Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Kamillethee, Matricaria recutita, gezondheid & meer

De officiële medicinale kamille is Duitse kamille, ook bekend onder de botanische naam matricaria recutita. Twee soorten worden gezien als echte kamille, namelijk roomse kamille en duitse kamille. Beide zijn te gebruiken als kamille thee, zijn vergelijkbaar in uiterlijk en (geneeskundige) toepassing. Dit artikel gaat echter alleen over Duitse kamille (matricaria recutita).

Dat is echter nog niet alles wat je te weten kan komen over kamille. Sterker nog, we hebben inmiddels een hele verzameling van blogposts over kamille geschreven. Elk over een specifiek voordeel of onderscheidend kenmerk. Je vindt alles over kamille hier:

Kamille in ´t kort

Duitse kamille is een traditioneel medicinaal kruid, inheems aan West-Europa, India en West-Azië. Kamille werd vroeger - maar dan ook echt heel lang geleden - door de Saksen gezien als één van de 9 heilige kruiden. De oude Egyptenaren hadden kamille en de medicinale eigenschappen ook erg hoog zitten. Zo gebruikten zij het als middel tegen malaria.

Vanuit het oogpunt van tuinders en boeren wordt het dikwijls als onkruid gezien. Kamille is in Nederland dan ook ontkomen aan professionele teelt. Het groeit vrij en onbekommerd in weilanden, velden, bermen en andere zonnige, goed gedraineerde gebieden. Het kruid heeft overigens ook niet veel nodig om goed te kunnen groeien.

Kamille als kruid - en dan met name de bloemen, is zeer populair als thee. Verder wordt het veel in de farmaceutische industrie en de zeepbereiding gebruikt. Denk aan producten voor het haar zoals shampoo of zalf voor de huid. Hier worden voornamelijk en met name een extract - als een olie - voor gebruikt. Nog niet overtuigd waarom jij kamille thee ook goed kunt gebruiken? Lees dan vooral verder.

Kamille plant: een beschrijving

Duitse kamille is een plant uit de composietenfamile Asteraceae, zoals de zonnebloem en de aster. De botanische naam Matricaria is afkomstig van de combinatie van de Latijnse woorden "mater" wat moeder en "caria" wat zorg betekent. "Chamai" betekent grond en "millon" appel. De naam 'grondappel' komt doordat het aromatische kruid en een appel een vergelijkbare geur afgeven bij aanraking of het kneuzen van de bloempjes. In het Spaans heet de kamille plant ook Manzanilla wat zoveel als 'kleine appel' betekent.

kamille-botanische-achtergrond.jpg01. Botanische achtergrond - Een beetje meer over de kamille plant

Kamille is een eenjarige plant uit de composietenfamilie Asteraceae. Kamille heeft een getakte, recht opstaande en gladde stam, welke 15-60 cm hoog kan worden. De lange en dunne bladeren zijn twee- of drieledig.

De bloem heeft een witte stralenkrans van lintbloemen en vijftandige buisbloempjes. De witte stralenkrans omringt het gele bloemhoofdje. De witte lintbloemen buigen aan het eind van de bloei naar beneden. De hoofdjes zijn tamelijk lang gesteeld. De kamille plant bloeit in het begin van de midzomer en heeft een sterke, aromatisch geur.

Veel voorkomende namen en nomenclatuur 

Het woord kamille komt van de de Latijnse woorden 'Mater' wat staat voor 'moeder', en 'caria' wat 'zorg' betekent. Ook de soortnaam is een samenvoegsel, ditmaal van de Griekse woorden 'camai' wat staat voor grond en 'millon' wat appel betekent.

Ook bekend als

Naast matricaria chamomilla, kamille en Duitse kamille, staat het kruid ook bekend als  Hongaarse kamille, wilde kamille, appelijn, gemene Kamille, hemdeknop, hondsdulle, kamomille, kwade ogenbloem, epelijn, lepellijn, meide, kleine kamille, moederkruid, oppelene, veldkamille, poddekrûd, rûkersblom, stinkende meide, stinkerd, stjonkblom en zere-ogen-kruid. Weet je dat ook weer.

02. Cultivatie: waar in de wereld

Het habitat en de teeltplaatsen voor kamille zijn overal wel te vinden. Kamille is inheems te vinden bij dichtbevolkte plaatsen, met name in Europa en Zuid- en Centraal Azië. Kamille  is ook in Noord Amerika en Australië te vinden, alhoewel kamille daar is geïntroduceerd.

03. Cultivatie en oogst - overwegingen voor groei en oogst van kamille

Kamille groeit dikwijls bij wegen, bermen en in gecultiveerde velden als een onkruid. Kamille gedijt goed in de volle zon maar ook in lichte schaduw.

Grondsoorten

Kamille tolereert veel verschillende soorten grond. Is niet heel kieskeurig dus. Toch geeft kamille de voorkeur aan zanderige, goed gedraineerde grond

Teelt & groei

Het beste is om te starten met binnen het zaden uit te zaaien. Deze kun je later verpotten naar buiten. Beginnen met zaaien (binnen) kan ca. 6 weken voordat je de laatste vorst van de winter verwacht. Verpotten naar je teeltareaal kan na de laatste vorst. Houdt met het verpotten rekening met een tussenruimte van 30-45 cm.
 
Natuurlijk, je kunt ook direct uitzaaien in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld in de vroege lente of zelfs al in de herfst om ze te laten overwinteren. Ondanks dat het een eenjarige plant is, is kamille geenszins hieraan gebonden. De plant is in staat snel en efficiënt zich voort te platen. Dit betekent dat elk jaar de kamille op dezelfde plaats terug kan komen. Elk jaar nieuwe kamille dus.
 

Oogsten

Het oogsten van kamillebloesem kan tijdens het volledige bloeiseizoen. Pluk alleen de bloesem en niet de steel. Leg ze uit op een warme, goed geventileerde plaats om te drogen. Direct zonlicht kan de essentiële oliën beschadigen. Leg ze dus niet in de zon te drogen. Binnen is over het algemeen beter.

Bewaren

Eenmaal droog kan kamille in een afgesloten container ca. 1½ jaar worden bewaard. Bewaar op een droge, koele plek

04. Werking - Kamille thee, waar is het goed voor ...

Natuurlijk weet je inmiddels dat kamille het goed doet als ingrediënt voor thee. De bekende kamillethee. Kamille thee die je helpt gemakkelijker in slaap te komen. Maar wat je wellicht nog niet weet is dat kamille tot veel in staat is. Veel meer kan doen voor jou. Sterker nog, kamille is zo veelzijdig dat je het de hele tijd zou kunnen gebruiken.

Welke vorm van angst of stress je ook hinder van ondervind, kamille kan je helpen het te vergemakkelijken. Kamille helpt ook het lichaam te ontspannen, op een natuurlijk manier. Dit is in het bijzonder goed voor vrouwen die zwanger zijn. Een kop kamille thee kan net het antwoord zijn voor iemand die de zenuwen tot bedaren wil brengen.

Plekje op de handen, het been of op de buik. Kamille thee weet raad. Het aftreksel van kamille kan helpen een geïrriteerde huid, tot rust te brengen. Je de verlichting te geven die je zoekt . Hiervoor zou een natuurlijke kamille zalf kunnen maken. De zalf helpt om de pH balans van de huid weer te herstellen. Het is ook geschikt om toe te voegen aan badwater. Het aftreksel van kamille helpt dan de volledige huid waar nodig te herstellen en eventuele verkleuringen te verlichten. Het geeft ook een aangename, relaxte geur aan het badwater. Kamillethee in bad, wat had dat gedacht?

Kamille thee werking: positieve eigenschappen

Matricaria chamomilla hoort tot een grote groep medicinale planten die grootschalig geteeld worden. Kamille bestaat uit een grote groep therapeutisch interessante en actieve inhoudsstoffen. Sesquiterpenes, flavonoïdes, coumarines en polyacetylenes worden gezien als de belangrijkste actieve bestandsdelen.

... & meer

Vrouwen die leiden aan schimmelinfecties en andere vaginale irritaties kunnen ook profiteren van badwater versterkt met kamille. Je kunt kamille thee ook gebruiken om de vagina te spoelen en zo vaginale irritaties tegen te gaan.

Probeer eens kamille wanneer je baby door een moeilijke fase heen gaat. Elke baby is wel een keer moeilijk, is niet erg. Voeg kamille thee toe aan het badwater en maak een relaxend bad voor de kleine. Het badwater met kamille helpt de baby te kalmeren en ook beter in slaap te komen. Sterker nog, je zou dit zelf ook kunnen proberen om beter in slaap te komen.

Als je dikke, opgezette ogen hebt, zou je een kompres met kamille kunnen gebruiken. Om de zwelling tegen te gaan en om ogen te laten ontspannen. Maak een aftreksel van kamille en wacht tot het afgekoeld is. Je kunt het aftreksel op laten nemen door een washandje. Leg het het washandje vervolgens zo´n 10 min. over de ogen. 10 minuten is minimum alvorens effect te kunnen zien.

Spoelen van de mond met een aftreksel van kamille kan de pijn verlichten van geïrriteerd en/of ontstoken tandvlees. Zo hoef je geen gebruik te maken van (chemische) medicatie. Het gebruik van kamilleolie is ook goed voor de tanden. Als je een bijvoorbeeld aften of een abces in de mond hebt, pak een met kamilleolie doordrenkt wattenschijfje (van katoen) en plaats deze op de beschadigde plek. Zodoende kan de kamille helpen de infectie te bestrijden en de pijn te verminderen. Abces of ontstoken tandvlees? Raadpleeg altijd een tandarts.

Zoals je kunt zien is kamille wel veelzijdiger dan alleen een slaapthee. Kamille kan je helpen met een variëteit aan problemen en is een natuurlijke en veilige manier om bepaalde aandoeningen te helpen genezen. Voor meer informatie over bepaalde kruiden die je kunnen helpen om in slaap te komen, lees dan ons artikel over slaapkruiden.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter