Gedroogde Hibiscus thee

1 mei 2022
8 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Heb jij al kennis gemaakt met de zoetzure smaak van Hibiscus thee? Hibiscus thee heeft een typerende donkerrood-paarse kleur en zoetzure smaak, welke zowel warm als koud heerlijk is.

Kortom, gedroogde Hibiscus is interessant om meer over te weten te komen. Daarom nemen we je in deze blog graag mee in de wereld van Hibiscus thee. Want hoe maak je gedroogde Hibiscus thee?

Even voorstellen… wat is Hibiscus thee?

Hibiscus is afkomstig uit Zuid-Afrika. De Latijnse naam van Hibiscus is Hibiscus Sabdariffa1. Synoniemen van Hibiscus zijn onder andere Rode zuring, Karkade en Roselle. In de westerse wereld is gedroogde Hibiscus vooral al lang bekend om haar smaak.

Hibiscus wordt tegenwoordig vooral verbouwd in China, Mexico, Egypte en Thailand. De Hibiscusplant groeit het beste op een zonnige plek in een goed doorlatende grond. De minimum temperatuur waarbij de Hibiscusplant kan groeien is 10°C. De Hibiscusplant wordt tussen de 2 en 2,5 meter hoog. Voor Hibiscus thee worden de hibiscusbloemen geoogst en gedroogd.

Kenmerkend voor gedroogde Hibiscus thee is haar smaak en prachtig roze-paarse aftreksel. De smaak van Hibiscus thee kan omschreven worden als zoet, zuur, fruitig en samentrekkend. De smaak van Hibiscus thee wordt vaak vergeleken met de smaak van cranberry’s. Naast pure Hibiscus thee biedt gedroogde Hibiscus ook een perfecte basis voor vruchtentheeën. Bijvoorbeeld voor onze Bosvruchtenthee en Raspberry of Love.

Hibiscus thee maken

Heb je zin gekregen in een kop Hibiscus thee? Hierbij een aantal heerlijke recepten om Hibiscus thee te maken. Je kunt Hibiscus thee zowel heet als koud drinken en op diverse manieren bereiden.

Hibiscus thee maken: Recept 1 Hibiscus thee

De gemakkelijkste manier om Hibiscus thee te maken is:

  • Doe 1,5 gram Hibiscus bloemen in een theefilter;
  • Voeg 300 ml kokend water toe;
  • Laat het geheel 5-10 minuten trekken;
  • Verwijder het theefilter;
  • Voeg eventueel een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken;
  • Geniet van jouw kop zelfgemaakte Hibiscus thee!

Hibiscus thee maken: Recept 2 Hibiscus poeder thee

Geen Hibiscus bloemen in huis maar wel Hibiscus poeder? Ook dan zet je in een handomdraai Hibiscus thee op tafel:

  • Doe ½ tot 1 theelepel Hibiscus poeder in een glas;
  • Voeg 300 ml kokend water toe;
  • Laat de Hibiscus poeder oplossen;
  • Voeg eventueel een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken;
  • Geniet van jouw kop Hibiscus thee!

Zorg dat je van Hibiscus poeder nooit meer dan 10 gram per dag inneemt.

Hibiscus thee maken: Recept 3 Verfrissende Hibiscus thee met Limoen

Op zoek naar een twist aan je Hibiscus thee? Probeer dan eens Hibiscus thee met Limoen voor een verfrissende, verrassende smaak. Hoe?

  • Vul een steelpan met 1 liter water;
  • Breng het water aan de kook;
  • Voeg zodra het water kookt 2 eetlepels Hibiscus bloemen toe;
  • Doe een deksel op de pan en doe de hittebron uit;
  • Laat de thee 15-20 minuten trekken. Pers in de tussentijd een limoen;
  • Voeg na 20 minuten 2 eetlepels limoensap toe en 10 gram honing;
  • Schenk de thee via een zeefje in je glas;
  • Geniet van jouw kop zelfgemaakte Hibiscus thee!

Dit recept is koud ook lekker om te drinken. Laat de thee hiervoor afkoelen en plaats deze vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast. Geniet van je huisgemaakte Hibiscus ijsthee!

Hibiscus thee maken: Recept 4 Hibiscus thee met kruiden

Ook een aanrader is om Hibiscus thee te bereiden met kruiden. Er zijn verschillende kruiden welke een heerlijke aanvulling zijn op de intense smaak van Hibiscus. Denk hierbij aan kruiden zoals kruidnagel, kaneel, gember en munt. Hoe maak je deze heerlijke Hibiscus thee? Lees snel verder:

  • Vul een steelpan met 1 liter water;
  • Breng het water aan de kook;
  • Voeg zodra het water kookt 2 eetlepels Hibiscus bloemen en naar wens kruidnagel, kaneel, gember of munt toe;
  • Doe een deksel op de pan en doe de hittebron uit;
  • Laat de thee 15-20 minuten trekken;
  • Voeg eventueel een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken;
  • Schenk de thee via een zeefje in je glas;
  • Geniet van jouw kop zelfgemaakte Hibiscus thee!

Hibiscus ijsthee maken: Recept 5 Hibiscus ijsthee

Zoek je verkoeling tijdens de zomerhitte, voor na het sporten of ben je gewoon een liefhebber van koude dranken? Geniet dan van de zoetzure smaak van Hibiscusijsthee! Hoe?

  • Doe 15 gram Hibiscus bloemen in een karaf;
  • Vul deze aan met 1 liter koud water;
  • Plaats de karaf 8 tot 24 uur afgedekt in de koelkast;
  • Even wachten..;
  • Vul naar wens je glas met ijsklontjes en pers ½ citroen;
  • Schenk je glas via een zeefje vol met de zelfgemaakte Hibiscus ijsthee en vul aan met het sap van ½ citroen;
  • Geniet van je zelfgemaakte ijsthee!

Vind je de ijsthee te zuur? Voeg dan wat in water gesmolten suiker toe aan de ijsthee.

Hibiscus ijsthee maken: Recept 6 Hibiscus ijsthee met kruiden

Net als voor warme Hibiscus thee smaken kruiden ook heerlijk in Hibiscus ijsthee. Hoe?

  • Doe 15 gram Hibiscus bloemen in een karaf;
  • Vul deze aan met 1 liter koud water;
  • Voeg naar wens kaneelstokjes, muntblad, gedroogde gemberstukjes of limoen- of sinaasappelschijfjes toe;
  • Plaats de karaf 8 tot 24 uur afgedekt in de koelkast;
  • Even wachten..;
  • Vul naar wens je glas met ijsklontjes;
  • Schenk je glas via een zeefje vol met de zelfgemaakte Hibiscus ijsthee;
  • Geniet van je zelfgemaakte ijsthee!

Vind je de ijsthee te zuur? Voeg dan wat in water gesmolten suiker toe aan de ijsthee.

Naast bovenstaande recepten, worden Hibiscus bloemen ook gebruik om sorrel thee mee te maken. Voor Sorrel thee (een drank uit Panama) wordt Hibiscus thee bereidt met diverse kruiden zoals gember, kruidnagels, nootmuskaat en kaneel aangevuld met suiker. Deze kruidige variant van Hibiscus thee wordt vaak tijdens de feestdagen gedronken. En ook voor Bissap zijn Hibiscus bloemen de basis. Bissap is de nationale drank van Senegal. Vaak wordt voor Bissap de Hibiscus gecombineerd met bijvoorbeeld de smaak van appel.

Hibiscus thee gezond

Zoals al in diverse landen lang geleden ontdekt, biedt het consumeren van hibiscus thee voordelen. Hibiscus thee van pure gedroogde Hibiscus is een kruidenthee (ook wel infusie genoemd) en bevat geen cafeïne en looizuur. Hibiscus thee is rijk aan mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink2

De toepassingen, voordelen en werking van Hibiscus:

  • Goed voor hart en bloedvaten*
  • Goed voor blaas en de urinewegen*
  • Ondersteunt energetische alertheid*
  • Helpt de spijsvertering te ondersteunen*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling.

Spijsvertering

Hibiscus is een rijke bron van calcium die niet alleen goed is voor gezonde tanden en botten, maar ook bijdraagt aan de normale functie van spijsverteringsenzymen in de darm. Hibiscus is ook een effectief maar zacht natuurlijk laxeermiddel en diureticum, en helpt een regelmatige stoelgang te ondersteunen. Samen met het hoge vezelgehalte (ongeveer 33%), dat de aanmaak van gezonde darmbacteriën ondersteunt, kan hibiscus je spijsvertering helpen gedijen.

Energie

Hibiscus is een rijke bron van plantaardig eiwit, ijzer en calcium - die elk helpen om een efficiënt energiemetabolisme in het lichaam te ondersteunen. Genieten van hibiscusthee of -extract kan een geweldige manier zijn om uw energieniveau dagelijks te verhogen. Wat meer is, als je gevoelig bent voor cafeïne of gewoon je inname laag wilt houden, is hibiscus een geweldig alternatief voor koffie en andere thee - het geeft een energieboost zonder cafeïne.

Inhoudsstoffen van hibiscus

Hibiscusbloemen bevat een spectrum aan actieve inhoudsstoffen. We hebben de meest handige actieve inhoudsstoffen die in hibiscus worden aangetroffen.

Anthocyanen

Hibiscusbloemen bloeien in veel verschillende kleuren, van pastelwit, roze, oranje en geel tot levendig rood, blauw, paars en zwart. Net als andere planten die we eten, zijn rode, blauwe en paarse hibiscusbloemen bijzonder gunstig voor de gezondheid omdat ze een rijke bron van anthocyanen zijn. 

Flavonoïden en carotenoïden

Net zoals dat anthocyanen aan de basis van diepere rode, blauwe en paarse hibiscusbloemen staan, produceren andere verbindingen andere kleurvariaties. Twee hiervan waarvan ook bekend is dat ze gezondheidsvoordelen hebben, zijn flavonoïden (die witte en gele hibiscusbloemen produceren) en carotenoïden (die warmer gekleurde hibiscusbloemen produceren zoals oranje en roze). Flavonoïden en carotenoïden zijn polyfenolen en fytonutriënten.

Vitamine C

Hibiscus bevat ook vitamine C, de beste vriend van het immuunsysteem. Vitamine C is ook essentieel voor de opname van ijzer. 

Mineralen

Hibiscus bevat een goede hoeveelheid essentiële mineralen, waaronder calcium, magnesium en kalium.

Cafeïnevrij

Hibiscus is van nature cafeïnevrij en is dus een geweldig alternatief voor zwarte thee en groene thee voor zwangere vrouwen - of voor iedereen die hun cafeïne-inname wil verminderen.

Hibiscus als kruidenthee en poeder

Interessant is dat hibiscus rechtstreeks van de plant kan worden gegeten. Het is namelijk een eetbare bloem. Het wordt dan ook in de herkomstlanden veel als culinaire ingrediënt gebruikt. Denk aan verschillende soorten jam of als garnering bij een gerecht. In het Westen wordt hibiscus echter vooral geconsumeerd als kruidenthee. Hiernaast wordt het als extract in poedervorm of als voedingssupplement gebruikt. 

Kruidenthee

Hibiscusbloemen worden vaak gedroogd en gebruikt om een kruidenthee mee te zetten door ze in heet water te laten trekken. De meest voorkomende hibiscussoort die wordt gebruikt om kruidenthee te maken, is Hibiscus Sabdariffa (ook bekend als Roselle). Roselle heeft een diepe karmozijnrode kleur en een zure, cranberry-achtige smaak.

Hibiscus thee kan warm worden gedronken of gezet en afgekoeld om een heerlijke hibiscus-ijsthee te maken - die heel erg naar cranberrysap smaakt. Als je niet van de scherpe smaak houdt, kan een beetje natuurlijke zoetstof worden gebruikt.

Hibiscus-extract en -poeder

Net als bij zwarte thee en groene thee, kan het trekken van hibiscusthee in heet water gezondheidsvoordelen opleveren. Wat we weten van matcha en houjicha echter is dat eht consumeren van het volledige blad - of in dit geval de hele bloem - meer actieve inhoudsstoffen binnenkrijgt.

Hibiscus extract en -poeder bevatten de volledige actieve voedingsstoffen van de hele hibiscusbloem. Maximale gezondheidsvoordelen. De hibiscus wordt meestal via hete lucht gedroogd voordat hij fijngemalen wordt om een poeder te maken. 

In tegenstelling tot hibiscussupplementen, wij voegen geen additieven toe aan het poeder. Zo kun je dus genieten van 100% natuurlijke hibiscus, en niets anders. 

Gedroogde Hibiscus thee bijwerkingen

Bij normaal gebruik (meerdere koppen per dag, bereidt met 1,5 gram Hibiscus) is Hibiscus een veilig kruid1. Het gebruik van Hibiscus thee wordt wel afgeraden tijdens het begin van de zwangerschap en wanneer je een lage bloeddruk hebt. Ook kan Hibiscus thee de opname van medicijnen en voedingssupplementen beïnvloeden. Raadpleeg voor gebruik van Hibiscus thee altijd een arts in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

 

Bronnen voor meer informatie
1. “Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 7e druk, Dr. Geert Verhelst.
2. https://ndb.nal.usda.gov
3. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. McKay DL1, Chen CY, Saltzman E, Blumberg JB. Epub 2009 Dec 16.
4 www.hartstichting.nl
5 Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes. Mozaffari-Khosravi H1, Jalali-Khanabadi BA, Afkhami-Ardekani M, Fatehi F. 2009 Aug;15.
6 High antiviral effects of hibiscus tea extract on the H5 subtypes of low and highly pathogenic avian influenza viruses, Tugsbaatar BAATARTSOGT, Vuong N. BUI, Dai Q. TRINH, Emi YAMAGUCHI, Dulyatad GRONSANG, Rapeewan THAMPAISARN, Haruko OGAWA, and Kunitoshi IMAI, 2016
7 Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Chang HC, Peng CH, Yeh DM, Kao ES, Wang CJ. 2014 Feb 19.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.