10 geboden van ontbijtthee

14 jun 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Ik houd van ontbijtthee. Het is heerlijk bij het wakker worden de juiste thee te kiezen, water te koken en de geuren van de trekkende thee op te snuiven. Er is iets aan dit ritueel dat de ochtend aantrekkelijk maakt. Door mijn liefde voor ontbijtthee heb ik een aantal regels opgesteld die ik volg bij het maken van mijn ontbijtthee.

 

Gebod 1: Gij zult alleen de grootst mogelijke theebladeren gebruiken
Grote theebladeren geven meer smaak. Wanneer ik kan, gebruik ik de grootste theebladeren die ik kan vinden – vergeet theezakjes.

Gebod 2: Gij zult Ceylon, Assam of Keemun gebruiken
Deze theeën hebben een sterke smaak die perfect zijn als ontbijtthee. Als je een melange kiest, wees er dan zeker van dat (een van) deze theeën het grootste deel van de melange vertegenwoordigen.

Gebod 3: Gij zult de theepot voorverwarmen
Een koude theepot zuigt de hitte uit het water, met een (f)lauwe thee tot gevolg. No go!

Gebod 4: Gij zult de theebladeren voorspoelen
Het spoelen van de theebladeren helpt de theebladeren ‘wakker’ te schudden, wat voor een heerlijke kop thee zorgt.

Gebod 5: Gij zult kokend water gebruiken
Alle ontbijttheeën zijn – een melange van – zwarte thee. Gebruik daarom alleen kokend water. Als het water minder dan 100 °C is zal de thee een waterige smaak hebben.

Gebod 6: Gij zult de thee de aanbevolen tijd laten trekken
Het te kort laten trekken van de thee zal in een zwakke thee resulteren. Te lang en de thee zal te adstringent zijn. Laat de thee niet te lang trekken voor een sterkere smaak. Gebruik voor meer smaak, meer thee.

Gebod 7: Gij zult een zeef gebruiken
Kleine stukjes blad in je thee kan er voor zorgen dat de thee bitter wordt. Gebruik een zeef in je theepot wanneer je de gezette thee opschenkt.

Gebod 8: Gij zult uit porselein drinken
Porselein heeft een glad oppervlak wat voor een puurdere theesmaak zorgt.

Gebod 9: Gij zult uw thee voor het tanden poetsen drinken
Zelfs als ik 30 minuten wacht voordat ik mijn thee drink, dan nog kan ik de lichte muntsmaak van de tandpasta proeven. Drink daarom thee voordat je je tanden gaat poetsen.

Gebod 10: Gij zult u niet laten afleiden
Persoonlijk geniet ik het meeste van mijn thee als ik me volledig kan focussen op de thee en smaak. Als ik terugkijk op verschillende theeën smaakten ze de ene keer beter dan de andere keer. Dit kwam (in de meeste gevallen) doordat ik niet volledig openstond om mijn zintuigen te laten prikkelen. Vaak is het gebrek aan focus waardoor je zintuigen niet in staat zijn de magie van de smaak en geur te ontdekken. Neem dus je tijd, de rust en focus om echt te kunnen genieten!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.