Muntthee, Gezondheid & Recepten

Munt is veel meer dan het kruid in de tuin of te drinken als 'gewone' kruidenthee. Zo is muntthee het ideale kruid om lekker mee te experimenteren en lekker van te genieten tijdens een warme dag. Munt verfrist niet alleen in de zomer, het verwarmd je ook nog eens in de winter. Meer weten? Hieronder vind je meer informatie over munt, muntthee, recepten en meer. Zo kun je nog meer genieten van jouw muntthee…

Alles over Muntthee

Simpel gezegd is muntthee een infusie van muntblad, gedronken als thee. Ondanks dezelfde bereiding is het echter geen ´thee´. Doordat de 'thee' niet wordt gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen mag het officieel geen 'thee' genoemd worden. Betere benamingen zijn 'infusie' of 'tisane'. Kruidenthee of een infusie is dus een op thee lijkende, warme drank, gemaakt van (diverse) kruiden. Niet officieel thee dus, wel erg lekker! Munt is een inheemse plant in Europa, maar door de populariteit over de hele wereld gedronken.

Waar munt allemaal goed voor is...

Zoals bijna elke kruidenthee is muntthee aangenaam om te drinken, wordt het niet bitter en is het cafeïne-vrij. Iedereen die gevoelig is voor cafeïne kan met volle teugen genieten van deze ontspannende kruidenthee voor het slapen gaan. Muntthee is een heerlijke en verfrissende manier om je well-being te stimuleren. 

Heerlijke recepten!

Een eenvoudig recept om van te glimlachen? Kook water, giet het over de munt, wacht de voorgeschreven tijd en geniet van de frisse smaak. Munt is echter ook perfect geschikt om mee te experimenteren. We hebben daarom twee bijzonder lekkere recepten gemaakt om zelf te bereiden, namelijk Marokkaanse muntthee en Citroen-Munt-IJsthee. Elk recept komt met een beschrijving en ingrediënten.

Tip: voor losse thee in een theepot zijn papieren theefilters zeer geschikt.

Marokkaanse Muntthee

Muntthee is niet alleen maar thee in Marokko, het is een teken van gastvrijheid, vriendschap en traditie. Omdat de drank zo populair is, wordt het de hele dag geserveerd, na elke maaltijd en bij elk gesprek. Marokkanen zijn erg trots op hun thee en zal een bezoeker vaak vragen een kop mee te drinken. Hieronder vindt je hoe jij zelf heerlijke Marokkaanse muntthee maakt.

Bereiding

Kook het water en verwarm met een kleine hoeveelheid de theepot. Combineer de munt met de groene thee en suiker in de theepot, vul het dan met de rest van het warme water. Laat de thee gedurende drie minuten trekken. Zet in de tussentijd de glazen voor de thee neer. Een shot-glaasje komt het dichtst bij de slanke glazen die in Marokko gebruikt worden in de buurt. Vul slechts één glas met de thee, giet deze dan terug in de pot. Hierdoor mengen alle smaken en suikers goed met elkaar. Herhaal dit nogmaals. Giet de thee van een gepaste hoogte op. Hoe hoger je de thee opgiet, des te hoger staan je bezoekers in je aanzien. Geen schuim op thee? Oei! Giet de thee dan terug in de theepot en probeer het opnieuw totdat de thee keurig begint te schuimen. Garneer met een takje munt.

Ingrediënten

3 theelepels gesneden muntthee; Aantal takjes verse munt voor garnering; 3 tl groene thee (China Gunpowder); 3 el (of meer na smaak); 1 l water;

Tip: kant-en-klare Marokkaanse Muntthee is hier te vinden!

Citroen-Munt-IJsthee

Voor dit recept zijn meerdere variaties mogelijk. Denk in eerste instantie aan een basis van groene thee of zwarte thee omdat deze traditioneel goed matcht met citroen. Om een echte Minty muntthee te maken kun je ook gaan voor muntthee als basis. Of wees creatief met witte thee, kamille thee of een andere kruidenthee die goed met citroen en munt klikt. Een kijkje in ons ruime assortiment levert vast en zeker een paar ideeën op!

Om de ijsthee het beste tot zijn recht te laten komen, begin dan met ongeveer de helft van de hoeveelheid water. Kook het water, voeg de thee toe en laat het een paar minuten trekken. Verwijder vervolgens de thee (te lang te laten trekken levert een bittere smaak op) en voeg de rest van het water toe. Laat de thee in de koelkast afkoelen totdat het koud is. Natuurlijk kun je gewoon de thee drinken op dit punt. Het is echter nog lekkerder en verfrissender om de ​​citroen-munt smaak toe te voegen. Garneer ten slotte met een schijfje citroen bij een chique party of geniet er rechtstreeks uit de koelkast van op een hete middag.

Bereiding

Plaats de citroen- en limoenschijven en muntin een glazen pot. Vul de pot met ijsblokjes en de koude thee en roer voorzichtig. Laat het 4-6 uur afkoelen in de koelkast voor serveren.

Ingrediënten

3 koppen zwarte thee (Very Honey Assam TGFOP), groene thee (Sencha) of Kamille 3 tl munt 0,25-0,5 l water (na smaak) 1 citroen, in schijfjes; 1 limoen, in schijfjes; IJsblokjes;

Top