Beste groene thee keuze: Groene thee advies

10 jul. 2022
14 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Sommige mensen genieten de hele dag van een kop hete groene thee. Voor andere… nou, niet zo veel.

En van die mensen zijn er veel mensen die wel willen beginnen met het drinken van lekkere groene thee, maar denken dat het niet lekker is. Bitter of waterig horen we vaak (onterecht!). Echte groene thee staat niet voor niets bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Maar dan de vraag, welke groene thee ?

Want niet iedereen kan de frisse, minder nadrukkelijke kruidachtige, vegatieve en/of plantaardige smaaktonen even waarderen...

Alhoewel je suiker, honing of agave kan toevoegen is het probleem vaak veel simpeler. Heb je je wel eens afgevraagd of je wel de goede groene thee drinkt? Op het juiste moment van de dag?

Aan de hand van enkele vragen willen we je op deze pagina helpen bij het vinden van de groene thee beste voor jou. Denk bijvoorbeeld aan de soort groene thee en hoe je deze het beste zet, maar ook de verschillende groene thee stijlen waar je een keuze uit kunt maken.

Denk naast hoe smaakt de beste groene thee, ook aan de smaakgroepen van de theesoort, de verschillende stijlen, theewanneer je groene thee het beste drinken kunt, en natuurlijk hoe je groene thee het beste zetten kunt.

Voor de beste groene thee volgens de Consumentenbond, kom je al snel uit bij losse thee. Uit een testpanel met ondere thee-expert Karel Thieme bleek namelijk dat losse thee beter scoort dan thee in zakjes. Logischerwijs doordat het product grover is, wat zorgt voor een fijnere smaak. Losse thee is bovendien niet duurder dan thee in een zakje en milieuvriendelijker door de verpakking. We richten ons dan ook met name op losse groene thee.

Een snelle inhoudsopgave over wat belangrijk is over groene thee van je keuze te kiezen:

  • Wat mag je verwachten? Een smaakbeschrijving
  • Advies op smaakbeleving: Hartig vs. zoet
  • Suggesties uit verschillende stijlen
  • Thee passend bij het moment van de dag
  • Top 10 voor beginnende groene theedrinker
  • Let op: leer alles over de juiste zetmethode
  • Goede groene thee in (piramide) theezakjes 

Groene thee smaak: beschrijving van smaken

Proberen uit te leggen hoe die groene thee smaak ligt, is toch wel vrij moeilijk. Simpelweg omdat er gewoon zoveel soorten zijn.

Laten we daarom beginnen met een korte introductie. Groene thee is net als de andere theesoorten afkomstig van de plant, the Camellia Sinensis. Verschil met andere theesoorten ontstaan tijdens het oxidatieproces.

Hierover later meer, eerst terug naar de smaak.

We kunnen wel stellen dat voor elke lekkere groene thee geldt dat deze traditioneel zonder melk of suiker gedronken wordt. Een doodzonde…

Als we de algemene smaakomschrijving volgen - dat groene thee een licht plantaardige smaak met een vleugje zoetheid in de afdronk heeft - dan spreken we echter maar over een deel van de groene thee soorten. Want…

… elke soort kent namelijk zijn eigen nuances.

Het is daarom gemakkelijker om groene thee in 2 groepen in te delen.

Handige tips van Jeroen >>

Waar groene thee goed voor is? Groene thee biedt een verfrissende en lichte smaak, is rijk aan natuurlijke antioxidanten, heeft een laag cafeïnegehalte, kan helpen bij ontspanning en hydratatie, en is een populaire keuze voor liefhebbers van thee vanwege de diverse smaakprofielen en de mogelijkheid om unieke blends te creëren.

Soorten groene thee: hartig versus zoet

Welke groene thee is de beste? Daar gaan we achterkomen. In een eerdere blog schreven we al dat je groene thee in twee basisgroepen kan opdelen. Groene thee: hartig vs. zoet.

Zo wordt hartige groene thee vooral gekenmerkt door een zwaardere body met een uitgesproken smaak, en een gevoel van "umami". Hartige groene thee komt vooral uit Japan.

Pracht voorbeeldexemplaren van hartige groene thee zijn Sencha, Gyokuro en Genmaicha Matcha.

... en dan zijn er nog de zoete groene thee

Dit is de grootste van de twee basisgroepen. De meeste groene theeën worden namelijk tijdens de verwerking verhit.

Door de verhitting krijgt de thee en meer zoete smaak. Zoete groene thee komt voornamelijk uit China.

Zoete groene thee wordt gekenmerkt door een lichte body, met een aanhoudende zoetheid in de afdronk.

Juist de lichte body zorgt er voor dat vaak de veronderstelling wordt gemaakt dat groene thee geen smaak kent of smaakloos is. Wait… what?

Handige tips van Jeroen >>

Nog een handige tip: “Smaakloze groene thee” kan een aantal oorzaken hebben. Één heel belangrijke is het referentiekader van de gene die de losse thee drinkt.

Werd er vooral hiervoor koffie of zwarte thee gedronken? Doordat de smaakpupillen gewend zijn aan de ‘zware smaken’ is het (nog) niet in staat de subtiele smaaknuances te herkennen.

Pssttt… wist je wel dat groene thee gezonder is dan zwarte thee zelfs dan andere soorten losse thee?

Begin daarom met Japanse groene theeën en begin dan later met de Chinese beste groene theesoorten, en uiteindelijk witte thee.

Verder is het voor de beste groene soorten essentieel dat je de zetinstructies zorgvuldig opvolgt. Als je groene thee verkeerd zet, wordt ze bitter of waterig.

Een goed gezette kop groene thee moet een vleugje dikte in het aftreksel hebben en mag bijna geen bitterheid kennen.

Snel nog even terugkomen op losse thee en ‘oxidatie’…

Wat is groene thee, even kort uitgelegd. 

Het grote verschil tussen de verschillende losse thee soorten (naast groene thee, zijn dit zwarte thee, oolong, witte thee en Pu-erh-thee) is de manier waarop de geplukte theebladeren worden verwerkt. Het belangrijke verschil ontstaat tijdens de verwerking. Namelijk tijdens het oxidatieproces, en vooral de duur hiervan.

Wat groene thee onderscheidt van andere soorten thee, zoals zwarte thee of oolong thee, is de verwerkingsmethode.

Kort gezegd krijgen de theeblaadjes nadat ze van de theestruiken zijn geplukt, de ruimte te oxideren. 'Oxideren' is het proces dat de bladeren reageren op de zuurstof in de lucht.

Vergelijk het met een banaan. Een banaan doorloopt hetzelfde proces wanneer deze van groen naar geel, bruin en uiteindelijk zwart verandert.

Groene thee ondergaat minimale oxidatie tijdens het productieproces.  Omdat echte groene thee maar licht (of kort) geoxideerd is, moet de tea master het oxidatieproces op het perfecte moment stoppen.

De traditionele manier is om de thee bloot te stellen aan hitte. De meest populaire methodes hiervoor is de thee bladeren te verhitten in een hete wok of door ze te stomen.

De toepassing van warmte is geeft de bladeren de heldergroene kleur.

Vervolgens worden de bladeren gerold en gedroogd.

Deze snelle verwerking behoudt de natuurlijke groene kleur van de bladeren en zorgt ervoor dat de thee zijn kenmerkende smaak en voedingsstoffen behoudt.

Verschillende stijlen van groene thee (ook voor vegan)

Zoals al wat naar voren kwam, er zijn grofweg twee landen waar groene thee gemaakt wordt: Japan en China.

Hoewel beide afkomsten worden geclassificeerd als dezelfde theesoort, zijn hun smaak en bereidingsstijlen behoorlijk verschillend.

Omdat er tientallen, zo niet honderden verschillende soorten groene thee, kunnen we de beschrijvingen niet anders dan algemeen houden.

China - Chinese thee wordt traditioneel verhit in een wok of in ovens. Dit geeft Chinese groene thee een vleugje van smaaktonen die doen denken aan geroosterde groentes boven een houtskool gestookte grill.

Japan - Japanse thee wordt juist bijna altijd gestoomd. Het stomen geeft de losse thee een heldere, frisse smaak die doet denken aan de lente. Japanse theeën kennen verder een prachtig mondgevoel sensatie – umami. Een plus voor de thee-drinkervaring.

Andere landen – Lang niet zo populair als de twee hierboven genoemd, er zijn andere landen die groene thee produceren. India, Sri Lanka, Kenia en Thailand kennen ook een aantal mooie variëteiten, maar over het algemeen liggen deze theeën ver achter op groene thee uit China en Japan.

Een kort overzicht van de verschillende groene thee soorten en hoe ze smaken:

Dragon Well / longjing - Een licht hartige smaak met smaaktonen van walnoot. Longjing is de bekendste pan-gedroogde Chinese groene thee. Komt uit de buurt van Hangzhou, in de provincie Zhejiang. De smaak komt deels voort uit het terroir van de regio waarin het wordt geproduceerd.

75 - 80 °C | 3 gr. | 2 minuten | 150ml

Bi Luo Chun - Zoete en schone smaak met een lichte bite in de afdronk. Afkomstig uit Jiangsu, China. Ook bekend als Pi Lu Chun, Biluochun, Green Snail Tea. Dankt haar naam aan de vorm van de bladeren, vergelijkbaar in vorm met een slakkenhuis. Staat bekend om het delicate uiterlijk, fruitige smaak, bloemig aroma, opzichtige witte haren en vroege oogsttijd.

75 - 80 °C | 1 theelepel | 1-2 minuten | 150ml

Sencha - Helder en vegatief. Door de goede combinatie met vis wordt Sencha vaak aangeboden in sushi-restaurants. Uit Japan.

65 - 75 °C | 2 gr. | 1 minuut

Gyokuro – Japanse thee, rijk, hartig met een finish van geroosterde walnoot.

50 - 60 °C | 6 - 10 gr. | 180 ml | 90 seconden

Voor absolute top Gyokuro temperatuur verlagen tot 40 °C.

Genmaicha – thee gemaakt van sencha bladeren met geroosterde, gepofte bruine rijst. De smaak is mild en combineert de frisse grasachtige smaak van groene thee met het aroma van de geroosterde rijst. Ook bekend als popcorn tea, brown rice tea en people´s tea. De laatste omdat door het toevoegen van rijst het voordeliger werd dan andere groene theesoorten. De suiker en het zetmeel van de rijst zorgen ervoor dat de thee een warme, volle, nootachtige smaak heeft. Genmaicha is geschikt voor beginnende theedrinkers, en om de maag beter te laten voelen.

80 - 85 °C | 6 - 10 gr. | 150 ml | 3-5 minuten

GenMaicha Matcha - Toasty en romig. Deze thee bevat geroosterde rijst, wat het een unieke smaak geeft. Ook bekend als matcha-iri genmaicha. Matcha-iri genmaicha heeft een vergelijkbare smaak als gewone genmaicha, maar de smaak is vaak sterker en de kleur eerder groen dan lichtgeel. Afkomstig uit Japan.

80 - 85 °C | 6 - 10 gr. | 150 ml | 3-5 minuten

China Jasmijn - een van de belangrijkste soorten bloementhee in China, gemaakt door jasmijnbloemen en verse theebladeren. Perfect geharmoniseerd aroma van jasmijnbloemen en verse thee bladeren. Beschikbaar in verschillende variëteiten, zoals los als jasmine pearls.

70 °C | 1 theelepel. | 180 ml | 2 minuten

Jasmine Pearls - Bloemrijk met een lichte zoetheid van honing in de afdronk. De smaak laat zich het beste omschrijven als subtiel zoet en zeer geurig. Het is de beroemdste geparfumeerde thee in China.

75 - 80 °C | ½ - 1 theelepel | 180 ml | 60-90 seconden

Hojicha - Een geroosterde smaak met smaaktonen van karamel. Type thee is gemaakt door geroosterde sencha of bancha bladeren te combineren met kukicha. Ook bekend als Houjicha.

80 °C | 1 theelepel | 180 ml | 30-180 seconden

Kukicha – gemaakt van sencha bladeren en stokjes. Kukicha heeft een mild nootachtige en licht romige zoete smaak. Afkomstig uit Japan.

80 °C | 1 theelepel | 180 ml | 40-60 seconden

Bancha - Bijna dezelfde thee als Sencha, maar de bladeren worden op een later moment in het seizoen geplukt. Bancha heeft dezelfde frisse smaak als Sencha, maar met een meer samentrekkende smaak. Zeer gangbaar en afkomstig uit Japan. Er bestaan 22 grades (soorten) van bancha.

80 °C | 2 - 4 gr. | 120 ml | 30 seconden

Chun Mee - Heldere smaak, lichte samentrekkende, zoetheid en een toasty warm-aangename, schone afdronk. Uitstekende groene thee gedurende de dag of nacht, met een mooie goed afgeronde smaak en afdronk. Bekende soort uit China.

70 °C | 1 theelepel| 2 minuten

Matcha – vermalen theebladeren tot een theepoeder. Beschikbaar in verschillende kwaliteitsgradaties: food grade, premium grade en ceremonial grade. De laatste twee worden vooral gedronken, de eerste vooral in de bereiding van voedsel. Net zoals gyokuro wordt de theebladeren voor matcha een bepaalde periode in de schaduw geteeld voordat ze geplukt worden. Algemene bereiding:

90 - 95 °C | 2 - 4 gram | 1-2 minuten (kloppen)

Er bestaan echter 2 verschillende soorten matcha, naar de dikte van de oplossing. Usucha (dunne thee) en Koicha (dikke thee).

Usucha - 90 - 95 °C | 1.75 gr. (1,5 x chashaku / ½ theelepel) | 75 ml water | 1-2 minuten (kloppen)

Koicha - 90 - 95 °C | 3.75 gr. (3 x chashaku / 1 theelepel) | 40 ml water | 1-2 minuten (kloppen)

Gunpowder thee - Een thee die in de machinaal wordt gedroogd en gerold, zodat elk blad in een kleine korrel wordt gerold die lijkt op buskruit (vandaar de naam). Gunpowder thee kent een nadrukkelijke, licht rokerige smaak. Blijven langer vers dan andere groene theesoorten vanwege de gecomprimeerde vorm.

Gunpowder kent verschillende variëteiten, zoals Pingshui gunpowder (China). De originele en meest voorkomende variëteit. Gekenmerkt door grotere bolletjes, een betere kleur en geeft een meer aromatische infusie. Wordt vaak verkocht als Temple of Heaven Gunpowder of Pinhead Gunpowder. Andere soorten gunpowder variëteiten zijn Formosa gunpowder (Taiwan) en Ceylon gunpowder (Sri Lanka)

70 - 80 °C | 1 theelepel | 1 minuut

Toeareg / Marokkaanse muntthee – Geen echte theesoort, maar wel een bekende theestijl. Toearegthee is een op basis van gunpowder gebaseerde muntthee. Bestaat veelal uit Gunpowder thee geëxporteerd naar Maghreb, waar het gecombineerd wordt met munt en suiker of honing tijdens het zetten van de gunpowder thee. Een bekende traditionele Noord-Afrikaanse muntthee.

90 °C | 1 theelepel | 2 minuten

Beste groene thee drink je op welk moment?

Nu je wat weet van welke soorten er allemaal zijn, gaan we kijken of we je kunnen helpen om te bepalen wanneer groene thee voor jou het beste tijd tot zijn recht komt.

Om je te helpen om groene thee te drinken en het hopelijk makkelijker te maken om groene thee je dagelijkse patroon op te nemen.

Here goes…

… de beste tijd om groene thee te drinken.

In de ochtend

Groene thee kan helpen om energie en alertheid te stimuleren, waardoor het een geweldige ochtenddrank is. Groene thee kan echter irritatie veroorzaken als het op een lege maag wordt geconsumeerd. Zorg ervoor dat je 's ochtends als eerste een lichte snack of ontbijt eet voordat je groene losse thee drinkt. Het drinken van groene thee in de ochtend kan ook helpen om de stofwisseling te stimuleren en je dag te starten.

Advies

Kies ‘zwaardere’, dikwijls schaduwgeteelde groene thee, zoals:

  • Matcha
  • Gyokuro
  • Kabusecha
  • Japanse Sencha
  • Green Earl Grey

Tussen en na maaltijden

Een van de bijwerkingen van groene thee is ijzerblokkering, wat betekent dat het consumeren van de thee tijdens de maaltijd voor sommige mensen nadelige effecten kan hebben - vooral als je aan bloedarmoede lijdt. Drink in plaats daarvan een uur of twee voor of na een maaltijd een kopje groene thee.

Advies

Kies licht body, makkelijk doordrinkbare groene thee, zoals:

  • Hojicha
  • Dragon Well / Longjing
  • Sencha (China / Japan)
  • Gyokuro
  • Green Ginger Lemon Naturally Splendid (groene thee + gember + citroen)

Twee tot drie uur voor het slapengaan

Hoewel het cafeïnegehalte van groene thee het een geweldige afternoon tea maakt, kan het slaapcycli verstoren als het te dicht voor het slapengaan wordt geconsumeerd. Probeer je laatste kopje groene thee een uur of twee te drinken voordat je de zak raakt om symptomen van slapeloosheid of verstoorde slaap te voorkomen.

Advies

Kies licht body, lage cafeïne-houdende groene thee, zoals:

  • Bancha
  • Hojicha
  • Genmaicha
  • Kukicha

Heeft naar jouw smaak de groene thee die je ’s ochtend drinkt, het ook gewonnen voor de avond, maar bevat deze nog te veel cafeïne? Hier is iets te doen om het cafeïne gehalte te verminderen.

Zet groene thee altijd op de manier zoals aangegeven bij het product. Nog veel te veel mensen gebruiken kokend water om groene thee mee te zetten. Of de groene thee wordt langer dan de aangegeven tijd getrokken. Meer thee, hogere temperatuur en langere zettijden = meer cafeïne. Doe dan het volgende, in herhalende cycli totdat je de juiste smaak en hoeveelheid cafeïne gevonden hebt…

  1. Gebruik eerst de helft van de voorgeschreven hoeveelheid thee, en plus elke cycli een beetje
  2. Verkort de zettijd steeds met 5-10 seconden
  3. Gebruik minder heet water. Verlaag elke keer de temperatuur met 5 °C

Ontdek hier wat je nog meer kunt doen om het cafeïne gehalte te verminderen?

Top 10: Groene thee voor de beginnende theedrinker

Veel mensen zeggen dat ze niet van groene thee houden, maar vaker wel dan niet, drinken ze gewoon groene thee die niet bij hun smaak past. Met een paar tips vinden vaak de meeste mensen uiteindelijk wel de juiste groene thee voor hun.

Omdat het niet gemakkelijk is om door de vele soorten de juiste groene thee te vinden die geschikt is voor de beginnende losse groene thee drinker, hebben we een top 10 overzicht opgesteld.

  1. China Jasmijn - Heerlijk zoete, bloemige smaak. Met Earl Grey een van de meest gedronken soorten in de wereld. Vind China Jasmijn hier.
  1. Marokkaanse muntthee / Toearegthee – gemakkelijk drinkbare groene thee, met nadrukkelijke muntsmaak. Vind Toearegthee hier.
  1. Genmaicha - Smaakt zoet, roasty, vegatief/plantaardig en makkelijk drinkbaar. Vind Genmaicha hier.
  1. Longjing - De smaak van Dragonwell is meestal mild en zoet, met een duidelijke kastanje smaaktoets. Vind Longjing hier.
  1. Hojicha - Houtachtige smaak die bij veel koffiedrinkers in goede aarde valt. Geschikt om te zetten met een breder bereik van temperatuur en zettijden dan de meeste andere groene theeën. Vind
  1. Kukicha - Weinig cafeïne en het heeft een vegatieve, zoete smaak. Ook geschikt als zetinstructies niet zo nauw genomen worden. Vind hier kukicha.
  1. Sencha (Japan) – Smaaktonen in de buurt van plantaardig, zeewier of grasachtig. Een populair alternatief voor Sencha is Bancha, een soortgelijke groene thee met een iets ruwere, aardsere smaak. Vind hier Sencha.
  1. Gyokuro - Groene Gyokuro-thee van goede kwaliteit heeft een uitgesproken umami-smaak.
  1. Matcha - Matchapoeder heeft een bitterzoete smaak. Over het algemeen is Matcha van betere kwaliteit zoeter (ceremoniële kwaliteit). Oplosbaar, dus ook te gebruiken in smoothies. Vind hier Matcha.
  1. Bi Luo Chun - Bi Luo Chun van goede kwaliteit heeft een zoete, zachte, vegatieve smaak.

Zetmethode van groene thee

Groene thee zetten is helemaal niet ingewikkeld. Kind kan de was doen. Want we hebbe ze per soort aangegeven.

Houd altijd deze zetinstructies, aangegeven bij de theesoort, aan. Benieuwd hoe je de beste thee zetten doet?

Voor het gemak hebben we hier ook verschillende tips, richtlijnen en manieren om een lekker kopje groene thee te zetten, uiteengezet.

  • De meeste groene theeën zijn het lekkerst ver onder kookpunt – houdt voor groene thee een temperatuur aan tussen de 65 en 85 °Celsius. Als je water in een pan verwarmd, dan vormen er zich kleine bubbeltjes op de bodem of komen er kleine belletjes (ongeveer 3 mm) naar het oppervlakte. Leer hier kokend water te lezen.
  • Groene thee absoluut niet tegen kokend water (100 °C). De bladeren verbranden bij deze temperatuur.
  • Een bittere en nare, sterke smaak? Houd een (veel) lagere temperatuur aan. Het is beter om je te vergissen in een te lage temperatuur.
  • Als de groene thee ‘te grassig’ smaakt, en je bent meer een zoetekauw? Probeer het dan eens te maken met de cold brew techniek.
  • Gestoomde Japanse thee is het beste gezet met een nog lagere temperatuur (60 – 70 °C). Sommige gearomatiseerde of geperste groene theeën (bv. Jasmine Pearls) dienen wel met iets heter water gezet te worden.
  • Thee is smaak en smaak is persoonlijk. Het best advies om groene thee te maken: de tijd en temperatuur waarmee jij het lekkerste kopje groene thee zetten kunt. Experimenteer!

De beste groene thee in (piramide) theezakjes

Alhoewel het beeld heerst dat in theezakjes thee van twijfelachtige kwaliteit wordt gebruikt, en niet zonder reden! - bieden wij eigen piramide theezakjes aan van eigen productie. Dit zorgt er voor dat wij van de thee in theezakjes dezelfde kwaliteit kunnen verwerken als je gewend bent bij onze losse thee. Mooie en fijne, grove theebladeren met veel aroma en smaak. De beste groene thee is daarmee nog makkelijker en toegankelijker. Zeker dus de moeite waard om te experimenteren om te ontdekken welke het beste bij je voorkeur past.

Dat er namelijk enkele voordelen zijn van het gebruik van theezakjes met groene thee in vergelijking met losse thee staat byiten kijf. Hier zijn enkele redenen waarom ze handig zijn:

  1. Gemak en eenvoud: Theezakjes bieden gemak en eenvoud bij het zetten van thee. Je hoeft de losse thee niet apart af te wegen en in een theezeef te doen. Met een theezakje hoef je alleen maar heet water (juiste temperatuur) toe te voegen en te wachten tot de thee is getrokken.

  2. Tijd en snelheid: Ze zijn handig voor mensen die weinig tijd hebben of onderweg zijn. Ze vereisen minder tijd en inspanning om thee te zetten in vergelijking met het gebruik van losse thee.

  3. Portiegrootte: Theezakjes bieden een voorgemeten portie thee, wat handig is als je precies wilt weten hoeveel thee je gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je consistentie kunt behouden in de sterkte van je thee.

  4. Minder afval: Theezakjes kunnen handig zijn omdat ze minder rommel veroorzaken. Je hoeft geen theezeef of filter schoon te maken na gebruik. Je kunt eenvoudig het theezakje weggooien na gebruik.

  5. Geschikt voor onderweg: Ideaal voor onderweg, op het werk of op reis. Je kunt ze gemakkelijk meenemen in je tas en ze overal gebruiken waar je toegang hebt tot heet water.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.