5 Chinese fasen van kokend water

17 mei 2020
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Onlangs kwam ik tot de ontdekking dat Chinezen geen recepten gebruiken. Helemaal niets, niet één! Het is blijkbaar iets westers. Waarom Chinezen geen recepten nodig zijn, komt doordat ze een aantal simpele regels gebruiken die op alles van toepassing zijn. Het toevoegen van olie voordat het vlees op hoog vuur staat, maakt bijvoorbeeld inzichtelijk hoeveel olie te gebruiken zonder de olie daadwerkelijk af te meten. Een andere ´meeteenheid´ is dat bij het gebruik van sojasaus het ongebakken vlees pas een bepaalde kleur krijgt bij de juiste hoeveelheid. Door simpelweg te ervaren wat de juiste kleur is, wordt het overbodig te weten hoeveel sojasaus je moet gebruiken.

Chinezen gebruiken ook bepaalde stelregels voor het te gebruiken water voor thee. Het heeft wat grappige benamingen (de namen zijn gebaseerd op ‘ogen’, ogen die wij in het Westen niet of nauwelijks zien). Wanneer het water eenmaal een bepaald ´oog´ bereikt, weten ze wat de temperatuur is en welke thee hiermee gezet wordt.

Het enige nadeel van deze methode is dat je of een open fluitketel moet gebruiken, een ketel zonder dop zodat je er in kijken kan ook, of dat je het water in een pan kookt. Hieronder de 5 verschillende fasen van het koken van water, volgens de Chinezen. 

1. Garnalenogen
Aan de hand van de ogen van garnalen worden de kleinste, speldeknopgrootte luchtbellen beschreven. Het is het punt wanneer je voor het eerst bellen in het water ziet verschijnen. Dit betekent dat het water rond de 70 °C is , wat het perfect maakt voor zeer delicate groene thee zoals Japanse Sencha en Gyokuro.

2. Krabogen
De ogen van een krab zijn net even groter, net zoals de opkomende luchtbellen. Het belangrijkste om op te merken is dat op dit moment het water begint te stomen. Dit betekent dat het water ongeveer een temperatuur van 80 °C heeft bereikt. Het water is nu zeer geschikt om groene Chinese thee, groene oolong of witte thee mee te zetten.

3. Visogen
Op dit punt hebben de bellen de grootte van kleine parels of visogen. Het opstijgende stoom is sterker en als je een ketel gebruikt, maakt het net een beetje geluid. Het water is ongeveer 85 °C en is nu geschikt voor de wat sterkere groene theeën zoals Gunpowder en Bai Mu Dan.

4. Een streng van parels
De temperatuur van het water is nu ongeveer 95 °C. De luchtbellen zouden nu stevig moeten stomen en het water kookt bijna. Het water is nu geschikt voor Darjeeling, zwarte thee en donkere oolongs.

5. Wild water
Het water lijkt nu op stroomversnellingen in een wilde rivier. Het water kookt hevig met kolkende en wervelende luchtbellen. Op dit punt is het aan te raden voorzichtig te zijn, omdat dit ook het punt is dat de zuurstofgraad hard achteruit holt. Water met deze temperatuur is geschikt om pu erh mee te zetten.

Dat is het, de vijf fasen van kokend water die Chinezen zelf gebruiken bij het zetten van thee. Ik zou het eens proberen, op zijn minst op een regenachtige dag. Als er iets Zen is dan is het wel het aanschouwen hoe zich bellen in het water vormen. En Zen is altijd OK.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.