Earl Grey thee, smaak & geschiedenis

31 jan 2021
5 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

 maart jongstleden is het ruimschoots 250 jaar geleden dat Charles Grey werd geboren, minister-president van het Verenigd Koninkrijk van 1830 tot 1834, voornamelijk bekend van de vernoemde Earl Grey thee. De legende gaat dat Grey de melange als diplomatiek cadeau na zijn reis naar China kreeg, en zijn vrouw, Lady Grey de melange gebruikte om de Londense elite te entertainen. De thee werd zo populair onder de aristocratie dat het zich al snel zich verder verspreide. Het is nu een van de populairste thee in de wereld. Om de 250ste geboortejaar van Grey en de geboorte van Earl Grey thee te vieren, deze week een uitgebreide wie, wat waar en waarom!

Earl Grey: de thee
Laten we simpel beginnen. Earl Grey is een melange van thee, geparfumeerd met bergamot. De bijzondere smaak van bergamot en de thee melange creëert een klassiek lichte en verfrissende smaak. Door de unieke smaak is Earl Grey van velen de favoriet; rokerig en geurvol met een vleugje citrus. Earl Grey bestaat traditioneel uit een melange van Indiase en Sri Lankaase thee. Sommige theepakkers voegen ook een gedeelte Lapsang Souchong toe om de Earl Grey een lichte rokerige, rijke smaak te geven. Elke zwarte thee met bergamot wordt ondertussen gezien als Earl Grey.

Earl Grey een theesoort?
Veel mensen zijn onder de veronderstelling dat Earl Grey een theesoort is. Alle zwarte thee, net zoals andere theesoorten, komt van de camelia sinensis. De theebladeren worden op verschillende momenten in het jaar geplukt en op verschillende manieren verwerkt. De verschillende verwerkingsmethodes zorgen voor de theesoorten, van witte thee tot zwarte thee. Earl Grey is een melange, waar bergamot(extract) wordt gebruikt om vaak zwarte thee te parfumeren.

Bergamot, hét ingrediënt
Bergamot is een aromatische olie gewonnen uit de schillen van de bergamotvrucht. De olie wordt gebruikt in essentiële oliën, huidproducten en natuurlijk als smaakmaker voor voedsel. De smaak van bergamot is bloemig en rijk, met een licht bitter, astringente smaak. De olie ruikt naar verse citrus en is mat goud van kleur. Voorzichtigheid is geboden met bergamotolie op de huid, de huid kan hierdoor beschadigen wanneer blootgesteld aan veel licht.

De bergamotvrucht, citrus bergamia, komt van nature uit Zuid Azië. Bij de introductie in Italië kwam men er achter dat het hier wel heel goede gedijde. Doordat pogingen voor cultivatie in andere regio’s niet zo succesvol werden, verzorgd nu de in Italië geteelde vrucht voor de bulk aan commercieel verwerkte bergamot. De schillen van de vruchten worden gedroogd en toegevoegd voor geparfumeerde thee. Er wordt ook gebruikt gemaakt van de essentie van bergamot, bijvoorbeeld in parfum.

Verschillende types Earl Grey thee
Earl Grey is zo populair dat er vele variaties op gemaakt zijn. Een van de bekendste is Lady Grey, vaak een melange van Earl Grey en korenbloembloesem. Andere populaire Earl Grey variaties zijn Russische Earl Grey (Earl Grey met stukjes citrusschil), Decaf Earl Grey, Earl Red / Red Earl Grey / Earl Rooibos (rooibos geparfumeerd met bergamot) en Earl Green (groene thee geparfumeerd met bergamot). Naast de verschillende types bestaan er ook variaties onder een creatieve naam zoals Mademoiselle Grey of Lord Grey, melanges met kruiden, bloemen (bijv. rozenbladeren of lavendel) en andere ingrediënten. Een andere, voornamelijk in Engeland bekende variatie is de London Fog, een thee latte gemaakt met Earl Grey, gestoomde melk en vanille siroop.

Lady Grey
Toen Earl Grey werd uitgevonden werd gedacht dat thee ‘ongepaste impulsen’ gaf aan vrouwen. Als antwoord kwam Lady Grey. Door de toevoeging van fruit werd gedacht dat het effect van thee werd gekalmeerd, waarop sinaasappel-, citroen- en bergamotextract werden toegevoegd. Lady Grey is nog altijd zeer populair, ondanks dat niet meer wordt gedacht dat het bepaalde impulsen aan vrouwen zou geven.

Earl Grey: Charles Grey, 2e graaf Grey
Naar wie is Earl Grey eigenlijk vernoemd? Wie was ‘Earl Grey’? De man verantwoordelijk voor de naam is Charles Grey (1764-1845). Charles was een Engelse aristocraat, geschoold in Eton en Cambridge en gekozen parlement op 22 jarige leeftijd. Charles Grey trouwde met Mary Elizabeth Posonby (dochter van Baron Ponsonby van Imokilly van Cork, Ierland) en had zes dochters (1 doodgeboren) en tien zonen. Voordat hij trouwde kreeg hij een onwettige dochter met de Hertogin van Devonshire – onderwerp van de film “The Duchess” uit 2008. Charles Grey was een lid van de ‘Whig party’ en werd hij tot Minister van Buitenlandse Zaken benoemd in 1806. Door een geschil over de rechten van katholieken kwam aan deze benoeming een einde. Hij erfde de titel van ‘Earl’ (graaf) op het moment van zijn vader’s overlijden in 1807 en werd hij lid van de ‘House of Lords’, het Engelse Hogerhuis. Charles Grey, tweede graaf Earl werd minister-president van het Verenigde Koninkrijk op 22 november 1830 tot 9 juli 1834. Hij wordt gezien als een aanjager van parlementaire hervormingen en de emancipaties van Engelse katholieken. Twee van de meest bekende hervormingen waren de Reform Act in 1832 en de afschaffing van slavernij in 1833 en bijzonder genoeg eindigde de monopoly van de Britse Oostindië Compagnie op China tijdens zijn regeerperiode. Vandaag de dag wordt Charles Grey herdacht met een standbeeld in het stadscentrum van Newcastle-Upon-Tyne en Grey College in Durham.

Grey was gerespecteerd maar zelden geliefd. Zijn prestaties zijn gering, maar belangrijk… in karakter was het een man van tegenstrijdigheden, koppig maar gemakkelijk ontmoedigd door falen, heerszuchtig maar besluitloos, voorzichtig en zelfbeschouwend.

Earl Grey lijkt een persoon, maar is in feite de titel waardoor de naam doet voortleven. Vorig jaar is de 6e Earl Grey, Richard Grey, een directe afstammeling van Earl Charles Grey, overleden op 74 jaar en weer opgevold. Earl Grey lives on!

Zonder bewijs, geen brieven, overheidsdocumenten of ander mogelijk bewijs is ergens vinden, wat het onmogelijk maakt de verhalen en claims te bewijzen of te ontkrachten. Het kan simpelweg een slimme marketing truc zijn waardoor er een permanente relatie ontstaan is tussen de Earl Grey familie met een citrusvrucht en een diplomatieke missie naar China. In 2012 vaardigden onderzoekers van de Oxford English Dictionary een oproep uit om het eerste bewijs te vinden waarin Earl Grey wordt gelinkt aan thee. De eerste referentie waarin gerefereerd wordt aan de geparfumeerde thee met bergamot was in 1824. In tegenstelling tot latere associaties, lijkt het erop dat bergamot werd gebruikt om inferieure thee te maskeren. Hiermee lijkt het onwaarschijnlij dat de Charles Grey, een man met naam en faam – immers minister-president van het machtigste land van de wereld, zijn naam verbond of de thee aanraadde. Wat ook de oorsprong is, het heeft de westerse theecultuur voor meer dan 150 jaar een goede dienst bewezen omdat het veel nieuwe theedrinkers heeft leren drinken.

Wellicht door de flamboyante verhalen en folklore over hoe Earl Grey thee ontdekt is, lijkt het er op dat het zeer geslaagde marketingcampagne was. Het is in de loop der tijd zo bekend geworden dat het zelfs tot in Hollywood is doorgedrongen. Sommige van de fictionele karakters die van Earl Grey genieten zijn onder andere James Bond 007, Bruce Wayne en Frasier. En, zelfs Knorretje van Winnie de Poeh lijkt er van te genieten!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.