Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Chinese thee-eieren, een lekkere snack

Thee is niet alleen fantastisch, heerlijk, relaxt en exotisch, het is ook een product dat synoniem staat aan onbekende culturen. Door zoveel met thee bezig te zijn, kom ik niet alleen nieuwe melanges, thee tegen of doe ik een nieuw wetenswaardigheidje op, het zorgt er ook voor dat je steeds meer verdiept in andere culturen. Bij het verdiepen in andere culturen stuitte ik per abuis op een echte Chinese bijzonderheid, namelijk het Chinese thee ei.

Chinese thee eieren
Chinese thee-eieren zijn voor veel Chinezen een veel gegeten snack. Het is ongelofelijk hoe populair ze zijn. Zo’n beetje door elke benzinepomp, busstation of lokale winkel worden de huisgemaakte thee eieren verkocht.

De bereiding zit ‘m in het breken
Correct bereid hebben de thee eieren een mooie marmerachtig effect. Om dit te bewerkstelligen is het essentieel om de eieren te breken voordat ze worden getrokken in de vloeistof. Des te meer breuken, des te unieker komen ze er uit te zien.

De kwaliteit van de thee is cruciaal
Mijn voorkeur is om Lapsang Souchong te gebruiken zodat de rokigere smaak van de thee
wordt afgegeven aan het ei. Anderen zweren bij gewone zwarte thee of oolong. Een handige tip is om de gebruikte theebladeren van je favoriete thee te gebruiken voor de thee eieren. Doordat de thee erg lang de tijd krijgt om te trekken, zal de smaak sterk genoeg zijn om de eieren de juiste smaak te geven.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter

Reacties

  • Kan dit met elk theesoort?
    Door:Herma Vries Op 19 July 2019

    Hallo, begrijp ik dat goed eerst het hele ei kookt, en dan net voordat het uitgekookt is, breken zoals je een ei bakt? kan dit met elke thee soort ? groet Helma

    Antwoord van: Jeroen Veldmeijer In principe kan het met elke theesoort, maar mijn voorkeur gaat uit naar Lapsang Souchong ivm de extra smaakdimensie. De thee of het aftreksel kan met alleen thee zijn gemaakt, maar in China worden ook veel kruiden (en zelfs helemaal geen thee) gebruikt. Denk aan oa. kaneel, steranijs, venkelzaad, kruidnagel en Szechuanpeper. Ivm de korte bereidingstijden is poeder het beste. De kruiden kunnen worden toegevoegd aan de thee of aan water. Kook het ei totdat deze hardgekookt is haal de eieren uit het water. Laat de eieren ca. 10 min. uitlekken zodat het water van het koken wat in het ei is gekomen, vrij kan komen. Doe dit nadat je de schaal van de gekookte eieren zachtjes rondom hebt gekraakt. Na de ongeveer tien min. zijn de eieren klaar om in het voorbereide aftreksel te doen. Laat de eieren sudderen op middelhoog vuur voor ca. 20 min. Doe hierna de eieren en het aftreksel in een glazen of keramische kom en zet min. een aantal uur in de koelkast. Tip: Goed om te weten, kleinere barstjes produceren meer kleur, zichtbaar wanneer het ei wordt geschild om te eten.