Bombilla kiezen & hoe je er voor zorgt

17 mrt. 2023
5 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Er wordt vaak gezegd dat "je krijgt waar je voor betaalt", en dit geldt zeker voor yerba maté-accessoires. Net zoals het waar is waar je het koopt - bij een deskundige winkel of niet. Wink wink. Kies vanaf het begin hoogwaardige accessoires en je hoeft ze misschien nooit meer te vervangen. Niets is misschien belangrijker dan de bombilla (metalen rietje). Echt een essentieel onderdeel bij het drinken van yerba maté én vaak zeer onderschat. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat een bombilla is, goede tips bij de aanschaf en hoe je je bombilla lang kan gebruiken. 

Wat is een Bombilla?

Bombilla's - specifieke rietjes voor yerba maté - zijn essentieel om yerba maté te drinken. Door de uitbundige hoeveelheid yerba maté bladeren die gebruikt zijn, zou je zonder bombilla grote hoeveelheden theebladeren nippen! Yerba maté kan worden geproduceerd als drie verschillende dranken: hete mate (meestal genoten in Uruguay en Argentinië), Tereré (een koude infusie genoten in Paraguay) en Chimarrão (een warm brouwsel genoten in Brazilië).

Het maakt niet uit hoe je van je yerba maté wilt genieten, je hebt dezelfde paar items nodig om dit te doen;

  • yerba maté theeblaadjes
  • kalebas of maté beker - een beker die gewoonlijk wordt gemaakt van een kalebas, hout, keramiek, glas of metaal 
  • thermofles om je water warm of koud te houden
  • bombilla – rietje om de theeblaadjes mee te filteren tijdens het drinken. Je hebt er een nodig.

De bombilla is een rietje met een gefilterd uiteinde en wordt gebruikt om van yerba maté te nippen. Het meest gebruikte materiaal voor bombilla´s is roestvast staal. Dit komt omdat het een schoon en betaalbaar metaal is dat na verloop van tijd niet oxideert of zijn glans verliest. Bombilla´s kunnen ook worden gemaakt van bamboe, verschillende metaallegeringen, brons, hout en zelfs van goud en zilver. Sommige bombilla's zijn heel eenvoudig in vorm en opzet, andere zijn een compleet kunstwerk.

In de basis is een bombilla dus een rietje om yerba maté mee te drinken, meestal dus van RVS. Het filter aan het uiteinde is in de vorm van kleine gaatjes, al komen rechthoekige filtergaatjes of juist een veer als filter ook voor. Een bombilla gebruik je vooral om de yerba maté mee te drinken. De bombilla doe je dan ook in de yerba maté kalabas of beker die vol zit met yerba maté blad. Na het toevoegen van heet water aan de yerba maté, nip je met de bombilla van de infusie. Het filter van de bombilla scheidt de yerba maté bladeren van het aftreksel. Een filter en een rietje in één dus.

Een goed gemaakte bombilla kan het verschil zijn tussen een geslaagde en een mislukte yerba maté-bereiding. De breedte van de schacht, diameter van de filtergaten en de gladheid kunnen allemaal een enorm effect hebben op het uiteindelijke smaak van de yerba maté.

En als je helemaal nieuw bent met yerba maté, begin dan in ieder geval met het kopen van een bombilla van goede kwaliteit. We raden een afneembare roestvrijstalen bombilla met platte kop ten zeerste aan.

Welke bombilla kiezen?

De indrukwekkend stevige gebogen traditioneel-gevormde bombilla (18 cm) met platte kop is gemaakt van roestvrij staal. Een voordeel van de gehoekte bombilla ten opzichte van andere bombilla's is dat de filterkop volledig kan worden verwijderd zodat je deze eenvoudig kunt schoonmaken. Hoewel dit het in theorie kwetsbaarder zou kunnen maken voor kieren (en dus dat je ongewenste yerba maté opzuigt), komt dit niet voor doordat de 2 delen goed op elkaar aan sluiten.

De brede platte filterkop maakt het heel gemakkelijk om de bombilla bovendien te positioneren bij het bereiden van de yerba maté. Een ander voordeel is dat het ook een uitstekende schep is om de kalebas mee leeg te maken als de yerba maté-sessie voorbij is. Qua drinken werkt de gehoekte bombilla zeer soepel. De gebogen traditioneel-gevormde bombilla (18 cm) met platte kop is enorm gemakkelijk. Het filtert ook hardnekkige stukjes yerba maté en die zijn weer zeer eenvoudig uit het filter te verwijderen door de afneembare kop. Natuurlijk helpt het ook dat de bombilla van de hoogste kwaliteit is!

De zorgvuldig bemeten filtergaatjes laten weinig yerba maté(-stof) door. Als je erover denkt om de gebogen bombilla te kopen, is het ook de moeite waard om te overwegen wat voor soort yerba maté-beker er goed bij past. Omdat het een vrij lang yerba maté rietje is, past het natuurlijk het beste bij een grotere kalebas, zoiets als een grote kalebas in cuia-stijl of een houten beker zou ideaal zijn. Aangezien de bombilla de neiging heeft om nogal wat materiaal mee te nemen wanneer het wordt bij het uitnemen, is een kalebas met een bredere mond / opening het meest geschikt. Zo voorkom je weer morsen. Daar wordt iedereen vrolijk van.

Bombilla schoonmaken

Bij gebruik kan de bombilla op zijn tijd verstopt raken. Meegekomen yerba maté blad heeft de neiging ondanks goed onderhoud toch zich te verzamelen. Je zult 'm eens in de zoveel tijd dus moeten schoonmaken.

Sommige bombillas kunnen uit elkaar worden gehaald. Dat maakt het gemakkelijk. Er kan bijvoorbeeld klemmetjes gebruikt zijn om het uiteinde vast te zetten. Het kan er opgeschoven zijn of zelfs met schroefdraad vast zitten. Hoe dan ook, wanneer het twee delen bestaat wordt het een stuk makkelijker! Sommige bombilla's kunnen echter niet uit elkaar worden gehaald. Omdat het bijvoorbeeld uit één stuk bamboe bestaat of aan elkaar is gesoldeerd of gelast.

Hoe maak je je bombilla schoon?
De eerste tip om je bombilla schoon te maken, is deze schoon te houden! Zodra je klaar bent met gebruik, haal je deze uit de yerba maté en spoel je deze goed af onder de kraan. Dit zal de hoeveelheid yerba maté nog in de bombilla tot een minimum beperken.

Om schoon te maken doe je hem in een pan met water en een beetje azijn en breng je hem aan de kook. Als het uit elkaar gehaald kan worden, doe dat dan, anders koken zoals het is. Het koken maakt de yerba maté los die zich binnenin verzamelt.

Gebruik een schoonmaakborstel (limpiabombilla) om een paar keer in de bombilla (de steel dus) te porren. Dit zal het yerba maté blad losmaken en verwijderen.

Zorg ervoor dat je de bombilla weer goed in elkaar zet. Tussen het gebruik door is het een goede gewoonte ervoor te zorgen dat je de bombilla schoonmaakt en droog weg legt. Zo voorkom je aanslag en schimmel. Als je bombilla niet van roestvrij staal of RVS is, dan zal droog bewaren ook roest voorkomen.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.