Olibanum / frankincense

Olibanum of frankincense is hars afkomstig uit de boswellia-bomen. Olibanumhars is licht van kleur. Vaak gelig en geeft bij verbranding een rijke, zware geur. De boswellia groeien in een verscheidenheid van vreemd uitziende vormen, waardoor ze opvallend en gemakkelijk te herkennen zijn. De hars wordt geëxtraheerd door een kleine ondiepe inkeping in de stam of takken te maken en vervolgens stolt de hars waarna het met de hand wordt verzameld.

De boswellia-familie groeit in de droge gebieden van Noord-Oost-Afrika. Vaak rotsachtige, zanderige grond. Meestal wordt de boom max. 6 meter hoog. Er zijn een aantal soorten olibanum, die elk een iets andere hars met verschillende kenmerken geven.

Olibanumhars is licht van kleur. Vaak gelig en geeft bij verbranding een rijke, zware geur. Het is een van de beste geuren om te verbranden voor reiniging en opruimen. Dit omdat het zelfs de zwaarste en slechtste geuren kan verdrijven en verfrissen. Het wordt dan ook veel gebruikt bij het verdrijven van slechte-energie van andere mensen of bij het inwijden van je nieuwe kamer of huis.

Het is ook bijzonder goed voor mensen die werken aan hun spirituele ontwikkeling. Die zich duidelijk willen openen voor hogere spiritualiteit. Bovendien heeft olibanum verwarmende en ontspannende eigenschappen en is het een goede keuze voor beter om te gaan met stress.

Frankincense wordt samen met mirre meerdere keren genoemd in de Bijbel. Zo was het een van de geschenken die de drie koningen aan het kindeke Jezus gaven. In het Joodse en Islamitische geloof wordt frankincense gemengd met olie om pasgeborenen in te zalven. Dit omdat frankincense het leven vertegenwoordigt.

Het woord olibanum is mogelijk afgeleid van het Arabische al-lubán dat melk betekent. Waarschijnlijk verwijst de naam naar het melkachtige sap dat uit de inkepingen van de Boswellia boom stroomt.

Afrikaanse en Arabische wierook is in de regel afkomstig van de Boswellia Sacra of de Boswellia carterii. Deze komt heden veel voor in Somalië en Zuidoost-Arabië. De Indische wierook wordt voornamelijk geleverd door de Boswellia serrata, een kleine boom in de dorre bergstreken van noordoostelijk India. Andere Boswelliasoorten zijn: B. papyrifera, B. thurifera, B. frereana, B. odorata, B. neglecta, B. dalzielli en B. bhaudajaima.

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.