Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Is Yerba Mate thee gezond?

We krijgen geregeld de vraag welke eigenschappen mate thee heeft en of Yerba Mate bijwerkingen heeft. Graag vertellen we je in deze blog dat Yerba Mate thee vele gezondheid bevorderende eigenschappen kent en de mogelijke Yerba mate bijwerkingen/gebruikersvoorschriften. 

Even voorstellen… wat is Yerba Mate? 

Yerba mate is een Zuid Amerikaanse drank. Eeuwen geleden werd Yerba Mate thee al gedronken door de indianen in Paraguay vanwege de gezondheidsvoordelen welke Yerba Mate biedt. Het brouwsel is gemaakt van de gedroogde bladeren en takjes van de ‘Ilex paraguarensis’. Vooral in landen als Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay wordt deze Zuid Amerikaanse drank veel gedronken. De kruiden zelf heten ‘Yerba’ en het woord ‘mate’ betekent kalebas, de mate drinkbeker waaruit men het kruidenaftreksel drinkt. Traditioneel wordt mate thee gedronken uit een kalebas door middel van een rietje, ook wel Bombilla of Bomba genoemd. Maar Yerba Mate kan ook bereid worden op dezelfde manier als losse thee, namelijk met een theefilter.

Yerba Mate thee is traditioneel gezien echt een gezelschapsdrank. Het is dan ook een eer wanneer iemand in Zuid-Amerika een kop Yerba Mate met je wil drinken. De traditie voor het bereiden van de Yerba Mate is als volgt. De gastheer of vrouw vult de kop voor twee derde met Yerba Mate. Daarna wordt met de Bombilla (bijvoorbeeld een traditionele), het metalen of houten rietje, een gat gemaakt in het midden van de Yerba Mate. In dit gat wordt water (75°C) geschonken. Daarna wacht men totdat de Yerba Mate getrokken is en drinkt de gastheer of gastvrouw de Yerba Mate thee op via de Bombilla (of een meer modernere). Voor ons lijkt het wellicht niet gastvrij om zelf de eerste kop op te drinken, maar de eerste kop wordt door de gastheer of gastvrouw opgedronken omdat deze nogal bitter is. Daarna vult deze de rode kalebas (met leer) nogmaals, zonder nieuwe Yerba Mate toe te voegen, en laat een gast drinken. Na het drinken vult de gast de originele natuurlijk kalebas nogmaals met water en geeft deze door aan de volgende gast. Hierdoor kan dezelfde Yerba Mate tot wel 10 keer gebruikt worden. Dezelfde traditie komt ook voor met koud water.

Yerba Mate staat bekend als de drank welke je de kracht geeft van koffie, de gezondheidsvoordelen van thee en de verrukking van chocolade.

Benieuwd naar ons unieke assortiment van meer dan 35+ yerba maté soorten?

Yerba Mate thee eigenschappen

Yerba Mate thee staat bekend om haar vele gezonde eigenschappen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste Yerba Mate thee eigenschappen.

Yerba Mata is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen

Bij een inname via de traditionele wijze (50 gram Yerba Mate in 500 ml water) bevat yerba mate onder andere de volgende voedingsstoffen (indicatie):

  • Proteïne 1g
  • Natrium 2,7mg
  • IJzer 1,2mg
  • Magnesium 31mg
  • Vitamine B6 0,61mg
  • Vitamine B3 2,3mg
  • Vitamine B1 0,68mg
  • Cafeïne 0,35mg

Deze antioxidanten en voedingsstoffen werken gezondheid bevorderend, namelijk ontstekingsremmend, bloedsuikerspiegel verlagend, cholesterolverlagend, spijsvertering verbeterend, immuunsysteem versterkend en het verminderd het risico op vele ziekten. Verder kan Yerba Mate seizoensgebonden allergieën moduleren. Interessant is dat Yerba Maté antioxidanten bevat die nog krachtigere zijn dan de antioxidanten in groene thee

Yerba Mate kan de mentale focus en fysieke prestaties verbeteren

Yerba mate is een drank die meer cafeïne bevat dan zwarte thee, maar minder dan koffie. Door de cafeïne, ook wel mateïne genoemd, zorgt het drinken van een kop Yerba Mate voor een hoger energieniveau, beter geheugen, meer alertheid, betere stemming en een verbeterde mentale focus. Daarnaast stimuleert cafeïne de productie van dopamine, wat ervoor zorgt dat je productiever wordt. Verder is de energieboost veroorzaakt door Yerba Mate gebalanceerder, waardoor het effect langer blijft dan bij een energieboost verkregen door koffie.

Een leuk weetje, Tim Ferriss, een bekende biohacker, heeft geëxperimenteerd met van alles en nog wat en uiteindelijk geconcludeerd dat Yerba Mate gemelangeerd met Gember en Kurkuma zorgt voor de meeste mentale focus en creativiteit.    

Ook kan het drinken van Yerba Mate bijdragen aan het verhogen van de fysieke prestaties, namelijk door vermoeidheid te verminderen, spierconcentraties te verbeteren, de botdichtheid te verhogen en de afhankelijkheid van vet gedurende een training te vergroten, waardoor koolhydraten beschikbaar blijven om op kritieke momenten ingezet te worden. 

Yerba Mate kan helpen om af te vallen 

Zoals ook in het voorgaande punt genoemd kan Yerba Maté er voor zorgen dat er meer vet wordt verbrand. Ook kan Yerba Maté de eetlust verminderen en het metabolisme stimuleren.

Yerba Mate bijwerkingen

Yerba Mate 2

Naast de vele gezonde Yerba Mate eigenschappen, bestaat er een kans op bijwerkingen bij frequent gebruik.

De eerste mogelijke Yerba Matethee bijwerking wordt veroorzaakt door cafeïne. Net als bij koffie en (in minder mate) thee, kan teveel cafeïne zorgen voor hoofdpijn of een hoge bloeddruk. Daarnaast moeten zwangere vrouwen de consumptie van dranken met cafeïne beperken om complicaties te voorkomen. Ook wordt het gebruik van Yerba Mate afgeraden wanneer je medicijnen gebruikt welke kunnen reageren met cafeïne. 

Daarnaast kan Yerba Mate bijdragen aan een verhoogd risico op kanker in het spijsverteringskanaal en de bovenste luchtwegen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat, net als bij het drinken van andere hete dranken, de luchtwegen beschadigd raken door het drinken van zeer hete Yerba Mate. Zorg bij het drinken van Yerba Mate daarom altijd dat deze voldoende is afgekoeld en bereid Yerba Mate nooit met water warmer dan 80°C. Daarnaast bestaat een verhoogd risico op blaas kanker bij mensen die Yerba Mate drinken in combinatie met roken.

Tot slot kan Yerba Mate het effect vergroten van diverse medicijnen voorgeschreven tegen depressies en de ziekte van Parkinson. Mocht je gebruik maken van deze medicijnen, gebruik Yerba Mate dan niet, behalve na goedkeuring van je arts.  

Waarschuwing: Raadpleeg altijd een dokter in geval van twijfel

Ga je gedroogde Yerba Mate thee kopen? Lees het volgende dan nog even aandachtig door. De ingenomen hoeveelheid van het kruid beïnvloedt de werking van het kruid. Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dokter in geval van twijfel. Evans & Watson is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van bovenstaande informatie.

Yerba Mate Thee zetten

Naast deze traditionele bereidingswijze kan Yerba Mate ook bereidt worden zoals reguliere losse thee, namelijk in een theeglas met een theefilter. Meer informatie over het bereiden van elke theesoort vind je in onze blog: thee zetten.

Kortom, Yerba Mate kan worden benoemd als één van de gezondste dranken ter wereld. De Zuid-Amerikaanse drank bevat veel antioxidanten en voedingsstoffen en zorgt daarnaast, door de cafeïne, voor een gebalanceerde energieboost en een betere mentale focus. Ben je meer op zoek naar een versterkte focus, probeer dan eens thee van matcha poeder.

Hi, mijn naam is Anne Marije en ik ben Content Marketing Coordinator hier bij Evans & Watson. Mijn favoriete thee is Sencha Superior - heerlijk 's avonds na het eten. Ik heb een passie voor gezondheid, natuurlijke voeding en sporten.

Laat een bericht achter