Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Blog categorieën

Kurkuma thee maken

Kurkuma, het prachtige gele poeder wat vaak wordt gebruikt om eten die karakteristieke kleur te geven. Zelf gebruik ik het bijvoorbeeld altijd om mijn risotto die mooie gele kleur te geven. Maar Kurkuma is ook zeer geschikt om kurkuma thee mee te maken. In deze blog vertellen we je meer over wat Kurkuma is, hoe Kurkuma smaakt en hoe je kurkuma thee maakt.

Kurkuma, wat is dat?

Letterlijk is het antwoord op de vraag “Kurkuma, wat is dat?” dat Kurkuma een specerij is welke gewonnen wordt uit de wortel van de Kurkumaplant. Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. In de Ayurvedische, Indiase, geneeskunde wordt kurkuma poeder onder andere gebruikt als plantaardige aspirine en als bloed reinigend middel en uitwendig als middel tegen huidaandoeningen. Kurkuma is in het Westen vooral bekend om haar rol in curries en als natuurlijke kleurstof voor bijvoorbeeld mosterd, kaas en vla. Kurkuma wordt ook wel geelwortel of Koenjit genoemd.

Wist je wel dat we verschillende kurkuma soorten aanbieden? Zoals kurkuma gesnedenkurkuma poeder, en aanverwante soorten zoals temoe lawak poeder en temoe lawak gesneden. Bovendien bieden ook verschillende soorten thee met Kurkuma aan, zoals KaphaPitta en Vatawala - allen Ayurvedische kruidentheeën.

Kurkuma maakt deel uit van de gemberfamilie. De gelijkenissen zijn bijvoorbeeld zichtbaar in de vorm van de wortels van Kurkuma en Gember. Wel is de Kurkuma wortel iets kleiner en qua kleur oranje-bruin. Daarnaast zijn de smaken totaal verschillend, maar heerlijk te combineren.

De belangrijkste regio waar Kurkuma groeit is India. De Kurkuma plant wordt tot 1 meter hoog en komt vrijwel niet in het wild voor. Kurkuma is een vaste plant. De bladeren zijn langwerpig en kunnen meer dan 50 cm lang worden. De kleur van de bloem van een kurkuma plant is wit met roze en bloeit rond augustus.

Kurkuma is zowel in poedervorm als in gesneden stukjes te koop. Daarnaast wordt de verse kurkumawortel ook verkocht. Let wel op dat deze bij het snijden ook de karakteristieke gele kleur achterlaat op je snijplank.

De karakteristieke kleur van Kurkuma evenals de vele gezondheidsvoordelen die aan Kurkuma worden toegeschreven en die met onderzoek onderbouwd zijn, komen door het stofje Curcumine. Dit stofje wordt niet gemakkelijk opgenomen door ons lichaam. Daarom is het aan te raden om Kurkuma te consumeren in combinatie met een heel klein beetje zwarte peper en olie/vet waardoor Curcumine beter wordt opgenomen door ons lichaam.

Kurkuma is verkrijgbaar als verse Kurkuma, stukjes gedroogde Kurkuma, Kurkuma poeder en als supplement. Voor mensen die last hebben van een specifieke aandoening wordt het gebruik van het supplement geadviseerd. Echter, voor gezonde mensen als preventief gebruik zijn verse Kurkuma, stukjes gedroogde Kurkuma of Kurkuma poeder perfect geschikt. Verse Kurkuma heeft altijd een hittebehandeling nodig alvorens te gebruiken. Kurkumapoeder wordt gemaakt van gestoomde Kurkuma wortels welke geschild en vermalen zijn en heeft deze hittebehandeling al gehad.

Aangeraden wordt om Kurkuma niet te gebruiken bij aandoeningen aan de galwegen, bij maagaandoeningen en tijdens de zwangerschap. Daarnaast werkt Kurkuma bloed verdunnend.

Kurkuma smaak

Kurkuma heeft een licht bittere, ietwat scherpe, peperige smaak. Door de Kurkumapoeder te koken, bijvoorbeeld 10-20 minuten, neemt de bittere smaak af. Voor de bereiding van Kurkuma thee worden vaak extra ingrediënten toegevoegd om daarmee de Kurkuma smaak ietwat te maskeren en om de absorptie van Kurkuma door het lichaam te vergroten. Voorbeelden van ingrediënten die vaak toegevoegd worden bij de bereiding van Kurkuma thee zijn:

  • Honing; voor een zoetere smaak;
  • Volle Melk, Room, Olie, Amandelmelk of Kokosmelk; om de Curcumine beter door het lichaam te laten opnemen;
  • Zwarte peper; voor een kruidige smaak aan de thee en om de Curcumine beter door het lichaam te laten opnemen;
  • Citroen of Gember; om de Kurkuma smaak te verbeteren.

Wanneer Kurkumapoeder gebruikt wordt als specerij is de Kurkuma smaak het beste te omschrijven als subtiel, niet overheersend.

Kurkuma thee recept

Heb je helemaal zin gekregen in een kop Kurkuma thee? Hierbij een aantal Kurkuma thee recepten. Aanbevolen wordt om gemiddeld 1,5 tot 3 gram Kurkuma poeder per dag te gebruiken en maximaal 6 gram per dag.

Simpel Kurkuma thee recept

  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Voeg hier 1 theelepel Kurkuma poeder aan toe.
  • Laat de Kurkuma ongeveer 10 minuten koken.
  • Giet de Kurkuma thee in kopjes via een zeef.
  • Voeg honing of citroen toe voor de smaak.
  • Voeg een klein beetje zwarte peper toe zodat de Curcumine beter wordt opgenomen door je lichaam.
  • Laat het afkoelen.
  • Geniet!

Simpele Honing-Kurkuma thee recept

  • Meng 2 theelepels honing met 1 theelepel Kurkuma poeder tot een gladde pasta.
  • Voeg hier kokend water aan toe.
  • Laat 4-6 minuten staan.
  • Voeg een klein beetje zwarte peper toe zodat de Curcumine beter wordt opgenomen door het lichaam.
  • Geniet!

Kurkuma-Gember thee recept

  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Voeg hier 1 theelepel Kurkuma poeder, 1 theelepel gemberpoeder en 1/3 theelepel zwarte peper aan toe.
  • Laat het brouwsel ongeveer 10 minuten koken.
  • Giet de Kurkuma-Gember thee in kopjes via een zeef.
  • Voeg honing of citroen toe voor de smaak.
  • Laat het afkoelen.
  • Geniet!

Kurkuma thee recept

Kurkuma-Earl Grey recept

  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Voeg hier 1 theelepel Kurkuma poeder aan toe.
  • Laat de Kurkuma ongeveer 10 minuten koken.
  • Zet een halve kop Earl Grey thee zoals je gewend bent.
  • Giet de kop vol met de Kurkuma thee via een zeef.
  • Voeg een klein beetje zwarte peper toe zodat de Curcumine beter wordt opgenomen door je lichaam.
  • Laat het afkoelen.
  • Geniet!

In plaats van Kurkuma in je Earl Grey thee is het ook erg lekker om bovenstaand recept te maken met Kurkuma in je Black Chai thee.

Milky Kurkuma recept

  • Roer 500 ml melk, 1 theelepel Kurkuma poeder, ½ theelepel kaneelpoeder, klein beetje zwarte peper, ¼ theelepel gemberpoeder en één theelepel ahornsiroop tot een glad mengsel.
  • Verhit bovenstaand mengel 3-5 minuten (niet laten koken).
  • Giet de thee in kopjes via een zeef.
  • Geniet!

Om er voor de te zorgen dat de Curcumine optimaal wordt opgenomen door je lichaam raden we aan om de Kurkuma in je thee te drinken tijdens of na een warme maaltijd waar tijdens de bereiding olie is gebruikt.

Heb je meer zin in een recept met Kurkuma poeder om te eten? Lees dan onze blog met een Energieballetjes recept met kurkuma poeder en kaneel poeder, lekker!

Welk Kurkuma thee recept spreekt jou het meeste aan?

Hi, mijn naam is Anne Marije en ik ben Content Marketing Coordinator hier bij Evans & Watson. Mijn favoriete thee is Sencha Superior - heerlijk 's avonds na het eten. Ik heb een passie voor gezondheid, natuurlijke voeding en sporten.

Laat een bericht achter