Theegradaties en het herkennen van kwaliteit

1 mrt. 2020
4 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Wanneer de bladstukjes uit de droogkamer of oven komen, worden ze met de hand of machinaal gezeefd. Deskundigen sorteren namelijk niet naar kwaliteit en smaak, maar naar het uiterlijk en type van de theebladeren. Ervaring leert dat de beste gradaties ook bijna altijd de beste kwaliteit geeft. Het sorteren op theebladeren is een cruciaal stadium in het productieproces. Verschillende bladgroottes geven namelijk verschillende sterkte, smaak en kleur bij het zetten van de thee. Hoe groter het blad, hoe langer de thee moet trekken. Naast dat correcte bladgrootte belangrijk is voor het zetten van de thee, is het ook belangrijk voor het melangeren. Het melangeren met verschillende bladgroottes is niet gewenst. Kleinere bladstukjes zullen naar de bodem zakken en zullen daarmee de melange uit balans brengen.

Het sorteren van thee is toe te spitsen naar twee hoofdklassen, namelijk bladthee (whole leaf) en gebroken thee (broken); bladthee bestaan uit de grotere stukken die overblijven nadat de gebroken thee is weg gezeefd. De namen van de klassen verwijzen naar de grootte van het blad, waardoor we er van uit kunnen gaan dat stukjes van hetzelfde blad van verschillende grootte gelijk van kwaliteit zijn. Het enige verschil tussen de gebroken en bladthee is dat kleinere blaadjes sneller trekken. Binnen elke theegradatie kunnen er variaties in kwaliteit (en dus ook in prijs) optreden door bijvoorbeeld het weer of het toepassen van verschillende productiemethodes. Vaak wordt achter de naam van een klasse het cijfer 1 gezet om een thee van topkwaliteit aan te geven.

Hele theebladeren worden verdeeld in de volgende gradaties

Flowery Orange Pekoe (FOP)
Thee die wordt gemaakt van de bladknop en de twee bovenste blaadjes van elke loot. Fijne, malse jonge blaadjes gerold met de juiste hoeveelheid puntjes, de fijne uiteinden van de knoppen, die kwaliteit verzekeren. De bladgrootte is net zo of langer dan dat van OP, maar is niet zo strak gerold. Het aftreksel is vaak lichter dan de gebroken gradaties.

Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP)
Dit is FOP met ‘gouden puntjes’, de uiteinden van de goudgele knoppen.

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP)
In deze gradatie vallen een aantal van de meest waardevolste theeën in de wereld. Na het zetten van de thee is het niet ongebruikelijk om de theebladeren in vol ornaat te zien. De puntjes van de bladeren kunnen tot wel een vierde van het blad beslaan. TGFOP is FOP met veel gouden puntjes.

Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP)
Dit is FOP van bijzonder goede kwaliteit.

Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (SFTGFOP)
Dit is de allerbeste FOP.

Orange Pekoe (OP)
Dit bevat lange, puntige bladeren die groter zijn dan die van FOP en geoogst zijn toen de bovenste blaadjes net opengingen. OP bevat zelden ‘puntjes’. Het aftreksel is licht van kleur. Ondanks dat het veel voorkomt is het niet een thee, maar een term die theebladeren van een bepaalde grootte beschrijven.

Pekoe (P)
De bladeren van Pekoe, een afgeleidde van ‘Pek Ho’ (Peck-Oh), is een gradatie voor theebladeren die wat korter, grover zijn dan OP.

Flowery Pekoe (FP)
De bladeren voor FP worden tot bolletjes gerold.

Pekoe Souchong (PS)
Bestaat uit kortere, grovere blaadjes dan P.

Souchong (S)
Grote bladeren worden in de lengte gerold, waardoor er grove, rafelige stukken ontstaan. Deze naam wordt vaak gebruikt voor Chinese gerookte theeën. Het is een krachtige, plat blad, vaak licht van kleur. Formosa en China zijn de grootste producenten van deze theegradatie.

Gebroken thee wordt verdeeld in de volgende gradaties

Golden Flowery Broken Orange Pekoe (GFBOP)
Een BOP met meer gouden puntjes dan FBOP. Puntjes geven niet per definitie meer kwaliteit aan de thee. De beste theegradaties hebben echter puntjes.

Golden Broken Orange Pekoe (GBOP)

Tippy Golden Broken Orange Pekoe (TGBOP)

Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (TGFBOP)

Flowery Broken Orange Pekoe (FBOP)
Is normaliter groter dan de standaard BOP en bevat vaak bruine en zilveren puntjes. Deze puntjes zijn geen delen van de bloem, maar alleen fijne, nieuwe bladknoppen.

Broken Orange Pekoe (BOP)
De kleinste van de bladgradaties. Het aftreksel heeft vaak een goede kleur met sterkte in de kop en wordt veel gebruikt voor melanges.

Broken Pekoe (BP)
Een zeer korte, gekruld blad. Het aftreksel is donkerder en zwaarder en is erg populair in het Midden-Oosten.

Broken Pekoe Souchong (BPS)

Fannings
Fannings zijn de fijnste ziftsels, die nuttig zijn voor het maken van theezakjes die snel moeten trekken. Ook gebroken-theeklassen krijgen een 1 als het om de beste kwaliteit gaat. Stof- en gruisthee worden als volgt ingedeeld:

Orange Fannings (OF), Broken Orange Pekoe Fannings (BOPF), Pekoe Fannings (PF), Broken Pekoe Fannings (BPF), Pekoe Dust of Red Dust (RD), Fine Dust (FD), Golden Dust (GD), Super Red Dust (SRD), Super Fine Dust (SFD) en Broken Mixed Fannings (BMF).

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.