Ultieme Guide: wat is thee?

13 apr. 2023
17 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Nieuw tot thee? Thee wordt al duizenden jaren gedronken. En er wordt elk jaar meer thee gedronken dan welk dan ook. Thee is namelijk het op een na meest gedronken in de wereld, net na water. Waarom zou je dan ook niet genieten van het heerlijkste wat moeder natuur te bieden heeft?

Alle thee (wit, groen, oolong, zwart en pu erh) komt van dezelfde plant. De botanisch naam van de theeplant is Camellia Sinensis. De theeplant is een subtropisch plant, afkomstig uit Azië maar groeit ook hier buiten. Camellia Sinensis groeit het beste in losse, diepe grond, op grote hoogte en in subtropisch klimaat. In het kort, thee is “alles” afkomstig van de Camellia Sinensis plant.

Al het andere, soms ook aangeduid als thee, is nauwkeuriger gezegd een kruidenthee, infusie of een tisane. Onder tisanes vallen bijvoorbeeld kamille, rooibos of vruchtentheeën.

Dat Nederlanders gek zijn op thee blijkt wel uit het feit dat er gemiddelde Nederlander 100 liter thee drinkt per jaar – ongeveer 800 kopjes! Maar wat is thee eigenlijk?

Wat is thee?

Er bestaan wereldwijd duizenden verschillende soorten thee. Alle theesoorten komen van dezelfde plant, Camellia Sinensis. Camellia Sinensis komt van nature uit Zuidoost Azië. In het wild kan de theeplant wel 18 meter hoog worden. Door de struik te cultiveren wordt de struik slechts 1,5 meter. Toch kan deze dan zo’n 100 jaar heerlijke thee leveren.

Één plant? De theeplant?

De camellia sinensis groeit in een tropisch en subtropisch klimaat en is een bloeiende, groenblijvende struik die kleine, witte bloemen produceert. De theebladeren en knoppen zijn drie jaar na het planten klaar om geoogst te worden.

Ondanks dat de camellia sinensis ouder kan worden dan 100 jaar is het oogsten van de knoppen en bladeren van kleinere, jongere struiken gemakkelijker. Na de oogst worden de bladeren gedroogd, gerold en klaar om over de wereld verstuurd te worden.

Waar komt thee vandaan?

De traditionele theeproducerende regio’s zijn China, Japan, India en Ceylon (Sri Lanka). De laatste jaren hebben nieuwe opkomende theelanden van zich doen horen, zoals Bangladesh, Vietnam en Kenia. De afkomst heeft een belangrijke rol in het bepalen van smaak als ook de hoogte, grondsoort, planttype en de leeftijd van de theeplanten. 

Welke afkomst dan ook, elke land is per definitie in staat elk van de vijf types theesoorten te produceren. Sommige gebieden of theelanden staan echter bekend om een soort. Japan staan bijvoorbeeld bekend om groene thee, terwijl China bekend staat om haar witte thee en pu erh en Ceylon om haar zwarte thee.

De meest heerlijke theeën komen in het algemeen uit vijf gebieden, namelijk China, Formosa (Taiwan), Ceylon (Sri Lanka), Japan en India. Wereldwijd is thee de tweede meest geconsumeerde drank na water. Strikt gesproken valt kruidenthee, inclusief rooibos, niet onder de noemer thee. Kruidenthee of infusies kunnen bestaan uit kruiden, fruit, bloemen of andere eetbare planten.

Theesoorten

Alle thee komt van de theeplant Camellia Sinensis, een groene struik die in het wild wel 15 meter hoog kan worden! De theeplant wordt voor de oogst gecultiveerd. Op 1,5 meter oogsten is namelijk aanzienlijk gemakkelijker.

Er zijn ongeveer 3.000 verschillende soorten thee, elke met hun eigen eigenschappen en smaakprofielen. De afkomst van de thee en de benaming is in vele opzichten gelijk als bij wijn. Zoals Bordeaux vernoemd is naar de Bordeaux regio en Champagne alleen uit de Franse Champagne provincie mag komen, wordt thee ook naar de producerende regio vernoemd.

Assam thee is bijvoorbeeld vernoemd naar de Assam regio in India, en Yunnan naar de gelijknamige Chinese provincie. De geografische locatie, het klimaat, de grond en hoe de thee is verwerkt bepalen samen de smaakkarakteristieken.

Terwijl er letterlijk duizenden verschillende theeën op de wereld bestaan, kan thee in zes verschillende theesoorten worden onderverdeeld: zwart, groen, oolong, wit, geel en pu erh.

Zwarte thee

Als theesoort is zwarte thee de enige die volledig verwelkt, gefermenteerd en vervolgens gedroogd is. Zwarte thee is een hartelijke, barnsteenkleurige thee. Zware ontbijtthee (zoals English Breakfast en Irish Breakfast) en Darjeelingthee behoren tot de populairste zwarte theeën.

Groene thee

Bij de productie van groene thee mogen de theebladeren niet fermenteren. Hierdoor blijft de groene kleur van de theesoort behouden. In Japan worden de bladeren gestoomd, terwijl in andere landen de bladeren verhit of anderzijds gedroogd worden. De theesoort groene thee heeft een subtielere smaak dan zwarte thee en het aftreksel is vaak lichtgroen of goud van kleur.

Oolong thee

Doordat oolong thee slechts gedeeltelijk gefermenteerd is, zit de theesoort ongeveer tussen groene- en zwarte thee in. Oolong thee varieert in smaak van groene thee-achtig tot een robuuste, karaktervolle zwarte thee. De theesoort komt voornamelijk uit China en Taiwan. De smaak varieert enorm, wat het erg moeilijk maakt om het in algemene termen te beschrijven.

Witte thee

De theesoort witte thee is de minst bewerkte thee van alle theesoorten. Van oorsprong komt witte thee uit China. Over het algemeen is witte thee een ongefermenteerde, verwelkte en gedroogde thee. De smaak van witte thee heeft het meeste van groene thee. Het is echter iets romiger, zachter en zoeter dan groene thee.

Kruidenthee

Thee is niet hetzelfde als een (kruiden)tisane. Terwijl kruidenthee of tisanes hetzelfde worden verpakt, gezet en met evenveel plezier worden gedronken als thee, bevatten ze geen theebladeren. Kruidenthee is simpelweg een melange van fruit, bloemen, kruiden, specerijen of zaden, gezet met heet water als warme drank.

Hoe lang kun je thee bewaren?

Onze losse thee heeft ongeveer een houdbaarheidsdatum van zes maanden. Fijne losse theeën zijn zeer fragiel, en kunnen bij het minste geringste geruïneerd worden door vochtigheid en andere geuren.

Het bewaren van losse thee kan het beste in luchtdichte blikken, het van liefste metaal. Het beste is om thee te beschermen tegen licht, vocht, en hoge temperaturen. Onze blikken zijn ideaal geschikt voor bewaring van losse thee in de keuken.

Losse thee bewaren

Het is zeer belangrijk losse thee te bewaren in licht- en luchtdichte bussen, het liefst van metaal. Losse thee bewaren in metalen blikken is ideaal om de losse thee tegelijkertijd te beschermen tegen licht, vocht, geur en temperatuur.

Bewaar losse thee niet in een kleine afgesloten ruimte, zoals een klein keukenkastje. Als verschillende theesoorten of melanges losse thee bij elkaar worden bewaard zullen de verschillende smaken elkaar beïnvloeden. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

Houdbaarheidsdatum thee

De houdbaarheidsdatum van thee bedraagt ongeveer zes maanden. Doordat losse thee zeer kwetsbaar is kan de melange gemakkelijk worden beïnvloedt door zonlicht, vocht, geur en temperatuur.

Als de houdbaarheidsdatum van thee een half jaar passeert, kan de thee merkbaar kwaliteit verliezen. Je kunt dan helaas niet meer van de originele, gewilde smaak genieten.

Advies: de houdbaarheidsdatum van thee kan met een metalen blik verlengt worden omdat de thee zoveel mogelijk wordt beschermd tegen externe invloeden.

Losse thee bewaren in vriezer of koelkast

Losse thee bewaren in de koelkast of in de vriezer is niet verstandig. Ondanks dat veel mensen denken dat losse thee het beste houdbaar is in de koelkast, is het bewaren van losse thee in de koelkast en in de vriezer niet geadviseerd.

Losse thee kan namelijk zeer snel vochtig worden door de condensatie. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren wanneer de thee uit de koelkast wordt gehaald. Doordat de losse thee vochtig is komt het oxidatie proces weer op gang waardoor de kwaliteit van de thee naar beneden schiet.

Hoe zet je thee?

Het zetten van losse thee is eigenlijk een koud (!) kunstje. Start met koud, vers water. Mocht kraanwater niet goed smaken, gebruik dan gefilterd- of bronwater.

Verhit het verse water in een fluitketel, in plaats van een waterkoker omdat een waterkoker vaak stoffen toevoegt. Verhit het water echter niet te lang. Verhitting heeft namelijk een ongunstig effect op het zuurstofniveau in het water.

Vul bij voorkeur een ketel, met koud, vers water en warm het op tot kookpunt. Wees voorzichtig met groene losse thee. Warm de theepot voor door er heet water in te schenken. Vul ongeveer één afgestreken theelepel (± 2-5 gram) met losse thee per kop. Vul de theepot met losse thee, of gebruik een theeei. Giet het water over de bladeren, deksel erop, en laat de thee trekken. Voor de juiste tijd, kijk bij de specifieke losse thee op onze website. Groene losse thee dient ongeveer 2-3 minuten te trekken, zwarte losse en losse kruidenthee ongeveer 4-5 minuten. Haal het thee-ei er uit, of houd de losse theebladeren bij het schenken tegen. Enjoy your tea!

Breng de gewenste hoeveelheid water aan de kook. Bij een hoge hoeveelheid aan kalk in het water, kan er langer doorgekookt worden. Echter, zoals eerder gezegd, komt dit niet ten goede van de zuurstofgraad in het water.

Bij veel kalk in het water raden we u aan om bronwater, of gefilterd water, te gebruiken. Gebruik voor het zetten van losse thee een voorverwarmde theepot of -kop. Het voorverwarmen zorgt er voor dat de thee bij de juiste temperatuur trekt.

Zin in Iced Tea of hete thee?

Zo maak je ijsthee!

Vul bij voorkeur een ketel, met koud, vers water en warm het op tot kookpunt. Wees voorzichtig met groene losse thee. Warm de theepot voor door er heet water in te schenken. Vul ongeveer één afgestreken theelepel (± 2-5 gram) met losse thee per kop. Vul de theepot met losse thee, of gebruik een theeei. Giet het water over de bladeren, deksel erop, en laat de losse thee trekken. Voor de juiste tijd, kijk bij de specifieke losse thee op onze website. Groene losse thee dient ongeveer 2-3 minuten te trekken, zwarte en kruidenthee ongeveer 4-5 minuten. Haal het thee-ei er uit, of houd de losse theebladeren bij het schenken tegen, en laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur. Enjoy your tea!

Hoe lang thee laten trekken?

Hoe langer losse thee trekt des te sterker de smaak. Thee trekken heeft een grote invloed op de smaak. De losse thee te lang laten trekken kan een te sterke smaak opleveren. Bovendien, verschillende melanges zijn lekker bij verschillende sterktes.

Wat is de juiste temperatuur voor thee?

De thee de juiste tijd laten trekken is niet alleen van belang, ook de thee temperatuur is belangrijk. Toevoegen van warm water aan de losse theebladeren kan een precisie werkje zijn.

Het water te heet opdienen kan bijvoorbeeld de theebladeren verbranden, waardoor een bittere thee kan ontstaan. Voor de juiste thee temperatuur van groene- en witte thee mag het water niet op kookpunt zijn. Het is daarom raadzaam om de temperaturen van de specifieke thee aan te houden.

Geen thermometer? Door goed op het water te letten kun je een goede inschatting maken van de temperatuur. Breng het water aan de kook. Wacht hierbij tot er kleine belletjes ontstaan. Voor de juiste temperatuur wacht bij witte losse thee 30 seconden en voor groene losse thee 60 seconden

Hoe maak ik de perfecte kop thee?

Laat voor een sterkere thee, het niet langer trekken. Hierdoor wordt de thee eerder bitterder door. Voeg gewoon meer losse thee toe! De stelregel is om een theelepel of 2 gram per kop (150 – 200ml) te gebruiken. Gebruik voor ingrediënten zoals munt en kamille of thee met grotere bladeren zoals groene thee of oolong, een extra theelepel. Bronwater is ideaal voor het zetten van thee, maar niet noodzakelijk voor een goede kop thee. Met veel losse thee kan gerust voor een tweede keer (of een derde) thee mee gezet worden. Door meerdere keren thee te zetten van eerder gebruikte losse thee kunnen zelfs nieuwe subtiele smaken en tonen vrijkomen. Vaak vallen oolong, groene thee en witte thee in deze categorie. Probeer het eens – het kan maar zo dat de tweede keer beter bevalt dan de eerste! Experimenteer met de trektijden, watertemperatuur en de dosage. Als een thee de eerste keer net niet lekker smaakt, blijf dan experimenteren totdat jij die smaak hebt gevonden die jij zoekt.

Thee zetten - nog één tip!

Bij het toevoegen van heet water aan losse theebladeren dient de temperatuur van het water overeen te komen met de aangegeven temperaturen die bij de losse thee vermeld is. Ten alle tijden dient er voor gezorgd te worden dat bij losse groene- en witte thee het water niet op kookpunt mag zijn.

Te heet water zorgt er namelijk voor dat de losse thee bladeren verbranden, waardoor een bittere smaak ontstaat. Er is een geschikte manier om zonder thermometer de juiste temperatuur in te schatten. Breng het water aan de kook. Wacht hierbij tot de kleine belletjes ontstaan.

Voordat je het water over de bladeren schenkt, wacht voor de juiste temperatuur bij witte losse thee 30 seconden, en voor groene losse thee 60 sec.

Thee proeven: hét belangrijkste wat er is!

Proef tijdens het thee trekken de smaak en de sterkte van de thee. Thee proeven geeft een goede indicatie van de uiteindelijke smaak. Gebruik hiervoor een theelepel (!) zodat je de hete thee kunt blazen.

Zit er cafeïne in thee?

Tegen cafeïne werd vroeger ook wel theïne gezegd, maar meer en meer wordt met dezelfde benaming hetzelfde bedoeld. Het zorgt er voor dat na een kop losse thee de concentratie omhoog gaat, net zoals alertheid. Dit wordt veroorzaakt door het effect van cafeïne op ons zenuwstelsel.

Cafeïne komt ook voor in bijvoorbeeld koffie, cacao en cola. Omdat het een stof is die wereldwijd veel wordt gebruikt, hebben onderzoekers er ook veel studie naar gedaan. Sommige onderzoekers constateren dat er geen problemen ontstaan bij cafeïne inname, andere spreken dit weer tegen.

Hoe langer de losse theebladeren zijn gefermenteerd, des te hoger is het cafeïne gehalte. Groene thee, wat niet is gefermenteerd, heeft ongeveer een derde aan cafeïne inhoud als wat zwarte thee heeft, geheel gefermenteerd. Oolong is half gefermenteerd, en heeft ongeveer de helft van zwarte thee aan cafeïne.

Des te kleiner het blad, des te sterker de thee is betreffende cafeïne. Veronderstellend dat gelijke hoeveelheid en trektijd zijn gebruikt, zal een theezakje (met klein blad, bijv. fannings) meer cafeïne afgeven dan losse thee. Het effect dat cafeïne afgeeft houdt tussen de 15 tot 45 minuten aan, afhankelijk van individuele gevoeligheid.

Ter vergelijking, hieronder een overzichtelijke schema waarbij de verschillen duidelijk waarneembaar zijn:

Hoe wordt thee gemaakt?

Alleen de jonge, bovenste twee blaadjes en de ongeopende knop zijn geschikt voor de pluk. De verschillen tussen de theesoorten komt door de productiemethode. Groene thee ontstaat bijvoorbeeld door de theebladeren na de pluk meteen te drogen. Zwarte thee wordt slechts gedeeltelijk gedroogd, waarbij deze de ruimte krijgt te fermenteren.

Het fermentatieproces en lokale omstandigheden zoals de hoogte van de plantage, de vochtigheid en de temperatuur in een theeregio bepalen samen de uiteindelijke smaak, geur en kleur van de losse thee.

Productie van groene thee

Onmiddellijk bij binnenkomst worden de theeblaadjes verhit, gerold en gedroogd. Het is erg belangrijk dat alle vocht onmiddellijk uit de groene thee wordt gehaald, zodat de thee niet kan oxideren. De theebladeren worden met veel zorg gedroogd zodat ze ongeveer een vochtigheidsgraad van 2% halen. Dit proces gebeurt allemaal in slechts één dag!

Tijdens de verhitting worden de enzymen afgebroken waardoor de theebladeren de typische kleur en geur behouden, het haar delicate smaak krijgt en zorgt dat er in groene thee haast geen cafeïne (!) zit. Het drogen van de groene thee kan door te stomen of door verhitting.

Gestoomde groene thee

Gestoomde groene thee wordt meestal alleen toegepast voor zeer delicate thee, voor uiterst fijne kwaliteit. Het resultaat zorgt voor een erg fris groene thee. Niet alleen het blad is fris groen, ook het aftreksel is groener dan normale groene thee.

Verhitte groene thee

Bij het drogen van groene thee door verhitting zijn er drie verschillende mogelijkheden te onderscheiden:

zongedroogde groene thee: de thee wordt in de brandende zon gedroogd. Door het drogen krijgt de groene thee een licht bruinige kleur. Bij het zetten van de thee worden de bladeren weer groen. wokgedroogde groene thee: in de wok wordt de thee met hoge temperatuur verhit, waardoor het water verdampt. De manier van wokken heeft een grote invloed op de vorm van groene thee. mandgedroogde groene thee: na verhitting wordt de thee in manden gedroogd. Je ziet de fijne witte haartjes op de topjes en de kleur is fris groen

Productie van zwarte thee

Alle thee komt vanuit de theeplant Camellia Sinensis ter wereld. Wat zwarte thee anders maakt, is het traditionele vierstapsproductieproces. Productie van zwarte thee komt tot stand via verwelken, rollen, fermentatie en verhitting.

Hier is waar de basis eindigt en het intrigerende van zwarte thee begint. Zwarte thee omvat een wijde selectie van robuuste theeën, van Darjeeling tot een rokerige Lapsang Souchong. Melanges met zwarte thee worden dikwijls gemaakt met kruiden, fruit en specerijen.

Zwarte thee begint met verwelken, een natuurlijk proces waarbij de bladeren vocht verliezen. Door de bladeren te verwelken kunnen deze gerold worden zonder ze uit elkaar te trekken. Door de bladeren zacht te rollen komen de enzymen vrij. De chemische reactie tussen de enzymen en lucht (lees: zuurstof) veroorzaakt het fermentatieproces.

Door de fermentatie verandert de chemische structuur van de theebladeren, waardoor er ruimte vrij komt voor de smaakstoffen.

Vergelijk oxidatie met de kleurverandering bij het eten van een appel. Na een beet van de appel zal het vruchtvlees na een tijdje bruin worden. Een soortgelijke kleurverandering ontstaat ook bij de fermentatie van de theebladeren. De blaadjes van de thee verkleuren van groen naar donkerbruin tot zwart. Hoe donkerder het blad, des te langer het fermentatieproces.

Door fermentatie ontstaat de karakteristieke, complexe smaak en krijgt zwarte thee haar diepe kleur.

Als laatste stap worden de theebladeren verhit zodat de bladeren snel drogen. Op de ouderwetse manier worden de bladeren gedroogd met een hete pan. Een moderne manier is de theebladeren te drogen in speciale droogkamers. Het verhittingsproces ontdoet de theebladeren zoveel mogelijk van het originele vocht.

Orthodoxe methode

De geplukte bladeren worden verflenst en vervolgens opgerold zodat alle stoffen vrijkomen. De bladeren worden vervolgens gebroken en 3,5 – 4 uur in een koele ruimte gelegd om zoveel zuurstof op te laten nemen. Ten slotte worden de blaadjes op grootte gesorteerd en gefermenteerd.

De duur van dit proces bepaalt in grote mate de kleur en smaak van de uiteindelijke thee. Door de thee te drogen remt verdere fermentatie. De orthodoxe methode wordt voornamelijk gebruikt bij handgeplukte blaadjes van hoge kwaliteit.

CTC-methode

De blaadjes worden in gelijke stukjes gesneden, geplet en gerold, gefermenteerd, gedroogd en gesorteerd op grootte. Oftewel, de Crush-Tear-and-Curl methode. De befaamde CTC-methode levert zeer kleine bladstukjes thee op, wat ze zeer geschikt maakt vaak voor theezakjes. Hoge kwaliteit wordt zelden op deze manier gebruikt: way too precious!

Wat is de beste thee?

Na de bewerking worden de losse theebladeren op grootte gesorteerd door een machine of met de hand. Bij dit sorteerproces wordt de losse thee gesorteerd op whole leaf, broken leaf, fannings en dust.

De sorteernamen karakteriseren de grootte van het theeblad. Whole leaf en broken leaf spreken nog voor zich (n.l. heel blad en gebroken blad), maar fannings en dust spreken minder tot de verbeelding. Fannings zijn de kleine gebroken bladeren, terwijl dust overeenkomt met het theegruis.

Ondanks dat bladgrootte vaak als enige criterium wordt gezien, is dit het niet. Thee wordt namelijk ook beoordeeld op uiterlijk. Ondanks dat elk theeproducerend land zijn eigen classificatiesysteem heeft, worden de volgende regels aangehouden. De knop en een theeblaadje wordt gezien als de beste kwaliteit.

Zwarte thee wordt beoordeeld aan de hand van een complex acroniem systeem gebaseerd op de term “Orange Pekoe”. Groene thee wordt via een simpeler systeem beoordeeld. De beste kwaliteit bestaat uit de knop en één theeblad, gevolgd door de knop met twee blaadjes, een knop met drie bladeren, enzovoort.

Losse thee of een theezakje?

Dit is een discussie die al erg lang gaande is, zo lang zelfs dat die praktisch niet te beschrijven valt. Ondanks dat we bij Evans & Watson volledig achter de waarde van los bladthee staan, aangezien we geloven dat het een rijkere en intensievere smaak heeft, zijn we het niet eens met het feit dat de thee die gebruikt is voor theezakjes per definitie van inferieure kwaliteit is.

Het is zeer belangrijk om te weten dat thee voor theezakjes niet (!) de overblijfselen zijn van losse thee. Gewone theezakjes bevatten normaal gezien een melange van kleine theebladeren bestaande uit Fannings (F1), Pekoe Dust (PD) en Dust 1 (D1).

Redelijkerwijs gebiedt dus te zeggen dat het niet het ‘wat over is’ nadat de premium bladeren zijn gebruikt, maar dat thee voor theezakjes speciaal wordt versneden, dus gemaakt van thee voor het doel: het gemak van de theezak.

Ondanks dat sommige bedrijven wel zeer lage kwaliteitsthee verkopen, meestal goedkope merken, bevatten niet alle theezakjes inferieure kwaliteitsthee. Een voorbeeld wat bovenstaande goed illustreert is dat meer dan 75% van alle geproduceerde thee bestemd is voor het vullen van theezakjes.

In dit geval gaat het om een zodanige hoeveelheid dat het simpel weg niet eens mogelijk is om alleen 'afval' voor theezakjes te gebruiken.

Waarom premium, losse bladthee kopen?

Er zijn een aantal redenen, maar het komt allemaal terug tot kwaliteit. Ondanks dat losse thee en theezakjes (in het bijzonder te verkrijgen in supermarkten) van dezelfde plant komen, zijn er een aantal factoren die de kwaliteit en smaak van de uiteindelijke thee beïnvloeden.

De beste losse thee wordt gemaakt van de camelia sinensis theeplant, de fijnste handgeplukte knoppen, hele theebladeren, grote delen theebladeren of een combinatie van deze. De periode van pluk en groeiomstandigheden beïnvloeden de kwaliteit van de thee in grote mate. Wanneer al deze factoren in rekenschap worden genomen, net zoals met goede wijn, behoudt thee haar distinctieve smaak en karakteristieken.

Als jou idee van een goede kop thee begint met een theezakje van de supermarkt, dan loop je iets mis. Voordat we uitleggen waarom losse thee beter is, is het belangrijk om te weten dat we hier over algemene theezakjes uit de supermarkt praten. Er zijn een aantal fantastische theezakjes verkrijgbaar gemaakt van losse thee. De betere thee handelaren hebben zowel losse thee als theezakjes.

Het grote verschil tussen losse thee en theezakjes is de grootte van het blad. Dat is wat de grootste invloed uitoefent op de uiteindelijke thee in je kopje. Theebladeren bevatten (chemische) verbindingen en essentiële oliën wat de basis vormt van de heerlijke smaak van thee.

Wanneer de bladeren gebroken worden, kunnen deze oliën verdampen waardoor een flauwe, smaakloze thee ontstaat. Theezakjes worden vaak gevuld met de kleinste, gebroken theebladeren – de zogenaamde fannings.

Losse thee bevat vaak hele bladeren of tenminste grote delen van bladeren. Los van de bladgrootte is er een andere factor, namelijk ruimte. Theebladeren zuigen het water op waardoor ze sterk in grootte toenemen. Goede watercirculatie is belangrijk, waar in het geval van een theezakje weinig ruimte voor is.

Voor iemand die het gemak van een theezakje waardeert, heeft Evans & Watson verschillende theefilters in het assortiment opgenomen, speciaal voor losse thee. Net zoals met theezakjes houden de papieren theefilters de thee vast terwijl de thee aan het trekken is, waardoor een theezeef of thee-ei niet nodig is.

Deze theefilters geven de thee voldoende ruimte om uit te kunnen vouwen en zich vol te zuigen met heet water zodat de thee de karakteristieke smaak en aroma’s aan het water in jouw theekop kan afgeven.

Waarom losse thee drinken?

Het is goedkoper. Goede losse thee kan meerdere keren worden hergebruikt voor het zetten van thee. Wanneer je het terugrekent is zelfs de duurdere losse thee goedkoper dan de meeste theezakjes bij het serveren. 

Het smaak beter. Theezakjes worden in grote hoeveelheden – in bulk – gemaakt, waarna ze voor maanden in grote pakhuizen opgeslagen worden voordat ze geconsumeerd worden. Losse thee wordt in kleine hoeveelheden vanuit China, India en andere delen van de wereld verscheept. Door de absorberende kracht van thee zuigen deze de essentiële oliën op waardoor een deel van de smaak verdwijnt. 

Beter voor boeren en de aarde. Met het kopen van handgemaakte thee steun je kleine familiebedrijven. Theezakjes worden in bulk op de plantages gefabriceerd. Een keuze voor losse thee is bovendien een keuze voor de aarde – er is minder waste dan bij theezakjes.

Meer thee tips:

  • Wat is witte thee?
  • Alles over groene thee
  • Minder bekend: Oolong thee
  • Zwarte thee. Wat weet jij over de meeste gedronken thee?
  • Post-fermentatie: Pu erh
  • Wat is Chinese thee?
  • Wat is Japanse thee?
  • Wat is Ceylon thee?
  • Kruidenthee: een encyclopedie opzich!
  • Energiekruid: Yerba Maté
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.