Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Gedroogde Hibiscus thee

Heb jij al kennis gemaakt met de zoetzure smaak van Hibiscus thee? Want naast de typerende donkerrood-paarse kleur en zoetzure smaak, welke zowel warm als koud heerlijk is, biedt Hibiscus thee ook veel gezondheidsvoordelen. Want net als rode wijn en groene thee heeft ook Hibiscus thee vaatbeschermende eigenschappen1.

Kortom, gedroogde Hibiscus is interessant om meer over te weten te komen. Daarom nemen we je in deze blog graag mee in de wereld van Hibiscus thee. Want is gedroogde Hibiscus thee gezond? Heeft gedroogde Hibiscus thee ook bijwerkingen? En hoe maak je gedroogde Hibiscus thee?

Even voorstellen… wat is Hibiscus thee?

Hibiscus is afkomstig uit Zuid-Afrika. De Latijnse naam van Hibiscus is Hibiscus Sabdariffa1. Synoniemen van Hibiscus zijn onder andere Rode zuring, Karkade en Roselle. Gedroogde Hibiscus wordt in de geneeskunde van diverse tropische landen al eeuwen gebruik tegen een hoge bloeddruk. In de westerse wereld is gedroogde Hibiscus vooral al lang bekend om haar smaak, maar niet om haar geneeskrachtige eigenschappen.

Hibiscus

Hibiscus wordt tegenwoordig vooral verbouwd in China, Mexico, Egypte en Thailand. De Hibiscusplant groeit het beste op een zonnige plek in een goed doorlatende grond. De minimum temperatuur waarbij de Hibiscusplant kan groeien is 10°C. De Hibiscusplant wordt tussen de 2 en 2,5 meter hoog. Voor Hibiscus thee worden de hibiscusbloemen geoogst en gedroogd.

Kenmerkend voor gedroogde Hibiscus thee is haar smaak en prachtig roze-paarse aftreksel. De smaak van Hibiscus thee kan omschreven worden als zoet, zuur, fruitig en samentrekkend. De smaak van Hibiscus thee wordt vaak vergeleken met de smaak van cranberry’s. Naast pure Hibiscus thee biedt gedroogde Hibiscus ook een perfecte basis voor vruchtentheeën. Bijvoorbeeld voor onze Bosvruchtenthee en Raspberry of Love.

Hibiscus thee gezond

Zoals al in diverse landen lang geleden ontdekt, biedt het consumeren van hibiscus thee voordelen. Hibiscus thee van pure gedroogde Hibiscus is een kruidenthee (ook wel infusie genoemd) en bevat geen cafeïne en looizuur. Hibiscus thee is rijk aan mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink2.

Hibiscus thee tegen hoge bloeddruk

Het meest bekende voordeel van Hibiscus thee is haar bloeddrukverlagende werking. Dit maakt Hibiscus thee de perfecte thee om te drinken bij een te hoge bloeddruk1.

De bloeddrukverlagende werking van Hibiscus thee is ook wetenschappelijk aangetoond, bijvoorbeeld door McKay en collega’s3. Zij hebben een studie uitgevoerd onder 65 volwassenen waarbij de deelnemers allemaal of 3 x per dag 240 ml Hibiscus thee of een placebodrank dronken gedurende 6 weken. Na 6 weken was vooral de bovendruk (wanneer het hart samenknijpt) verlaagd in vergelijking met de deelnemers welke de placebodrank gedronken hadden. Ook de onderdruk (wanneer het hart zich ontspant) was lager, echter was dit ook het geval bij de deelnemers welke de placebodrank gedronken hadden.

Kortom, mensen die aanleg hebben voor een hoge bloeddruk of een milde hoge bloeddruk hebben, zouden gebaat zijn bij het dagelijks drinken van 3 koppen Hibiscus thee gedurende een aantal weken. Let op: Hibiscus thee niet combineren met bloeddrukverlagende medicijnen omdat dit het effect van deze medicijnen kan verkleinen.

Hibiscus thee tegen verhoogd cholesterol

Hibiscus thee werkt cholesterol verlagend1. Het HDL-cholesterol, het goede cholesterol4, wordt niet beïnvloedt door Hibiscus thee. Maar LDL-cholesterol en het triglyceridengehalte worden wel beïnvloedt door Hibiscus thee. Hoe lager deze waarden, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten.

Het verband tussen Hibiscus thee en het LDL-cholesterol en het triglyceridengehalte zijn bijvoorbeeld bewezen door Mozaffari-Khosravi en collega’s5. Ze hebben het effect van Hibiscus thee onderzocht onder 60 diabetes patiënten. De helft van deze patiënten kreeg gedurende twee maanden twee keer per dag Hibiscus thee. Na twee maanden bleek het drinken van Hibiscus thee een significant effect te hebben op het verlagen van het cholesterol voor diabetes patiënten.

Hibiscus thee tegen blaasontsteking

Vaak last van een blaasontsteking? Hibiscus ontsmet ook de blaas waardoor Hibiscus thee preventief ingezet kan worden bij een blaasontsteking1. Ook heeft Hibiscus thee een milde vochtafdrijvende werking.

Hibiscus thee versterkt het immuunsysteem

Hibiscus thee is rijk aan vitamine C1. Dit draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem. Ook helpt Hibiscus thee koortsverlagend en ontstekingswerend. Uit een onderzoek door Tugsbaatar en collega’s kwam naar voren dat Hibiscus thee beter werkt tegen virussen dan diverse andere (kruiden)theeën6. Hibiscus thee helpt dan ook niet alleen om te herstellen van griep, maar ook om het virus te bestrijden, zodat de griep niet nogmaals vat op je krijgt.

Hibiscus thee en afvallen

Ondanks dat er geen studies bekend zijn naar het effect van Hibiscus thee op afvallen, zijn er wel studies bekend van Hibiscus extracten die bijdragen aan gewichtsverlies. Bijvoorbeeld het onderzoek gedaan door Chang en collega’s 7. Hiervoor moesten de deelnemers gedurende 12 weken hibiscus extracten innemen. Na 12 weken was het resultaat een lager gewicht en minder buikvet, kortom, een lager BMI.

Zoals aangegeven betrof deze studie het gebruik van Hibiscus extracten, waarbij 1 extract gelijk staat aan 6 koppen thee. Kortom, het effect van Hibiscus thee op afvallen moet nog verder onderzoekt worden.

Hibiscus thee voor het verlagen van de lichaamstemperatuur

In Afrikaanse landen wordt Hibiscus thee al eeuwen gezien als drank voor het verlagen van de lichaamstemperatuur. En ook in de rest van de wereld wint Hibiscus thee op dit vlak terrein. Hibiscus thee heeft een koelende werking op het lichaam en werkt dorstlessend. Kortom, zoek je verkoeling tijdens de zomerhitte? Geniet dan van de zoete smaak van Hibiscus thee met haar samentrekkende, verkoelende eigenschappen.

Om deze reden wordt Hibiscus thee, als ijsthee, ook veel gedronken als sportdrank. Zodat ook na het sporten het lichaam snel kan afkoelen.

Gedroogde Hibiscus thee bijwerkingen

Bij normaal gebruik (meerdere koppen per dag, bereidt met 1,5 gram Hibiscus) is Hibiscus een veilig kruid1. Het gebruik van Hibiscus thee wordt wel afgeraden tijdens het begin van de zwangerschap en wanneer je een lage bloeddruk hebt. Ook kan Hibiscus thee de opname van medicijnen en voedingssupplementen beïnvloeden. Aangeraden wordt daarom om Hibiscus thee niet te drinken bij het innemen van medicijnen of voedingssupplementen.

Raadpleeg voor gebruik van Hibiscus thee altijd een arts in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Hibiscus thee maken

Heb je zin gekregen in een kop Hibiscus thee? Hierbij een aantal heerlijke recepten om Hibiscus thee te maken. Je kunt Hibiscus thee zowel heet als koud drinken en op diverse manieren bereiden.

Hibiscus thee maken: Recept 1 Hibiscus thee

De gemakkelijkste manier om Hibiscus thee te maken is:

 • Doe 1,5 gram Hibiscus bloemen in een theefilter;
 • Voeg 300 ml kokend water toe;
 • Laat het geheel 5-10 minuten trekken;
 • Verwijder het theefilter;
 • Voeg eventueel een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken;
 • Geniet van jouw kop zelfgemaakte Hibiscus thee!

Indien je de thee voor haar gezondheidsvoordelen drinkt, dan wordt geadviseerd om meerdere koppen (2 of 3) per dag te drinken.

Hibiscus thee maken: Recept 2 Hibiscus poeder thee

Geen Hibiscus bloemen in huis maar wel Hibiscus poeder? Ook dan zet je in een handomdraai Hibiscus thee op tafel:

 • Doe ½ tot 1 theelepel Hibiscus poeder in een glas;
 • Voeg 300 ml kokend water toe;
 • Laat de Hibiscus poeder oplossen;
 • Voeg eventueel een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken;
 • Geniet van jouw kop Hibiscus thee!

Zorg dat je van Hibiscus poeder nooit meer dan 10 gram per dag inneemt.

Hibiscus thee maken: Recept 3 Verfrissende Hibiscus thee met Limoen

Op zoek naar een twist aan je Hibiscus thee? Probeer dan eens Hibiscus thee met Limoen voor een verfrissende, verrassende smaak. Hoe?

 • Vul een steelpan met 1 liter water;
 • Breng het water aan de kook;
 • Voeg zodra het water kookt 2 eetlepels Hibiscus bloemen toe;
 • Doe een deksel op de pan en doe de hittebron uit;
 • Laat de thee 15-20 minuten trekken. Pers in de tussentijd een limoen;
 • Voeg na 20 minuten 2 eetlepels limoensap toe en 10 gram honing;
 • Schenk de thee via een zeefje in je glas;
 • Geniet van jouw kop zelfgemaakte Hibiscus thee!

Dit recept is koud ook lekker om te drinken. Laat de thee hiervoor afkoelen en plaats deze vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast. Geniet van je huisgemaakte Hibiscus ijsthee!

Hibiscus thee maken: Recept 4 Hibiscus thee met kruiden

Ook een aanrader is om Hibiscus thee te bereiden met kruiden. Er zijn verschillende kruiden welke een heerlijke aanvulling zijn op de intense smaak van Hibiscus. Denk hierbij aan kruiden zoals kruidnagel, kaneel, gember en munt. Hoe maak je deze heerlijke Hibiscus thee? Lees snel verder:

 • Vul een steelpan met 1 liter water;
 • Breng het water aan de kook;
 • Voeg zodra het water kookt 2 eetlepels Hibiscus bloemen en naar wens kruidnagel, kaneel, gember of munt toe;
 • Doe een deksel op de pan en doe de hittebron uit;
 • Laat de thee 15-20 minuten trekken;
 • Voeg eventueel een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken;
 • Schenk de thee via een zeefje in je glas;
 • Geniet van jouw kop zelfgemaakte Hibiscus thee!

Hibiscus ijsthee maken: Recept 5 Hibiscus ijsthee

Zoek je verkoeling tijdens de zomerhitte, voor na het sporten of ben je gewoon een liefhebber van koude dranken? Geniet dan van de zoetzure smaak van Hibiscusijsthee! Hoe?

 • Doe 15 gram Hibiscus bloemen in een karaf;
 • Vul deze aan met 1 liter koud water;
 • Plaats de karaf 8 tot 24 uur afgedekt in de koelkast;
 • Even wachten..;
 • Vul naar wens je glas met ijsklontjes en pers ½ citroen;
 • Schenk je glas via een zeefje vol met de zelfgemaakte Hibiscus ijsthee en vul aan met het sap van ½ citroen;
 • Geniet van je zelfgemaakte ijsthee!

Vind je de ijsthee te zuur? Voeg dan wat in water gesmolten suiker toe aan de ijsthee.

Hibiscus ijsthee

Hibiscus ijsthee maken: Recept 6 Hibiscus ijsthee met kruiden

Net als voor warme Hibiscus thee smaken kruiden ook heerlijk in Hibiscus ijsthee. Hoe?

 • Doe 15 gram Hibiscus bloemen in een karaf;
 • Vul deze aan met 1 liter koud water;
 • Voeg naar wens kaneelstokjes, muntblad, gedroogde gemberstukjes of limoen- of sinaasappelschijfjes toe;
 • Plaats de karaf 8 tot 24 uur afgedekt in de koelkast;
 • Even wachten..;
 • Vul naar wens je glas met ijsklontjes;
 • Schenk je glas via een zeefje vol met de zelfgemaakte Hibiscus ijsthee;
 • Geniet van je zelfgemaakte ijsthee!

Vind je de ijsthee te zuur? Voeg dan wat in water gesmolten suiker toe aan de ijsthee.

Naast bovenstaande recepten, worden Hibiscus bloemen ook gebruik om sorrel thee mee te maken. Voor Sorrel thee (een drank uit Panama) wordt Hibiscus thee bereidt met diverse kruiden zoals gember, kruidnagels, nootmuskaat en kaneel aangevuld met suiker. Deze kruidige variant van Hibiscus thee wordt vaak tijdens de feestdagen gedronken. En ook voor Bissap zijn Hibiscus bloemen de basis. Bissap is de nationale drank van Senegal. Vaak wordt voor Bissap de Hibiscus gecombineerd met bijvoorbeeld de smaak van appel.

Conclusie

Kortom, is Hibiscus thee gezond? Jazeker. Hibiscus thee helpt tegen een hoge bloeddruk, werkt cholesterol verlagend, versterkt het immuunsysteem en helpt tegen een blaasontsteking. Daarnaast bestaat er mogelijk een link tussen Hibiscus thee en afvallen, echter moet dit verder onderzocht worden. Raadpleeg voor gebruik van Hibiscus thee altijd een arts in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Welke Hibiscus thee recept vind jij de lekkerste?

Bronnen voor meer informatie
1. “Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 7e druk, Dr. Geert Verhelst.
2. https://ndb.nal.usda.gov
3. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. McKay DL1, Chen CY, Saltzman E, Blumberg JB. Epub 2009 Dec 16.
4 www.hartstichting.nl
5 Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes. Mozaffari-Khosravi H1, Jalali-Khanabadi BA, Afkhami-Ardekani M, Fatehi F. 2009 Aug;15.
6 High antiviral effects of hibiscus tea extract on the H5 subtypes of low and highly pathogenic avian influenza viruses, Tugsbaatar BAATARTSOGT, Vuong N. BUI, Dai Q. TRINH, Emi YAMAGUCHI, Dulyatad GRONSANG, Rapeewan THAMPAISARN, Haruko OGAWA, and Kunitoshi IMAI, 2016
7 Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Chang HC, Peng CH, Yeh DM, Kao ES, Wang CJ. 2014 Feb 19.

Hi, mijn naam is Anne Marije en ik ben Content Marketing Coordinator hier bij Evans & Watson. Mijn favoriete thee is Sencha Superior - heerlijk 's avonds na het eten. Ik heb een passie voor gezondheid, natuurlijke voeding en sporten.

Laat een bericht achter