Bancha thee

Bancha thee is een Japanse groene thee, vooal gebruikt voor dagelijkse consumptie. Sinds mensenheugenis staat het woord bancha gelijk aan 'goedkope thee' in Japan. Een thee die zelfs voor de lagere klassen in de Japanse samenleving beschikbaar was voor frequent dagelijks gebruik. Nadat het een synoniem werd aan een late oogstthee, geoogst in het vroege najaar van dezelfde theestruiken als de duurdere Sencha thee. In tegenstelling tot Sencha, een van de Japanse theesoorten die ook vooral populair zijn voor export naar andere landen, wordt Bancha theesoort voornamelijk geoogst om aan de behoeftes van de Japanse bevolking te kunnen voldoen. Het wordt slechts in beperkte mate uit Japan geëxporteerd.

Smaakprofiel

Het rijke aroma en de heldere smaak zijn gebruikelijk voor bijna elke Japanse theesoort en wordt over de hele wereld gewaardeerd door fijnproevers. Bancha thee is een prominente vertegenwoordiger van de Japanse theeproductie. Dure Japanse theesoorten vereisen een zetproces in meerdere fasen om hun smaak en aroma volledig te onthullen. Maar het ritme van werkdagen laat het niet altijd toe zoveel tijd aan je favoriete thee te besteden. Bancha groene thee wordt beschouwd als een van de meest pretentieloze en goedkope variëteiten met een milde smaak, geschikt voor frequent dagelijks gebruik. Ondanks het feit dat bancha niet gemaakt is van de hoogste kwaliteit theebladeren, geeft het een ongewoon aangename smaak als het op de juiste manier is gezet. Als je het aftreksel echter langer dan twee minuten laat trekken, kan het aftreksel bitter smaken. Wees gewaarschuwd.

  • Kleur infusie: geelgroen, doorzichtig/helder.
  • Smaak: vol, wat in de taal van theeproeven betekent stevig van smaak en de mond goed vult.
  • Aroma: vers kruid met fruitige tonen. Soms ruik je ook de delicate smaaktonen van de zee. Smaken variëren van rook, geroosterde noten, groen gras, aarde, natte bladeren, sommige soorten bancha hebben een sterkere strogeur.

Japanners waarderen Bancha thee vanwege de betaalbare prijs en de functionaliteit. Bancha wordt geoogst van dezelfde theeboom als de sencha-kwaliteit, maar wordt later geplukt dan sencha, waardoor het een lagere marktkwaliteit toegekend is. Het wordt beschouwd als een van de laagste soorten Japanse groene theeën. Er zijn 22 soorten bancha. De smaak is uniek en varieert afhankelijk van het type.

Bancha thee proberen?

Evans & Watson Tea Company heeft hele mooie Bancha thee die een geweldige kennismaking is met dit soort thee. Bancha thee behoord tot een van de beste verkochte groene theeën uit Japan. Deze Bancha thee bestaat uit grotere, bredere theebladeren en geeft een levendig en grassige thee met een licht gelig aftreksel. Zeker het proberen waard!

Rassen en kwaliteit

Ondanks dat we net geleerd hebben dat Bancha van zichzelf een prima groene thee is, hebben we ook geleerd dat het vooral een prijsbewuste thee is. Het was immers de eerste thee die voor de massa in Japan beschikbaar kwam. Het is dan ook niet voor niets dat Bancha de basis van andere Japanse theesoorten vormt. Bancha wordt vaak gebruikt om andere verschillende Japanse theesoorten mee te maken. Bancha is te vinden in een aantal vormen, zoals geroosterd, ongebrand, gerookt, gerijpt of gefermenteerd gedurende drie jaar en zelfs nagefermenteerd (bijvoorbeeld goishicha). Een greep uit de bekendste voorbeelden.

Gemaicha - De mix van Bancha thee en bruine, licht gebakken rijst staat bekend als Genmaicha thee. Genmaicha is misschien wel de meest exotische Japanse thee. De kleur van deze thee is groen, maar de rijst, die deel uitmaakt van het mengsel, voegt troebelheid toe aan de infusie en een zekere dichtheid die niet gemakkelijk in andere thee is terug te vinden. Het aroma van gezette Genmaicha is erg dik, rijk en vol. De lichte smaaktonen van vis en maïs gaan op met het sterke aroma van groene thee.

Hojicha - Nadat Bancha enkele minuten op tweehonderd graden is geroosterd, wordt er weer een Japanse groene thee gezet, de Hojicha. De smaak en het aroma van Hojicha zijn heel simpel, gewoon een gebakken thee. Dit is echter een mooie eenvoud. Het voelt warm aan, bijna zonneschijn. Het warmt op en je kunt je dorst gemakkelijk lessen. Hojicha is perfect om iets te drinken. Door de eenvoud van dit drankje past het goed bij elk gerecht.

Shincha - letterlijk "nieuwe thee", ook wel Icibancha (thee van de eerste oogst) genoemd, is vooral bekend in de kleinere kring van liefhebbers van groene thee. Dit is Bancha, die één keer per jaar wordt geproduceerd tijdens de eerste oogst. Tijdens de winter verzamelen theestruiken voedingsstoffen, waardoor de jonge lentetheebladeren bijzonder rijk aan voedingsstoffen zijn. Ze bevatten ook minder cafeïne en catechine-bitterheid. Over Shincha wordt gezegd dat als als je thee drinkt van de bladeren die zijn geoogst op de 88e dag na het lentepunt, je het hele jaar door een goede gezondheid zult hebben.

Behalve voor Icibancha zijn er theevariëteiten als Nibancha, Sanbancha en Yonbancha. Al deze namen verwijzen naar de tijd van de Bancha oogst.

Productie methodes

Van mei tot juli worden van de planten jonge theebladeren geoogst die zorgen voor de rijke smaak van de beste Japanse groene thee, de Sencha thee. Even later in het jaar, van eind augustus tot begin september, worden van dezelfde planten de theebladeren voor Bancha thee geoogst. Hoe eerder de bladeren worden geoogst, hoe hoger de kwaliteit van het eindproduct.

Door de late oogst worden de theebladeren al hard en droog. Daarom wordt Bancha beschouwd als een theesoort van gemiddelde kwaliteit, die vele malen goedkoper wordt verkocht dan dezelfde Sencha die wordt geoogst van planten op dezelfde plantages. Maar dankzij zijn beschikbaarheid voor alle segmenten van de bevolking en zijn milde smaak, is het ras vooral populair onder de inwoners van Japan.

Gezondheid en cafeïnegehalte

De onderste bladeren van de theestruik worden door de bovenste bladeren beschermd tegen direct zonlicht, wat resulteert in lagere hoeveelheden cafeïne en catechine die bitterheid en adstringentie geven. En de bladeren die worden gebruikt voor de latere oogst van Bancha, verhogen zelfs het catechineniveau door langere blootstelling aan zonlicht. Daarom zullen de onderste bladeren van de tweede oogst (Bancha thee) ongeveer hetzelfde catechine-gehalte hebben als de bovenste bladeren van de eerste oogst (Sencha thee). Bovendien heeft Bancha een lager cafeïnegehalte, wat typerend is voor rijpere theebladeren. Om dezelfde reden zijn ze minder bitter dan Sencha.

Over het algemeen is de natuurlijke samenstelling van Bancha thee erg zacht en bevat het geen hoge concentraties inhoudsstoffen. Het heeft geen tonisch effect omdat het een kleine hoeveelheid cafeïne en tannine bevat. Dit gezondheidseffect maakt het mogelijk om deze Japanse groene thee op te nemen in de dagelijkse voeding van kinderen en ouderen. Het verlaagt ook de bloedsuikerspiegel en verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Bancha is goed in het lessen van dorst en het gebruik ervan gedurende de dag hoeft niet beperkt te worden. Japanners drinken het vaak in plaats van water.

Zetinstructies

De stappen voor het zetten van bancha zijn niet zo ingewikkeld. Een korte samenvatting:

  • Verwarm de theepot door deze door te spoelen met kokend water.
  • Neem een theelepel droge theebladeren voor een kopje en giet er heet water van 85 °C in. Gebruik geen sterk kokend water, want dat geeft de drank een overmatige bitterheid.
  • Wacht even en laat de eerste infusie weglopen. Het spoelen van de bladeren is nu gedaan.
  • Zet opnieuw en laat tien seconden tot 1 minuut staan (afhankelijk van de sterkte van de drank waar je naar op zoek bent). Verleng de tijd van elke nieuwe bancha thee met 5-10 seconden.

Groene thee Bancha van goede kwaliteit kan tot 4 keer worden gezet. Na goed zetten is de smaak van de thee zachter dan die van Sencha. De kleur is lichtgeel met een groenachtige tint en een kenmerkende kruidengeur is kenmerken voor het aroma.

Geografie / herkomst

De geografie van het telen van Japanse groene thee is beperkt tot de centrale en zuidelijke regio's van Japan. De gemiddelde temperaturen zijn er tussen 10-18 °C en jaarlijkse neerslag ligt rond 2000 mm. Temperaturen boven 16 °C verhogen de opbrengst, maar verlagen de kwaliteit. Verschillende technieken zoals afdekken, ventilatoren installeren of sproeien worden gebruikt om theeplanten te beschermen tegen voorjaarsvorst. De belangrijkste producenten zijn te vinden in de prefecturen Shizuoka, Kagoshima en Mie (Uji Gardens). Mie (Uji) heeft de oudste theetuinen, waar de meest exclusieve en dure theesoorten worden verbouwd.

Belangrijke voetnoot. Thee wordt in Japan iets anders ervaren dan in China. In China wordt de beste thee verbouwd in kleine theetuinen hoog in de bergen, met de hand geplukt en op traditionele wijze verwerkt in kleine landelijke fabrieken. Terwijl het in Japan wordt verbouwd in een laag, heuvelachtig gebied, mechanisch wordt geoogst en machinaal verwerkt, bijna zonder handmatige arbeid. In China zijn de vorm en schoonheid van de theebladeren erg belangrijk, en in Japan is smaak de belangrijkste indicator.

De opbrengst wordt niet alleen beïnvloed door de bodem en klimatologische omstandigheden, maar ook door de theevariëteit aan thee die wordt verbouwd, de gebruikte landbouwtechnologie en de oogstmethode. Alleen voor de productie van de meest verfijnde Japanse theesoorten, wordt het oogsten handmatig gedaan om de hoogste kwaliteit van het blad te garanderen. Dit heeft echter ook invloed op de kosten, omdat een arbeider handmatig 10-20 kg per dag kan oogsten, terwijl een geautomatiseerde oogstmachine tot enkele tonnen kan oogsten.

Geschiedenis

De eerste vermelding van groene thee in Japan dateert uit 729 na Christus. Er wordt aangenomen dat het is gebracht door monniken die boeddhisme in China studeerden. Thee begon zich samen met de nieuwe religie in Japan te verspreiden. Het is bekend dat de keizer thee uit China gebruikte voor de boeddhistische ceremonie. Aan het einde van de 12e eeuw bracht een boeddhistische monnik theezaden uit China en begon ze te kweken.

Een ander belangrijk figuur was de shogun Ashikaga Yoshimasa. Hij stichtte de beroemdste theetuinen in Uji (nabij Kyoto) en beïnvloedde Samurai om thee te gaan drinken. De theetuinen die hij heeft aangelegd, worden nog steeds als de beroemdste in Japan beschouwd.

Japanse groene thee begon aan het einde van de 16e eeuw aan populariteit te winnen dankzij de inspanningen van de theemeester Sen no Rikyu. Hij was de maker van de theeceremonie op basis van de filosofie van eenvoud. Tegelijkertijd verspreidde het gebruik van thee zich naar de Samurai, de klasse van kooplieden, en vervolgens verspreide het gebruik naar de gewone mensen. Tijdens de Edo-periode (17-19e eeuw) was thee in alle lagen van de bevolking gemeengoed en werd het op grote schaal geteeld in meerdere regio's in Japan.

Na de Meijirestauratie halverwege de 19e eeuw werden verschillende Japanse theesoorten een belangrijk onderdeel van de Japanse export naar Europa en Noord-Amerika.

Secties: Thee
Top