Gember Heel Gemberwortel A-Kwaliteit
Gember Heel Gemberwortel A-Kwaliteit
Gemberwortel thee is geliefd voor de smaak. Hele wortelstok.
Gratis verzending vanaf €35
Kies je eigen bezorgmoment
Gratis sample bij elke bestelling
Klanten geven ons een 9,6/10
Producten gerelateerd aan dit item
Reviews
Door Daan op 29 jan 2024
Thee
Door Ank op 10 nov 2020
Super!
Aanbevolen producten
Omschrijving
Gemberwortel thee kopen? Laat je verrassen door de gemberthee van Evans & Watson! Er zijn duizenden redenen om van gemberwortel te houden. Confucius schreef al in 500 BC dat hij nooit een maaltijd nuttigde zonder gemberwortel bij de hand te hebben. Gemberwortel is echter niet alleen geliefd voor haar smaak. Het wordt sinds mensenheugenis gebruikt als een medicinaal kruid. Onze gemberwortel thee is 100% natuurlijk en zonder toegevoegde stoffen.
Bereiding – gemberwortel thee maken
- 1-2 theelepels gemberwortel
- 300 ml kokend water
- 5 minuten laten trekken
We adviseren om niet meer dan 2-4 gram gedroogde gemberwortel per dag te nuttigen.
Meer over gemberwortel heel – zingiber officinale
Van oorsprong komt gemberwortel uit India. Zingiber betekent in de vorm van een hoorn, wat verwijst naar de vorm van de wortel. Gember is een van de eerste kruiden welke in Europa ingevoerd is vanuit Arabië.
Gember komt tegenwoordig niet meer in het wild voor. Gember wordt verbouwd in tropische streken. De productie bedraagt minstens 100.000 ton per jaar. Gember houdt van hoge temperaturen, zware regenval en een hoge luchtvochtigheid. Gember groeit het beste op een halfschaduw plek. De gemberplant heeft een dikke, vertakkende wortel met een goudgele kleur. Uit de gemberwortel komen diverse rechtopstaande stengels. De stengels kunnen tot 3 meter hoog worden. De stengels krijgen smalle, lange, groene bladeren. Gember bloeit in de zomer met prachtige witte, geelgroene of rood paarse bloemen die doen denken aan de opbouw van een hyacint, alleen dan op een stengel. De stengels met bloemen blijven lager dan de stengels met alleen bladeren. Zodra de bladeren van de stengels zijn gevallen, kan de wortel geoogst worden. Gemberwortel wordt zowel geschild als ongeschild gebruikt.
Bij Evans & Watson kun je zowel gember poeder, hele gember als stukjes gedroogde gember kopen. Gemberwortel kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast. Zo wordt gember verwerkt in rouge, in shampoo en in tandpasta om de smaak te verbeteren. Daarnaast wordt gemberwortel veel gebruikt in de keuken. Natuurlijk als gemberthee. Daarnaast wordt de zoete, scherpe smaak van gemberwortel in tropische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Gember smaakt heerlijk bij vlees, vis, soep en in ijs, gebak, wijn, bier en brood.
Zingiber officinale oftewel gemberwortel kent door haar lange geschiedenis veel synoniemen, ontstaan door wetenschappers met niet altijd even duidelijke beschrijvingen en dat mensen dezelfde plant ook verschillende namen gaven – streek tot streek verschillend. Gemberwortel – Zingiber officinale – staat ook bekend als gemberwortelstok, gedroogde gember, ginger, djahé, gember, gember wortelstok, ginger thee, gember gedroogd, gemmer, gemmerwortel, ingwer, ingber, imber, immerwurzel en ingwerwurzel.
Waarschuwing: Raadpleeg altijd een dokter in geval van twijfel
Ga je gemberwortel thee kopen? Lees het volgende dan nog even aandachtig door. De ingenomen hoeveelheid van het kruid beïnvloedt de werking van het kruid. Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dokter in geval van twijfel of in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik. Evans & Watson is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van bovenstaande informatie.
Gemberwortel is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner.
Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen en brandend maagzuur.
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.
Vergelijkbare producten
Productkenmerken
| Type | Kruidenthee |
|---|---|
| Smaakprofiel | Mild en Zoet |
| Moment | Namiddag |
| Biologisch | Nee |
| Hoeveelheid | 1-2 tl |
| Zettijd | 8-10 min. |
| Temperatuur water | 100°C |
| Drinkadvies | Verwerken in gerechten |
| Ingredienten | Gemberwortel |
| Kenmerken | Licht pittig doch lekkere frisse en lichte smaak |
| Tijdstip | Namiddag en avond |
| Cafeine | Nee |
| Smaaktonen | Zoet aromatisch |
| Melk | Zonder melk |
| Waarschuwing | We adviseren om niet meer dan 2-4 gram gedroogde gemberwortel per dag te nuttigen. Raadpleeg voor gebruik je dokter in geval van twijfel of in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik. |
Gebruik
Bij traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt meestal een afkooksel gemaakt om de werkzame stoffen uit kruiden optimaal te benutten. Vaak worden de kruiden twee keer gekookt voor een krachtiger extract en vooraf een uur in water geweekt. Hieronder vind je de instructies voor de bereiding van gember (Lat: Zingiberis Rhizoma; TCM: gan jiang).
- Dagdosis: 3-9 gram.
- Weken: 60 minuten in water laten staan.
- Eerste kooktijd: 30-45 minuten zachtjes laten koken.
- Tweede kooktijd: 15-25 minuten opnieuw koken na het zeven.
- Op een koele plaats bewaren,
- Gevoelig voor aantasting door insecten
- Voorzichtig tijdens zwangerschap
Gebruik bij voorkeur een keramische of geëmailleerde pan en een fijne plastic zeef. Maak de thee dagelijks of om de dag vers en bewaar maximaal 3 dagen in een afgesloten glazen fles in de koelkast. Voor gebruik licht opwarmen en eventueel verdunnen met heet water. Voor het inschenken de fles goed schudden. Raadpleeg bij twijfel over de bereiding, altijd een specialist of apotheek.
Medicinale kruiden zijn het meest waardevol wanneer ze op de juiste manier worden bereid. Daarom hebben we bij elk product een of meerdere passende bereidingswijzes toegevoegd. Zo haal je het beste uit de smaak en eigenschappen van het kruid. Hieronder vind je de meest gebruikte methoden voor dit product. Deze richtlijnen helpen je op weg, of je nu kiest voor een infusie, decoct, of tinctuur. De instructie zijn namelijk een algemene richtlijn - pas daarom zelf de hoeveelheid, tijden, etc. genoemde in de bereidingswijze aan voor het specifieke kruid. In veel gevallen staat een specifieke infusiebereiding vermeld in de productbeschrijving. Ontbreekt deze? Dan kun je onderstaande infusiemethode gebruiken.
Bereidingswijze
- Infusie: Gebruik 1-2 theelepels gedroogde kruiden per kop kokend water. Laat de kruiden 5-10 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste sterkte. Zeef de thee en serveer warm.
- Decoct: Voor hardere plantendelen, gebruik 1-2 theelepels per kop water. Breng het mengsel aan de kook en laat 10-20 minuten zachtjes sudderen. Zeef vervolgens de vloeistof en serveer warm.
- Tinctuur: Doe 1 deel gedroogde kruiden in een pot en voeg 5 delen ethanol (1:5) (40-70% ethanol) toe. Laat het mengsel minimaal 2-4 weken trekken op een koele, donkere plaats. Zeef de tinctuur en bewaar in een donkere fles. Voor de meeste kruiden is 40-70% (80-140 proof) voldoende, harde, houtachtige delen zoals wortels en schors vereisen een hoger percentage (60-70%), terwijl delicate bloemen en bladeren goed werken met 40-50%. Bladeren & bloemen (2-4 weken), zachte wortels & schors (4-6 weken), harde wortels, schors & bessen (6-8 weken), harsachtige kruiden (6-8 weken – mogelijk hoger alcoholpercentage (70-90%) van toepassing).
Dosering
Over het algemeen wordt aanbevolen om tot 3 koppen thee per dag te drinken, of een paar druppels tinctuur, afhankelijk van de concentratie en het specifieke kruid. De aanbevolen dosering kan per kruid verschillen. Pas de hoeveelheid aan op basis van persoonlijke voorkeur en het advies van een specialist.
Gezondheidsclaims
Gember
- Is goed voor een normale maagfunctie*
- Draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*
- Draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem*
- Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding.
Ervaar je gezondheidsklachten of gebruik je medicijnen, raadpleeg dan altijd eerst je behandelend arts over het gebruik van bepaalde supplementen.
De beste keuze voor mij
Gember is verkrijgbaar in verschillende vormen: heel, gesneden en poeder. Elke variant heeft specifieke toepassingen afhankelijk van de gewenste intensiteit en gebruiksgemak. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vormen en hoe je ze het beste kunt gebruiken.
| Vorm | Kenmerken | Gebruik |
|---|---|---|
| Heel | Onbewerkte, gedroogde wortel | Geschikt voor het maken van sap of voor het raspen en toevoegen aan gerechten of thee. Behoudt de meest intense smaak. |
| Gesneden | Gedroogde, gesneden wortel | Geschikt voor infusies, thee of voor gebruik in tincturen. Smaakt minder sterk dan de verse wortel, maar is makkelijker te bewaren. |
| Poeder | Fijngemalen, geconcentreerd | Ideaal voor smoothies, capsules, extracten, bakrecepten. Mengt gemakkelijk met vloeistoffen. |
Advies:
- Voor culinaire bereidingen: kies hele gember.
- Voor infusies of extracten: kies de gesneden vorm.
- Voor snelle toepassingen: kies het poeder.
TCM-bereiding
Bij traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt meestal een afkooksel gemaakt om de werkzame stoffen uit kruiden optimaal te benutten. Vaak worden de kruiden twee keer gekookt voor een krachtiger extract en vooraf een uur in water geweekt. Hieronder vind je de instructies voor de bereiding van gember (Lat: Zingiberis Rhizoma; TCM: gan jiang).
- Dagdosis: 3-9 gram.
- Weken: 60 minuten in water laten staan.
- Eerste kooktijd: 30-45 minuten zachtjes laten koken.
- Tweede kooktijd: 15-25 minuten opnieuw koken na het zeven.
- Op een koele plaats bewaren,
- Gevoelig voor aantasting door insecten
- Voorzichtig tijdens zwangerschap
Gebruik bij voorkeur een keramische of geëmailleerde pan en een fijne plastic zeef. Maak de thee dagelijks of om de dag vers en bewaar maximaal 3 dagen in een afgesloten glazen fles in de koelkast. Voor gebruik licht opwarmen en eventueel verdunnen met heet water. Voor het inschenken de fles goed schudden. Raadpleeg bij twijfel over de bereiding, altijd een specialist of apotheek.
FAQ's
Wat is het verschil tussen Gember en andere kruidentheeën?
Kan ik Gember combineren met andere kruiden of smaken?
Hoe lang kan ik dit product bewaren?
Bevat de product cafeïne?
Is het biologisch / natuurlijk verwerkt?
Bij thee- en/of kruidenmelanges kan het voorkomen dat er natuurlijke aroma’s zijn toegevoegd om het smaakprofiel in balans te brengen. Ook kunnen specifieke ingrediënten van nature kleur- en/of smaakstoffen bevatten. Hierbij maken we altijd een bewuste afweging tussen een zo natuurlijk mogelijk product en de best mogelijke smaak en kwaliteit. Transparantie en productkwaliteit staan daarbij voorop. Elk product is voorzien van een ingrediëntendeclaratie en kan online voor aanschaf bekeken worden.
Waarom kan de kleur of geur van het kruid verschillen per bestelling?
Kan dit kruid invloed hebben op medicijnen?
Is dit kruid geschikt tijdens zwangerschap of bij kinderen?
Kan ik dit kruid onbeperkt gebruiken?