
Green Champagne
De beste 1ste klas groene Darjeeling thee van theetuin Pussimbing. Een single origin...
De thee uit Darjeeling staat bekend om haar muskaatachtige aroma en fruitige en kruidige smaaktonen. Niet geheel verwonderlijk voor een thee die sinds 1840 er geproduceerd wordt. Lees meer...
De beste 1ste klas groene Darjeeling thee van theetuin Pussimbing. Een single origin...
Eerste pluk Darjeeling van FTGFOP I kwaliteit van Gielle theeplantage.
Fijne bloemachtige lichtelijk zoete zwarte thee van de eerste pluk uit Darjeeling.
De Darjeeling thee is voornamelijk een zwarte thee, maar altijd uit de regio Darjeeling in het noordoosten van India. Ook worden er groene en witte thee en zelfs oolong thee gemaakt. Door de specifieke grondsoort en de hoge ligging staat Darjeeling thee bekend als de ‘Champagne’ onder de theesoorten. De exclusieve zwarte thee staat bekend om haar karakteristieke fruitige, kruidige aroma met een licht astringente smaak.
Darjeeling ligt op de rand van het Himalaya gebergte. De meeste beste theeplantages liggen dan ook op grote hoogte. Darjeeling thee is een ‘high grown’ thee. Juist deze hoogte geeft de thee haar unieke smaak en aroma. Darjeeling thee kopen kan nog best ingewikkeld zijn. Zo zijn er verschillende soorten in te delen op de pluk, kwaliteit en theeplantage. Het is een fabel dat ‘hoe eerder de pluk, des te beter is de smaak’. Ondanks dat de 1st flush, de eerste pluk, wordt gezien als het walhalla van de Darjeeling connaisseur, is een 2nd flush, de tweede pluk, of zelfs een in between, voor andere juist het summum.
Hiernaast is er nog onderscheid te maken tussen de verschillende theeplantages. In Darjeeling zijn 87 verschillende theeplantages te vinden. Elke theeplantage produceert en verwerkt de thee weer op hun eigen manier. Hierdoor zijn er nog meer smaakverschillen te herkennen. Een andere manier van kwaliteit dus. Enkele populaire plantages zijn Ambootia, Arya, Castleton, Jungpana, Phoobsering, Pussimbing, Makaibari, Margaret’s Hope, Gielle en Risheehat.
Een andere bekende regio in India is Assam. Het grote verschil tussen de twee regio’s is dat de losse thee uit Assam van de Camellia sinensis var. assamica komt terwijl de thee uit Darjeeling van de Chinese theeplant de Camellia sinensis var. Sinensis komt. Verder worden Assam thee volledige geoxideerd waar dit bij Darjeeling thee slechts beperkt wordt gedaan. Darjeeling, ondanks dat het als zwarte thee doorgaat, heeft veel kenmerken met oolong in de manier van verwerking. Ook deze zijn beperkt geoxideerd. Het verschil uit zich in de theekop. Assam is een sterkere kop thee, met een robuuste moutachtige smaak, een donkere kleur. Nogal een contrast met de vaak fruitige, kruidige en muskaat smaaktonen die uit een Darjeeling kop zijn te halen.
In tegenstelling dat wat de naam doet vermoeden is Darjeeling maar een relatief kleine regio. Door de vergelijkbare ligging, klimaat en de hoogte wordt er ook naburige gebieden zoals Jalpaiguri, Sikkim en delen van Nepal thee geproduceerd. In navolging van het succes van Darjeeling wordt deze thee helaas verkocht als Darjeeling thee. Om zo te kunnen profiteren van de hoge premium prijzen die betaald worden voor echte Darjeeling thee. Sinds begin 2010 is Darjeeling thee om deze reden een beschermd product met beschermde geografische aanduiding én oorsprongsbenaming.