Review: English Breakfast Tea & Irish Breakfast Tea: zoek de verschillen!

3 jan. 2023
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Thee is populair bij het ontbijt. Een mok warme thee in de ochtend is ook heerlijk. Van de vele type (oa. kruiden) ontbijttheeën is zwarte thee verreweg het populairst. Van de drie belangrijkste soorten ontbijtthee is English Breakfast Tea waarschijnlijk het populairst, gevolgd door Irish Breakfast Tea en in mindere mate Scottish Breakfast Tea.

Een van de populairste ochtendtheeën is dus English Breakfast. Misschien niet zo populair als melk of koffie - volgens de voedselconsumptiepeiling van de Rijksoverheid (wateetnederland.nl), thee is en blijft een gezonde keuze. Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het beste voor je gezondheid.

We gingen op zoek naar de beste ontbijtthee en daarmee kwamen we automatisch uit bij het verschil tussen English Breakfast en Irish Breakfast. Een uitgebreide review!

Wat is ontbijtthee?

Om deze vraag te beantwoorden gaan we even terug naar Orange Pekoe en een blend zoals English Breakfast Tea.

Orange Pekoe wordt namelijk sterk in verband gebracht met Breakfast tea. Zowel Orange Pekoe als English Breakfast zijn zwarte theesoorten met een behoorlijke hoeveelheid cafeïne, waardoor ze perfect zijn voor bij het ontbijt. Het verschil tussen beide is dat voor Orange Pekoe slechts één soort thee wordt gebruikt. Het is geen melange. 

Ontbijttheeën (zoals English Breakfast) zijn melanges die meestal bestaan uit 2-3 verschillende soorten zwarte thee van één enkele herkomst. 

Orange Pekoe-thee wordt het best begrepen als een classificatiesysteem, dat in de volgende kwaliteiten wordt onderverdeeld:

  • FOP - Flowery Orange Pekoe
  • GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe
  • TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Orange Pekoe is ook een soort overkoepelende term geworden voor zwarte thee van hogere kwaliteit. Een kwaliteitsindicatie.

Orange Pekoe kan dus overal vandaan komen. Je kunt een Orange Pekoe-thee hebben van Assam-, Darjeeling- of Ceylon thee. English- of Irish Breakfast kan een blend zijn van Assam, Darjeeling en Ceylon.

Wat is English Breakfast Tea?

English Breakfast thee is één van de populairste ontbijttheeën. Zelfs in Nederland. Je vind haar in supermarkten, restaurants, high teas en de meeste theewinkels. Veelgehoorde woorden bij de beschrijving van English Breakfast zijn full-body en robuust. Een sterke thee met een rijke smaak, maar mag niet astringent (bitter) zijn.

English Breakfast Tea is meestal een blend van zwarte thee uit Ceylon, Assam en Oost-Afrika. Het wordt ook beschouwd als de lichtste (qua cafeïne en sterkte) van de twee.

Wat is Irish Breakfast Tea?

Irish Breakfast Tea daarentegen is een unieke theemelange van origine uit Ierland. Niet zo heel gek als je je beseft dat de Ieren bijna koploper zijn in het drinken van thee per hoofd van de bevolking (net na Turkije). Uit statistieken uit 2016 blijkt dat ze net iets minder dan 2,2 kg per persoon per jaar opdrinken, net wat meer dan het Verenigd Koninkrijk met iets minder dan 1,95 kg per persoon per jaar.

Thee in Ierland kende echter niet de beste start. Het werd geïntroduceerd rond dezelfde tijd als in Engeland, halverwege de jaren 1700. Het begon als een statusdrank vanwege de hoge importkosten (via Engeland), waardoor alleen de rijksten het zich konden veroorloven. Dit veranderde in 1835 voorgoed toen vanaf dat moment thee rechtstreeks vanuit China naar Ierland werd geïmporteerd. Dit doorbrak het monopolie op de invoer van thee en bespaarde aanzienlijk op de invoerrechten. Lagere kosten zorgde er voor dat er niet alleen hogere kwaliteit kon worden geïmporteerd, het opende ook de theewereld voor iedereen in Ierland.

Ontbijtthee: English Breakfast full leaf

Irish Breakfast ontbijtthee is een blend van verschillende zwarte theesoorten, vaak een combinatie van thee uit Assam, Ceylon en/of Oost-Afrika. Voor Irish Breakfast bestaat echter geen standaardformule. Kijken we naar populaire Irish Breakfast blends, dan hebben ze echter wél een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo is de basis van Irish Breakfast altijd een sterke zwarte Assam thee uit India die bekend staat om haar donkere kleur, sterke smaak en moutig aroma. De Assam wordt meestal geblend met een andere, zachtere thee om andere smaken naar voren te brengen en de Assam te ondersteunen. Deze extra theesoorten zijn meestal afkomstig uit Ceylon en/of Kenia. De verhouding tussen de Assam en de andere gemengde thee is wat Irish Breakfast haar kenmerkende smaak geeft.

Terug naar de review - wat is het verschil tussen English Breakfast en Irish Breakfast?

Wat is het verschil tussen English Breakfast en Irish Breakfast Tea?

De kracht van Irish Breakfast thee komt deels door de samenstelling van de blend. Zo bestaat Irish Breakfast voor een groter deel uit Assam thee dan bij English Breakfast het geval is. De sterkte van de blend wordt echter niet alleen bepaald door het soort thee dat bij de blend wordt gebruikt, maar ook door de verwerking van de bladeren vóór het blenden. Irish Breakfast wordt bereid met broken theeblad. Dit wil zeggen dat de theebladeren na het drogen, lichtjes crushed (geplet) zijn. Door dit proces kan de thee sneller trekken en komt er per blad meer smaak vrij dan bij een ongebroken blad. Bij full leaf English Breakfast hebben de theebladeren een kleiner raakvlak dat in contact komt met heet water. Hierdoor geven ze langzamer smaak en cafeïne af aan het aftreksel. Bij broken geldt dit juist andersom. Door de grotere oppervlaktes van de thee wat in aanraking komt met het water geeft het gemakkelijker smaak af. Ook zul je een sterkere smaak ervaren. Precies hoe Irish Breakfast bedoeld is – een krachtige thee met een volle smaak. Samen met een sterke smaak komen echter ook eerder bittere, astringente smaaktonen vrij. De krachtige smaak laat zich gemakkelijk aanvullen met melk en/of suiker.

Naast de verwerking van de bladeren voor het blenden, verschillen English Breakfast en Irish Breakfast ook qua blend. Er zijn geen vaste regels voor wat elke blend moet zijn. Melanges en blends staan niet in steen gebeiteld. Elke theeblender houdt zijn eigen blend voor English en Irish Breakfast Tea er op na. In de basis zijn ze wel allemaal min of meer hetzelfde. Irish Breakfast thee leunt zwaar op Assam en kan ook uit Ceylon thee en/of uit Kenia bevatten. De thee is sterker en robuuster dan English Breakfast thee. English Breakfast thee was oorspronkelijk een blend van zwarte thee uit China. Tegenwoordig wordt vaak meer Ceylon thee gebruikt, maar ook thee uit Assam en/of Kenia worden gebruikt in de blend. Ook English Breakfast thee is sterk en robuust en leent zich tevens goed voor de traditionele bereiding met melk en suiker. 

English Breakfast bevat doorgaans de minste cafeïne en is het lichtst te drinken. Irish Breakfast wordt meestal gemengd met een basis van Assam, en zal daarom zwaarder van smaak zijn.

English Breakfast en Irish Breakfast Tea met melk?

Beide Breakfast teas worden over het algemeen in hun thuisland met melk en/of suiker gedronken. Al is die laatste inmiddels wat omstreden, we krijgen immers al genoeg suiker binnen.

In Ierland wordt Irish Breakfast thee meestal met melk gedronken. Het heeft ook niet voor niets een van Europa’s grootste zuivelindustrieën. Velen drinken hun Irish Breakfast echter inmiddels net zo lief zonder melk. Het kan dan ook zeker zwart, met/zonder suiker - of met honing, gedronken worden. Wat geldt voor Irish Breakfast, geldt ook voor English Breakfast. In grote lijnen zal dit terug te herleiden zijn tot een cultuurverschil met continentaal-Europa.

English Breakfast wordt namelijk in principe ook altijd gedronken met melk. Weinig mensen in Groot-Brittannië drinken English Breakfast thee zonder. Er is geen speciale reden voor, het is gewoon de theecultuur in Engeland en Ierland. Hoe sterker de zwarte thee, hoe beter hij bij melk past, en hoe beter hij smaakt. Probeer het maar eens… Sterke zwarte thee gaat goed samen met melk, net zoals espresso goed samengaat met melk. Smaak is zeker een factor, melk brengt de cacaoachtige smaken van veel theeën naar voren en versterkt de mout- en honingsmaak van melanges als English Breakfast.

Willen we nog wat rechtzetten - alhoewel beide theeën algemeen bekend staan als Irish- en English Breakfast thee, is de naam ervan een verkeerde benaming. Gewoon weg een onjuiste naam. Want beide theeën worden bijna op elk moment van de dag gedronken en is daarmee inherent niet gebonden aan alleen het ontbijt. Sterker nog, Ieren drinken gemiddeld 4-6 kopjes Irish Breakfast thee per dag.

Zin gekregen in een kop Irish Breakfast of English Breakfast thee? Bestel beide via onderstaande tabel.

  Herkomst Cafeïne Omschrijving
English Breakfast
Tea
India, Kenya en Sri Lanka 4/5 Een blend van
verschillende
theesoorten uit
de beste
teeltgebieden
met een
goudgeel kopje
en een zeer
aromatische
smaak.
Irish Breakfast
Tea
Assam 5/5 Broken thee uit
de beste Assam-
tuinen met een
milde
moutsmaak en
een fris aroma.
Ideaal met room
en kandij.

 

 

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.