Theepluk

Theepluk

Het plukken van de theebladeren is volledig afhankelijk van de regio in waar ze verbouwd worden en varieert afhankelijk van het weer, van seizoen tot seizoen. Het plannen van de pluk is echter zeer belangrijk omdat het slechts een aantal dagen kan duren voor een theeknop opkomt, opengaat en in een groot blad uitgroeit. Het missen van de pluk kan grote gevolgen hebben voor de oogst omdat bijvoorbeeld voor een bepaalde theestijl alleen de knoppen benodigd zijn of dat er slechts een aantal kleine theeblaadjes geplukt moeten worden, net nadat de knop zich opent.

Twee bladeren en een knop Voor thee van de beste kwaliteit verwijderen de plukkers van elke nieuwe loot twee bladeren en een knop. Deze worden met een neerwaartse beweging van de duim losgetrokken en in de zakken of manden gedaan, die elke plukker bij zich draagt.

Als er een rustperiode is door het afkoelen van het klimaat, zijn de eerste schoten van de hoogste kwaliteit, zijn het meest gevraagd en vaak ook het duurst. Dit komt doordat er tijdens de rustperiode nieuwe voedingsreserves hebben kunnen opbouwen. Veel theegroeiende regio´s hebben speciale namen voor de eerste pluk. In India en Nepal wordt elke pluk een ´flush’ genoemd. In China, Taiwan en Zuid-Korea worden de data in de traditionele Oost-Aziatische lunisolaire kalender gebruikt.

Theepluk India, Nepal en Ceylon

Darjeeling en Nepal De plukperiodes in Darjeeling en Nepal duren van eind maart tot begin november en is onderverdeeld in vier plukseizoenen: eerste pluk, tweede pluk, moessonpluk en de herfstpluk. Het komt ook voor dat de theeplanten nogmaals na de herfstpluk in november geplukt kunnen worden. Dit wordt de winterpluk genoemd.

Eerste pluk – van maart tot april Tweede pluk – van mei tot juni Moessonpluk – van juli tot augustus Herfstpluk – van oktober tot november

Nilgiri en Ceylon (Sri Lanka) Doordat er geen rustperiode in de zuidelijke theeregio’s van India zijn kunnen de theeplanten het volledige jaar doorgeplukt worden.

Assam Net zoals Darjeeling wordt Assam thee gewoonlijk tussen maart en oktober geplukt. De kwalitatieve theeën worden na twee specifieke groeiperiodes geplukt, namelijk de eerste en tweede pluk. Alle andere thee wordt na deze periode geplukt. De eerste pluk begint in maart en de tweede pluk begint in juni.

Theepluk in China en Formosa

Het plukseizoen in China en Formosa (Taiwan) varieert in grote mate tussen de verschillende theeverbouwende regio’s en de hoogtes. In het algemeen echter is te zegen dat het plukseizoen al in april kan beginnen en doorloopt tot november. Thee die van jonge bladeren en knoppen worden gemaakt en een beperkter groeiseizoen kennen worden geplukt op of nabij data op de Oost-Aziatische lunisolaire kalender. Thee geplukt voor Qing Ming zijn erg in trek en zijn dan ook erg duur. Deze theeën worden Pre Qing Ming genoemd. Het overige plukseizoen ziet er als volgt uit:

Qing Ming – “klaar en helder”: theepluk voor 4-6 april Yu Qian – “voor de regen”: theepluk voor 20 april Gu Yu – ‘graanregen”: theepluk voor 5 mei Li Xia – “begin van de zomer”: theepluk voor 21 mei

Thee van oudere bladeren volgen gebruikelijk niet zo’n strikte plukkalender en kunnen op elk moment van april tot november geplukt worden.

Theepluk in Japan

Het plukseizoen in Japan varieert per regio, maar begint gebruikelijk aan het eind van april en eindigt begin oktober. De eerste pluk heet Shincha en is erg in trek. Naast Shincha heeft Japan nog vier plukseizoenen:

Shincha – “nieuwe thee”: letterlijk de eerste pluk van het jaar Ichibancha – “eerste thee”: refereert naar het volledige eerste plukseizoen, inclusief shincha en verloopt gebruikelijk van april tot mei Nibancha – “tweede thee”: refereert naar de tweede pluk van het jaar tussen juni en eind juli Sanbancha – “derde thee”: derde pluk van het seizoen in augustus Yonbancha – “vierde thee”: de vierde pluk van het seizoen en loopt in bepaalde regio’s door tot oktober

Theepluk in Afrika

In de theeproducerende landen in Oost-Afrika zoals Kenia, Malawi, Mozambique, Uganda, Rwanda, Zimbabwe, Burundi en Ethiopië, is het mogelijk door het ontbreken van een kouder seizoen om het volledige jaar thee te oogsten, met pieken in de regenseizoenen.

Machinaal oogsten

Vanwege het tekort aan arbeidskrachten in sommige gebieden is de traditionele, zeer vakkundige handmatige pluk vervangen door machinale pluk, uitgevoerd met speciaal aangepaste tractoren en oogstmachines of handbediende scharen, maar de kwaliteit van deze thee is minder. Thee die op deze manier geplukt is, is wel geschikt voor melanges en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar het verbeteren van de machinale methoden.

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.