Yerba maté Kalebas: Eerste gebruik & schoonmaken

17 mrt. 2023
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Als je een fervent drinker bent van de traditionele Zuid-Amerikaanse yerba maté dan kan een yerba maté kalebas niet ontbreken. Yerba maté - MAH-tay - is een infusie die vooral in Zuid-Amerika gedronken wordt, maar haar weg inmiddels over de rest van de wereld heeft gevonden.

Het bijzondere aan yerba maté is dat het vaak uit een speciale kop wordt gedronken. De kalebas - letterlijk gemaakt van een kalebas - wordt ook in het Portugees cuia genoemd. In de kalebas wordt de yerba maté gemengd met water en via de bomba of bombilla - het ijzeren rietje, gedronken.

Maté kalebassen zijn in in de meeste theewinkels wel te vinden. In ieder geval waar ook losse yerba mate wordt verkocht. Het gevaar met kalebassen is dat het een natuurproduct is, zonder dat iedereen dit doorheeft. Als je namelijk kalebas eenmaal thuis hebt, kun je er niet zomaar uitdrinken!

Kalebas: eerste gebruik

Voordat je je nieuwe kalebas voor het eerst gebruikt, moet je hem uitharden voor de beste smaak en de langste levensduur. Dit proces wordt 'curado' genoemd. Gelukkig is het vrij eenvoudig!

1. Vul de kalebas tot de helft met maté
2. Vul hem helemaal tot aan de top met heet water, maar NIET met kokend water! Kokend water kan je kalebas doen barsten.
3. Laat het mengsel van yerba maté en water ongeveer 24 uur in de kalebas rusten. Niet drinken. Het smaakt verschrikkelijk.
4. Spoel de binnenkant van de kalebas grondig af met heet water
5. Schraap eventueel de binnenkant van de kalebas voorzichtig schoon met een lepel om loshangend vruchtvlees te verwijderen. Gebruik geen mes. Wees voorzichtig rond de steel aan de onderkant; als je de steel eruit haalt, zal de kalebas gaan lekken.
5. Droog de kalebas volledig. Zet hem ondersteboven op een droogrek of zet hem op een plek waar de lucht kan circuleren en het vocht eruit kan lekker.

Het curado-proces elimineert de astringente smaak van het hout en sluit (de meeste) poriën. Kalebassen van pompoenschillen zijn een natuurlijk product. Weet dit. Scheuren en kleine naden komen dus van nature voor en zijn niet uit te sluiten bij aanschaf.

Kalebas: schoonmaken & tips

Doordat het een natuurproduct is kan ook schimmel ontstaan. Let op het volgende om te voorkomen dat de kalebas gaat schimmelen en om hem in goede conditie te houden:

  • Laat geen water voor langere tijd in de kalebas staan (behalve tijdens het curado-proces)
  • Spoel de kalebas na gebruik goed na
  • Laat de kalebas regelmatig volledig drogen met de opening naar boven. Naar beneden is nog beter, zodat zwaartekracht zijn werk kan doen met het vocht. Beetje tricky omdat de lucht er niet goed bij kan. Plaats de kalebas daarom op een rooster of zet deze schuin, zodat er gemakkelijk lucht bij kan.

Wij raden - in geen geval - alternatieve methodes aan, zoals het in brand steken van de binnenkant van de kalebas met alcohol en een lucifer. Het risico op verwondingen is groot en er kan een alcoholsmaak achterblijven bij toekomstig gebruik.

Je hoeft dit droogproces maar één keer te doorlopen, maar je moet er wel altijd voor zorgen dat je de kalebas na elk gebruik volledig afspoelt en droogt, anders loop je het risico dat er schimmel in groeit. Gebruik geen zeep!

Zeep heeft een desastreuze invloed. Zeep kan in de poreuze oppervlaktes van de kalebas trekken en verpest de smaak van de maté. Goede spoelen met warm water is voldoende.

Na verloop van tijd zal de binnenkant van de kalebas vlekken vertonen en de groene kleur van het mate blad aannemen. Maak je geen zorgen, dit is gewoon een teken van een kalebas die goed gebruikt wordt. Dit verschilt van schimmel, wat meer lichtere vlekken zijn.

Schimmel

Schimmel in je kalebas ontstaat altijd omdat deze niet droog is weggezet. Sommige gebruiken zelfs een haardrager om te helpen met drogen. Mocht tijdens het drinken van de er toch schimmel zijn ontstaan, dan kan deze meestal met de volgende stappen worden verwijderd:

  • Giet kokend water in de kalebas en laat 10 minuten staan.
  • Schraap met een lepel het oppervlak aan de binnenkant schoon
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.