Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Delicaat en lichtelijk zoet, met een langzame afdronk, komt witte thee van de meest fragiele, witte donzige knoppen van de theeplant. Dit is losse thee in haar meest natuurlijke vorm. Zoals het ooit alleen voor Chinese keizers bestemd was, blijft witte thee ook nu een zeldzaamheid die het tot één van de duurste theesoorten maakt.

Net voordat de theeplanten haar blad openbaart aan de wereld, worden tijdens een paar dagen van het jaar de knoppen met de hand geplukt.

Witte thee is de minst bewerkte thee van alle theesoorten. De uitverkorene theeknoppen worden met veel zorg en voorzichtigheid behandeld, en nauwkeurig in de gaten gehouden tijdens het verlep- en droogproces. Niet te lang, niet te weinig, noch te kort.

Net zoals in het leven, is balans vinden het belangrijkste wat er is bij dit proces. Zoals alle theeën bij Evans & Watson, worden alleen de beste kwaliteitstheeën in metalen blikken verpakt om de versheid van onze thee te bewaren. Met bijna geen cafeïne, en een lichtelijk, grassige smaak, is deze thee de essentie van eenvoud.

Ooit was witte thee alleen voorbehouden aan de Chinese keizer. Nu is witte thee nog steeds een grote zeldzaamheid, wat het één van de duurste theesoorten maakt. 

Net voordat de theeplant haar blad openbaart aan de wereld worden de knoppen met de hand geplukt. Alleen de meest fragiele, witte donzige knoppen van de theeplant komen in aanmerking om geplukt te worden. De uitverkorene theeknoppen worden heel voorzichtig, met veel zorg behandeld en nauwkeurig in de gaten gehouden tijdens het verwelk- en droogproces. Witte thee is de minst bewerkte thee van alle theesoorten; losse thee in haar meest natuurlijke vorm.

Hoe kies ik de beste witte thee?
De zeldzaamste en beste witte thee is Silver Needle thee. Silver Needle witte thee komt van handgeplukte theeknoppen die slechts 2 dagen per jaar worden geplukt. Deze zeldzame thee kan meerdere keren worden gezet. Het wordt zo speciaal geacht dat men het ook aan het badwater toevoegt voor een luxe huidbehandeling of tot poeder vermalen en vermengd met honing voor een gezichtsbehandeling. Silver Needle is de beste thee voor melangeren met gearomatiseerde of geparfumeerde thee zodat er allemaal heerlijke witte theeën ontstaan met de gezondheidsvoordelen.

Wat is witte thee?

Waar de meeste groene en zwarte thee van volwassen theebladeren worden gemaakt, wordt witte thee gedeeltelijk of volledig samengesteld uit de knoppen (onvolwassen, ongeopende theebladeren) van de theeplant. Witte thee is een melange van de theeknoppen die nog wit en donzig zijn. Het uiterlijk van witte thee wordt vaak omschreven aan de hand van het aantal witte puntjes. Deze witte puntjes op de theebladeren zijn een natuurlijk afweermechanisme van de theeplant om zichzelf te beschermen tegen insecten.

Er bestaan verschillende witte thee types, waaronder Silver Needle witte thee (alleen theeknoppen), Bai Mu Dan en White Peony witte thee (witte thee van theebladeren en theeknoppen), Darjeeling witte thee (witte thee uit Darjeeling, India), Ceylon witte thee (uit Sri Lanka) en verschillende gemelangeerde en gearomatiseerde witte theeën.

Geschiedenis van witte thee

Witte thee was de geprefereerde drank van al tijdens de Tang dynastie (618-907 n.Chr.) populair in China. Witte thee wordt geprezen om haar milde en delicate smaak en stond het ooit bekend als de Keizerlijke drank, wat de ‘gewone’ bevolking zich niet kon veroorloven. Rond de negentiende eeuw kwam er meer variëteit in witte thee door theestruiken die werden gebruikt voor het maken van de bekende Silver Needle thee en andere types witte thee.

Witte thee of groene thee?
Groene thee is over het algemeen vegetief en of zoet of bitterzoet. Zwarte thee daarentegen is vaak krachtig, donker en fruitig. Witte thee is erg verschillend van beide theesoorten – het heeft een delicate, fruitige smaak. Sommige witte theeën zijn erg bloemig, terwijl andere tonen van hooi of melkchocolade bevatten. Gearomatiseerde witte thee zijn ook beschikbaar en worden vaak gemelangeerd of op smaak gebracht met fruit, bloemen en kruiden (zoals bijvoorbeeld munt).Witte of groene thee? Aan jou de keuze!

Witte thee is van origine afkomstig uit Fujian (China) rond het 1700. Het wordt sindsdien in Fujian gemaakt en wordt het meest in China geconsumeerd.

Rond de eeuwwisseling werd een onderzoek gepubliceerd over witte thee rassen. Met rassen worden de specifieke rassen – types – van de theeplant aangeduid. Uit het onderzoek bleek dat er twee witte theerassen bestaan, waarvan werd aangetoond dat deze weinig cafeïne bevat en veel anti-oxidanten. Het onderzoek zorgde voor een enorme opleving in de (internationale) populariteit van witte thee. Dit stimuleerde vervolgens plantagehouders in andere landen zoals India, Sri Lanka end. om ook witte thee te produceren aan de hand van het specifieke productieproces. Doordat de witte thee echter met andere rassen van de theeplant is gemaakt, bevatten ze niet evenveel anti-oxidanten of cafeïne als witte thee uit Fujian.

Hoe wordt witte thee gemaakt?

Witte thee wordt gemaakt van de knoppen en soms van de bladeren van de theeplant. Witte thee wordt vaak omschreven als ‘minimaal verwerkt’ en ‘niet-geoxideerd’. Witte thee is ook minimaal verwerkt – het wordt in feite geplukt, verwelkt (bloot gesteld aan beperkte warmte om de vochtigheidsgraad in de bladeren terug te brengen) en gedroogd (met zonlicht of hete lucht). Witte thee is echter licht geoxideerd. Ondanks dat het verwerkingsproces minimaal is, hetgeen wil niet zeggen dat gemakkelijk is. Er is veel vakmanschap nodig om goede witte thee te maken. De theeboer moet bovendien flexibel in kunnen spelen op veranderende weeromstandigheden zodat tijdens de witte thee op het optimale tijdstop geoogst en verwerkt wordt.

Witte thee cafeïne

Witte thee bevat over het algemeen weinig cafeïne. Dit klopt voor witte thee uit Fujian (China), omdat de witte thee uit deze regio van een theeras wordt gemaakt die van nature weinig cafeïne bevat. Witte thee uit andere regio’s hoeven echter niet even laag in cafeïne te zijn. Er bestaan zelfs onderzoeken die aantonen dat witte thee uit India zelfs meer cafeïne bevatten dan zwarte thee van Ceylon. Terwijl witte thee uit Fujian zo weinig als 6 tot 25 mg cafeïne per kop bevat, komen andere witte theeën dichter bij 60 mg per kop. Hetzelfde geldt voor anti-oxidanten – witte thee uit Fujian bevat uitzonderlijk veel anti-oxidantent terwijl hetzelfde niet hoeft te gelden voor witte thee uit andere landen en regio’s.

Witte thee gezond?

Onderzoek geven blijk dat witte thee gezond is. Hoe is witte thee gezond? Doordat de theebladeren zo dicht bij hun natuur blijven betekent dat de theebladeren meer polyfenolen bevat, krachtige anti-oxidanten, dan andere theesoorten. Meer reden nodig om te bepalen dat witte thee gezond is? Een onderzoek uit 2004 aan de Pace University toonde aan dat witte thee goed is voor het immuunsysteem. Witte thee kan helpen bij het bevechten van virussen en gevaarlijke infectieveroorzakende bacteriën. Hetzelfde onderzoek toonde bovendien aan dat witte thee veel fluoride bevat. De fluoriderijke witte thee helpt tandplak – de hoofdregen van gaatjes – voorkomen.