Pasen & de leukste (thee)eieren EVER!

4 apr. 2023
65 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image
 • Theesoort / kruid : Thee & kruiden(poeder)
 • Bereidingstijd : 20 min.
 • Niveau : Beginner

Pasen staat voor de deur en je denkt bij jezelf, wat ga ik doen voor een extra feestelijke Paasbrunch? Wat is nou echt enorm vet (zonder dat ik er enorm veel werk van heb) om de leukste eieren voor Pasen te maken? Met thee! Oeps, verklapt! Maar dit ga je echt erg leuk vinden. Promised.

Waarschijnlijk de beste manier om van hardgekookte eieren te genieten! In deze tutorial gaan we echt de vetste eieren maken, namelijk met thee. We gaan thee als kleurstof gebruiken, en dit gaan we op 2 verschillende manieren doen.

Zo gaan we er voor zorgen dat ons normale kippeneitje allemaal willekeurige lijnen, kriskras over het ei hebben lopen. Deze Chinese thee-eieren zitten boordevol smaak. En ze vormen bovendien een geweldige eiwitrijke en caloriearme snack.

Daarnaast leer je in deze blog hoe je je eieren op een gemakkelijke manier de mooiste kleuren kan geven!

En het mooiste is nog, het is eigenlijk vrij eenvoudig. Volg de gedetailleerde, stapsgewijze instructies en het komt allemaal goed.

**UPDATE** De eieren, indien gebruikt voor Pasen, kunnen het beste gemaakt worden op de dag voor Pasen! **

Met thee gekleurde eieren voor Pasen

Maak deze eieren de avond voor Pasen om een beetje magie toe te voegen aan de brunch.

Een mand vol eieren in één kleur of een kleurrijke variëteit zal ongetwijfeld de show stelen aan tafel. Als je veganist bent, probeer dan 's nachts kleefrijst te verven (zonder de azijn) en stoom het om in plaats daarvan eivormige kleefrijstballen te maken.


Ingrediënten

Tools

Stap voor Stap Instructies

 • image

  Stap 1.

  Breng een grote pan water aan de kook en kook de eieren in 10 minuten gaar. Dit werkt het beste als de eieren op kamertemperatuur zijn.

 • image

  Stap 2.

  Bereid de thee/kruiden volgens de hoeveelheid zoals hierboven weergeven en laat 30 minuten trekken. Voeg vervolgens 1-2 theelepels azijn toe aan elke kop.

 • image

  Stap 3.

  Voeg een gekookt ei toe per kop.

 • image

  Stap 4.

  Laat de eieren een nacht staan.

 • image

  Stap 5.

  Verwijder voorzichtig en veeg af met een handdoek.

Voor kinderen is het fantastisch om eieren te schilderen en met Pasen te gaan zoeken. Het is – zeker in deze tijd – zonde om de eieren (eten) er na weg te moeten gooien. Verspilling van voedsel. Houden we niet van. Wel van thee.

De bovenstaande instructies kun je gebruiken voor het decoreren met alleen natuurlijke, eetbare ingrediënten zodat het ei zelf niet verloren gaat.

We verven als het ware alleen de schil. Het mooie is dat de smaak van het ei binnenin niet veranderd door de thee en kruiden.

Wat is een Chinees thee-ei?

Chinese thee-eieren, ook bekend als Cha Ye Dan (茶叶蛋) of Cha Ji Dan (茶鸡蛋) in het Chinees, zijn hardgekookte eieren die op kleur en smaak zijn gebracht. De traditionele manier om Chinese thee-eieren te maken wordt de schaal gebroken totdat deze barst, en vervolgens in een marinade van thee, kruiden en sojasaus geweekt.

Deze intens gearomatiseerde marinade kruidt niet alleen de eieren, maar zorgt ook voor een mooi marmer-achtige look van het ei.

Traditionele Chinese thee-eieren maken?

Gelukkig is het heel gemakkelijk om te maken, maar het vereist wel behoorlijk wat wachten terwijl de eieren de smaak opnemen tijdens het marineren.

Hieronder vind je de instructies om een traditioneel Chinees thee-ei te maken.

Tips & variaties

 • Zwarte thee is vaak de standaardkeuze voor het maken van Chinese thee-eieren. Er bestaan echter ook alternatieven voor de keuze van zwarte thee. In China kennen, naar gelang de ligging en de relatie tot eigen theeproductie, de meeste regio’s wel hun eigen lokale variant van het Chinese thee-ei. Vaak zit dit ‘m in een andere keuze voor (lokale) thee. Een goed voorbeeld is het gebruik van donkere oolong, zoals Da Hong Pao. In de provincie Fujian wordt oolong zelfs vaker gebruikt dan zwarte thee. Probeer het ook eens. Je kunt ook nog experimenteren met rijpe pu erh thee (bo lei).

 • Thee met een lichte kleur zal niet werken, omdat die onvoldoende kleur afgeven. In het algemeen vermijd je de soorten: witte thee, groene thee, lichte oolong thee en rauwe pu erh. Gyokuro zou overigens wel kunnen werken.

Chinees thee ei


Ingrediënten

Tools

Stap voor Stap Instructies

 • image

  Stap 1.

  Kook de eieren 20 minuten op laag vuur. Leg daarna de eieren in koud water om ze af te laten koelen.

 • image

  Stap 2.

  Zodra de eieren zijn afgekoeld, kraak je de schaal van de eieren door ze voorzichtig onder je hand te rollen. Je kunt ook de lepel even pakken en klop zachtjes op de eierschaal. Als er geen scheuren ontstaan, tik je harder. Zorg ervoor dat de schaal niet van de eieren loskomt. Het doel is om de schaal alleen te barsten, zodat overal scheuren ontstaan. Dit is lastig, want je wilt dat de scheuren diep genoeg zijn om de smaak in de eieren te krijgen, maar ook weer niet te veel gebarsten waardoor in de eierschalen tijdens het koken van het ei afvallen. Bij teveel scheuren of wanneer de schaal los gekomen is, zorgt voor een heel bruin ei in plaats van een marmer look.

 • image

  Stap 3.

  Leg de eieren in een pan en vul aan met water tot ongeveer 2,5 cm boven de eieren. Voeg later indien nodig meer water toe. Breng het water met de gebarsten eieren, zwarte thee, zout, sojasaus en Chinese 5-kruidenpoeder* aan de kook. Kook de thee-eieren 60 minuten met alle ingrediënten op een zeer laag pitje. Deksel erop houden, dit voorkomt dat de ingrediënten verdampen. Laat de pan daarna afkoelen en laat de gekookte thee-eieren een nacht (ongeveer 8 uur) in de koelkast staan zodat de smaken volledig in de eieren kunnen trekken. Omdat het lang duurt om die theeblaadjes te laten trekken, wil je misschien veel eieren tegelijk maken.

 • image

  Stap 4.

  Met thee gekookte eieren zijn heerlijk, zowel warm als koud. De eieren zijn beperkt houdbaar, tot een paar dagen in de koelkast. Bewaar ze in de pan in de thee, water en andere ingrediënten, ongepeld.

* Chinese 5-kruidenpoeder kun je meestal in de supermarkt vinden. Als dat niet het geval is, ga dan naar je plaatselijke Aziatische supermarkt. In de meeste grote steden is er wel één te vinden. Als je geen kunt vinden of je vindt het niet bij je lokale Aziatische supermarkt, zoek dan online. Andere volgorde mag natuurlijk ook.

Bonus: Chinese thee-eieren met een moderne twist

Chinese thee-eieren zijn natuurlijk afkomstig uit China. Ze gebruikten een interessante methode om de eieren te verven. De volgende instructies geeft dezelfde uitstraling, maar zonder thee te gebruiken en zonder dat de eieren zeven uur hoeven te trekken.

Ingrediënten

Tools

Stap voor Stap Instructies

 • image

  Stap 1.

  Kook de eieren hard door ze ongeveer 10 minuten te laten koken. Bereid de kleurstoffen voor. Hanteer de instructies van de voedselveilige kleurstoffen. Prepareer het oppervlak waar je ze wilt kleuren. Niemand houdt van vlekken op het aanrekt, dus leg wat kranten, handdoek of keukenpapier neer. Zorg ervoor dat je alle materialen hebt die je nodig bent en dat je alle stappen voltooid.

 • image

  Stap 2.

  Breek de eieren. Ja, je hebt ons gehoord. Maar als je opgelet had bij de Traditionele Chinese thee-eieren weet je wat je moet doen. Even teruglezen of de volgende instructies opvolgen. Om de willekeurige lijnen te maken, moet je scheuren in de schaal van het ei maken. Om dit te doen, rol je de eieren voorzichtig onder je hand en gelijktijdig oefen je druk uit op het ei. Je kunt ook de lepel even pakken en klop zachtjes op de eierschaal. Als er geen scheuren ontstaan, tik je harder. Er moeten scheuren in de schaal van het ei ontstaan. Zorg ervoor dat de scheuren over het volledige oppervlak van het ei zijn.

 • image

  Stap 3.

  Dompel het ei onder in de kleurstof. Doe het ei in de kleurstof met behulp van een dompelgereedschap. Dit kan een lepel zijn maar ook iets anders. Laat het ei 15-30 minuten trekken in de kleurstof of volgens de instructies op de verpakking. Hoe langer het ei in de kleurstof zit, hoe sterker en beter de lijnen te zien zullen zijn. Als je het ei er een paar uur in laat zitten, wordt het resultaat nog beter.

 • image

  Stap 4.

  Droog het ei af. Nadat je je ei uit de kleurstof hebt gehaald, dep je het droog met keukenpapier. De kleur moet er sterk uitzien op de schaal. Zorg ervoor dat het ei goed droog is.

 • image

  Stap 5.

  Schil de schaal af. Schil voorzichtig de schaal van het ei door te beginnen bij een reeds gevormde scheur en deze omhoog te trekken, of door met je vinger half krachtig op het ei te tikken om een grote scheur te maken en vervolgens de schaal eraf te pellen. Leg de eieren in de koelkast zodat ze niet bederven, of je kunt het ei in azijn doen. Dit geeft het een rubberachtig gevoel en zorgt ervoor dat het langer meegaat. Je kunt de decoratieve en kleurrijke schelpen ook voor andere projecten gebruiken…

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.