Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Indiase thee

Pure zwarte thee uit Assam en Darjeeling

Indiase thee, thee uit het land van de olifant, de Ganges, de Bengaalse tijger, Bombay en New Delhi, de Taj Mahal, het Britse rijk, Masala Chai en natuurlijk thee. Heerlijke thee. Lees meer...

Er zijn 8 producten.

Item 1-8 van 8 in totaal item(s)
Green Champagne...

Green Champagne...

Prijs € 4,79
(4,4/5) op 5 reviews
Snel bekijken

De beste 1ste klas groene Darjeeling thee van theetuin Pussimbing. Een single origin...

Indiase thee kopen: het mekka van zwarte thee

Veel bekende soorten thee komen uit India, denk aan Nilgiri, Assam, Darjeeling en masala chai. Een mix van zwarte thee met kruiden en specerijen. De geschiedenis van thee gaat ver terug tot 1840 in Assam. Om de Chinese monopolie op thee te breken werden in India grootschalig theeplantages aangelegd. Inmiddels is Indiase thee voornamelijk bestaande uit zwarte thee een van de meest verkochte thee op de wereld.

India produceert niet alleen de meeste thee in de wereld, ook een aantal van de allerbeste thee komt er vandaan. Met zo’n 14.000 theeplantages is dat ook niet zo gek. De geografische ligging maakt India zeer geschikt voor het maken van thee. Uit de 1000-en verschillende soorten thee zijn er in feite 3 verschillende thee types te herkennen. Indiase thee zijn vaak Assam, Darjeeling en Nilgiri, maar is niet uitsluitend uit deze regio afkomstig. Andere regio’s zijn oa. Dooars, Terai, Kerala, Tamil Nadu, West Bengalen, Himachal Pradesh, Sikkim en Karnataka.

Assam thee: robuuste Indiase thee

Assam thee komt uit de Assam regio in het noordoosten van India. Dit zeer beboste gebied herbergt veel natuur en de meest prachtige dieren, waaronder neushoorns. Assam thee is een rijke en full body thee. Hier in Assam is in 1837 de eerste theeplantage van India opgericht.

Darjeeling thee: de ‘champagne’ uit India

De Darjeeling regio is koel en nat, weggestopt in de voeten van het Himalayagebergte. Darjeeling thee is een uitstekende losse thee met een delicate smaak. Darjeeling wordt gezien als de beste, fijnste thee in de wereld. Op een Darjeeling theeplantage zijn er hoofdzakelijk 3 plukseizoenen, waarbij de eerste pluk en tweede pluk een unieke smaak geven. De eerste pluk is licht en aromatisch, terwijl de tweede pluk iets meer bite heeft. De derde, de herfstpluk, is een thee van iets minder kwaliteit.

Nilgiri thee: hogere thee dan Darjeeling

Niligiri thee wordt op nog hogere gelegen theeplantages dan Darjeeling verbouwd. Deze zuidelijke Indiase thee regio is gelegen op 1.000-2.500 meter boven NAP. Nilgiri thee is subtiel en vrij zacht van smaak. Nilgiri wordt verder veel gebruikt om te melangeren tot verschillende blends.

Masala chai: kruidige Indiase thee met melk

Ten slotte is er nog de laatste, wellicht nog wel bekendere type thee. Het is geen soort. Meer een unieke stijl. Chai. Masala chai of gewoon chai kan op veel verschillende manieren worden gemaakt. De ingrediënten zijn echter altijd hetzelfde. Altijd zit er zwarte thee, melk, suiker en specerijen zoals gember, kruidnagel, kardemom, venkel en anijs in. Varianten bestaan er ook. Normaliter is Chai altijd met zwarte thee uit India. Echter bestaan er genoeg varianten op. Chai gemaakt met rooibos bijvoorbeeld, of met groene thee of als pure kruidenthee.