Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Hoe lang kun je thee bewaren?

Er is niets ergers dan wanneer je je favoriete thee pakt, je lekker de tijd neemt voor het zetten, er lekker voor gaat zitten, een teug neemt en dan… je teleurgesteld bent. Je weet dat die thee fantastisch is, maar om een bepaalde reden is ´ie gewoon niet zo goed zoals je had onthouden. Wat is er aan de hand?

Thee kan slof worden
Zoals elk ander gedroogd voedsel kan thee met de tijd haar smaak verliezen. Gelukkig voor de mensen die veel thee in een keer kopen blijft thee relatief lang vers. Maar, hoe lang kun je thee bewaren? Voordat ik in ga op de houdbaarheid van thee, is het belangrijk te beseffen dat thee goed bewaard moet worden om überhaupt een lange houdbaarheid te garanderen.

Optimale bewaarcondities zijn belangrijk
Als je thee op een hoop op de tafel laat liggen zou de kwaliteit van de thee gemakkelijk en snel achteruit gaan. Om thee goed te bewaren dient thee altijd luchtdicht bewaard te worden (bijv. in een voorraadblik met een dubbele deksel). Thee dient bovendien op een droge, donkere plek bewaart te worden. Alleen zo blijft thee écht vers.

Algemene richtlijn voor versheid van thee
De volgende richtlijn gaat er gemakshalve vanuit dat je geen professionele vacuümverpakmachine hebt staan. De houdbaarheidsdatum per theesoort:

  • Witte thee – 9 maanden;
  • Groene thee – 9 maanden;
  • Oolong thee – 9-12 maanden (enkele, zeldzame oolongs uitgezonderd – sommige oolongs kunnen verschillende jaren bewaard worden);
  • Zwarte thee – 12 maanden;
  • Pu Erh – onder de juiste omstandigheden rijpt pu erh als een goede wijn;

Sommige thee verliest sneller haar smaak
Sommige theeën verliezen sneller hun smaak dan andere theeën. Drie voorbeelden van theeën die relatief snel hun smaak verliezen zijn Sencha, Gyokuro en First Flush Darjeeling. Het is aangeraden deze binnen 1-2 maanden te nuttigen.

Gebruik geen koelkast
Sommige mensen kunnen je aanraden om thee in de koelkast te bewaren. Terwijl de theorie hierachter correct is, is er een groot probleem. Onderzoeken die erna zijn gedaan werkten allemaal met een koelkast die alleen voor het onderzoek gebruikt werd. Thee neemt gemakkelijk echter smaak en geur over, en zoals je al raad, is dat in dit geval geen goede eigenschap.

Samenvatting
De volgende keer als je thee slof is dan is er een goede kans dat jouw thee tegen de houdbaarheidsdatum aanzit. Als dit blijft gebeuren, zorg er dan voor dat je jouw thee in vervolg luchtdicht op een donkere, droge plek bewaard of minder in één keer koopt.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter