Waterige thee?

16 aug. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

De eerste keer zelf soep maken kan ik me nog goed herinneren. Het had tomatensoep moeten worden, maar het werd een slappe, waterige tomatenbrij. De soep smaakte letterlijk als water met een tomatensmaak. Het leek in de verste verte niet op een heerlijke tomatensoep! (tomaten)Soep is echter niet het enige wat waterig wordt als deze verkeerd wordt gemaakt. Thee kan ook smaak ontberen en smaken als water.

Geef de thee de tijd (én ruimte) om te trekken
Hoe kom je er echter achter of de thee te weinig tijd heeft gehad om te trekken? Eigenlijk heel simpel, namelijk door het testen van de dikte van het aftreksel. Voor alle theeën geldt dat ze een bepaalde consistentie hebben wanneer je het drinkt. De meeste theeën hebben het een beetje, terwijl andere theeën, zoals oolong of Gyokuro, een ‘beslagen’ (zoals melk ook heeft) smaak hebben.

Animozuren zijn de sleutel
Plat gezegd zijn de aminozuren de bouwstenen van proteïne. Het zijn bovendien de moleculen die het theeaftreksel een beslagen smaak geeft. Als thee te waterig smaakt, is er dus een tekort aan aminozuren.

L-Theanine
Een erg interessant, minder bekend, onderdeel van thee is L-Theanine. Het speelt een belangrijke rol in het bepalen van die beslagenheid van thee. L-Theanine komt voor in de bladeren van thee, zit het meest in witte thee, vervolgens groene thee en het minst voor in zwarte thee. Het is uniek en alleen te vinden in de theebladeren. Veel mensen geloven dat L-Theanine voor het grootste gedeelte verantwoordelijk is voor dat gevoel. Gyokuro bijvoorbeeld bevat een van de meeste hoeveelheden L-Theanine. Dit is dan ook de reden dat ze een ‘dikker’ gevoel geven dan een zwarte thee die niet zoveel L-Theanine bevat.

Leuk weetje over L-Theanine
L-Theanine is een aminozuur wat een derivaat is van L-glutamine. Onderzoek laat overigens zien dat het een kalmerende en opwekkende werking heeft. Helaas is het effect niet bij mensen waarneembaar.

Aminozuren hebben tijd nodig om los te komen van het theeblad
Ondanks dat de snelheid van het trekken voor elke thee verschillend is, is de algemene regel dat:

  • Zwarte thee – 4 min. trektijd;
  • Groene thee – 3 min. trektijd;
  • Witte thee – 2 min. trektijd;
  • Oolong thee – 2 min. trektijd, met elke extra trektijd rond de 1,5 min.

Mocht je ooit weer een thee proeven die te waterig is dan weet je dat deze langer moet trekken. Gebruik, wanneer je al op de voorgeschreven trektijd zit, in vervolg meer thee voor het trekken.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.