Decoctie

Een decoctie is een kruidenpreparaat waarbij de kruiden worden gekookt in een vloeistof, meestal water. Het doel van afkooksels is om de oplosbare actieve bestanddelen uit de kruiden te krijgen. Het wordt vaak gebruikt voor kruiden die hard en houtachtig zijn en/of een dichte, stugge textuur hebben. Een decoctie valt wel vaak onder de noemer (kruiden)thee.

Decocties kunnen worden gemaakt van dezelfde planten als een tisane of aftreksel. Het verschil zit meestal in de tijd, de extractiemethode, en belangrijker nog, de plantendelen. Een tisane of kruidenthee wordt vaak gemaakt van de bladeren, bloemen en andere zachtere delen. Dit door ze een relatief korte periode te laten trekken in heet water. Voor een decoctie worden de hardere delen van de plant gebruikt. Zoals de wortels, schors, en - afhankelijk van de plant, de zaden en bessen.

Voor een decoctie de plantdelen tot 45 minuten (en soms zelfs langer) in water meegekookt. Hoe exotisch het ook klinkt, er is weinig ingewikkelds aan. Waarom een decoctie maken? Eenvoudig gezegd duurt het langer om extracties uit harde vezelachtige plantendelen te halen, dus moet het water gedurende een langere tijdsperiode heet worden gehouden om de cellulose voldoende af te breken om te kunnen oplossen in het water. Soms worden dezelfde wortels of schorsen zelfs twee keer gekookt en worden de twee resulterende vloeibare extracties samengevoegd.

Bij uitzondering worden decocties gemaakt van bladeren en andere kruidenmaterialen waar normaal infusies van worden gemaakt. Dit omdat bijvoorbeeld een sterkere oplossing gewenst is. Bijvoorbeeld als natuurgeneeskundig medicijn. Dit gebeurt bovendien als de smaak niet in de overweging wordt meegenomen.

In plaats van een decoctie kan kan ook een tinctuur worden gemaakt. Een tinctuur is een zeer sterk en geconcentreerd extract, gemaakt met een sterker oplosmiddel. Denk aan alcohol, glycerine of azijn. Meestal wordt een tinctuur gemaakt van een enkel kruid (mono-tinctuur) en indien gewenst, worden verschillende tincturen gemengd.

Decocties maken

Afkooksels worden direct voor consumptie gemaakt, en wanneer sterkte niet is aangegeven, moeten ze worden bereid met de volgende algemene bereidingswijze:

50 gram van het kruid, grof vermalen Vers water om 1000 ml decoctie mee te maken. Plaats het kruid in een geschikte pan voorzien van een deksel. Giet er 1000 ml koud water overheen, dek af en kook op een laag pitje, vijftien minuten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef de geëxtraheerde vloeistof met een kaasdoek. Spoel de zeef na met koud water om de decoctie tot 1000 ml te krijgen. Gebruik binnen 48 uur

 

Secties: Thee begrippen
Top