Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Zoals de meeste van ons wellicht weten, is thee officieel thee omdat het een afgeleide, bladeren of knoppen, van onze geliefde Camellia Sinensis is. Kruidentheeën, zoals rooibos en Yerba Maté, zijn geen officiële losse theeën. In plaats daarvan, ondanks dat ook wij veel plezier vinden in het drinken van deze geliefde, aromatische dranken, zijn kruidentheeën meestal cafeïnevrij, één of een melange van kruiden, gedroogd fruit, bloemen…

Simpel gezegd, alles dat eetbaar is en niet van de theeplant, kan onder de noemer kruidenthee. De enige reden dat we ‘thee’ blijven zeggen bij “kruidenthee”, is omdat het op dezelfde manier gezet wordt.

In tegenstelling tot officiële theeën, zijn de meeste kruidentheeën zowel koud als warm even verleidelijk.

Kruidenthee is helemaal de rage voor de vele toegekende medicinale kwaliteiten die ze zouden bevatten. Er wordt beweerd dat kruidenthee bij zo’n beetje alles kan helpen, van een verkoudheidje en kuchje tot verstoppingproblemen en tegen ontstekingen en misselijkheid.

Wat is kruidenthee?

De enige reden dat deze thee worden genoemd is omdat we het op dezelfde manier zetten. Nu we weten wat kruidenthee niet is, eens kijken wat kruidenthee dan wel is. Kruidenthee is eigenlijk alles dat eetbaar is en niet van de theeplant komt. Een melange van bijvoorbeeld kruiden, gedroogd fruit of bloemen. Uit verse kruidenthee halen wij veel plezier. Het drinken van deze geliefde, aromatische drank geeft ons een goed gevoel. Een leuke bijkomstigheid is dat kruidenthee meestal cafeïnevrij is. Een andere leuk voordeel is dat de meeste kruidenthee zowel koud als warm even verleidelijk is!

Kruidenthee speelt een belangrijke rol in de theewereld, ondanks dat ze feitelijk gezien geen thee is. Met een titel als kruidenthee zou je denken dat kamille, munt, rooibos en dergelijke thee zijn. ‘echte thee’ – groene thee, zwarte thee, oolong, etc. – komt echter van de theeplant camelia sinensis. Wat onder de vlag valt van kruidenthee zijn eigenlijk infusies of afkooksels die van andere planten worden gemaakt dan de camelia sinsensis. Om dit onderscheid te benadrukken worden ze ook wel tisanes of infusies genoemd.

Kruidenthee gezond? Soorten kruidenthee

Voordat je kruidenthee koopt, er zijn verschillende soorten kruidenthee te herkennen. Kruidenthee wordt in verschillende soorten ingedeeld, veelal op basis van welke plant ze afkomstig is. Een aantal voorbeelden van kruidenthee soorten:

  • Kruidenthee van blad – munt, citroengras en verbana
  • Kruidenthee van bloemen – roos, kamille, hibiscus, lavendel
  • Kruidenthee van schil – kaneel
  • Kruidenthee van wortel – gember en zoethout
  • Kruidenthee van fruit of vruchtenthee – framboos, aardbei, appel of perzik
  • Kruidenthee van zaden of specerijen – kardemom, karwij en venkel

Net zoals bij thee wordt kruidenthee in sommige gevallen net zo goed samengesteld op basis van verschillende kruiden. Kruidenthee kan ook geclassificeerd worden naar soort kruidenthee op basis van medicinale eigenschappen. Terwijl sommige kruidenthee gezond is doordat deze veel anti-oxidanten en/of voeding bevatten, zijn andere gezonde kruidentheeën te herkennen aan de lange geschiedenis van medicinaal gebruik, terwijl weer anderen simpelweg voor de smaak worden geconsumeerd. Wellness thee zijn een populaire categorie medicinale kruidentheeën.

Hoe maak je kruidenthee?

De meeste kruidentheeën worden als een infusie of als afkooksel bereid. Bij een afkooksel komen meer essentiële oliën en smaak vrij van de plant en wordt vaak voor de bereiding van planten gebruikt met een hard oppervlak. In het algemeen worden bladeren, bloemen en zaden veelal als aftreksel bereid, terwijl wortel veelal als afkooksel bereid wordt. De zettijden of trektijden van kruidenthee loopt sterk uiteen – van 2 minuten tot wel zo lang als 15 minuten, waar een klein beetje kruidenthee volstaat zijn voor andere verschillende theelepels voor een kop nodig.

Waarschuwing: na kruidenthee online besteld te hebben, gebruik nooit een aluminium pot om een kruidenthee mee klaar te maken. Aluminium is een reactief metaal, waardoor het op het kruid kan reageren – wat in sommige gevallen kan leiden tot een giftig aftreksel.

Waarom is kruidenthee zo populair?

In grote delen van de wereld wordt het drinken van kruidenthee als een misdaad of verraad beschouwd, terwijl in andere delen kruidenthee in zijn geheel niet voorkomt. In Engeland bijvoorbeeld zal menigeen niet vreemd op kijken dat alles behalve zwarte thee in de haven van Boston gedumpt wordt. Dit in tegenstelling tot andere delen van de wereld, waaronder Nederland. Juist in deze delen van de wereld is kruidenthee erg populair.
Een belangrijke reden voor de populariteit is dat Nederland voornamelijk een koffieland is. Ondanks dat thee bij een bepaalde groep een sterke voet aan de grond heeft, heeft koffie sterk de overhand. Veel Nederlanders beschouwen traditionele thee dan ook als een “koffie alternatief”. Kruidenthee daarentegen werd lange tijd beschouwd als “iets om te proberen”. De populariteit heeft ook te maken met dat thee als ‘alternatief en apart’ wordt gezien. Veel Nederlanders neigen bovendien naar een zoete smaak. Juist kruidenthee – met name vruchtenthee – bevat een zoete exotische smaken.