Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

De 1700 jaar oude Chinese losse Pu Ehr thee komt uit de Chinese Yunnan provincie, uit de gebieden rond de stad Pu’er, en is wereldwijd bekend voor haar gewichtsverliezende kwaliteiten. Pu Ehr is bijzonder in vergelijking tot andere theeën. Pu Ehr heeft een donker rode, en krachtige aardachtige smaak. Pu Erh thee is postgefermenteerde thee, vernoemd naar een stadje in de provincie Yunnan genaamd Pu-Erh. Pu Erh is een theesoort die fermentatie in de open lucht is ondergaan. Dit proces kan van enkele maanden tot jaren duren. De thee kleurt donker en kent aardse 'mellow' smaaktonen. De theesoort staat bekend om een vol mondgevoel en nasmaak.

In China is Pu Erh bekend als donkere of zwarte thee en wordt in een grote verscheidenheid aan vormen geproduceerd. Pu-Erh staat het meest bekend om haar bijzondere werkingen en is ook populair in Azië vanwege de vetverbrandende eigenschap en wordt dikwijls na de maaltijd gedronken. Een ander bijzondere eigenschap van Pu Erh is dat deze alleen maar beter en kostbaarder wordt hoe langer deze bewaard wordt. Pu Erh begint vaak als gewone groene thee of gedeeltelijk geoxideerde oolong-achtige thee. De thee wordt onder strikt gecontroleerde factoren, oa. temperatuur en luchtvochtigheid, toegestaan om verder te fermenteren.

Bereiding van Pu Erh
Om Pu Erh te breken begin je altijd aan de zijkant van de thee. Gebruik een Pu Erh mes of bijvoorbeeld een brievenopener. Steek het mes in de rand van de cake. Voorzichtig wrik je het op en neer totdat de thee los komt. Pak ongeveer 5 tot 7 gram en zet hem in Yixing theepot of Gaiwan. Giet kokend water op en was de bladeren gedurende ongeveer 5-10 seconden (2 keer wassen kan ook, bij bijvoorbeeld hele oude of RAW Pu Erh). Vul opnieuw de theepot, wacht 20 seconden voor de eerste zet. Experimenteer hierna met de trektijd, eerst zal de thee meer smaak afgeven, daarna zijn vaak langere trektijden nodig.

Er zijn twee verschillende manieren om Pu Ehr te produceren. Voor de jaren ‘60 van de 20st eeuw, werd een niet gefermenteerde verse thee gestoomd, en in baksteen-, tegel- of balvorm geperst. Hierna werd de thee gedroogd, en opgeslagen voor rijping.

Dit rijpingsproces, welke het haar smaak en kleur gaf, duurde minimaal 5 jaar (!). De nieuwe methode, een innovatie van de jaren ‘60 en ’70, maakten een snellere methode mogelijk, en zorgde ervoor dat Pu Ehr binnen een paar maanden gedronken kan worden.

In deze nieuwe methode van verse theeverwerking, wordt de Pu Ehr gestapeld, en constant gedraaid. Het is zeer belangrijk, helemaal voor Pu Ehr, dat de thee met veel voorzichtigheid behandeld word om teveel hitte en vocht te voorkomen.

Om groene Pu Ehr te maken, in tegenstelling tot zwarte Pu Ehr, wordt de thee gedeeltelijk verhit. Gedeeltelijke verhitting zorgt er voor dat de enzymenontwikkeling tot een stop komt, en genoeg vocht overblijft voor verdere fermentatie. Zwarte Pu Ehr aan de andere kant volledig, wordt gefermenteerd voordat het verhit wordt, waardoor een donkere, smaakrijke thee ontstaat.

Sommige Pu Ehr komen nu in aanmerking voor rijping, waarmee de smaak wordt geïntensiveerd. Tegenwoordig worden beide methoden naast elkaar gebruikt, waardoor zowel een ruwe(re) Pu Ehr en een gerijpte Pu Ehr bestaan.