Er zijn 34 producten

Zwarte thee

  • Tonen
per pagina
  • Zwarte Ierse ontbijthee van de beste Assam theetuinen.

    Zwarte Ierse ontbijthee van de beste Assam theetuinen.

    € 2,70
  • Assam Koomong is een second flush Assam en komt van een van de beste Assam estates.

    Assam Koomong is een second flush Assam en komt van een van de...

    € 2,70
  • Ceylon Pekoe UVA is waarschijnlijk het beste wat Ceylon heeft te bieden.

    Ceylon Pekoe UVA is waarschijnlijk het beste wat Ceylon heeft te...

    € 2,70
  • Eerste pluk Darjeeling van FTGFOP I kwaliteit van Gielle theeplantage.

    Eerste pluk Darjeeling van FTGFOP I kwaliteit van Gielle theeplantage.

    € 3,55
  • Een prachtige namiddagthee van Ceylon broken tea uit Sri Lanka.

    Een prachtige namiddagthee van Ceylon broken tea uit Sri Lanka.

    € 2,50
  • Overvloed aan zachte gouden puntjes met hartige cacao- en zwarte pepersmaak.

    Overvloed aan zachte gouden puntjes met hartige cacao- en zwarte...

    € 2,90
  • Verfrissende lichte delicate zwarte thee met tonen van citroen en sinaasappel.

    Verfrissende lichte delicate zwarte thee met tonen van citroen en...

    € 2,85
  • Smaakvolle zwarte thee waarvan de geur alleen al de thee noemenswaardig maakt.

    Smaakvolle zwarte thee waarvan de geur alleen al de thee...

    € 2,50
  • Een superieure kwaliteit Ceylon thee van de bekende theeplantage Pettiagalla.

    Een superieure kwaliteit Ceylon thee van de bekende theeplantage...

    € 2,75
  • Rijke chocoladeachtige smaak en aromas van vers gemalen peper en suikerstroop.

    Rijke chocoladeachtige smaak en aromas van vers gemalen peper en...

    € 2,65
  • Fijne bloemachtige lichtelijk zoete zwarte thee van de eerste pluk uit Darjeeling.

    Fijne bloemachtige lichtelijk zoete zwarte thee van de eerste pluk...

    € 5,35
  • Aangename zachte zwarte thee met een subtiele rokerige tonen.

    Aangename zachte zwarte thee met een subtiele rokerige tonen.

    € 2,30
  • Harmonieuze smaak van zoete jasmijn gevolgd door de karakteristieke citrussmaak.

    Harmonieuze smaak van zoete jasmijn gevolgd door de karakteristieke...

    € 2,10
  • Rook-gedroogde thee met complexe en full-body smaak.

    Rook-gedroogde thee met complexe en full-body smaak.

    € 2,30
  • Een superieure kwaliteit Ceylon thee van de bekende theeplantage Pettiagalla.

    Een superieure kwaliteit Ceylon thee van de bekende theeplantage...

    € 2,55
  • Onze Very Honey Assam (TGFOP) is een rijke, volle blad, medium bodied zwarte thee. Het is fijne, aangename thee met een zoete honing smaak.

    Onze Very Honey Assam (TGFOP) is een rijke, volle blad, medium...

    € 2,25
  • Verfrissende zwarte thee met lichte citrussmaak (erg lekker bij gebak!).

    Verfrissende zwarte thee met lichte citrussmaak (erg lekker bij...

    € 2,90
  • Melange van beste kwaliteit Ceylon met gebalanceerd honingachtig aroma.

    Melange van beste kwaliteit Ceylon met gebalanceerd honingachtig...

    € 2,30
  • Fanatics zijn dol op het romige alternatief met vanille bergamot smaak.

    Fanatics zijn dol op het romige alternatief met vanille bergamot...

    € 3,05
  • Een geurige en aromatische middag- en avondthee.

    Een geurige en aromatische middag- en avondthee.

    € 2,30
  • Wanneer op gure dagen de wind om het huis heen huilt is een warme Chai thee bij de openhaard heerlijk.

    Wanneer op gure dagen de wind om het huis heen huilt is een warme...

    € 2,90
  • It's always Five O'Clock somewhere. Tijd voor thee!

    It's always Five O'Clock somewhere. Tijd voor thee!

    € 2,55
  • Krachtige aromatische en bloemige theemelange.

    Krachtige aromatische en bloemige theemelange.

    € 2,85
  • Melange van zwarte thee met aromatische, rijke amandel-kokossmaak.

    Melange van zwarte thee met aromatische, rijke amandel-kokossmaak.

    € 2,70
1 - 24 van 34 producten

Subcategorieën

Zwarte thee kopen? Ontdek de lekkerste losse thee bij Evans & Watson!

Om een onscherpe geest te verkwikken. Zwarte thee is de meest gedronken theesoort ter wereld. Hier neemt voornamelijk het Westen het voortouw in door 9 op de 10 koppen te drinken. Met ongeveer 15 koppen is het Verenigde Koninkrijk absoluut koploper zwarte thee wereldwijd.

Wanneer je zwarte thee kopen gaat, waar dan ook, heb je veel keuze tot je beschikking. Kom je net kijken in de theewereld, neem dan de tijd om de verschillen tussen regio´s en gradaties om te bepalen wat het lekkerst is. Ontdek ook de artikelen op Evans & Watson – alles over thee – om meer over thee te leren. Hier lees je alles over zwarte thee, zoals hoe zwarte thee kopen, verschillen in zwarte theesoorten, waar zwarte thee vandaan komt en de geschiedenis van zwarte thee.

Op het eerste ogenblik zou je denken dat er geen groot verschil zit tussen de verschillende theeën die je in onze shop ziet. Je hoeft geen expert te zijn om er achter te komen hoe je het beste van de smaak van zwarte thee kan genieten: ontdek ‘alles over thee-sectie om meer te weten te komen over de kracht van de verschillende theesoorten en hoe thee door de jaren heen een grote invloed op veel beschavingen gehad heeft, waaronder medicijn, geld en een ‘dieetpil’.

Bevat zwarte thee cafeïne?
Zwarte thee cafeïne? Zwarte thee bevat zeker cafeïne. Cafeïne is een stofje dat het centrale zenuwsysteem stimuleert, de spieren in de luchtwegen ontspant en het hart en de nieren stimuleert. Een kop zwarte thee bevat ongeveer 50 milligram cafeïne, afhankelijk van de sterkte en grootte van de kop thee. In vergelijking, koffie bevat 65 tot 175 milligram cafeïne per kop). Thee bevat ook polyfenolen, tannine en vitamines.

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee wordt gemaakt van de gedroogde theebladeren van de camelia sinensis, een eeuwig groene struik. Zwarte thee kent een lange geschiedenis en gaat ongeveer 5000 jaar terug naar China. Naast zwarte thee, komen ook groene thee, witte thee en oolong van dezelfde plant.

Het is makkelijk denken dat de verschillende theesoorten van verschillende planten komen. In werkelijk zijn ze allemaal van dezelfde plant afkomstig – camelia sinensis. Regionale groeiomstandigheden, type plant, verwerking, pluk en behandeling maken het verschil in of het theeblad als zwarte thee wordt of als een andere theesoort wordt gedronken.

Veel van de fijnste zwarte thee worden nog altijd met de hand geplukt op de theetuinen en plantages met extreem scherpe mesjes vastgemaakt aan de vingertoppen. Het op deze manier oogsten van de theebladeren vereisen een bepaalde vaardigheid en ervaring en wordt gezien als zeer geschoolde arbeid. Veel van de fijnste thee die op deze manier wordt geplukt bestaan uit de eerste twee theebladeren en de knop van de verste uitlopers van de stam. De knop verwijst naar het bladknopje en niet naar de bloem, welke lager aan de struik groeit. Afhankelijk van het klimaat, de theestruiken worden tot wel 7 keer per jaar geoogst. Elke oogst wordt een ‘flush’ genoemd – oftewel de pluk, welke elk zijn eigen karakteristieken kennen.

Zwarte thee gezond?
Zwarte thee wordt vaak gezien als de dagelijkse kop thee in Nederland. Velen onder ons zien het als een troost. Gelukkig hebben wetenschappers ontdekt dat zwarte thee kanl helpen bij het verlagen van stress hormonen in het bloed. Met andere woorden, het drinken van zwarte kan zowel een troost zijn als ook dat zwarte thee gezond is.

Geschiedenis van zwarte thee

Veel schrijven de ontdekking van thee toe aan keizer Shen Nung, een Chinese heerser in 2700 v.Chr. Een theeblad dwarrelde per ongeluk in een pot heet water – aldus het verhaal – en thee was geboren zoals wij het kennen. Rond 1800 n.Chr. had thee zich ondertussen over de wereld verspreid, van China tot Europa en vanuit Europa naar de nieuwe wereld vol met theedrinkers in het verre Westen.

Toen eeuwen geleden Chinezen begonnen met het produceren van meer en meer thee realiseerden ze zich dat via een speciaal fermentatie proces de theebladeren veel donkerder werden. De smaak van de theebladeren was veel sterker en de bladeren konden langer bewaard worden zonder dat ze kracht verloren. Deze thee werd zwarte thee genoemd naar de kleurverandering die optreedt door het fermentatieproces.

Door de manier waarop zwarte thee is gemaakt is de smaak en kracht van zwarte thee veel langer houdbaar, waardoor het een interessanter artikel dan groene thee werd voor de handel. Eeuwen geleden werd zwarte thee al tot blokken geperst zodat het op lange reizen mee kan, verruild met buitenlandse handelaren voor andere goederen. In sommige gevallen werd zwarte thee zelfs als een betaalmiddel gebruikt, iets wat volgens experts zelfs tot in de 19e eeuw heeft bestaan. Zwarte thee wist via onder andere Nederlandse handelaren zijn weg te vinden naar het westen, waar het tot op vandaag nog steeds de meest gedronken theesoort is.

Zwarte theesoorten – leer er alles over!

Met name in India, Ceylon, Turkije en Georgië wordt er volop zwarte thee geproduceerd. De productiemethodes en variëteiten verschillen sterk van land tot land en zelfs van streek tot streek, maar het proces omvat altijd de vier basisstappen. Het productieproces bestaat in het kort uit verleppen, rollen, fermenteren en drogen. Van Darjeeling en Assam tot Lapsang Souchong en Ceylon, ze zijn allemaal bloot gesteld aan deze basisstappen.

Met alle verschillende zwarte theesoorten zien we hoe zwarte thee vanuit het oosten naar het westen wist te migreren, om hier een wereldproduct te worden. Er zijn werkelijk honderden verschillende variëteiten zwarte theesoorten, allemaal met verschillende smaken, oorsprong en voordelen. Deze theeën worden wereldwijd verbouw, maar elk met hun eigen typerende smaken bepaald door de oorsprong, verwerking, behandeling en groei omstandigheden.

Traditionele zwarte thee variëteiten worden vaak geclassificeerd naar hun regio van oorsprong. Een aantal van de meest bekende zwarte thee uit centraal Azië zijn Darjeeling (India), Assam (India), Ceylon (Sri Lanka) en Keemun (China). Elk gebied heeft weer zijn eigen voorkeuren, zo wordt Ceylon door veel Nederlanders en andere Europeanen als de standaard keuze zwarte thee gezien. Andere varianten uit Indonesië en Afrika, worden andere zwarte thee types aan de oorsprong erkend:

  • Kenia, Vietnam, Nepal en Thailand kennen hun eigen zwarte thee types
  • Sommige Baltische staten, dichter bij Rusland genieten regionale zwarte thee zoals Georgische zwarte thee en de Kasnodar zwarte thee uit de Kaukasus.
  • Indonesië klopt zichzelf op de borst voor zwarte thee die onder de naam ‘java’ wordt verhandeld (niet te verwarren met de koffie of de programmeertaal).
  • Sommige merken en melanges worden voornamelijk met zwarte thee en andere ingrediënten gemelangeerd – denk aan Earl Grey, maar ook English Breakfast en Irish Breakfast.

Naast de verschillende merken, smaken en algemene zwarte thee variëteiten kun je zwarte thee ook erkennen aan de gradatie, een typerende waardering van de thee.

Waar komt zwarte thee vandaan?
Veel van ons begonnen met thee drinken, door alleen zwarte thee te drinken. Heel eerlijk – in het begin wist ik niet dat zwarte thee een theesoort was. Een lichtelijk bittere thee, het kwam in een theezakje – dat was thee. Laten we kijken naar een aantal van de zwarte thee die het meest voorkomen en in hun oorsprong te duiken.

Assam thee
Assam thee komt uit de staat Assam, gelegen in het noordoosten van India. In 1823 werd een 18 meter wild theeplant (lees: boom). Tegenwoordig wordt meer dan 50% van alle thee in India hier verbouwd door meer dan 2.000 verschillende theetuinen. Assam thee wordt gezien als sterk, levendig en moutachtig.

Ceylon thee
Ceylon thee is de naam van thee verbouwd op Sri Lanka. In 1860 werd de koffie-industrie van de toenmalige kolonie Ceylon ernstig getroffen door een schimmel. In 1870 werd er gekozen voor thee als vervangend product, werd zich ontpopte tot een zeer groot succes. Er zijn zes grote theeregio’s op Sri Lanka, namelijk: Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Uva, Ruhuna en Uda Pussellawa. Sommige Ceylon thee hebben een citrusachtige smaak, maar smaken verschillen per regio.

Darjeeling thee
Darjeeling is de stad in het noordoosten van India, in de staat West-Bengalen. Thee wordt sinds midden 1800 hier verbouwd. Darjeeling thee wordt deChampagne onder de theeën genoemd en wordt geroemd om de muskadelsmaak.

Keemun thee
Keemun thee komt uit Qimen Country, gelegen in de Anhui provincie in China. Deze zwarte thee wordt sinds eind 1800 hier geproduceerd. Keemun thee wordt vaak gebruikt voor het melangeren van ontbijttheeën voor de relatief milde smaak. Sommige noemen Keemun als de Bourgogne van Chinese thee voor haar wijnachtige tonen.

Lapsang Souchong
Deze zwarte thee is afkomstig uit de Wuyi regio in de Fujian provincie en staat bekend om de gerookte smaak. De smaak wordt bereid boven vuur van naaldhout waardoor het kenmerkende smaak krijgt.

Nepal
Zwarte thee uit Nepal hebben lichte overeenkomsten met de Indiase Darjeeling, maar hebben desalniettemin dezelfde status.

Yunnan
Yunnan thee komt uit de Yunnan provincie in zuid China. De “oude theebomen”, bomen die meer dan 800 jaar oud zijn, groeien in deze regio. Ze worden gezien als levende fossielen, waarbij sommige bomen erkend worden ouder te zijn dan 2700 jaar. Yunnan sterke moutachtige smaak is bij velen geliefd.

Andere zwarte thee komen uit Kenia, Malawi, Indonesië en Vietnam. Maar ook andere landen als Argentinië produceren grote hoeveelheden zwarte thee, voornamelijk geschikt voor melanges in theezakjes.