Wat is Shincha en wat maakt het uniek?

31 mrt. 2023
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Shincha (新茶 of "nieuwe thee") is een Japanse groene thee die afkomstig is van de eerste oogst sencha in het voorjaar. Shincha is afkomstig van de beste - van de zeer gewilde – theeblaadjes, van de eerste oogst.

Het is slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar in het voorjaar, waardoor het een hooggewaardeerde thee is. Shincha komt alleen uit Japan.

Want er zit meer achter groene thee dan je op het eerste gezicht zou denken.

Groene thee mag dan zijn oorsprong hebben in China en het mag dan wel de belangrijkste producent van groene thee ter wereld zijn, maar groene thee wordt ook voornamelijk geassocieerd met Japan.

Dat komt waarschijnlijk omdat de Japanse theecultuur volledig groene thee ademt. Alles is groene thee. Van matcha, gyokuro, sencha en dus shincha.

Nadat boeddhistische monniken in de 9e eeuw groene theezaadjes naar Japan brachten, werd het al snel een integraal onderdeel van de Japanse cultuur.

In Japan zijn er dan ook talloze verschillende types groene thee. Echte groene thee kenners kennen wel de terminologie en kunnen zelfs de verschillende types onderscheiden.

Voor de gene die dit niet kennen gaan we in dit artikel dieper in op één van deze types, namelijk Shinhca. Hier leer je wat Shincha is, de kwaliteit van Shincha, haar geschiedenis en wat het zo speciaal maakt.

Wat is Shincha? (新茶)

"Shincha' betekent letterlijk 'nieuwe’ (shin) ‘thee’ (cha). Zoals al aangegeven is Shincha een directe verwijzing dus naar de eerste oogst.

Het gaat altijd overigens om een Sencha, in de lente. Sencha is de groene thee die in Japan als dagelijkse thee wordt gedronken.

In wezen is Shincha niets anders dan Sencha - want het doorloopt hetzelfde teeltproces als Sencha -  maar heeft alleen betrekking op de eerste oogst, die bestaat uit de fijnste theeblaadjes van het jaar.

Het Japanse Shincha is dus hetzelfde als een ‘first flush’, zoals we die kennen uit India bij zwarte thee Darjeeling en Assam.

Beleving van de Japanse ‘first flush’

De hype rondom Shincha is bovendien ook vrij vergelijkbaar, al is die in het westen behoorlijk ingetogener dan in Japan. In Japan wordt het echt gevierd. Winkels die felroze vlaggen met groene theebladeren of theekopjes ophangen wanneer Shincha beschikbaar is bijvoorbeeld. Het hoort echt bij de opwinding van de lente.

Hoe wordt Shincha geproduceerd?

We lieten het al een beetje doorschemeren, Shincha wordt op dezelfde manier geteeld als sencha, maar is dus alleen afkomstig van de first flush (eerste oogst). Gelijk aan India gaat het hier om de fijnste theeblaadjes.

De oogst van Shincha begint op verschillende momenten, afhankelijk van de Japanse prefecturen. In het noordelijker gelegen Shizuoka begint de oogst bijvoorbeeld eind april. In Kagoshima meer naar het zuiden, begint de voorjaarsoogst midden tot eind april al.

De oogsttijd kan ook verschillen, afhankelijk van de cultivars, de theeplant variëteit. Shincha verwijst ondanks verschil in oogstmoment of cultivar, altijd naar de theebladeren die tijdens dat seizoen als eerste zijn geoogst.

Het oogstseizoen duurt enkele weken en de shincha-oogst eindigt eigenlijk altijd wel in mei. Hoewel deze late theebladeren technisch gezien ook Shincha zijn, zie je soms dat Shincha tot in juli te koop is. Hoe eerder de theebladeren echter zijn geoogst, hoe beter de kwaliteit.

Shincha plantage

Dit heeft ook zijn effect op de prijs. Des te eerder op de pluk, des te duurder is de shincha thee. De theeboeren proberen dan ook de theeblaadjes zo vroeg mogelijk te oogsten - terwijl ze nog jong en fijn zijn.

Na de oogst worden de vers geplukte theeblaadjes verder verwerkt. Dit omhelst net zoals bij sencha een proces van stomen en drogen. Doorgaans vindt dit op de plantage zelf plaats.

De Shincha doorloopt nu het proces zoals een gewone sencha verwekt zou worden. De bladeren worden gescheiden van de stengels en het ‘bladvlees’, en krijgen ze een laatste stap die "hi-ire" wordt genoemd.

Hi-ire is de laatste droogfase die plaatsvindt bij de afwerking van ruwe aracha-thee. Afhankelijk van het roosteren kan dezelfde thee zeer verschillende aroma's hebben. Zwak roosteren geeft een zeer groene, vegatieve, verfrissende thee.

Sterker roosteren daarentegen geeft een zoete, empyreumatisch, soms zwaardere

Tijdens hi-ire wordt dus niet alleen smaak gegeven maar wordt ook zeker het overtollige vocht uit de theeblaadjes verwijderd. Zo kan de thee veilig enkele maanden worden bewaard.

Bijna vergeten te vermelden - de verwerking duurt ook nog eens korter en het droogproces ook nog eens bij lagere temperaturen dan gebruikelijk. Zo houdt de thee een frisheid die doet denken aan een weelderig, een door regen geteisterd maar opdrogend, groen bos.

Wat is Temomi Shincha?

Temomi shincha is shincha die met de hand zijn gerold tot naaldachtige dunne theeblaadjes. Vergelijkbaar met dennennaalden in uiterlijk.

Als je dacht dat Shincha al zeldzaam was in het westen, think again. Temomi Shincha is dat namelijk helemaal. Dat zit zo. De kunst van het met de hand rollen van thee is in Japan op sterven na dood.

Moderne machinale verwerkingstechnieken hebben al jaren geleden het productieproces van thee overgenomen van ambachtslieden.

99,9% van de geproduceerde thee raakt in Japan geen mensenhanden meer aan. De meeste ambachtslieden zijn dan ook ouder dan 70 jaar.

Wat maakt Shincha zo speciaal?

Wat er gebeurt met de theeplant om de karakteristieken van Shincha te krijgen is in de basis wel een beetje vergelijkbaar met de teelt van Gyokuro of Tencha (ruwe theebladeren voor matcha).

Na een vol, groeizaam jaar slaat het weer op een gegeven moment om en gaan we de winter in. Door de veranderde weersomstandigheden groeien de planten niet op nauwelijks.

Juist tijdens de winter slaan theeplanten mineralen en voedingsstoffen op. Al deze voedingsstoffen komen bij het aanbreken van de lente vervolgens in één keer vrij in de verschillende delen van de plant.

De plant wordt in staat gesteld – of stelt zichzelf in staat – om een snelle groei door te maken. Dit uit zich ook in de (samenstelling) van de theeblaadjes.

Juist deze boost geeft shincha zijn karakteristieke, kenmerkende zoetere smaak – in vergelijking met andere Japanse groene thee – en een verminderde mate van astringentie.

Niet alleen is shincha dus gemaakt van de beste kwaliteit bladeren, maar het is ook de meest verse theeën!

Smaakprofiel van Shincha

Aangezien theeplanten in de winter voedingsstoffen opslaan en deze aan hun verschillende delen afgeven wanneer ze beginnen te ontwaken, bevat Shincha meer actieve inhoudsstoffen zoals vitamines, aminozuren e mineralen. Er ontstaat hierdoor van nature een vollere en zoetere smaak.

Door de snelle verwerking behouden de bladeren veel van hun verse eigenschappen. Tegelijkertijd leidt dit tot een lager catechine- en cafeïnegehalte, wat ook de minder bittere en samentrekkende smaak weer verklaard.

Naast de zoetere, minder bittere en minder samentrekkende smaak van Shincha heeft het ook een frisse umami smaak. De combinatie van zoet en umami onderscheidt het zich nog meer van andere types Japanse groene thee. Shincha staat verder ook bekend om zijn verkwikkende en verfrissende aroma.

Zoals we eerder al aangaven, de beste Shincha wordt zo kort mogelijk op de oogst gedronken. Niet alleen is dit de beste thee, hoe langer je wacht - na bijvoorbeeld een half jaar – verliest het meer en meer haar smaak.  

Elke Shincha oogst heeft haar eigen unieke nuance. Dit doet alleen meer de begeerte en opwinding onder theekenners verhogen. Want is het niet heerlijk om lekker eindeloos een fantastische thee te analyseren met gelijkgestemden ?!

Shincha infusie

Wat is de geschiedenis van Shincha?

Voordat de moderne koeltechnieken haar intrede deden, verloor groene thee snel haar versheid na een oogst. Dit gaf tot resultaat dat de meeste Japanners thee van inferieure kwaliteit moesten drinken. Ik wil niet zeggen ‘muffe thee’, maar lekker kan het niet geweest zijn. Na de zomeroogst en maart waren bijvoorbeeld de slechtste tijd om ongeroosterde groene thee te drinken.

Wat deden de mensen om zich te redden tot de volgende lenteoogst? De oude thee roosteren tot hojicha of geroosterde rijst toevoegen om genmaicha te maken.

Maar niets is beter dan die verse umami-smaak van groene thee, dus keken theeliefhebbers echt uit naar de lente-oogst in april. Het woord "Shincha" werd toen gebruikt om deze nieuw geoogste thee te onderscheiden van de thee van het voorgaande jaar.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.