Keuzehulp Slaapthee: de 8 populairste slaapkruiden

17 okt. 2021
15 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Ondanks dat veel mensen kiezen voor traditionele geneesmiddelen, is er een groeiende vraag naar natuurlijke slaapkruiden. Effectieve slaapkruiden die kunnen helpen. Zo zijn met name 2 stoffen voor de nachtrust, valeriaan en slaapmutsje (Eschscholzia californica), op het moment zeer populair. Als je dus problemen hebt om in slaap te vallen, dan is er slaapthee die je kan helpen ontspannen!

Slaapthee: een overzicht van slaapkruiden

Overal zijn ze te vinden. In de douche, kleding, voedsel en in moderne medicijnen. Om onnatuurlijke, chemische middelen te vermijden, is nog niet zo makkelijk. Als je dan iets zoekt wat je kan helpen bij het slapen gaan, dan kom je al snel uit bij natuurlijke supplementen of kruiden.

Gelukkig zijn er voldoende natuurlijke slaapadditieven die niet alleen effectief zijn, maar al 100-en of 1000-en jaren worden gebruikt. We hebben de meest effectieve natuurlijke slaapkruiden op een rij gezet. Slaapkruiden die je kunnen helpen om weer in die diepe en rustgevende slaap te komen, waar je zo naar hunkert.

Een aantal effectieve slaapopwekkende kruiden zijn

  • valeriaan (Valeriana officinalis),
  • slaapmutsje (Eschscholzia californica),
  • hop (Humulus lupulus),
  • passiebloem (Passiflora incarnata),
  • echte kamille (Matricaria recutita),
  • citroenmelisse (Melissa officinalis) en
  • glidkruid (Scutellaria lateriflora).

Laat we beginnen met de meest effectieve, valeriaanwortel.

Valeriaan wortel (Valeriana officinalis)

Valeriaan is een inheemse plant in Europa en delen van Azië. De vaste plant met een zoet geurige, wit-roze bloemen bloeit in de zomer. De wortel van de plant wordt voornamelijk als ingrediënt in thee gebruikt of verder verwerkt tot extract of supplement. Tijdens 19e eeuw was valeriaanwortel een veelgebruikt medicijn in Europa en de Verenigde Staten. Het werd zoveel gebruikt dat valeriaan het 'valium' van de 19e eeuw was.

Valeriaanwortel

  • Draagt bij aan een normale nachtrust*
  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*
  • Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
  • Draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Van alle slaapkruiden is valeriaan het meest gebruikte en onderzochte kruid. Zo zijn er meer dan 20 succesvolle klinische tests uitgevoerd om te onderzoeken of en in welke mate valeriaanwortel slaap bevorderd. Er werd niet alleen gekeken of de deelnemers beter in slaap konden komen, maar ook of de kwaliteit van slaap verbeterde. De meeste onderzoeken zijn gericht op alleen valeriaan, maar er zijn ook een aantal onderzoeken uitgevoerd waarbij valeriaan gecombineerd werd met andere kruiden zoals hop of citroenmelisse.

Valeriaanthee - hoe te gebruiken

De geur en smaak van valeriaan kan als muffig worden ervaren. Hierdoor gebruiken veel mensen liever het extract, een tinctuur of capsule in plaats van valeriaanthee. Met honing, stevia of een andere zoetstof of gemengd met andere kruiden is het echter ook zeer goed te drinken als valeriaanthee.

Slaapmutsje kruid (Eschscholzia californica)

Eschscholzia californica is een andere populaire slaapkruid. Slaapmutsje of California poppy (eschscholzia californica) is een plant die bekend staat om zijn fel oranje bloem. Het wordt traditioneel gebruikt als thee.

Slaapmutsje is een plant die tot de papaverfamilie (Papaveraceae) behoort, afkomstig uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Slaapmutsje is zouttolerant, eenjarig en inheems in Californië. In de 19e eeuw stond de plant wetenschappelijk bekend als Chriseis Californica. Slaapmutsje was geliefd bij de inheemse Indianen en de vroege kolonisten in Amerika. Hij werd voor het eerst beschreven in 1792 als een eenjarige met gele, oranje en witte bloemen. Later werden roze, karmijnrode en scharlakenrode variëteiten ontdekt. Een van de oorspronkelijke namen voor Californië was het Land of Fire vanwege de schitterende kleuren van de Slaapmutsje die op de heuvels bloeiden.

Slaapmutsje is rustgevend en goed voor de nachtrust*. Het wordt vooral dan ook toegepast vanwege haar rustgevende effect. Het helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de slaapfunctie; het kan helpen bij het bevorderen van de slaapbereidheid en om uitgerust wakker te worden.

Slaapmutsje

  • Draagt bij aan een normale nachtrust*
  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Recept slaapthee met slaapmutsje

Combineer in een pot 3 delen kamillebloem, 2 delen melisseblad, 1 deel glidkruid, 1 deel passiebloemblad en -bloem en ¼ deel hop. Schud om te mengen. Kook vervolgens water en gebruik 1 eetlepel kruid per kop. Laat ca. 15 minuten trekken. Zeef voor gebruik. Neem verspreid over de dag 2 tot 3 koppen. Stop 2 uur voor bedtijd met inname.

Recept tinctuur slaapmutsje (eschscholzia californica)

Voeg aan een lege, schone pot de volgende gedroogde, fijn gesneden kruiden: 1 deel valeriaanwortel, 1 deel glidkruid, 1 deel passiebloemblad met -bloemen en ¼ deel hop. Laat voldoende ruimte tussen de kruiden en de opening van de glazen pot vrij - zo'n 8 cm.

Giet over de kruiden zuivere, sterke drank, zoals wodka. Wodka met 50% alcohol is prima. Giet door totdat de alcohol zo'n 5 cm boven de kruiden staat. Doe er een deksel op en schud goed. Plaats de glazen pot in een keukenkastje, kelder of andere donkere, droge plek. Herhaal dagelijks het schudden. Na 4 weken (langer als je het geduld hebt) kun je het zeven met een kaasdoek door het mengsel over de kaasdoek heen te gieten en het vocht op te vangen. Wring al het vocht uit de kruiden. Gooi de kruiden weg. Giet de vloeistof - de tinctuur inmiddels - in schone flesjes. Neem een halve theelepel (2½ pipetdruppels) tot een volle theelepel (5 druppels) zo'n 30-60 minuten voor het slapen gaan. Droom zacht.

Als, ondanks je beste inspanningen je alsnog overdag moe voelt, neem dan contact op met je huisarts.

Echte Kamille bloem (Matricaria recutita)

De bloemen van deze mooie madelief-achtige bloemen worden al honderden, al dan niet duizenden jaren gebruikt. Kamille is een bekend en populair kruid met een lange gebruiksgeschiedenis. In het oude Egypte werd kamille al als een ingrediënt gebruikt voor in de balsemolie voor farao's. Zo wordt het ook gebruikt voor het maken van een heerlijke slaapthee. Het wordt met name ingezet – dikwijls samen met valeriaan - voor de nachtrust.

Kamille is een van de meest populaire slaapkruiden. Er wordt geschat dat er meer dan 1 miljoen koppen kamillethee per dag worden gedronken. Kamille (Chamomilla recutita) bevat etherische oliën met daarnaast verschillende werkzame stoffen zoals apigenine, chamazuleen en bisabolol.

Kamille biedt verschillende voordelen maar wordt vooral ingezet vanwege gunstige werking op de spijsvertering en de bijdrage aan de normale werking van het immuunsysteem. Het gelijktijdig gebruik van kamille en valeriaan wordt vooral ingezet ter ondersteuning van de nachtrust.

Het wordt met name gebruikt als thee. De bloemen worden verder gebruikt voor het maken van extracten en in verzorgingsproducten. De extracten worden verder verwerkt in allerlei middelen, van medicijnen tot parfum. Het kruid kent vele toepassingen maar niet in de keuken.

Kamille

  • Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
  • Draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem*
  • Draagt bij aan een normale bloedsuikerregulatie*
  • Helpt bij het op gewicht blijven*
  • Is goed voor de huid*
  • Draagt bij aan de normale werking van de luchtwegen*
  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*
  • Beschermt de cellen tegen oxidatieve stress (vrije radicalen)*
  • Draagt bij aan een normale nachtrust*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Met haar mooie frisse bloembladeren en gele bloemhart behoort kamille tot de composietenfamilie. Er zijn 2 soorten kamille; de echte, ook wel Duitse kamille genoemd en de Roomse Kamille. De werking en het uiterlijk is vergelijkbaar. Kamille is een kruid dat een heerlijke appelgeur heeft.

Hop bloem (Humulus lupulus)

Hop, het bekendste ingrediënt van bier. Wie bier zegt, denkt hop. Naast de eigenschappen om houdbaarheid aan bier te geven, kennen weinig mensen hop om haar geneeskrachtige werking. Tegen het einde van de 19e eeuw was hop echter een veelgebruikt geneesmiddel. Hop is één van de beste rustgevende supplementen. Het wordt succesvol ingezet bij onder andere stress en voor het slapen.

Het verhaal van hop als slaapkruid begint 100-en jaren terug in de hopvelden van Europa. Wanneer arbeiders de hop oogsten gebeurt er iets opvallends. Ze vallen tijdens het werk steeds in slaap! Kan er iets in de hop zitten waardoor ze steeds in slaap vallen?

Hop (Humulus lupulus) is een onderdeel van de plantenfamilie Cannabaceae (Hennep). Hop groeit voornamelijk in gematigde en koude klimaatzones en alleen op vochtige, rijke grond. De vruchtkegels van de hopplant (hopbellen) bevatten alfazuren en de etherische oliën. In de vruchtkegels van hop zit ook een ander bestandsdeel, namelijk methylbutenol. Methylbutenol moet voor dit effect zorgen. Hop is te gebruiken als slaapthee of als tinctuur. De thee smaakt bitter. Jonge hopscheuten worden ook wel als seizoensgroente gegeten.

Hop

  • Draagt bij aan het verminderen van overgangsverschijnselen*
  • Is goed voor de gemoedstoestand*
  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*
  • Draagt bij aan een normale nachtrust*
  • Is goed voor de cholesterolspiegel*
  • Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
  • Is goed voor de hersenen*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Hop is natuurlijk het meest bekend van Bier. In Europa kent het een lang en traditioneel gebruik als smaak- en conserveermiddel in bier. Hop geeft het bier een bittere smaak. Een echte uitwas van bierachtig hop zijn IPA’s (Indian Pale Ale), waar het in grote hoeveelheden in wordt verwerkt.

Citroenmelisse blad (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een traditioneel Europees medicinaal kruid, en wordt al 100-en jaren gebruikt. Citroenmelisseblad - het hoofdbestandel voor gebruik als kruid - bevat verschillende flavonoïden, fenolzuren / polyfenolische verbindingen, terpenen, monoterpeenglycosiden, looistoffen (tanninen), bitterstoffen, en essentiële oliën. Er zijn drieëndertig componenten geïdentificeerd die 89,30% van de totale olie in de samenstelling van het blad vertegenwoordigen, waaronder:

  • quercetine,
  • rhamnocitrine,
  • luteoline
  • kaempferol
  • cafeïnezuur,
  • protocatechuïnezuur
  • rozemarijnzuur
  • monoterpenen,
  • triterpenen
  • sesquiterpenen),
  • (citral a/b
  • citronellal)

Melisse is rustgevend en goed voor de nachtrust*. Citroenmelisse wordt vooral toegepast vanwege haar rustgevende effect. Het helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de slaapfunctie; het kan helpen bij het bevorderen van de slaapbereidheid en om uitgerust wakker te worden.

Citroenmelisse

  • Draagt bij aan een normaal psychologisch functioneren*
  • Draagt bij aan het mentale welzijn*
  • Draagt bij aan een normale nachtrust*
  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*
  • Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
  • Draagt bij aan de normale werking van de luchtwegen*
  • Helpt bij het op gewicht blijven*
  • Draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Probeer citroenmelisse te gebruiken als slaapthee. Citroenmelisse thee heeft een lekkere, aangename smaak. Neem het na het eten of een uur voordat je naar bed gaat. Begin met weinig citroenmelisse per kop water. Hierdoor kun je het effect gemakkelijker waarnemen. Neem tot 4 koppen per dag. Een andere manier om citroenmelisse te gebruiken is als tinctuur.

Citroenmelisse wordt ook vaak in combinatie gebruikt met andere planten of kruiden die ook een rustgevend effect hebben. Ter bevordering van slaap kan het net zoals slaapmutsje bijvoorbeeld worden gecombineerd met Valeriaan en/of hop, met het adaptogeen Rhodiola Rosea en het aminozuur L-Theanine.

Citroenmelisse kent ook een lange geschiedenis, een die zelfs terug gaat tot het oude Turkije. In het eeuwenoude Turkije zou het naast bijenkorven geplant zijn om de bijen te stimuleren terug te keren naar de korf in plaats van weg te zwermen.

De naam, melissa officinalis, komt dan ook van het Griekse woord honingbij. Het is zelfs gecultiveerd geweest door de imkers van de tempel van Artemis om de zwerm van heilige honingbijen tevreden te houden.

De plant citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Rond de bloeiperiode krijgen de blaadjes een meer balsemachtige geur en smaak. Aan deze geur dankt het haar Engelse naam; lemon balm. De plant is inheems in Zuid-Europa en Centraal- en West Azië, maar is inmiddels ook in Nederland volop aanwezig. Citroenmelisse wordt ook veel gebruikt in de keuken. Het bekende keukenkruid geeft een aromatische, citroenachtige geur en smaak. Die geur en smaak komen van het bestanddeel citronellal. Handig om te weten, deze sterke geur verstoort de sterke reukzin van muggen.

Passiebloem blad (Passiflora incarnata)

De prachtige en exotische ogende passiebloem is alom bekend en geliefd, maar de bloem is niet waar de werkzame stoffen voor passiebloemproducten in zitten. Het gaat vooral om het blad. De werkzame stoffen in de bladeren zijn flavonoïden (o.a. vitexine), coumarines, etherische oliën en alkaloïden (o.a. harmine). Met name deze laatste stof zorgt voor de ontspannende en rustgevende werking.

Herboristen gebruiken passiebloem bijvoorbeeld als slaapkruid. Vooral wanneer slaapproblemen zijn door rusteloosheid of gebroken nachten door oververmoeidheid. Vergelijkbaar met valeriaan helpt passiebloem als slaapthee de kwaliteit van slaap te bevorderen en kan het een effectief middel zijn voor het behandelen van slapeloosheid.

Passiebloem

  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*
  • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel*
  • Draagt bij aan een normale nachtrust*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Passiebloem is een struik die inheems is aan de tropische gedeeltes van het Amerikaanse continent. De prachtige bloemen ontwikkelen zich tot grote, vlezige vruchten. Niet geheel zonder verrassing gebruikten de inheemse bevolking van Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika ook al slaapkruiden. Ze waren zelfs vrij ontwikkeld op het gebied van de kalmerende- en angst verlichtende eigenschappen van de passiebloem.

In 1569 ontdekten de Spaanse conquistadores in Peru de passiebloem. Ze zagen deze betoverende bloemen groeien die al klimmend tot wel 10 meter de hoogte in kwam. Gefascineerd waren de ontdekkingsreizigers dat de bloemen leken op een kruis met een kroon van doorns. Het was voor hun een herinnering aan de passie van Jezus Christus. Dit zagen ze als een teken van God's goedkeuring voor de ontdekkingsreizen.

Sint Janskruid Kruid (Hypericum perforatum)

Sint-Janskruid komt oorspronkelijk uit Europa, West-Azië en Noord-Afrika, maar is nu wijd verspreid over de gematigde streken van de wereld. Sint-Janskruid dankt zijn naam aan het feit dat het bloeit bij de zomerzonnewende op of rond 24 juni (Sint-Jansdag). Nadat het al in de 1e eeuw na Christus door de Romeinse militaire arts Proscurides als geneesmiddel werd toegediend, werd het in de Middeleeuwen vooral gebruikt voor toverdranken.

Sint-Janskruid kan helpen de stemming of gemoedstoestand te helpen reguleren. Voor de meest effectieve werking het beste te gebruiken als tinctuur. Naast slaapkruid wordt aan Sint Janskruid ook andere eigenschappen toegekend.

Sint Janskruid

  • Draagt bij aan het mentale welzijn*
  • Is goed voor de gemoedstoestand*
  • Draagt bij aan de normale werking van de lever- en galfunctie*
  • Is goed voor de nierfunctie*
  • Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Sint-Janskruid’s wisselwerking op medicijnen

Het RIVM heeft in opdracht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)voor een tiental kruidenpreparaten op basis van klinische onderzoeken bekeken hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn. Bij Sint-Janskruid zijn ernstige interacties beschreven.

Een wisselwerking wil zeggen dat middelen bij gelijktijdig gebruik elkaars werking en/of bijwerking kunnen beïnvloeden. Sint-janskruid kan de werking van geneesmiddelen nadelig beïnvloeden. Sint-janskruid versterkt de werking van het leverenzym cytochroom P450, waardoor een aantal geneesmiddelen sneller wordt afgebroken en daardoor een geringere werking hebben.

Bij gebruik van een geneesmiddel in combinatie met een middel met Sint-janskruid wordt je geadviseerd om contact op te nemen met (huis)arts of apotheker die nadere informatie kan geven of de combinatie tot een dergelijke wisselwerking kan leiden of niet. Dat geldt als je wilt beginnen met Sint-janskruid te gebruiken, maar ook als je het gelijktijdig gebruik van Sint-janskruid samen met een geneesmiddel wilt stoppen.

Lavendel Bloem (Lavandula angustifolia)

Zo'n beetje elke shampoo- en zeepfabrikant heeft wel een product met lavendel. Of die geurzakjes voor in de kleding kast. Niet zonder reden natuurlijk, want lavendel (Lavandula angustifolia) geurt heerlijk. Het voert je makkelijk weg langs uitgestrekte lavendelvelden.

Lavendel geurt niet alleen heerlijk. Het kan je ook helpen. Aan lavendel wordt namelijk een werking toegekend. Lavendel is een natuurlijke rustgever*, worden we helemaal relaxt van. Een kop warme lavendelthee voor het slapengaan is een goeie manier om tot rust te komen.

Lavendel

  • Draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stress-situaties*
  • Draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
  • Draagt bij aan de normale werking van de luchtwegen*
  • Is goed voor de gemoedstoestand*

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

De struik lavendel kent een zeer aangenaam aroma met prachtige paarse bloemetjes. Van oorsprong inheems aan de gebergtes rondom de Middellandse Zee, inmiddels komt lavendel over de hele wereld voor. Van de Verenigde Staten en Australië tot Zuid Europa. Lavendel is een kruid wat voornamelijk verwerkt wordt tot een extract, het zogenaamde lavendelolie.

Lavendelolie wordt het meest gebruikt in cosmetische producten, parfum, zalfjes, zeep en shampoos. Verder wordt het ook gebruikt voor aromatherapie. Ook wordt lavendel verwerkt in massageolie. Lavendelmassageolie is overigens ook zelf te maken (10 druppels per 30 ml olijfolie). Een andere manier om te profiteren van lavendel is om een paar druppels lavendelolie aan het badwater toe te voegen.

Waarom slapen zo belangrijk is!

Soms ontglipt de slaap je, slipt het door je vingers als water. Kan het je de hele nacht bespelen, tot de zon weer opkomt en de volgende dag weer begint. Iedereen heeft wel eens last gehad van slecht in slaap kunnen komen.

Voor duizenden Nederlanders is een slaapprobleem echter dagelijkse realiteit. Chronische slaapeloosheid, insomnia. Een ziekelijk te kort aan slaap en/of onregelmatig slapen. Ca. 1/5 van de volwassenen zegt last te hebben van slapeloosheid. 

Slaap is net zo essentieel om te kunnen overleven als ademhalen en eten. Zonder goede slaap kan het lichaam simpelweg niet functioneren. Tijdens het slapen verwerkt het lichaam namelijk een groot gedeelte van dingen die je beleefd hebt tijdens de dag. Gebeurtenissen die 's nachts - terwijl het lichaam rust - wordt omgezet naar lange termijn herinneringen. Tijdens het slapen maakt het lichaam tevens spieren aan, worden hormonen gesynthetiseerd en wordt nieuw weefsel aangemaakt. Slapen is dus ook erg belangrijk als je veel sport.

Onvoldoende slaap of rust maakt ons onhandig, langzamer en zelfs wat dommer. Het vergroot dan ook het risico op fouten maken en ongelukken.

Als een tekort aan slaap chronisch wordt, neemt het risico op ziektes toe. Je raakt bijvoorbeeld sneller geïrriteerd en de mate van concentratie en je stressbestendigheid nemen af. De eetlust neemt toe, terwijl je motivatie om te bewegen afneemt. Zo neemt het risico op diabetes toe, net zoals het risico op hart- en vaatziektes, en psychische problemen.

Slaapkruiden, wanneer geschikt?

Voordat je begint met slaapthee is het essentieel om uit te zoeken of er geen onderliggend probleem is die aandacht verdient. In veel gevallen schreeuwt het lichaam om een verandering in levensstijl.

Een ander dieet bijvoorbeeld of een andere manier hoe je het leven bij de kop pakt. Stress en angst zijn by far de beruchtste factoren van slaapproblemen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag, sport ik wel genoeg?

Sporten - waarvan je hartslag omhoog gaat, dus niet van dat laffe gedoe - is essentieel voor een goede nachtrust. Het stelt je lichaam 's nachts in staat die welverdiende rust te pakken.  Zolang je je onderzoek maar hebt gedaan naar mogelijke interacties met jouw medicatie of allergieën - wat is het ergste wat er gebeuren kan dat je een ontspannende kop slaapthee in de avond neemt?

Slaap is een absolute topprioriteit

Als je het goed wilt aanpakken is het belangrijk slaap tot een absolute topprioriteit te bombarderen. Het écht belangrijk maken. Belangrijker maken dan werk of afspreken met vrienden.

Zorg voor vaste tijden dat je naar bed gaat. Sta op vaste tijden op. Stop met roken en matig drinken. Maak van je slaapkamer een plek waar alleen slapen en intimiteit plaats vindt.

Betaal je rekeningen, doe je werk, discussieer, maak je zorgen over de toekomst en haal herinneringen op - maar doe dit ergens anders. Niet in de slaapkamer.

Routines maken helpt ook. Je kunt voor het slapen gaan lezen, rekken en strekken, de lichten dimmen, een warm bad nemen, je laten masseren (of elkaar) en bewust je ademhaling vertragen. Dingen die je helpen tot rust te komen. Routines die aan je lichaam kenbaar maken dat je je klaar maakt om te gaan slapen.

Belangrijke factoren van (onregelmatige) slapeloosheid zijn stress en/of angst. De beruchtste en meest voorkomende factoren van slaapproblemen.

Ondanks dat slaapthee van kruiden goed kunne bijdragen om weer in een goed slaapritme te komen, is het natuurlijk geen wondermiddel.

Slaapproblemen schreeuwen om een verandering van levensstijl of wijzen op een ander chronisch probleem. Het is dan ook als eerste belangrijk om goed te kijken naar wat je eet en drinkt en of je voldoende beweegt.

Het is verder belangrijk om te bepalen of je last hebt van onregelmatige slapeloosheid (door bijvoorbeeld stress op je werk) of chronische slapeloosheid. In het eerste geval kunnen slaapkruiden helpen. Ga in het tweede geval naar je huisarts.

Het is afgeraden kruiden te gebruiken voor het behandelen van chronische slapeloosheid. Gebruik verder kruiden slechts af en toe voor een betere nachtrust.

Neem als je zwanger bent voor het gebruik van kruiden contact op met je huisarts.

Andere praktische tips voor een goede nachtrust

Naast slaapkruiden voor slaapthee zijn er een aantal andere dingen die je kunt doen voor een goede nachtrust, waaronder:

  • Ga op hetzelfde moment naar bed, sta op hetzelfde moment op
  • Slaap in een volledig verduisterde slaapkamer
  • Zet een raam op een kier voor frisse lucht
  • Zorg voor een goed bed
  • Ga in bad voor het slapen gaan
  • Mediteren
  • Sporten (niet laat op de dag)
  • Houdt een dagboek bij en noteer waar je dankbaar voor bent
  • Drink minder alcohol
  • Stop met roken
  • Drink minder koffie of andere cafeïnehoudende dranken
  • Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten
  • Volg een suikervrij dieet
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.