye Dan (茶叶蛋) of Cha Ji Dan (茶鸡蛋) in het Chinees, zijn hardgekookte eieren die op kleur en smaak zijn gebracht. De traditionele manier om Chinese thee-eieren te maken wordt de schaal gebroken totdat deze barst, en vervolgens in een marinade van thee, kruiden en sojasaus geweekt.

Deze intens gearomatiseerde marinade kruidt niet alleen de eieren, maar zorgt ook voor een mooi marmer-achtige look van het ei.

Traditionele Chinese thee-eieren maken?

Gelukkig is het heel gemakkelijk om te maken, maar het vereist wel behoorlijk wat wachten terwijl de eieren de smaak opnemen tijdens het marineren.

Hieronder vind je de instructies om een traditioneel Chinees thee-ei te maken. Maar eerst…

Voor kinderen is het fantastisch om eieren te schilderen en met Pasen te gaan zoeken. Het is – zeker in deze tijd – zonde om de eieren (eten) er na weg te moeten gooien. Verspilling van voedsel. Houden we niet van. Wel van thee.

De volgende instructies kun je gebruiken voor het decoreren met alleen natuurlijke, eetbare ingrediënten zodat het ei zelf niet verloren gaat.

We verven als het ware alleen de schil. Het mooie is dat de smaak van het ei binnenin niet veranderd door de thee en kruiden.

Chinees thee ei

Met thee gekleurde eieren voor Pasen

Maak deze eieren de avond voor Pasen om een beetje magie toe te voegen aan de brunch na het zoeken naar eieren.

Een mand vol eieren in één kleur of een kleurrijke variëteit zal ongetwijfeld de show stelen aan tafel. Als je veganist bent, probeer dan 's nachts kleefrijst te verven (zonder de azijn) en stoom het om in plaats daarvan eivormige kleefrijstballen te maken.

Ingrediënten

 • Eieren (hardgekookt)
 • Azijn
 • 6 kopjes of glazen
 • Water
 • 1-2 theelepels Ceremonial Matcha (gebruik meer voor een helderder groen)
 • 3 tl White Meddow
 • 3 tl China Gunpowder
 • 3 tl Rooibos Short Cut
 • 3 tl English Blend
 • 3 tl Kurkuma poeder
 • 3 tl Frambozenpoeder
 • 3 tl Rode bieten poeder

Instructies

 • Breng een grote pan water aan de kook en kook de eieren in 10 minuten gaar. Dit werkt het beste als de eieren op kamertemperatuur zijn.
 • Voeg de hoeveelheid toe aan elke mok of kopje en laat het 30 minuten trekken. Voeg 1-2 theelepels azijn toe aan elke kop.
 • Voeg een gekookt ei toe aan per kop.
 • Laat de eieren een nacht staan.
 • Verwijder voorzichtig en veeg af met een handdoek.

Instructies traditionele Chinese thee-eieren

Ingrediënten

 • 6-8 eieren
 • 4 eetlepels losse zwarte thee (Golden Yunnan)
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels zout
 • 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder (naar eigen smaak)

Instructies

Kook de eieren 20 minuten op laag vuur. Leg daarna de eieren apart in koud water om ze af te laten koelen.

Zodra de eieren zijn afgekoeld, kraak je de schaal van de eieren door ze voorzichtig onder je hand te rollen. Zorg ervoor dat de schaal niet van de eieren loskomt. Het doel is om de schaal alleen te barsten, zodat overal scheuren ontstaan. Dit is lastig, want je wilt dat de scheuren diep genoeg zijn om de smaak in de eieren te krijgen, maar ook weer niet te veel gebarsten zodat in de eierschalen tijdens het koken van het ei afvallen. Teveel scheuren of als de schaal los gekomen is, ziet straks het hele ei er bruin uit

Leg de eieren in een pan en vul water tot ongeveer 2,5 cm boven de eieren. Voeg later indien nodig meer water toe.

Breng het water met de gebarste eieren, zwarte thee, zout, sojasaus en Chinese 5-kruidenpoeder aan de kook.

Die laatste kun je meestal in elke supermarkt vinden. Als dat niet het geval is, ga dan naar je plaatselijke Aziatische supermarkt. In de meeste grote steden is er wel één te vinden. Als je geen kunt vinden of je vindt het niet bij je lokale Aziatische supermarkt, zoek dan online. Andere volgorde mag natuurlijk ook.

Terug naar het recept.

Kook de thee-eieren 60 minuten met alle ingrediënten op een zeer laag pitje. Deksel erop houden, dit voorkomt dat de ingrediënten verdampen.

Laat de pan daarna afkoelen en laat de gekookte thee-eieren een nacht (ongeveer 8 uur) in de koelkast staan zodat de smaken volledig in de eieren kunnen trekken.

Omdat het lang duurt om die theeblaadjes te laten trekken, wil je misschien veel eieren tegelijk maken. Met thee gekookte eieren zijn heerlijk, dit geldt zowel warm als koud gegeten. De eieren zijn beperkt houdbaar, tot een paar dagen in de koelkast. Bewaar ze in de pan in de thee, water en andere ingrediënten, ongepeld.

Alternatieven voor zwarte thee

Zwarte thee is vaak de standaardkeuze voor het maken van Chinese thee-eieren. Er bestaan echter ook alternatieven voor de keuze van zwarte thee. In China kennen, naar gelang de ligging en de relatie tot eigen theeproductie, de meeste regio’s wel hun eigen lokale variant van het Chinese thee-ei. Vaak zit dit ‘m in een andere keuze voor (lokale) thee.

Een goed voorbeeld is het gebruik van donkere oolong, zoals Da Hong Pao. In de provincie Fujian wordt oolong zelfs vaker gebruikt dan zwarte thee. Probeer het ook eens. Je kunt ook nog experimenteren met rijpe pu erh thee (bo lei).

Thee met een lichte kleur zal niet werken, omdat die onvoldoende kleur afgeven. In het algemeen vermijd je de soorten: witte thee, groene thee, lichte oolong thee en rauwe pu erh. Gyokuro zou overigens wel kunnen werken.

Bonus: Chinese thee-eieren met een moderne twist

Chinese thee-eieren zijn natuurlijk afkomstig uit China. Ze gebruikten een interessante methode om de eieren te verven. De volgende instructies geeft dezelfde uitstraling, maar zonder thee te gebruiken en zonder dat de eieren zeven uur hoeven te trekken.

Stap 1: de eieren en materialen voorbereiden

De materialen die je nodig hebt voor dit project zijn:

 • Eieren (je kunt er zoveel maken als je wilt)
 • Kleurstof voor levensmiddelen
 • Lepel

Instructies

Kook de eieren hard door ze ongeveer 10 minuten te laten koken.

Bereid de kleurstoffen voor. Hanteer de instructies van de voedselveilige kleurstoffen.

Prepareer het oppervlak waar je ze wilt kleuren. Niemand houdt van vlekken op het aanrekt, dus leg wat kranten, handdoek of keukenpapier neer.

Zorg ervoor dat je alle materialen hebt die je nodig bent en dat je alle stappen voltooid.

Stap 2: Breek de eieren

Ja, je hebt ons gehoord.

Maar als je opgelet had bij de Traditionele Chinese thee-eieren weet je wat je moet doen. Even teruglezen of de volgende instructies opvolgen.

Om de willekeurige lijnen te maken, moet je scheuren in de schaal van het ei maken.

Om dit te doen, rol je de eieren voorzichtig onder je hand en gelijktijdig oefen je druk uit op het ei. Je kunt ook de lepel even pakken en klop zachtjes op de eierschaal. Als er geen scheuren ontstaan, tik je harder. Er moeten scheuren in de schaal van het ei ontstaan. Zorg ervoor dat de scheuren over het volledige oppervlak van het ei zijn.

Stap 3: Dompel het ei onder in de kleurstof

Doe het ei in de kleurstof met behulp van een dompelgereedschap. Dit kan een lepel zijn maar ook iets anders. Laat het ei 15-30 minuten trekken in de kleurstof of volgens de instructies op de verpakking. Hoe langer het ei in de kleurstof zit, hoe sterker en beter de lijnen te zien zullen zijn. Als je het ei er een paar uur in laat zitten, wordt het resultaat nog beter.

Stap 4: Droog het ei af

Nadat je je ei uit de kleurstof hebt gehaald, dep je het droog met keukenpapier. De kleur moet er sterk uitzien op de schaal. Zorg ervoor dat het ei goed droog is.

Stap 5: Schil de schaal af

Schil voorzichtig de schaal van het ei door te beginnen bij een reeds gevormde scheur en deze omhoog te trekken, of door met je vinger half krachtig op het ei te tikken om een grote scheur te maken en vervolgens de schaal eraf te pellen.

Stap 6: Finishing touch

Leg de eieren in de koelkast zodat ze niet bederven, of je kunt het ei in azijn doen. Dit geeft het een rubberachtig gevoel en zorgt ervoor dat het langer meegaat. Je kunt de decoratieve en kleurrijke schelpen ook voor andere projecten gebruiken…

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.